Skocz do zawartości

Zdjęcie

Badania wydolnościowe.

213 odpowiedzi w tym temacie

#161 Gosc_czonk86_*

Gosc_czonk86_*
  • Gość

Napisano 15 wrzesień 2011 - 15:38

Pisze się ktoś na badania wydolnościowe w Wiśle Malince? Im więcej osób tym lepsze warunki. Badania z określeniem stref, krzywej zakwaszenia, hrmax.

#162 szopenhower

szopenhower
  • Użytkownik
  • 45 postów
  • SkądKozy/Bielsko-Biała

Napisano 15 wrzesień 2011 - 20:17

W zależności od ceny i terminu ja byłbym chętny.

#163 madagaskar

madagaskar
  • Użytkownik
  • 96 postów
  • SkądWrocław

Napisano 15 wrzesień 2011 - 21:19

oo prosze to i Ja bym się dopisał na badania - już dawno chciałem je zrobić...

#164 Gosc_czonk86_*

Gosc_czonk86_*
  • Gość

Napisano 16 wrzesień 2011 - 07:14

To poszukajcie sobie oferty tego miejsca, bo ja nie chcę być posądzony o jakieś reklamy. Można jeszcze w katowicach na awf. Termin ustalimy. No i awf chyba nie robi zniżek dla większych grup i chyba nie robią w weekendy. A w Wiśle dla większej grupy zrobią w weekend.

#165 Radello

Radello
  • Użytkownik
  • 614 postów
  • SkądPoznań

Napisano 27 wrzesień 2012 - 09:10

Natknąłem się wczoraj na "promocyjną ofertę" badań wydolnościowych wykonwyanych "pod nosem" (w Poznaniu) przez "Ośrodek Diagnostyki Sportowej Sport Test Polska" http://testsport.pl/...mocyjna-badan/.
Miał ktoś do czynienia z ta firmą?

Czy osoby doświadczone w temacie mogłyby się wypowiedzieć, czy oferowane przez nich rodzaje badań (te w pakiecie za 150zł) mają sens, czy np. czegoś ważnego brakuje?

http://www.radello.pl - odżywki Dextro Energy / Honey Stinger / Huma Gel / Nuun, kosmetyki Sportsbalm / Bodyglide - bezpośrednio od dystrybutora/importera

#166 Gosc_solid_crank_*

Gosc_solid_crank_*
  • Gość

Napisano 27 wrzesień 2012 - 09:41

Ja korzystałem (i byłem w pełni usatysfakcjonowany :-) ) z badań firmy DIAGNOSTIX z Wisły.
Masz ich pod www. diagnostix.pl Mam wrażenie, że testsport rozpoczyna działaność i stąd brak opinii. Ale to tylko moje wrażenie, bez dowodów.

#167 Virenque

Virenque
  • Moderator
  • 1536 postów
  • SkądPoznań

Napisano 27 wrzesień 2012 - 09:46

Ciężko stwierdzić jak to wygląda u nich w praktyce. Jak badania są na takim rowerku jak na zdjęciu w ofercie to ja dziękuję.
To musi być mierzone na urządzeniu typu SRM, który jest odpowiednio skalibrowany itp...
Ja robiłem dwukrotnie badania w Katowicach, niestety daleko od Poznania ale jakościowo jest super.
No i warto dodać, że badania jeśli są wykonywane cyklicznie powinny być wykonywane zawsze w tym samym miejscu - wtedy są najlepsze i najbardziej rzetelne możliwości porównawcze.
pzdr

#168 Radello

Radello
  • Użytkownik
  • 614 postów
  • SkądPoznań

Napisano 27 wrzesień 2012 - 10:52

Virenque, masz na myśli rowerek przedstawiony na zdjęciu z panią z maską na twarzy? http://testsport.pl/oferta/
Mnie dziwi jedno - pokazują analizator kwasu mlekowego The Edge, który chyba nie bada krwi w sposób ciągły, a tylko wówczas badania ma sens - czy mam rację?

A jakie urządzenie typu SRM chodzi? O rower z pomiarem mocy?

http://www.radello.pl - odżywki Dextro Energy / Honey Stinger / Huma Gel / Nuun, kosmetyki Sportsbalm / Bodyglide - bezpośrednio od dystrybutora/importera

#169 Virenque

Virenque
  • Moderator
  • 1536 postów
  • SkądPoznań

Napisano 27 wrzesień 2012 - 11:02

Badanie krwi nie jest ciągłe, przy wejściu w kolejne obciążenie jest pobierana krew, palce po badaniach są pokłute masakrycznie ;)
Tak, chodzi o rower z pomiarem mocy podpięty pod wszelkie konieczne urządzenia. Wtedy można zrobić idealny test stopniowany (taki test na takim rowerku ze zdjęcia chyba nie jest możliwy, a to podstawa badań wydolnościowych dla kolarza).
pzdr

#170 Radello

Radello
  • Użytkownik
  • 614 postów
  • SkądPoznań

Napisano 27 wrzesień 2012 - 15:05

Dlaczego uważasz, że na takim ergometrze nie można przeprowdzić badań? Przecież jak najbardziej może mieć pomiar mocy... Spróbuję podjechać tam przy okazji i obejrzeć. Może to zdjęcia poglądowe...

