Długość korb a obciążanie kolan
Napisano 29 grudzień 2011 - 21:55
Mam 182 cm wzrostu, długość nogi po wewnętrznej od podłoża do krocza 84 cm. Wcześniej cały sezon (ponad 6k km) przejechałem na korbach 170 i nie miałem w sumie żadnych problemów z kolanami. Jeżdżę na ogół na dość wysokiej kadencji ale na końcówce sezonu jakby zwolniły mi obroty i polubiłem odrobinę wolniejsze kręcenie.
I mam dylemat... Korby 175 odrzucam od razu bo uważam, że to zbyt duże ryzyko dla kolan, poza tym nie chcę rezygnować z nawyku wysokiej kadencji. Zastanawiam się nad korbami 172,5. Wg większości porad to byłby idealny rozmiar do mojej nogi, ale skoro jeździłem na 170tkach i nie miałem problemów ze stawami to czy warto ryzykować wydłużenie ramion o 2,5 mm dla uzyskania nieco większej dźwigni na podjazdach czy sprintach?
Napisano 29 grudzień 2011 - 22:15
Napisano 29 grudzień 2011 - 22:50
Napisano 30 grudzień 2011 - 00:06
Napisano 31 grudzień 2011 - 10:41
Długość korby zależy od długości nogi.
Mam 183 cm wzrostu, nogę chyba 84 cm czy coś koło tego i w szosówce mam korbę 172.5
W przełajówce zamontowałem korbę 175 no bo to jazda w terenie, bardziej siłowa itd. I czekam, aż się zużyje, żeby założyć też 172.5
Sądzę więc, że 2.5 mm może zrobić różnicę.
Napisano 31 grudzień 2011 - 17:26
Trzymaj Koło - blog dla PRO amatorów
Wycieczki weekendowe i atrakcje turystyczne
#92 Gosc_adazz_*
Napisano 23 lipiec 2013 - 17:58
Chciałem tylko potwierdzić iż korba 175 powoduje (przynajmniej u mnie) cholerny ból kolna (lewego-strona zewnętrzna).
Do tej pory jeździłem na 172,5 i było super, innymi słowy nic ... odkąd mam 175 każdy większy dystans (czytaj: powyżej 50km) równa się cholerny ból (lewe kolano) - już przemieszczałem się z siodełkiem w każdy możliwy sposób (nawet kombinowałem z mostkiem +/- 1cm) i nic to nie daje.
Mam drugą tzw. oldschoolową szosę - do jazdy po mieście do pracy, na wycieczki rodzinne itp. i na tejże mogę przejechać i 100 km i nic się nie dzieje (ma korby 170), jak wczesniej wspominałem miałem do tej pory rowerach max 172,5.
Potwierdzam na własnym przykładzie - różnica jest potężna!
ps. Ktoś by reflektował na korbę Shimano 105 50x39x30,175, czarna? :-(
Napisano 05 listopad 2014 - 07:20
No to ja trochę odgrzebie ten temat, oczywiście czuć sporą różnicę po przesiadce ze 170-175 mm i t jest oczywista kwestia pytanie tylko czy jak przy 170 wszystko było ok i kolana mnie nie bolały to czy teraz jak już jeżdżę od jakiegoś czasu na 175 mm i czuję ból kolan, podczas jazdy po dłuższym dystansie czy jak już jestem dwa dni po treningu np. i siedzę przed kompem czy na sofie ze zgiętymi nogami to czuję jakby mi się wiązadła w jakiś nie naturalny sposób rozciągały i mnie bolą, pytanie czy w ogóle idzie się do tego przyzwyczaić, wytrenować??
Czy jednynie zmiana korby pomoże??
Dodam tylko że trochę zacząłem jeździć maratony i trenuję nie regularnie czasem codziennie po 1-1,5 a czasem co dwa dni.
Bardzo długo jeździłem na krótszych bo zwyczajnie takie miałem ale od tego sezonu zmieniłem i pojawił się ten problem, wzrost mam 182 cm.
