Niebieskie gniazdo (zdaje się że w oryginale produkcji K-Edge) dla Wahoo jest bardzo porządnie wykonane. Ranty są chyba szersze, oraz wkładany komputer można przekręcić tylko o 90 stopni, wtedy się blokuje i siedzi. Wadą dla mnie jest to, że ma dużą średnicę zewnętrzną i nie mieści się do obudowy uchwytu. Z kolei gniazdo dostarczone w komplecie z Canyon Gear Groove ma te ranty jakby cieńsze, wkładany komputer po przekręceniu o 90 stopni lekko się blokuje ale bez problemu można go przekręcić o kolejne 90 stopni. W tym gnieździe komputer się lekko kołysze i grzechocze, chwilowo nalepiłem grubszą piankę na ramiona uchwytu.

Wahoo: Komputerki Treningowe: Elemnt, Bolt, Roam
Posted 31 December 2024 - 15:34

Mam zagadkę związaną z Bolt v.1.
Mikołaj przyniósł pod choinkę pomiar mocy. Pogoda dopisuje to trzeba zobaczyć z czym się to je. Trening zaplanowany, to teraz trzeba ustawić stronę Workout. Szukam pola pod tytułem: "Target Power" i nie potrafię znaleźć. Jest Target BPM i Target RPM, a tego, którego szukam nie ma. Niby przed interwałem pojawia się zakres ale tylko na kilka sekund. Łatwo przegapić, a uczyć się treningu na pamięć to po co komputerek? Wystarczy stoper

Posted 01 January 2025 - 12:43
W prawdzie mam Ace i do konfiguracji służy apka Wahoo a nie Elemnt w "data fields" mam
Power które rozwija się na kolejne:
- power
- power avg over time
- power balance
- power ftp
- power max over time
- power pedaling
- power torque
- power zones
i każdy z tych rozwija się na kolejne, np
- power ftp
-- power (20 sec)/ftp%
-- power (3 sec)/ftp%
-- power (30 sec)/ftp%
-- power (5 sec)/ftp%
-- power/ftp%
-- power/ftp% (lap)
-- power/ftp% (last lap)
-- power/ftp % (workout)
Samo Target power też jest, nie wiem w którym dziale bo mogę wyszukać w search.
Update:
GP Lama podaje wszystkie dostępne w 2018 roku
https://gplamatdp.wo...ata-field-list/
Target power jest w polach typu "planned workouts".
- Jaca911 likes this
Posted 01 January 2025 - 17:32

Wszystkie "Target..." tam są, ale zafiksowałem się, że musi być w zakładach z Power. W końcu jest jak być powinno

Posted 02 January 2025 - 10:57
Chciałem sobie sparować Roam2 ale miałem komunikat że jeszcze nie jest wspierany.
Automatycznie za to znalazł mi się Rival (z bazy danych w chmurze Wahoo) ale nie ma żadnych opcji do konfiguracji, czyli też będą dopiero rozwijać.
Ace fajny, z minusów to brakuje mi diód poziomych i pionowych .
Brakuje także sortowania tras w komputerze, są widoczne od najnowszej do najstarszej.
Z plusów to nawigacja po trasie mówi (po angielsku), duży ekran i dzwonek . Ekran dotykowy, można rozciągać i obracać mapę żeby zobaczyć co było z tyłu. Są też profile dyscyplin, Inaczej można mieć skonfigurowany dla szosowych inaczej dla mtbt i jeszcze inaczej np dla trenażerów. Czujnik wiatru - nie wypowiem się bo nie analizowałem, ale w historii widać ile czasu jechałeś pchany a ile walczyłeś z wmordewindem. Wielkość i ciężar mi nie przeszkadza.
Reszta działa jak w poprzednich.
- Jaca911 likes this
Posted 08 January 2025 - 19:24

