Skocz do zawartości

Zdjęcie

Badania wydolnościowe.

213 odpowiedzi w tym temacie

#121 wiki

wiki
  • Użytkownik
  • 2190 postów
  • SkądOzorków k/Łodzi

Napisano 01 grudzień 2010 - 16:03

Jak ktoś zrobi sobie badania to taka moja rada: nie publikujcie ich na forum. Najpierw duża część z nas była krytykowana, że to , że tamto, że sramto. Teraz ktoś publikuje wyniki i dalej jest to samo. Virenque co ty za bzdury wypisujesz, schowaj się na bambus kolego ;-) (mam nadzieje, że wiesz w jakim sensie to pisze), napisz jeszcze gdzie robiłeś badania i za ile, za to też dostaniesz OPR...

#122 Gosc_marekg58_*

Gosc_marekg58_*
  • Gość

Napisano 01 grudzień 2010 - 16:42

Cytat

Teraz ktoś publikuje wyniki i dalej jest to samo

Zwróć uwagę, że prawie NIKT TU NIE PUBLIKUJE ŻADNYCH WYNIKÓW !!
Tylko jakieś ściemy ;-)
Ale nie wiem o co Ci chodzi więc nie rozwijam. Pozdrawiam.

#123 wiki

wiki
  • Użytkownik
  • 2190 postów
  • SkądOzorków k/Łodzi

Napisano 01 grudzień 2010 - 16:54

marekg58 jak to jest ściema (bo może jest, nie wiem) to napisz, dla mnie to co napisał Virenque to wyniki (raczej ich część). Cały pic polega na tym, żeby czarno na białym napisać co Virenque powinien opublikować z tych badań. Będzie chciał to OK, jak nie to jest to jego prywatna sprawa. Jak dotąd to krytyka i nic więcej. I co dla Ciebie jest wynikiem a co nie, nie wszyscy są tak obeznani w temacie, ja też chciałbym się więcej dowiedzieć...z resztą, ostatnio pisałem, że mam zamiar robić badania to też były jakieś wywody w odpowiedziach.

Marekg58 takie pytanko, na temat oczywiście: czy jesteś w stanie powiedzieć coś konkretnego na temat mojego "organizmu", choćby jeden istotny szczegół (o ile się w ogóle da) jeżeli będziesz znał moje maksymalne HR ??? Bez żadnych badań, tylko po moim maks HR ??? Jeżeli się nie da to OK, nie jestem ekspertem, jeżeli się da to napisz.
Jak przeczytam twoją odpowiedź to napiszę ci oczywiście dlaczego pytam.

#124 Gosc_marekg58_*

Gosc_marekg58_*
  • Gość

Napisano 01 grudzień 2010 - 17:08

Cytat

Marekg58 takie pytanko, na temat oczywiście: czy jesteś w stanie powiedzieć coś konkretnego na temat mojego "organizmu", choćby jeden istotny szczegół (o ile się w ogóle da) jeżeli będziesz znał moje maksymalne HR ???

Nikt Ci nie powie NIC "mądrego" na podstawie Twojego maks. HR.
Tak jak nikt Ci nie powie nic "mądrego" na podstawie jakichkolwiek badań, dopóki nie będzie tro zrobione "GLOBALNIE" /nie chce mi się tu po raz kolejny tego tłumaczyć; poczytaj /
Nie chcę, żebym był źle zrozumiany; chcę Wam trochę poradzić / w miarę swoich możliwości/, a nie kwestionować Wasze działania;

#125 wiki

wiki
  • Użytkownik
  • 2190 postów
  • SkądOzorków k/Łodzi

Napisano 01 grudzień 2010 - 17:18

OK, dzięki za odpowiedź.
Z tego co piszesz nie będę robił badań bo nie ma sensu. Swoją drogą, ciekawi mnie jak sprawdzić według Ciebie swój organizm??? Chodzi o to, jak jeździć żeby się nie zarżnąć czasami. Może już odpowiedź gdzieś była, nie będę szukał.

A odnośnie mojego pytania: otóż da się, no chyba, że podważysz wiedzę "kogoś" kto jest odpowiedzialny za tego typu sprawy w kadrze narodowej Polski ???
Na tym kończę twierdząc, że jednak :"krowa co dużo ryczy mało mleka daje".

#126 Gosc_marekg58_*

Gosc_marekg58_*
  • Gość

Napisano 01 grudzień 2010 - 17:25

Cytat

:"krowa co dużo ryczy mało mleka daje".

To co prawda jest "OT", ale czemu chcesz o tym pogadać?

#127 Gosc_marekg58_*

Gosc_marekg58_*
  • Gość

Napisano 01 grudzień 2010 - 17:48

Cyty: chyba, że podważysz wiedzę "kogoś" kto jest odpowiedzialny za tego typu sprawy w kadrze narodowej Polski ???

Poszukujesz wsparcia? Któż to taki?