Napisano 05 listopad 2014 - 10:26
Trolujesz czy się z choinki urwałeś? Dla kogoś z nogą długości 70 cm też jest ta uniwersalność?
Korbę dobiera się do długości nogi i to jest podstawowa zasada.
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Napisano 05 listopad 2014 - 12:32
Trolujesz czy się z choinki urwałeś? Dla kogoś z nogą długości 70 cm też jest ta uniwersalność?
Korbę dobiera się do długości nogi i to jest podstawowa zasada.
Kolego , miałem na mysli meżczyzn ( nie dzieci ) proporcjinalnie zbudowanych od +/- 170 cm. wzrostu w gorę .
Dawno temu ludzie jezdzili na krotkich korbach - zawodnicy . Poniewaz obroty tj. przełozenie było mniejsze , np. 13 z tylu wprowadzono dopiero w latach osiemdziesiątych !!
Wczesniej byly 14 ,15 , podobnie z tarczami przednimi . Generalnie seniorzy jeżdzili na miekkich przełozeniach ( mniejszych predkosciach ) niz obecnie .
Tendencja i wymagania wspóczesne sa do dluższych korb , czy to sie komuś podoba czy nie .
Na korbie 170mm nie wykrecisz obrotu 53x11 !!! i wysokich predkosci .Jakie można osiagnać na korbie dłuzszej . Dłuższe korby powodują mniejsze zmeczenie - nie wchodzi sie na wysokie tetno .
Przez co jazda jest bardziej silowa , ale mniej wyczerpujaca dla organizmu
Przesiadaja sie na dłuższa korbe trzeba zmienić technikę jazdy i trening . I trzeba sie zaadoptować , bo przesiadka na dłuższe korby jest szokiem . Ale wychodzi generalnie na dobre .
Dziekuje , tyle ...
Napisano 05 listopad 2014 - 12:47
Tendencja i wymagania wspóczesne sa do dluższych korb , czy to sie komuś podoba czy nie .
Na korbie 170mm nie wykrecisz obrotu 53x11 !!! i wysokich predkosci .Jakie można osiagnać na korbie dłuzszej . Dłuższe korby powodują mniejsze zmeczenie - nie wchodzi sie na wysokie tetno .
Ja tej tendencji nie widzę. I nie rozumiem, co masz na myśli: dłuższe korby znaczy mniej siły a więcej prędkości stóp.
Napisano 05 listopad 2014 - 12:47
Kolego , miałem na mysli meżczyzn ( nie dzieci ) proporcjinalnie zbudowanych od +/- 170 cm. wzrostu w gorę .
Dawno temu ludzie jezdzili na krotkich korbach - zawodnicy . Poniewaz obroty tj. przełozenie było mniejsze , np. 13 z tylu wprowadzono dopiero w latach osiemdziesiątych !!
Wczesniej byly 14 ,15 , podobnie z tarczami przednimi . Generalnie seniorzy jeżdzili na miekkich przełozeniach ( mniejszych predkosciach ) niz obecnie .
Przesiadaja sie na dłuższa korbe trzeba zmienić technikę jazdy i trening . I trzeba sie zaadoptować , bo przesiadka na dłuższe korby jest szokiem . Ale wychodzi generalnie na dobre .
Dziekuje , tyle ...
Ten koleś to na pewno nie rozkręci 53X11
http://www.bikeradar...ks-venge-41609/
- mikroos lubi to
Napisano 05 listopad 2014 - 13:07
Ten koleś to na pewno nie rozkręci 53X11
Jesteś pewien co mówisz ?
Przecież mnie nie znasz , to dlaczego oceniasz ludzi wlasą miarką !
Zalóż dluższa korbę , potrenuj a zobaczysz efekty . Widze że masz kompleksy .
Napisano 05 listopad 2014 - 13:07
Ale że co?!Na korbie 170mm nie wykrecisz obrotu 53x11 !!!
A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?