Skocz do zawartości

Zdjęcie

Strava - Nauczcie Mnie W To :)

strava

721 odpowiedzi w tym temacie

#501 bonobo

bonobo
  • Użytkownik
  • 1981 postów
  • SkądWrocław

Napisano 09 maj 2022 - 07:24

Nie zrozumieliśmy się. Ja nie mam nic do segmentów wokół Wrocławia - jeżeli chodzi o ustawienie wielu z nich, jest naprawdę spoko. Ja tylko w ramach dygresji napisałem, że na te segmenty już w ogóle nie zerkam. Też dlatego, że na wielu z nich nie mam szans. Płaskie to nie mój profil ;)

Ostatni raz na jakikolwiek segment płaski pod Wrocławiem zaczaiłem się chyba ze 3 - 4 lata temu. Najbliższe te, na które czasami zerkam znajdują się pewnie gdzieś w Kocich, pod Ślężą (Tąpadła od wszelkich stron, Przemiłów). No i sprinterska hopka Zachowice, bo tu na ustawkach zawsze jest finisz na "szczyt" i trzeba przyznać, że jak fajnie powieje, to w sprincie leci się tam okropnie szybko. Mam tam drugi czas, 61,4 km/h - pod górę. No ale KOM ma 76,6 km/h za jakimś tirem. Nie flaguję, bo mam to totalnie gdzieś, poza tym zdobył go znajomy z ustawek i wyścigów ;) 

Wracając do mnogości segmentów - podczas jazdy na urządzeniu oczywiście problemu nie ma, serduszkujesz i masz to co wybrałeś. Natomiast jak już zerkniesz na listę segmentów po zrobieniu trasy, to w głowie się kręci. 

Co do podjazdu dzielonego na kawałki - w przypadku długich podjazdów jest to OK, o ile faktycznie się nie pokrywają. Wytyczenie sekcji szczególnie stromej też jest OK. Segment do rozjazdu super, właśnie o to mi chodzi - skoro droga się rozgałęzia, to jest to dobry moment, aby segment zamknąć. Podzielenie podjazdu z zakrętami na sekcje, też jest OK (na takich podjazdach często zmienia się nachylenie w zależności od sekcji, czasami jedziemy w lewo z wiatrem, w prawo znów pod wiatr). Długi podjazd dzielony na kilometry bardzo spoko, pozwala sobie skontrolować gdzie jechaliśmy lepiej niż ostatnio, a gdzie zaczęło brakować sił. To jest właśnie to o czym piszę, to jest w mojej ocenie sensowne wytyczanie segmentów. 

Są po prostu fragmenty wytyczone dziwnie. Ktoś jechał do połowy, bo akurat w połowie miał knajpę, parking, siku albo akurat tylko do połowy mu dobrze szło i ustawia segment, bo wyprzedził kolegów. Zresztą czasami same nazwy sugerują, że jest to jakiś segment utworzony przez kogoś w kontekście jakieś konkretnej jazdy ze znajomymi. No i pozostawiam swoją ocenę odnoszącą się do segmentów przecinających skrzyżowania, po prostu niebezpiecznych i takich, na których oprócz liczenia na własną nogę musisz jeszcze liczyć na to, że Cię auto nie potrąci. 

Przykład: zobacz zjazd u mnie w Lądku z przełęczy:

https://www.strava.c...egments/5709004

Końcówka to przejazd przez skrzyżowanie, owszem, po głównej, ale w miejscu, gdzie krzyżują się 4 ulice (!), z czego jedna podzielona na dwa pasy ruchu, czyli w praktyce pięć uliczek (!), do tego ta z prawej (a na mapce ta od północy), to taki wyjazd, że kierowca podjeżdża pod górę, wystawia przód auta i musi patrzeć w przydrogowe lustro, czy nic nie jedzie z kierunku przełęczy albo zerkać uważnie do tyłu za lewe ramię. Jeden zobaczy kolarza, inny nie, a słupek B w aucie nie ułatwia tematu. To jest ekstremalnie niebezpieczne miejsce i ostatnie 200 metrów tego segmentu przed skrzyżowaniem to jest prosty fragment, na którym trzeba dokręcać ile się da.