Trochę daleko do Katowic. Szkoda, przeciez w Poznaniu też jest AWF. Jak sobie radzą z badaniami sportowcy z Wielkopolski?

#171 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3267 postów
  • SkądPoznań

Napisano 27 wrzesień 2012 - 15:48

Rzeczywiście oferta ciekawa, tylko trzeba się dowiedzieć na jakim sprzęcie realizowany jest cały test. Sam powoli zaczynam myśleć o badaniach wydolnościowych.

#172 Gosc_marekg58_*

Gosc_marekg58_*
  • Gość

Napisano 17 listopad 2012 - 17:34

Odgrzewam temat; przypomnę tylko /a upierdliwy jestem z natury/ , że paru tutejszych dyskutantów obiecało sobie zrobić "badania" i je tu opoublikować. CISZAAA :mrgreen:
Ja tym czasem, zainspirowany Waszymi zarzutami/pytaniami/wątpliwościami, robię różne eksperymenty na temat wyznaczania różnych tzw. "STREF" i być może na koniec zrobię sobie te "BADANIA", żeby porównać wyniki. Wtedy je pewnie wkleję. Jestem prawie pewny, że wyniki tych badań będą bardzo porównywalne z moimi "domowymi eksperymentami".
Ale nie obiecuję, że to będzie szybko, bo leniwy z natury jestem. :lol:

#173 Gosc_Patryk_*

Gosc_Patryk_*
  • Gość

Napisano 21 listopad 2012 - 11:25

http://www.facebook....&type=1
jest jeszcze OrthoSport w Szczecinie :-) polecam

#174 Gosc_marekg58_*

Gosc_marekg58_*
  • Gość

Napisano 23 listopad 2012 - 19:10

Cytat

Skoro polecasz, to może napisz coś więcej. Na przykład dlaczego polecasz; czy Ci za to płacą, albo Twoja dziewczyna tam pracuje, albo może robiłeś sobie u nich jakieś badania? Jeśli to ostatnie, to napisz co wyszło i jak Ci to pomogło w treningach?

#175 kris91

kris91
  • Użytkownik
  • 1314 postów
  • SkądKrotoszyn

Napisano 23 listopad 2012 - 19:20

A jakieś badania wydolnościowe typowo kolarskie da radę zrobić gdzieś w WLKP ? i to tak w płd. wlkp ?! ew. wrocław? ;-)

#176 Gosc_Patryk_*

Gosc_Patryk_*
  • Gość

Napisano 24 listopad 2012 - 18:12

Cytat

Cytat

Skoro polecasz, to może napisz coś więcej. Na przykład dlaczego polecasz; czy Ci za to płacą, albo Twoja dziewczyna tam pracuje, albo może robiłeś sobie u nich jakieś badania? Jeśli to ostatnie, to napisz co wyszło i jak Ci to pomogło w treningach?

Przed badaniem uzywalem zakresow tetna wyznaczonych prze RS800CX, po wprowadzeniu wyszacowanego przeze mnie na podstawie kilkumiesiecznego treningu i wyscigow, tetna max. Po badaniu trenuje w zakresach wyznaczonych na podstawie badania. Badanie bylo robione we wrzesniu. W przyszlymroku powiem Ci czy jestem lepiej przygotowany do sezonu, niż trenując na podstawie wyestymowanych przez Polar zakresow.
Przez szacunek nie ustosunkuję się do Twoich nic nie wnoszących uwag typu kto i za co mi placi. Jesli szukasz ukladu to polecam Ci zespół Macierewicza, tam znajdziesz równie dociekliwych gości. Tylko mnie nie pytaj czemu Ci ich polecam proszę...

#177 kazik

kazik
  • Użytkownik
  • 150 postów
  • Skądkrk

Napisano 24 listopad 2012 - 19:54

Może byś przestał napinać tylko np napisał o ile różniły sie strefy takiego polara od tych z badania?

#178 Gosc_Patryk_*

Gosc_Patryk_*
  • Gość

Napisano 24 listopad 2012 - 23:00

Cytat

Może byś przestał napinać tylko np napisał o ile różniły sie strefy takiego polara od tych z badania?

Nie ma roznicy ile sie roznily (w moim przypadku sporo) skoro u kazdego sie roznia inaczej. Poza tym pozniej w trakcie treningu i tak nie jedziesz co do jednego uderzenia serca zgodnie z planem wiec mysle ze trzeba traktowac to wszystko z duzym spokojem.

#179 Gosc_marekg58_*

Gosc_marekg58_*
  • Gość

Napisano 29 listopad 2012 - 21:31

Cytat

Nie ma roznicy ile sie roznily

Jasne, że nie ma :mrgreen:
Skoro nie ma, to po co robiłeś te BADANIA ?? Żeby wychwycić różnice, które się nieważnie różniły? :mrgreen:
Znowu kolejna ściema/bełkot :evil:

#180 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3267 postów
  • SkądPoznań

Napisano 30 listopad 2012 - 17:19

A co da Tobie wiedza jaką miał różnicę pomiędzy wyliczonymi strefami przez Polara, a strefami wyznaczonymi po testach??

Dodaj odpowiedź

Zaawansowany edytor tekstowy