Posted 09 January 2025 - 07:28
W terenie zdecydowanie lepiej widać niż na V1
Posted 15 January 2025 - 01:30
Posted 08 April 2025 - 14:18
Wahoo informuje o nowych modelach komputerków rowerowych ELEMNT Roam 3 i Bolt 3. Dostępne od 6 maja 2025 roku:
Roam w podobnie jak ACE będzie miał ekran 2,8" dotykowy i głośnik, ale bez czujnika wiatru. Za to wymiary zdecydowanie bardziej akceptowalne (89 x 54,4 x 17,8 mm), żywotność baterii do 25h (ale to chyba na takich samych zasadach jak teoretyczne 30h ACE).
Bolt 3 ma ekran 2,3" bez obsługi dotykowej, wymiary 77 x 47 x 22 mm, bateria do 20h (uwaga jak wyżej).
Jak widać, wreszcie ekrany zajmują większą powierzchnię w obudowie, ale najprawdopodobniej kosztem zrezygnowania z obsługi diod LED.
Ceny nieco w górę, oba modele o +50€.
- jamacheta likes this
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Posted 08 April 2025 - 14:38

- artho likes this
Posted 08 April 2025 - 18:58
Było coś już wiadokmo od jakiegoś czasu, ja czekałem bo mam 530 i chciałbym coś nowszego a te nowe kloce za słabe. Nie wiem czy w Wahoo pójdę czy jednak Garmina 850 ale chyba ten roam to taki złoty środek.
Posted 08 April 2025 - 22:32
Posted 11 April 2025 - 10:20
Pierwsze - wstępne/przedpremierowe porównania już są. Wstępne, bo Wahoo dość mocno pracuje nad poprawieniem oprogramowania nowych urządzeń, choć te bazują na oprogramowaniu ACE (dostępnym od grudnia zeszłego roku). Dopiero w chwili dostępności rynkowej, czyli od 6 maja będzie można zacząć psy wieszać na niedopracowanym oprogramowaniu, albo wręcz przeciwnie - zachwycać się dopracowaniem oprogramowania modeli z 3 serii. Na razie większość bolączek ACE (np. gubienie czujników po uśpieniu, mniej więcej połowa czasu działania w porównaniu do deklarowanej itd.) dotyczy też nowych modeli, ale to nic dziwnego - oprogramowanie bazuje na tym samym kodzie, różnice są w dopasowaniu do możliwości sprzętowych (brak czujnika wiatru, czy Bolt ekranu dotykowego itd.)
Można przyjąć z dość dużą dozą pewności, że starsze modele raczej pójdą w odstawkę. Raczej ich oprogramowanie już rozwijane nie będzie, być może (Wahoo deklaruje, że tak) obsługa zostanie przeniesiona do nowej aplikacji. Ale to raczej wszystko.
Co do wstępnych recenzji np. DCR: https://www.dcrainma...son-to-ace.html
cauchy, on 08 Apr 2025 - 21:32, said:
Tak czy inaczej czekam na recenzje i porownania, jesli wyswietlanie i czcionka bedą przyjemniejsze niz wersja druga to wezme pewnie nowego Bolta. Albo Roama bo juz wyglada sensownie bez tych cm ramek dookola..
Sensowny wygląd i owszem.
ale co do wyświetlacza, to nie jest tak różowo. O ile w pomieszczeniu czy w zacienieniu jest znośnie:
To w pełnym słońcu jest już gorzej:
Jak widać czym mniejszy ekran tym gorsza widoczność ekranu. A poświetlenie jest ustawione na najwyższy (trzeci) poziom (poza Edge 1050 w którym jest 30%-40% podświetlenia).
A tu:
światło słoneczne, choć niżej na horyzoncie. V3 z pełnym podświetleniem, V2 bez podświetlenia. Trzeba też brać poprawkę na urządzenie wykonujące zdjęcie, bo w rzeczywistości może to wyglądać czytelniej...
A, i Wahoo wypuszcza swój radar. Trochę tych urządzeń po wygaśnięciu patentu na rynku się pojawiło, ale jak wykazał to w teście GPLama:
ważne jest oprogramowanie obsługujące czujnik radarowy, część urządzeń należy unikać szerokim łukiem, ciekawe czy Wahoo w tym przypadku dobrze to oprogramowanie napisze. Z pewnością GPLama przetestuje również ten radar. Radar ma ciekawe i przydatne funkcje typu wyłączanie/przygaszanie oświetlenia jeśli nic nie jedzie za rowerem, czujnik bezwładnościowy (światło hamowania) itp. Niektórym jednak nie bardzo podoba się sposób mocowania na szeroką gumę (2 do wyboru: krótsza lub dłuższa plus kształtki do sztycy).
