Jump to content

Photo

TDP 2010 - etap dla amatorów

385 replies to this topic

#181 Etheos

Etheos
  • Użytkownik
  • 32 posts
  • SkądWrocław

Posted 01 August 2010 - 14:31

A tak a propo sprzętu. To mogą się rzucać za brak odblasków czy dzwonka? :shock:

#182 marceln

marceln
  • Użytkownik
  • 476 posts
  • Skąd3city

Posted 01 August 2010 - 14:53

Podobno będą za to dyskwalifikacje.

#183 narek

narek
  • Użytkownik
  • 27 posts
  • SkądOświęcim

Posted 01 August 2010 - 14:55

Kompletnie pomyliłeś drogę! Należało jechać prosto jeszcze kilka km i dopiero skręt na Leszczyny. Rozumiem, że dojeżdżając do zakopianki miałeś nad głowa tunel z torami? Jeśli tak, to skręciłeś zaraz po pierwszym fragmencie podjazdu. Czyli ominąłeś jeszcze 2 ostre podjazdy w Bańskiej W. i na Sierockiem. Chyba, że się mylę ale nie ma innego skrętu w lewo oprócz tego błędnego i dopiero później w Leszczynach.

Ok wujek, dziś było przez Leszczyny, szkoda, bo bardziej kręto i qna w najstromszym miejscu pakujemy się w prost pod pospieszny z Krakowa do Zakopca ;-)
Istotnie do skrętu na Leszczyny były jeszcze 2 mocno zauważalne podjazdy. Ale wiedząc o nich spox dało rady ;-)
Niestety w Gliczarowie górnym, mimo silnego zaparcia i wjechania o 100 m dalej niż wczoraj pękłem i znowu zszedłem z roweru, ech szkoda żem taki cieniutki, aż się pasące tam krowy zaczęły mi przyglądać. Trasa jak i wczoraj średnio 20,51 km/h. A mój Garmin pokazał na końcówce Gliczarowa grn. nachylenie 21% ale sam nie mam pojęcia na jakim dystansie to obliczył.

#184 GRUNWALD1410

GRUNWALD1410
  • Użytkownik
  • 291 posts
  • SkądSucha B./Kraków

Posted 01 August 2010 - 21:44

Wszystkim jadącym z zachodu Polski (powiedzmy, że od Bielska) zalecam:
jechać na Żywiec, później na Suchą Beskidzką.
Na początku województwa małopolskiego będzie pisało, że jest objazd NIE JEDZIEMY NA NIEGO
Po kilku kilometrach pojawią się dwie stacje benzynowe, obie po prawej stronie za drugą skręcamy w prawo na Przysłop.
Zjeżdżamy z niego, w prawo na Zubrzycę(Jabłonkę), przez Krowiarki do Jabłonki.
Tam w prawo na Chyżne i po jakimś kilometrze będą znaki na Nowy Targ(w lewo), i tą drogą zajedziemy prościutko na start.

Nie przez Zakopiankę, bo korki będą GIGANTYCZNE.

Być może pojawię się w piątek, oczywiście na sport, od jutra zaczynam jazdę po ściankach 20% i więcej :D

#185 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2,567 posts
  • SkądOpolskie

Posted 01 August 2010 - 22:34

Kompletnie pomyliłeś drogę! Należało jechać prosto jeszcze kilka km i dopiero skręt na Leszczyny. Rozumiem, że dojeżdżając do zakopianki miałeś nad głowa tunel z torami? Jeśli tak, to skręciłeś zaraz po pierwszym fragmencie podjazdu. Czyli ominąłeś jeszcze 2 ostre podjazdy w Bańskiej W. i na Sierockiem. Chyba, że się mylę ale nie ma innego skrętu w lewo oprócz tego błędnego i dopiero później w Leszczynach.

Ok wujek, dziś było przez Leszczyny, szkoda, bo bardziej kręto i qna w najstromszym miejscu pakujemy się w prost pod pospieszny z Krakowa do Zakopca ;-)
Istotnie do skrętu na Leszczyny były jeszcze 2 mocno zauważalne podjazdy. Ale wiedząc o nich spox dało rady ;-)
Niestety w Gliczarowie górnym, mimo silnego zaparcia i wjechania o 100 m dalej niż wczoraj pękłem i znowu zszedłem z roweru, ech szkoda żem taki cieniutki, aż się pasące tam krowy zaczęły mi przyglądać. Trasa jak i wczoraj średnio 20,51 km/h. A mój Garmin pokazał na końcówce Gliczarowa grn. nachylenie 21% ale sam nie mam pojęcia na jakim dystansie to obliczył.

jakie miałeś przełożenia?

