Skocz do zawartości

Zdjęcie

Badania wydolnościowe.

213 odpowiedzi w tym temacie

#181 Gosc_Rafalek_*

Gosc_Rafalek_*
  • Gość

Napisano 01 grudzień 2012 - 23:01

Cytat

A jakieś badania wydolnościowe typowo kolarskie da radę zrobić gdzieś w WLKP ? i to tak w płd. wlkp ?! ew. wrocław? ;-)

Zerknij do http://fti.com.pl/ lub www.velolab.pl (Łukasz jest co jakis czas w Poznaniu)
Mialem testy robione tu i tu ;)

#182 B25CX

B25CX
  • Użytkownik
  • 282 postów
  • SkądWLKP

Napisano 03 grudzień 2012 - 10:51

Ile mniej więcej kosztują takie badania wydolnościowe ?

Cennik na velolab nie działa. :evil:

#183 Gosc_marekg58_*

Gosc_marekg58_*
  • Gość

Napisano 04 grudzień 2012 - 23:41

Cytat

A co da Tobie wiedza jaką miał różnicę pomiędzy wyliczonymi strefami przez Polara, a strefami wyznaczonymi po testach??

Jeśli to pytanie było do mnie to;..
JAJA SOBIE ROBISZ, CZY COO..??

#184 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3267 postów
  • SkądPoznań

Napisano 05 grudzień 2012 - 22:26

Tak to było do Ciebie, nie robię sobie jaj tylko chciałbym uzyskać od Ciebie merytoryczną odpowiedź.

#185 Gosc_Patryk_*

Gosc_Patryk_*
  • Gość

Napisano 06 grudzień 2012 - 01:33

Drogi Marekg nie chciałbym Cie obrazić, ale ktoś kiedyś powiedział, że z głupcem nie mozna polemizować bo najpierw sciagnie Cie do swojego poziomu a potem zabije CIe swoimi argumentami.

Cytat

Cytat

Nie ma roznicy ile sie roznily

Jasne, że nie ma :mrgreen:
Skoro nie ma, to po co robiłeś te BADANIA ?? Żeby wychwycić różnice, które się nieważnie różniły? :mrgreen:
Znowu kolejna ściema/bełkot :evil:

Ja napisałem :

Cytat

Nie ma roznicy ile sie roznily (w moim przypadku sporo) skoro u kazdego sie roznia inaczej. Poza tym pozniej w trakcie treningu i tak nie jedziesz co do jednego uderzenia serca zgodnie z planem wiec mysle ze trzeba traktowac to wszystko z duzym spokojem.

A ty zauważyłeś tylko pierwsze 6 wyrazów wyrwanych z kontekstu, które nie oddają sensu wypowiedzi i ze swoim fałszywym poglądem polemizujesz.
Poddając się badaniom wydolnosciowym nie chciałem sprawdzić precyzji Polara w wyznaczaniu stref HR. Tylko chciałem by na podstawie analizy składu krwi i składu gazów wydychanych podczas wysiłku okreslono mi najkorzystniejsze dla mojego organizmu strefy treningowe. Wyznaczone strefy nie mają żadnego odniesienia do estymacji Polara.
Nawet gdyby przypadkiem Polar trafił ze strefami dla mnie, nie miałoby to zadnego odniesienia do innej osoby używającej tego samego typu zegarka. :-) dlateo uważam ze podawanie skali bledu nie ma zadnego sensu.

Cytat

Do marekg: Tak to było do Ciebie, nie robię sobie jaj tylko chciałbym uzyskać od Ciebie merytoryczną odpowiedź.

Na to nie masz co liczyć.... Marekg wie lepiej, ale ... nie powie :-)

#186 Gosc_Rafalek_*

Gosc_Rafalek_*
  • Gość

Napisano 06 grudzień 2012 - 08:43

Za malo trenujecie, a za duzo gadacie! ;)

#187 Gosc_marekg58_*

Gosc_marekg58_*
  • Gość

Napisano 10 grudzień 2012 - 14:14

Cytat

Poddając się badaniom wydolnosciowym nie chciałem sprawdzić precyzji Polara w wyznaczaniu stref HR. Tylko chciałem by na podstawie analizy składu krwi i składu gazów wydychanych podczas wysiłku okreslono mi najkorzystniejsze dla mojego organizmu strefy treningowe. Wyznaczone strefy nie mają żadnego odniesienia do estymacji Polara.

Najpierw podaj te swoje wyniki, a potem pogadamy; w/g mnie możesz być kolejną "alexą80"
KOLEJNY ŚCIEMNIACZ

#188 Gosc_marekg58_*

Gosc_marekg58_*
  • Gość

Napisano 10 grudzień 2012 - 14:24

Cytat

Tak to było do Ciebie, nie robię sobie jaj tylko chciałbym uzyskać od Ciebie merytoryczną odpowiedź.

Bardzo chętnie, zadaj mi tylko konkretne pytanie /może być nawet "MERYTORYCZNE" :mrgreen: Nie bierz tego jak atak na Siebie, bo fajny Gość jesteś w/g mnie.

