Pojawiło się ciekawe narzędzie do stravy: ActivityFix (https://www.activityfix.com/index)
O co w tym chodzi?
Zanim plik z naszej aktywności pojawi się na stravie przejdzie przez zestaw reguł, które sami tworzymy. Jeżeli aktywność spełni określone przez nas warunki to Activityfix zmieni pewne parametry naszego pliku takie jak: tytuł aktywności, opis, wykorzystany rower, typ aktywności, mapę, wyciszenie aktywności z głównego feedu stravy i kilka innych.
Activityfix obsługuje też liczniki, i tu robi się ciekawie bo możemy zacząć zliczać pewne rzeczy. Najprościej wytłumaczyć to na przykładzie:
Przykład:
Od wielu sezonów każda moja aktywność ma tytuł rozpoczynający się od liczby. Pierwszego Stycznia zaczynam tytułować jazdy od 1 i każda kolejna aktywność to liczba większa. Z activityfix nie muszę tego robić ręcznie. Stworzyłem regułę, która sprawdza czy wysyłana aktywność jest typem "Ride" (bo interesują mnie tylko aktywności rowerowe). Jeżeli warunek jest spełniony activityfix edytuje tytuł jazdy dodając do niego stan licznika o nazwie "ilosc_jazd" i zwiększa ów licznik o wartość "1". Następnie ot dla zabawy activityfix dodaje do tytułu "Tytuł jazdy wkrótce", a do opisu dodaje "Zdjęcia z trasy wkrótce". Efekt jest taki, że jak wrzucam jazdę na stravę to zamiast typowego "lunch ride" teraz nosi ona nazwę typu: "210. Tytuł jazdy wkrótce"
Mam regułę sprawdzające czy aktywność przebiegała przez pobliski las. Jeżeli tak było to apka zmienia wykorzystany rower na rower gravelowy.
Kolejna przydatna reguła jest taka: Jeżeli aktywność to jazda na rowerze ORAZ ma mniej niż 12km ORAZ średnia prędkość jest niższa niż 28km/h to wycisz aktywność z głównego feedu bo najprawdopodobniej to aktywność typu "Rozgrzewka" lub "Rozjazd", a nie ma sensu zaśmiecać ludziom feeda takimi aktywnościami
Inna ciekawa reguła: Jeżeli aktywność ma więcej niż 100km to do opisu dodaj: "ilość wszystkich moich setek:" i stan licznika "ilosc-setek". (209 na dzień pisania tego posta jeśli ktoś jest ciekawy )