Skutek jest taki, że był potrzebny nowy segment, kończący się przed tym skrzyżowaniem. I teraz są dwa segmenty, tylko jeden z nich krótszy o 150 metrów. Tak się robi śmietnik w tej aplikacji. 

#502 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2879 postów

Napisano 09 maj 2022 - 07:41

Końcówka to przejazd przez skrzyżowanie, owszem, po głównej, ale w miejscu, gdzie krzyżują się 4 ulice (!), z czego jedna podzielona na dwa pasy ruchu, czyli w praktyce pięć uliczek (!), do tego ta z prawej (a na mapce ta od północy), to taki wyjazd, że kierowca podjeżdża pod górę, wystawia przód auta i musi patrzeć w przydrogowe lustro, czy nic nie jedzie z kierunku przełęczy albo zerkać uważnie do tyłu za lewe ramię. Jeden zobaczy kolarza, inny nie, a słupek B w aucie nie ułatwia tematu. To jest ekstremalnie niebezpieczne miejsce i ostatnie 200 metrów tego segmentu przed skrzyżowaniem to jest prosty fragment, na którym trzeba dokręcać ile się da.

Skutek jest taki, że był potrzebny nowy segment, kończący się przed tym skrzyżowaniem. I teraz są dwa segmenty, tylko jeden z nich krótszy o 150 metrów. Tak się robi śmietnik w tej aplikacji. 

A swoją drogą w tych lustrach słabo widać rowerzystów, zwłaszcza jak nie mają migającej przedniej lampki. Można próbować flagować jako niebezpieczny.

• bonobo lubi to

#503 manfred

manfred
  • Użytkownik
  • 777 postów
  • SkądPodhale

Napisano 09 maj 2022 - 08:42

Juz godzinę Męczę się aby przesłać trasę na licznik roam za pomocą sieci GSM No to jest jakiś po prostu dramat. Trasa jest w Komoot. Następnie widzę ją w aplikacji Wahoo. Włączam bluetoth i licznik powiadamia mnie że połączył się z telefonem. Sprawdzam wszerz i wzdłuż trasy i nie ma nowej trasy :-( Dopiero wycieczka do maka na darmowe wifi pozwoliła mi przesłać trasę na licznik.   Dodatkowo jak chciałem wysłać trasę z aplikacji poprzez bluetoth wyskakiwał mi taki komunikat
Komoot.png

• artho lubi to

Facebuk i  YT  Strava

#504 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 02 czerwiec 2022 - 09:36

Jest dostępna wersja "desktop" aplikacji Elevate: https://thomaschampa...nstall/Windows/

wersje dla Windows i macOS. Dane pobierane ręcznie lub poprzez synchronizację API Strava, w odróżnieniu od wersji webowej konieczność utworzenia dostępu dla aplikacji, do wprowadzenia: Client ID oraz Client Secret - jest to dość dobrze opisane "krok po kroku" więc problemów raczej być nie powinno. 

Sama apka dość prosta, ale IMHO chyba bardziej użyteczna od webowej wersji. Co prawda możliwości mniejsze niż np. interval.icu, ale jako że jest to apka raczej do analizy statystycznej, to wszystkie statystyki są całkiem czytelnie przedstawione. 

Warto rzucić okiem ;)

• piotrkol lubi to

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#505 cauchy

cauchy
  • Użytkownik
  • 2911 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 04 czerwiec 2022 - 21:44

hej, poradźcie, bo już mnie to wnerwia - jak zlikwidować to niebieskie kółko?