#189 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3267 postów
  • SkądPoznań

Napisano 10 grudzień 2012 - 16:04

I tutaj docieramy do sedna. Jak bardzo będą się różniły strefy wyznaczone wedle różnych przykazań (HRmax, testy drogowe, testy wydolnościowe). Sam póki co nie trenuję tak dużo, aby sięgać po badania wydolnościowe, aczkolwiek może za jakiś czas się to zmieni. Chodzi mi po prostu o jak najdokładniejsze oszacowanie stref wysiłkowych poprzez inne dostępne metody. Wzory na wyznaczenie HRmax pominę na wstępie, gdyż czasami mogą być obarczone sporym błędem, sam jestem tego przykładem. Osiągnięcie tętna maksymalnego jest trudne, bo skąd wiadomo że to było maksimum, a nie kilka uderzeń więcej. U mnie nałożyły się strefy wyznaczone wedle osiągniętego HRmax (212) i wyznaczone według testu drogowego opisanego przez J. Friela (179), według których się stosuję.

#190 Gosc_marekg58_*

Gosc_marekg58_*
  • Gość

Napisano 10 grudzień 2012 - 16:39

Cytat

I tutaj docieramy do sedna. J

Co prawda nie zadałeś mi pytania o które prosiłem, ale napiszę, że :
Ty też nie "chwalisz się", co Ci wyszło z tych Twoich "pomiarów". Czyli jakie Ci wyszły te strefy?
Albo wcale ich nie robiłeś albo się ich wstydzisz???

#191 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3267 postów
  • SkądPoznań

Napisano 10 grudzień 2012 - 16:47

Jak zaznaczyłem nie robiłem badań wydolnościowych.
Osiągnięte tętno maksymalne 212 ud/min. Strefy możesz sobie spokojnie policzyć.
Tętno z testu drogowego wykonanego wedle J. Friela 179 ud/min, czyli jak literatura dalej prowadzi:
- strefa 1 - 117-147
- strefa 2 - 148-160
- strefa 3 - 161-166
- strefa 4 - 167-178
- strefa 5a - 179-182
- strefa 5b - 183-188
- strefa 5c - 189-195

Coś jeszcze potrzeba??

#192 Gosc_marekg58_*

Gosc_marekg58_*
  • Gość

Napisano 10 grudzień 2012 - 16:57

Cytat

Coś jeszcze potrzeba??

O to mi chodziło. Chyba się nie wkurzyłeś ;-)
Chyba jednak. ;-)
13 stron bicia piany i wreszcie jakiś konkret :!:

#193 Gosc_marekg58_*

Gosc_marekg58_*
  • Gość

Napisano 10 grudzień 2012 - 17:00

Cytat

Osiągnięte tętno maksymalne 212 ud/min.

Jak osiągnąłeś to tętno maksymalne?

#194 Gosc_marekg58_*

Gosc_marekg58_*
  • Gość

Napisano 10 grudzień 2012 - 18:07

Cytat

Jak zaznaczyłem nie robiłem badań wydolnościowych.

Zaraz dostanę bana za postpopoście , ale w temacie "badania wydolnosciowe" NA TYM FORUM wypadałoby napisać tak:
Niektórzy myślą, że są wybitnymi sportowcami z urodzenia, tylko "sieimniechcetrenować" i jak sobie zrobią "badania", to im "wyjdzie, że są wybitni".
Tymczasem prawda jest BANALNIE PROSTA :cry:
NIESTETY; wyjdzie im, że są jacy są /do tego wystarczy prościutki teścik../

#195 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3267 postów
  • SkądPoznań

Napisano 10 grudzień 2012 - 18:14

212 wykręciłem w tym roku na początku przygotowań. 211 padło dwa lata temu na maratonie jak próbowałem gonić grupę.

#196 Gosc_marekg58_*

Gosc_marekg58_*
  • Gość

Napisano 10 grudzień 2012 - 18:32

Cytat

212 wykręciłem w tym roku na początku przygotowań

Wydaje mi sie to mało prawdopodobne /w stosunku do Twojego HR z testu Friela.
Innymi słowy; trzeba zweryfikować testy

#197 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3267 postów
  • SkądPoznań

Napisano 10 grudzień 2012 - 18:45

Wiele razy przekraczałem 200, kilkakrotnie kręciłem tętna w okolicach 206-209. Testy trzeba zweryfikować, możliwe że jestem w stanie pojechać mocniej. W moim wypadku akurat strefy tlenowe pokrywają się wedle obydwóch sposobów ich wyznaczania (Friel, HRmax). Kolejna sprawa, że badania wydolnościowe rozwiały by wszelkie wątpliwości. Trzeba też wziąć pod uwagę, że wysokie HRmax, nie determinuje progu mleczanowego przy wysokim tętnie.

#198 wiki

wiki
  • Użytkownik
  • 2190 postów
  • SkądOzorków k/Łodzi

Napisano 10 grudzień 2012 - 18:50

Dla ciekawskich...będę mógł coś napisać za parę dni o badaniach mojego ojca w Diagnostix w Katowicach (z tego co wiem siedziba w Wiśle, do Katowic dojechali)...na miejscu można dowiedzieć się tylko o procencie tłuszczu i nic więcej, reszta w ciągu max tygodnia od badania.

#199 Gosc_marekg58_*

Gosc_marekg58_*
  • Gość

Napisano 10 grudzień 2012 - 18:51

Cytat

Kolejna sprawa, że badania wydolnościowe rozwiały by wszelkie wątpliwości

Nic Ci nie rozwieją, niestety.

#200 Gosc_marekg58_*

Gosc_marekg58_*
  • Gość

Napisano 10 grudzień 2012 - 18:53

Cytat