#186 narek

narek
  • Użytkownik
  • 27 posts
  • SkądOświęcim

Posted 02 August 2010 - 06:48

cały piątek szukałem kasety z 25 zębami, ostatecznie z bólem serca wziąłem co było tj 9 rzędówkę 11 do 32, pomyślałem że w weekend wypróbuję i jak się nie sprawdzi to najwyżej będzie jeszcze czas na zmiany ale niestety przełożenie 39/32 i tak okazało się dla mnie za twarde. Na Eurosporcie w czasie TdF Wyżykowski cytował Wadeckiego (trener kadry), stwierdził że tam trzeba mieć minimum 39/25. Oczywiście mówił o zawodowcach bez grama zbędnej masy do wywożenia.
Trasa Fitnes i Sport kończą się w Bukowinie tym samym podjazdem z jednego ronda na drugie i tu przyznam, że też na 39/24 była w moim przypadku zacięta walka, a tempo ledwie 15 km/h

#187 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2,567 posts
  • SkądOpolskie

Posted 02 August 2010 - 07:21

cały piątek szukałem kasety z 25 zębami, ostatecznie z bólem serca wziąłem co było tj 9 rzędówkę 11 do 32, pomyślałem że w weekend wypróbuję i jak się nie sprawdzi to najwyżej będzie jeszcze czas na zmiany ale niestety przełożenie 39/32 i tak okazało się dla mnie za twarde. Na Eurosporcie w czasie TdF Wyżykowski cytował Wadeckiego (trener kadry), stwierdził że tam trzeba mieć minimum 39/25. Oczywiście mówił o zawodowcach bez grama zbędnej masy do wywożenia.
Trasa Fitnes i Sport kończą się w Bukowinie tym samym podjazdem z jednego ronda na drugie i tu przyznam, że też na 39/24 była w moim przypadku zacięta walka, a tempo ledwie 15 km/h

11-32? jechałeś szosą? :>

#188 wujek

wujek
  • Użytkownik
  • 100 posts
  • SkądNowy Targ

Posted 02 August 2010 - 07:29

Trochę nie chce mi się wierzyć, żebyś na tym podjeździe (mówię o najstromszym miejscu) miał na liczniku 15km/h. Jeśli tak było to szacun 8-)

zapraszam na moją stronę w całości poświęconą górskim fotorelacjom --> www.fotografie.nowytarg.pl 

#189 narek

narek
  • Użytkownik
  • 27 posts
  • SkądOświęcim

Posted 02 August 2010 - 08:34

słusznie - 15 to była średnia. Chciałem się w tym fragmencie zmusic do jazdy nie wyżej niż 24 z tyłu, w efekcie tuż przed kościołem było ok 12 km/h. Za to pożar w udach jak przy setce. Oczywiście ten najstromszy odcinek na stojąco. Sądzę, że używając miększych z dostępnych mi przełożen mogłem wjechać siedząc.

#190 wujek

wujek
  • Użytkownik
  • 100 posts
  • SkądNowy Targ

Posted 02 August 2010 - 08:57

A propos rowerów znalazłem w Regulaminie tylko takie zdanie:

"Tour de Pologne Amatorów to impreza sportowo-rekreacyjna rozgrywana na dowolnych i sprawnych technicznie rowerach."

A wypowiedzi Szurkowskiego o światełkach itp. to element tzw. Poradnika.
A jak to wygląda na innych tego typu imprezach?

zapraszam na moją stronę w całości poświęconą górskim fotorelacjom --> www.fotografie.nowytarg.pl 

#191 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4,694 posts
  • SkądKraków

Posted 02 August 2010 - 09:22

1. byłem w NT wczoraj i sucho jak piwprze jest
2. kaseta 32 ??? - jeśli masz dwa blaty z przodu to przerzutka z krótkim wóżkiem nie pójdzie powyzej 25-26.
3. co do podjazdów- podejsć - najwazniejsze jest to aby nie blokować całej drogi i dać pół pasa tym co podjeżdzają bo tak to korek sie zrobi jak na mtb .

Juz widze jak sprawdzajarower y :lol: ale kask to obowiązkowo !

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#192 tomash2310

tomash2310
  • Użytkownik
  • 19 posts
  • SkądNowy Targ

Posted 02 August 2010 - 09:29

narek jechałeś całą trasę z NT do Bukowiny (SPORT)? Jak tak to jaki czas miałes?:>

#193 narek

narek
  • Użytkownik
  • 27 posts
  • SkądOświęcim

Posted 02 August 2010 - 09:50

Mój czas łacznie z podejściem to 2 h 5'51', a co do suchości to na zjazdach z Sierockie droga była mokra, miejscami płynęła nią woda, ale ja byłęm tam rano ok 9.30. Czas zrobiłem w towarzystwie kolegi, jechaliśmy po zmianach, przynajmniej do momentu ostrzejszych podjazdów.