#128 wiki

wiki
  • Użytkownik
  • 2190 postów
  • SkądOzorków k/Łodzi

Napisano 01 grudzień 2010 - 20:57

marekg58 kolarstwo zacząłem w żakach, skończyłem w orlikach, dzięki temu co mój ojciec robi, mam kontakt z wieloma trenerami i nie tylko. Nie chwalę się, raczej mam szczęście, że w razie czego mam do kogo się zwrócić. Mój były trener dzięki temu, że ma do tego fachu rękę zaszedł bardzo wysoko więc ma kontakt z najlepszymi fachowcami w Polsce. Do czego zmierzam. Pewnego dnia na podjeździe około 5km pod Ochotnicę Górną (kto trenuje w okolicach Nowego Sącza zna ten podjazd) miałem tętno maksymalne 214. Szczerze to zaniepokoiłem się trochę, kiedy jednak tętno ponad 210 zauważyłem u siebie jeszcze kilka razy to zadzwoniłem gdzie trzeba. W sumie nie musiałem tłumaczyć: jak długo się utrzymywało, jak szybko spadało, ile jechałem na tym HR etc. Wnioski wyciągnął natychmiast, bardzo ogólne ale jednak. Po czym dodał: po przetrenowanej zimie zrób badania, dalej będziemy gadać. Wystarczyło mu moje max HR.

Kilkanaście postów wyżej pisałeś, że czekasz z niecierpliwością, aż ktoś zda relację z badań. Pojawiły się jakieś pierwsze sygnały, Ty natomiast nazywasz to ściemą, nawet ta część od fizjologa to ściema ??? Wybacz fachowcu, coś tu nie halo jest tak mi się zdaje. Piszesz, że nie masz zamiaru kwestionować "naszych" działań, a jednak to robisz. Zachęcasz do robienia badań, pisząc dalej, że "Tak jak nikt Ci nie powie nic "mądrego" na podstawie jakichkolwiek badań". No można się pogubić. Dysponujesz wiedzą (chociaż ja, i nie ja jeden mam co do tego ogromne wątpliwości) ale wydaje mi się, że naczytałeś się mnóstwo książek, w każdej z nich pisze co innego i teraz się trochę motasz. Nie traktuj NAS jako niedoświadczonych gnojków, a siebie nie traktuj jako BOGA jeżeli chodzi o wiedzę na temat badań itp.

#129 Gosc_marekg58_*

Gosc_marekg58_*
  • Gość

Napisano 02 grudzień 2010 - 09:12

Cytat

Wnioski wyciągnął natychmiast, bardzo ogólne ale jednak

Twoja opowieść ma niewiele wspólnego z Twoim pytaniem /w/g mnie oczywiście/.
Zacietrzewiłeś się do tego stopnia, że nie czytasz uważnie i do tego nie widzisz emotikonów, które zwykle są po to, żeby można było zastosować "skrót".
Virenque podał swoje progi wyznaczone dwoma metodami, ale nie podał jakimi. Jeśli ktoś tu wie jak wyznaczył sobie progi przy zastosowaniu HRmax, to może napisze za niego. Nie napisał też na podstawie jakich badań wyznaczył mu progi fizjolog.
Ponieważ różnice między tymi dwoma sposobami są ogromne, wygląda, że któreś z nich mogą być do bani. Albo jedne i drugie.
Ja mogę podejrzewać, że progi wyznaczone z HRmax były wyznaczone nieudolnie lub w innej fazie cyklu treningowego /albo w ogóle np. rok lub dwa lata wcześniej/. Trzeba pamiętać, że progi nie są przypisane na całe życie :-)
Nie mając takich podstawowych informacji Akademicki wyciągnął wniosek o wyższości ... No właśnie czego nad czym??
Chciałem dopytać ale podniosło się larum jak zwykle w takich wypadkach i dalej nic nie wiemy oprócz tego, że to ja jestem winny.

Cytat

Wybacz fachowcu

Wybaczam.

#130 wiki

wiki
  • Użytkownik
  • 2190 postów
  • SkądOzorków k/Łodzi

Napisano 02 grudzień 2010 - 10:56

Cytat

Chciałem dopytać ale podniosło się larum jak zwykle w takich wypadkach i dalej nic nie wiemy oprócz tego, że to ja jestem winny.

Bo nie potrafisz wytłumaczyć pewnych rzeczy normalnie, jak człowiek, tylko drwisz sobie z tego, co tutaj piszemy, czyli drwisz sobie z nas.
Jeżeli moja opowieść (jeżeli te parę zdań można według ciebie nazwać opowieścią) nie ma nic wspólnego z tematem, to w takim razie masz poważne kłopoty ze zrozumieniem tekstu.

