Skocz do zawartości

Zdjęcie

Strava - Nauczcie Mnie W To :)

strava

721 odpowiedzi w tym temacie

#481 piotrkol

piotrkol
  • Użytkownik
  • 2019 postów
  • SkądBrzesko

Napisano 17 listopad 2021 - 16:58

Pojawiło się ciekawe narzędzie do stravy: ActivityFix (https://www.activityfix.com/index)

O co w tym chodzi? 

Zanim plik z naszej aktywności pojawi się na stravie przejdzie przez zestaw reguł, które sami tworzymy. Jeżeli aktywność spełni określone przez nas warunki to Activityfix zmieni pewne parametry naszego pliku takie jak: tytuł aktywności, opis, wykorzystany rower, typ aktywności, mapę, wyciszenie aktywności z głównego feedu stravy i kilka innych. 

Activityfix obsługuje też liczniki, i tu robi się ciekawie bo możemy zacząć zliczać pewne rzeczy. Najprościej wytłumaczyć to na przykładzie: 

Przykład:

Od wielu sezonów każda moja aktywność ma tytuł rozpoczynający się od liczby. Pierwszego Stycznia zaczynam tytułować jazdy od 1 i każda kolejna aktywność to liczba większa. Z activityfix nie muszę tego robić ręcznie. Stworzyłem regułę, która sprawdza czy wysyłana aktywność jest typem "Ride" (bo interesują mnie tylko aktywności rowerowe). Jeżeli warunek jest spełniony activityfix edytuje tytuł jazdy dodając do niego stan licznika o nazwie "ilosc_jazd" i zwiększa ów licznik o wartość "1".  Następnie ot dla zabawy activityfix dodaje do tytułu "Tytuł jazdy wkrótce", a do opisu dodaje "Zdjęcia z trasy wkrótce".  Efekt jest taki, że jak wrzucam jazdę na stravę to zamiast typowego "lunch ride" teraz nosi ona nazwę typu: "210. Tytuł jazdy wkrótce" :)

Mam regułę sprawdzające czy aktywność przebiegała przez pobliski las. Jeżeli tak było to apka zmienia wykorzystany rower na rower gravelowy.

Kolejna przydatna reguła jest taka: Jeżeli aktywność to jazda na rowerze ORAZ ma mniej niż 12km ORAZ średnia prędkość jest niższa niż 28km/h to wycisz aktywność z głównego feedu bo najprawdopodobniej to aktywność typu "Rozgrzewka" lub "Rozjazd", a nie ma sensu zaśmiecać ludziom feeda takimi aktywnościami :)

Inna ciekawa reguła: Jeżeli aktywność ma więcej niż 100km to do opisu dodaj: "ilość wszystkich moich setek:" i stan licznika "ilosc-setek". (209 na dzień pisania tego posta jeśli ktoś jest ciekawy :P

Możliwości jest całkiem sporo, a autor ciągle pracuje nad nowymi funkcjami. Wiem, że apka wspiera dane z czujników ant+ co też dodaje cały szereg nowych reguł do stworzenia 

Dla wielu to pewnie będzie mało ciekawy i może nieco skomplikowany bajer, ale mnie autentycznie cieszy :D

53865785563_3dfc4288d2_o.png 50927423167_21cc9455fd_o.png 41936344895_5d8a499da7_o.png 51000815092_a2fafceb67_o.png 53650540372_5d02396ecc_o.png

#482 cauchy

cauchy
  • Użytkownik
  • 2911 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 17 listopad 2021 - 23:36

Trzeba wyprobowac

Poki co Elevate nie działa. Tzn nie działaja opcje ukrywania treningów, np wirtualnych czy biegowych poniżej iluś km. Szkoda, teraz newsfeed jest już zawalony zwiftami, na ktore nie mam ochoty patrzec.

#483 Born Ready

Born Ready
  • Użytkownik
  • 1429 postów

Napisano 28 luty 2022 - 09:00

Cześć Panowie,

zbliża mi się opcja przedłużenia subskrybcji i cały czas się waham - może macie jakieś aktywne promo code?

#484 piotrkol

piotrkol
  • Użytkownik
  • 2019 postów
  • SkądBrzesko

Napisano 28 luty 2022 - 11:16

Po tym jak część PL dostała w black friday kod na 50% off, a część nie (ja nie), to się obraziłem i w pełnej cenie na pewno nie wezmę.

Więc też czekam i szukam :P

• impa, Born Ready i bonobo lubią to

53865785563_3dfc4288d2_o.png 50927423167_21cc9455fd_o.png 41936344895_5d8a499da7_o.png 51000815092_a2fafceb67_o.png 53650540372_5d02396ecc_o.png

#485 EmPe

EmPe
  • Użytkownik
  • 1027 postów

Napisano 22 marzec 2022 - 09:39

Hej Pany...Od jakiegoś czasu (miesiąc może dłużej) przy każdym logowaniu do Stravy na PC muszę wpisywać datę swoich urodzin. Też tak macie?? Coś, gdzieś trzeba kliknąć aby tego uniknąć? Niby da się z tym żyć ale wolałbym, aby było tak jak wcześniej, bez zbednych formalności ;)

#486 tessio

tessio
  • Użytkownik
  • 302 postów

Napisano 22 marzec 2022 - 11:22

Nie mamy tak :P I niestety nie pomogę.