2022-06-04-22-40-47.jpg

#506 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2879 postów

Napisano 04 czerwiec 2022 - 22:22

Wygląda jak bardzo niedokładna geolokalizacja, odbierz prawo dostępu do lokalizacji stronie strava

#507 cauchy

cauchy
  • Użytkownik
  • 2911 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 04 czerwiec 2022 - 23:22

no własnie nie mogę tego znaleźć

#508 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2879 postów

Napisano 05 czerwiec 2022 - 08:28

Zalezy ktorą przeglądarkę masz:

W Fifim w ustawieniach masz listę stron z dostępem:

https://support.mozi...anted-to-a-site

A w Chrome nawet łatwiej, klikasz na kłódkę SSL-a (na lewo od adresu strony internetowej) i jeżeli to jest strona wykorzystująca lokalizację będzie tam "Location" suwak, oraz opcjonalny przycisk "Reset permission" jeżeli kiedyś odruchowo kliknąłeś aby zapamiętał wybór.

• cauchy lubi to

#509 EmPe

EmPe
  • Użytkownik
  • 1027 postów

Napisano 05 czerwiec 2022 - 09:21

hej, poradźcie, bo już mnie to wnerwia - jak zlikwidować to niebieskie kółko?
2022-06-04-22-40-47.jpg

A to nie jest "hidden start/stop" ?? Odznacz tą funkcję w opcjach albo zmniejsz promień do minimum.

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka

#510 cauchy

cauchy
  • Użytkownik
  • 2911 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 05 czerwiec 2022 - 23:41

Zalezy ktorą przeglądarkę masz:

W Fifim w ustawieniach masz listę stron z dostępem:

https://support.mozi...anted-to-a-site

A w Chrome nawet łatwiej, klikasz na kłódkę SSL-a (na lewo od adresu strony internetowej) i jeżeli to jest strona wykorzystująca lokalizację będzie tam "Location" suwak, oraz opcjonalny przycisk "Reset permission" jeżeli kiedyś odruchowo kliknąłeś aby zapamiętał wybór.

o znakomicie, dzięki :D

• artho lubi to

#511 berski

berski
  • Użytkownik
  • 582 postów
  • SkądMałopolska

Napisano 10 czerwiec 2022 - 08:55

Czy Wam też strava ostatnio w losowej kolejności wrzuca zdjęcia (apka na telefon)?

Wysłane z mojego G8441 przy użyciu Tapatalka

#512 piotrkol

piotrkol
  • Użytkownik
  • 2019 postów
  • SkądBrzesko

Napisano 10 czerwiec 2022 - 10:06

tak :|

53865785563_3dfc4288d2_o.png 50927423167_21cc9455fd_o.png 41936344895_5d8a499da7_o.png 51000815092_a2fafceb67_o.png 53650540372_5d02396ecc_o.png

#513 cauchy

cauchy
  • Użytkownik
  • 2911 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 15 czerwiec 2022 - 19:46

poszedł jakiś update stravy i od teraz jak się dodaje foty z geotagiem to nie wyświetla miniatur na mapce :/

ktoś wie jak to naprawić?

#514 manfred

manfred
  • Użytkownik
  • 777 postów
  • SkądPodhale

Napisano 16 lipiec 2022 - 19:36

Jest możliwość przyciąć trasę na stravie bo wyszło że na rowerze i jechałem 140 km na godzinę

Facebuk i  YT  Strava

#515 vpablov

vpablov
  • Użytkownik
  • 217 postów

Napisano 16 lipiec 2022 - 20:05

Crop activity, w edycji treningu.

#516 manfred

manfred
  • Użytkownik
  • 777 postów
  • SkądPodhale

Napisano 16 lipiec 2022 - 20:18

Dzięki a ja szukałem na komputerze :-)

Facebuk i  YT  Strava

#517 bzx

bzx
  • Użytkownik
  • 210 postów

Napisano 16 lipiec 2022 - 20:56

Opcja dostępna w aplikacji na telefon i w wersji na przeglądarkę.

#518 manfred

manfred
  • Użytkownik
  • 777 postów
  • SkądPodhale

Napisano 16 lipiec 2022 - 21:10

Na przeglądarce nie mogę znaleźć ale już skrócony dystans

Facebuk i  YT  Strava

#519 cauchy

cauchy
  • Użytkownik
  • 2911 postów