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Posted 11 April 2025 - 10:30
Czyli jasność ekranu w V3 z podświetleniem gorsza niż w V2 bez podświetlenia?
Lubię mojego Roama V2. Widzę już w necie lamenty o braku LEDów i przyłączam się do nich. Generalnie to jest coś, co wyróżniało ten sprzęt, był inny niż wszystkie i dlatego miał w sobie jakiś pierwiastek zajebistości, którego Garminowi totalnie brakuje. Garmin jest solidny, dobry, sprawdzony i na maxa nudny. Wahoo miało jakiś taki fajny wygląd, fajne te czcionki, kolorów mało, ale mimo to dobrze to wyglądało. Teraz patrząc na nowe Wahoo to ja bym chyba wrócił do Garmina albo w ogóle spróbował jakiegoś Hammerheada.
- piotrkol likes this
Posted 11 April 2025 - 10:55
Szału ni ma, chętnie zostanę przy Bolcie v2 szczerze mówiąc. Dla mnie sprawa z licznikiem jest prosta - mam widzieć waty, dystans i inne duperele, a od święta zajrzeć w ślad na mapie jak jadę po wyznaczonej trasie. Ledki są miłym dodatkiem, rzut kątem oka wystarcza żeby zobaczyć w której strefie jadę i choć to totalny bajer to na co dzień okazał się przydatny. Duży minus dla Wahoo że z tego rezygnują.
Dotyk w takim urządzeniu to dla mnie kompletny przerost formy nad treścią, z dwojga opcji to wolę sterować licznikiem pewnym przyciskiem, na którego nawet nie muszę patrzeć bo czuję pod palcem niż "słajpować" i klikać palcami po szybie no ale to tylko moja subiektywna opinia. Teraz coraz mniej ludzi jest w stanie w ogóle obsłużyć fizyczny przycisk, więc wahoo wychodzi im na przeciw xD
Podobnie ze zmianą z 65 kolorów na 16 milionów. No fajnie, tylko po co? Filmów na tym oglądać nie będziemy przecież, a jak się okazuje spada jasność w słońcu.
No genialne posunięcia Wahoo
- bonobo likes this
Posted 11 April 2025 - 11:02
Jako wieloletni użytkownik czytników ebooków na e-inku zachodzę w głowę, jakim sposobem ekrany w licznikach Wahoo stają się mniej czytelne w pełnym słońcu? Przecież to zaprzeczenie technologii działania e-papieru. Nawet w 12-letnim Onyx Booksie X61E z ekranem Vizplex o niebo lepiej to wyglądało.
No dobra, Vizplex i Pearl to ekrany czarno-białe. Kolorowe tak dają ciała w słońcu?
"MAMIL"
Posted 11 April 2025 - 11:16
ale skąd pomysł, że w licznikach Wahoo stosowane są technologie z czytników? Coś pominąłem? Nigdy nie słyszałem, żeby wahoo miało jakąś eink cartę. Skąd w ogóle ta analogia?
też uważam, że dotyk w licznikach jest potrzebny jak przysłowiowa dziura w moście. Sprawdza się tylko na postojach, trudno obsługiwać to w rękawiczkach. Przechodząc z Garmina do Roama bałem się, że będzie brakowało tego dotyku, ale teraz uważam, że guziki są wystarczające i lepsze.
Generalnie te dodatkowe ficzery jak dotyk, kolory to takie trochę usprawnienia na siłę. Praktyczne zastosowanie jest żadne, ale za to można się chwalić, że jest progres sprzętowy. Za to Vo2Max pewnie nadal nie liczy, a wydaje się, że to tylko kwestia dopisania tego do softu. To samo z jakimś estymowanym stopniem zmęczenia, fitness level, itd. Takie rzeczy by mogli dodać, zamiast kolorów i dotyku.
Diody były super z varią. Nie zabierały ekranu. Fajnie pokazywały kierunki podczas nawigowania. Fajnie sygnalizowały segment. Były proste i dobre.
Posted 11 April 2025 - 11:46
Z tego co wyczytałem, używają e-inka, a konkretnie Electronic Paper Display - EPD.
"MAMIL"
Reply to this topic