#487 Jacko

Jacko
  • Użytkownik
  • 41 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 22 marzec 2022 - 11:40

Ja tak mam i o dziwo nie za każdym razem - czasem loguje się bez tego pytania (korzystam z logowania Google).

#488 EmPe

EmPe
  • Użytkownik
  • 1027 postów

Napisano 22 marzec 2022 - 11:48

czasem loguje się bez tego pytania (korzystam z logowania Google).

Ja loguję się tylko przez google i za każdym razem wymagają ode mnie najpierw podania daty urodzin 😕

#489 Jacko

Jacko
  • Użytkownik
  • 41 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 22 marzec 2022 - 11:50

Ja też loguję się cały czas przez Google i czasem nie ma tego pytania. Co dziwnego można podać dowolną datę i się loguje.

#490 Dziaku

Dziaku
  • Użytkownik
  • 73 postów

Napisano 22 marzec 2022 - 13:38

Loguje sie tylko mailem i nigdy nie miałem takiego pytania

#491 sirkozi

sirkozi
  • Użytkownik
  • 2297 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 22 marzec 2022 - 18:32

Hej Pany...Od jakiegoś czasu (miesiąc może dłużej) przy każdym logowaniu do Stravy na PC muszę wpisywać datę swoich urodzin. Też tak macie?? Coś, gdzieś trzeba kliknąć aby tego uniknąć? Niby da się z tym żyć ale wolałbym, aby było tak jak wcześniej, bez zbednych formalności ;)

Klikasz pewnie "Sign up with" coś tam na głównej stronie? Wystarczy przejść na stronę logowania (https://www.strava.com/login) i tam już działa normalnie.

• EmPe lubi to

#492 EmPe

EmPe
  • Użytkownik
  • 1027 postów

Napisano 22 marzec 2022 - 19:01

Masz racje, zawsze się logowałem przez "sign up with google", bo przy próbie logowania przez maila, wyskakiwało mi info " This email address is already taken" i ani rusz dalej. Dopiero teraz jak uzyłem strony, którą podlinkowałeś wszystko działa tak jak powinno.

Dziekuję  :)

#493 Born Ready

Born Ready
  • Użytkownik
  • 1429 postów

Napisano 07 maj 2022 - 10:20

Strava ponownie wydłużyła minimalną długość dla segmentu - teraz jest to 500m (wcześniej 300). Więc koniec z dodawaniem bardzo krótkich ścianek na kilkadziesiąt sekund orki :) 

• Prozor i lupus lubią to

#494 cauchy

cauchy
  • Użytkownik
  • 2911 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 07 maj 2022 - 15:53

ale stare segmenty krótkie jeszcze działają 

#495 piotrkol

piotrkol
  • Użytkownik
  • 2019 postów
  • SkądBrzesko

Napisano 07 maj 2022 - 18:34

Kiedyś można było to oszukać robiąc dłuższy segment, a później go edytując i skracając. Ale o ile się nie mylę to od jakiegoś czasu to nie działa.

Nie powinno to obejmować podjazdów, bo 500m ściany to nieraz i kilka minut można jechać :D

Tutaj segment 370m, a najlepszy czas to 1m:45s (https://www.strava.c...?filter=overall). To co prawda część podjazdu - cały to 0,9km @20%  :blink: (Laskowa)

oZKQw-6QRSH1UIIVUgpHA5UBGB1WC2-_uBZlTGLu

• artho lubi to

#496 Born Ready

Born Ready
  • Użytkownik
  • 1429 postów

Napisano 08 maj 2022 - 09:36

ale stare segmenty krótkie jeszcze działają

I będą, dotyczy to tworzenia nowych.

#497 lupus

lupus
  • Użytkownik
  • 351 postów

Napisano 08 maj 2022 - 09:45

To teraz ludzie beda zakladac z dojazdowka lub przeskakiwac ponad szczyt na hopkach, a na plaskich dodwac skrety w boczne ulice.

Mogliby cos w koncu zrobic z komami w samochodach czy ebike. Wczoraj klikam w segment w innej okolicy, a tam KOM ma srednia 93 kmh...

#498 d.m.

d.m.
  • Użytkownik
  • 158 postów

Napisano 08 maj 2022 - 16:57

Wystarczy zgłosić. Nikomu się nie chce, to potem tak to wygląda.