#194 Rebe

Rebe
  • Użytkownik
  • 661 posts
  • SkądWłocławek

Posted 02 August 2010 - 10:41

Maleńki strzał na temat sprawdzania sprzętu . Za brak dzwonka , czy odblasków to nikt nikogo nie wyrzuca , ale jasełka zdarzają się często . Robiłem kiedyś zawody mtb i zjawił się gość bez linek w hamulcach z pretensjami , że go wyrzuciłem . Takich agentów może być sporo.
Aha , zamiast walenia postów - sobota wyjazd na Mazovia Tour - 130km.
niedziela - Tour de Pologne - 230km .Razem 355km.
Może mało treningowo , ale monotonne łojenie przed Imagisem to akurat.
W Sochaczewie paru gości na szosówkach widziałem , z nikim jakoś się nie zdarzyło pogadać. Szkoda.

#195 Virenque

Virenque
  • Moderator
  • 1,536 posts
  • SkądPoznań

Posted 02 August 2010 - 10:47

Jako, że jestem właśnie w Bukowinie, postanowiłem sprawdzić ten podjazd pod Gliczarów Górny.
Zanim tam dojechałem miałem już w nogach 65 km praktycznie po samych podjazdach więc zmęczenie jakieś już było.
Podjazd faktycznie nachylony jest konkretnie, na najbardziej stromym odcinku raz nawet poderwało mi przednie koło. Wjeżdżałem większość na 39-23/25, a tam gdzie była największa stromizna już na 39-27.
Porównując do Przełęczy Karkonoskiej to jest zdecydowanie krótszy, lepszy asfalt, ale maksymalne nachylenie wciąż jest tu mniejsze.
Zdecydowanie masa ludzi będzie tam prowadzić rowery, oby nie cała szerokością drogi.
W ogóle to chce zobaczyć jak podjeżdżają tam zawodowi sprinterzy :D Szkoda, że muszę wracać do Poznania już w czwartek :/
pzdr

#196 narek

narek
  • Użytkownik
  • 27 posts
  • SkądOświęcim

Posted 02 August 2010 - 10:53

... Wjeżdżałem większość na 39-23/25, a tam gdzie była największa stromizna już na 39-27.
Porównując do Przełęczy Karkonoskiej to jest zdecydowanie krótszy, lepszy asfalt, ale maksymalne nachylenie wciąż jest tu mniejsze.
...

szacun

#197 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2,567 posts
  • SkądOpolskie

Posted 02 August 2010 - 11:44

Zdecydowanie masa ludzi będzie tam prowadzić rowery, oby nie cała szerokością drogi

jest to jakiś sposób na zatrzymanie wymiataczy, którzy dadzą radę ujechać :D

#198 wujek

wujek
  • Użytkownik
  • 100 posts
  • SkądNowy Targ

Posted 02 August 2010 - 11:56

Zdecydowanie masa ludzi będzie tam prowadzić rowery, oby nie cała szerokością drogi

jest to jakiś sposób na zatrzymanie wymiataczy, którzy dadzą radę ujechać :D

Wymiatacze już będą na mecie więc proponuje prowadzić rowery całą szerokością na pierwszym podjeździe ;-)

#199 jajacek

jajacek
  • Użytkownik
  • 537 posts
  • SkądWarszawa

Posted 02 August 2010 - 13:20

@wujek albo ktos miejscowy. Może dalibyście radę zrobić tę trasę za pomocą www.gpsies.com i wstawić link do niej? Interfejs jest bardzo prosty, zajmie to z 15 minut. Ci którzy mają Garminy mogliby sobie ją załadować coby się nie zgubić i może poanalizować :)

Nie znając dokładnie okolic zrobiłem przykładową tu:
http://www.gpsies.co...wrkorudkkcjypsn
ale nie sądzę że prawidłowo bo profil wysokościowy się nie zgadza.

Nie jestem pewien czy pojadę ale jeśli tak to będę jechał ok 18-tej w czwartek z Warszawy i bedę miał wolne miejsca w samochodzie jakby ktoś się chciał przyłączyć.

P.S.
Jesli pojadę to startuję oczywiście na trasie SPORT

#200 wujek

wujek
  • Użytkownik
  • 100 posts
  • SkądNowy Targ

Posted 02 August 2010 - 13:23

@wujek albo ktos miejscowy. Może dalibyście radę zrobić tę trasę za pomocą www.gpsies.com i wstawić link do niej? Interfejs jest bardzo prosty, zajmie to z 15 minut. Ci którzy mają Garminy mogliby sobie ją załadować coby się nie zgubić i może poanalizować :)

Nie znając dokładnie okolic zrobiłem przykładową tu:
http://www.gpsies.co...wrkorudkkcjypsn
ale nie sądzę że prawidłowo bo profil wysokościowy się nie zgadza.

Nie jestem pewien czy pojadę ale jeśli tak to będę jechał ok 18-tej w czwartek z Warszawy i bedę miał wolne miejsca w samochodzie jakby ktoś się chciał przyłączyć.

P.S.
Jesli pojadę to startuję oczywiście na trasie SPORT

Źle zrobiłeś! Po pierwsze nie tędy na Gliczarów Górny a po drugie ominąłeś ostatni podjazd.
Spróbuje się za to zabrać ale nie obiecuje, że mi się uda ;p

Reply to this topic