#499 bonobo

bonobo
  • Użytkownik
  • 1981 postów
  • SkądWrocław

Napisano 08 maj 2022 - 18:10

Tak w ogóle możliwość tworzenia segmentów przez każdego randomowego zawodnika to jest patologia tej aplikacji. 10 km szosy i 15 segmentów na takim odcinku.

Banał, ale napiszę: jestem zdania, że każdy powinien móc tworzyć swobodnie tylko prywatne segmenty i względnie zapraszać do nich swoich znajomych. Natomiast publiczne segmenty powinny być zatwierdzane przez Stravę pod kątem tego czy są rozsądnie rozplanowane. Względnie jakaś AI powinna to kontrolować, z możliwością podjęcia dyskusji z jej werdyktem, bo pewnie zdarzałyby jej się omyłki i absurdalne rozstrzygnięcia. 

Dotyczy to podjazdów kończących się za szczytem w miejscu "z du*y", segmentów przecinających drogi z pierwszeństwem, zjazdów kończących się w niebezpiecznych miejscach, np. w środku miasta i jeszcze za skrzyżowaniem czy odcinków sprinterskich po zwykle ruchomych ulicach miasta. Pomijam już 4 kilometrowe podjazdy i segment na każdych 300 metrach tego podjazdu. 

Sam już praktycznie w ogóle nie patrzę na segmenty, ale jeżeli już mi się zdarza to rywalizuję i sprawdzam czasy wyłącznie na podjazdach. Wokół Wrocławia mamy miliony płaskich segmentów i znakomita większość z nich porobiona podczas huraganów albo za samochodami. Są takie po 3-4 km z prędkością KOMa grubo powyżej 60 km/h. Z całym szacunkiem. Mamy tu dobrych zawodników, ale nie ma we Wrocławiu człowieka, który by to pojechał z taką prędkością bez pomocy.

Oczywiście nie twierdzę, że takiego KOMa zdobywa się za darmo. Przy tych wiatrach trzeba oczywiście dokręcać ile się da. Rzecz w tym, że czasami idealny kierunek i siła wiatru zdarzają się 3 razy w roku. Kto trafi w miejsce i warunki ten może próbować. 

• Prozor, maad11 i Born Ready lubią to

#500 heavy_puchatek

heavy_puchatek
  • Użytkownik
  • 501 postów
  • SkądWroclaw

Napisano 08 maj 2022 - 21:17

Czyli jakie byś zaproponował te płaskie segmenty wokół Wrocławia, żeby nie robić ich z huraganem w plecy? :P Z definicji płaskie takie będą przecież. Te mniej płaskie wokół Wrocławia też będą z huraganem w plecy bo stromizn to my tu raczej nie mamy.

Chcesz autorytarnie uznać, że w okolicy Wrocławia wolno tworzyć tylko segmenty przebiegające z zachodu / północnego zachodu w kierunku przeciwnym? Żartuję, ale trudno się obrażać na sporadycznie występujący wschodni wiatr.

Już widzę też weryfikację tworzonych segmentów przez jakiegoś "randoma" ze Stravy, który nie ma bladego pojęcia jak wygląda dany teren. 

Wystarczyłoby, żeby nie dało się tworzyć segmentów pokrywających całkowicie / prawie całkowicie z już istniejącymi. Zresztą, dla mnie np. Strava = segmenty. Chociaż chyba nigdy żadnego nie stworzyłem :D To jest jedyna interesująca rzecz na tym portalu, możliwość porównania czasu / mocy / czegokolwiek z innymi użytkownikami / przejazdami na segmentach. Tu nic więcej nie ma.

Owszem, jest śmietnik ale to raczej śmietnik nie do opanowania. Poza tym podczas jazdy ja nie widzę "10km szosy i 15 segmentów" bo zwyczajnie widzę tylko te wyselekcjonowane kiedyś i "oserduszkowane" więc średnio to przeszkadza. A jak nie chcę widzieć żadnych zaznaczam "mute" i nie widzę nawet tych zaznaczonych. Przynajmniej tak to działa w Wahoo.

Nie widzę też niczego szczególnie dziwnego w poszatkowaniu podjazdu na kawałki - zazwyczaj jest to sensowne typu "górka do jakiegoś rozjazdu" albo "szczególnie stromy odcinek". Ciekawostki typu "Zoncolan km 1", "Zoncolan km 2" itd też chyba mało komu przeszkadzają. Jedyne co zrobiłoby różnicę to jak wspomniałem wcześniej wyeliminowanie dublowania się segmentów.

I też uważam, że niektóre segmenty są robione bez sensu. Przy czym jeżeli interesuje cie bicie czasu na danym to i tak przypadkiem na 99% tego nie zrobisz (przynajmniej koło Wrocławia, mało tu opuszczonych miejsc) bo niejeden wcześniej próbował. Będziesz wiedział wcześniej gdzie się zaczyna i kończy, inaczej nie da rady :)

• piotrkol lubi to

Dodaj odpowiedź

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: strava