#131 Gosc_marekg58_*

Gosc_marekg58_*
  • Gość

Napisano 02 grudzień 2010 - 11:58

[quote name="wicklowman czy jesteś w stanie powiedzieć coś konkretnego na temat mojego "organizmu", choćby jeden istotny szczegół (o ile się w ogóle da) jeżeli będziesz znał moje maksymalne HR ??? Bez żadnych badań, tylko po moim maks HR ??? [/quote]
Tak brzmiało Twoje pytanie. A potem napisałeś:
"Pewnego dnia na podjeździe około 5km pod Ochotnicę Górną (kto trenuje w okolicach Nowego Sącza zna ten podjazd) miałem tętno maksymalne 214. Szczerze to zaniepokoiłem się trochę, kiedy jednak tętno ponad 210 zauważyłem u siebie jeszcze kilka razy ".
I dalej:
"Wnioski wyciągnął natychmiast, bardzo ogólne ale jednak."
Żebyś mnie tym razem dobrze zrozumiał: mnie zapytałeś czy tylko na podstawie Twojego HRmax jestem w stanie powiedzieć coś konkretnego
a trenera o którym piszesz zapytałeś co sądzi o tym, że Ci podczas zawodów tętno skoczyło powyżej HRmax /jeśli dobrze rozumiem/. Ten trener pewnie wiedział jak długo trenujesz i jakie do tej pory tętno uznawałeś za HRmax a mimo to wyciągnął tylko ogólne wnioski i kazał Ci się przebadać za pół roku. Po czym wyciągasz wniosek:
"Wystarczyło mu moje max HR."
Dlatego napisałem: "Twoja opowieść ma niewiele wspólnego z Twoim pytaniem".

Ja tu próbuję pogadać o badaniach; kto, gdzie i jak je robi, komu pomogły lub zaszkodziły i dlaczego, jakie z nich można osiągnąć korzyści, a Ty mi udawadniasz, że znasz lepszych ode mnie trenerów, chociaż nigdy nie twierdziłem, że jestem dobrym trenerem.
A takie teksty są "poniżej pasa" cyt.:
" tylko drwisz sobie z tego, co tutaj piszemy, czyli drwisz sobie z nas. "

#132 wiki

wiki
  • Użytkownik
  • 2190 postów
  • SkądOzorków k/Łodzi

Napisano 02 grudzień 2010 - 12:18

Poniżej pasa to są twoje wypowiedzi w stosunku do innych. Twój ostatni post świadczy o tym też, że nadal nie czytasz dokładnie. Mało tego, próbujesz mi wmówić pewne rzeczy, o których ja nawet słowem nie wspomniałem.
Nie będę kontynuował tej pyskówki z tobą. Jesteś typem człowieka co wie wszystko najlepiej, reszta pisze bzdury.
Zacznij używać przycisku Quote bo w tym słowotoku ciężko wyłapać co jest cytatem a co twoim tekstem - to tak na marginesie.

#133 krzy1976

krzy1976
  • Użytkownik
  • 2670 postów
  • SkądJary

Napisano 03 grudzień 2010 - 01:43

Cytat

Pewnego dnia na podjeździe około 5km pod Ochotnicę Górną (kto trenuje w okolicach Nowego Sącza zna ten podjazd) miałem tętno maksymalne 214. Szczerze to zaniepokoiłem się trochę, kiedy jednak tętno ponad 210 zauważyłem u siebie jeszcze kilka razy to zadzwoniłem gdzie trzeba. W sumie nie musiałem tłumaczyć: jak długo się utrzymywało, jak szybko spadało, ile jechałem na tym HR etc. Wnioski wyciągnął natychmiast, bardzo ogólne ale jednak. Po czym dodał: po przetrenowanej zimie zrób badania, dalej będziemy gadać. Wystarczyło mu moje max HR.

mogę się nieśmiało wtrącić bo mnie zaintrygowało to 214 ? co powiedział ten trener na taki wysoki puls ?

#134 kuba259

kuba259
  • Użytkownik
  • 495 postów
  • Skądelbląg

Napisano 29 grudzień 2010 - 21:41

Odświeżę temat :-)

Czy mógłby ktoś się wypowiedzieć na temat VO2max? Tzn. jaką wielkość osiągają zwykli ludzie, a jaką kolarze. czy np. 40,50,60,70 ml/min/kg to dużo czy też mało (np czy 50 to duzo dla kolarza, albo czy 60 lub też 70), w jaki sposób można to zwiększyć i o ile?

#135 Makdeb

Makdeb
  • Użytkownik
  • 302 postów
  • SkądKraków

Napisano 29 grudzień 2010 - 23:18

Zawodowcy w sezonie mają i po 80-90ml/min/kg. VO2max zwiększa się poprzez treningi w "tlenie" i w strefie progu tlenowego.

#136 MiSzA

MiSzA
  • Użytkownik
  • 805 postów
  • SkądKonstancin

Napisano 29 grudzień 2010 - 23:28

Hmmm.... 89/90? To górna półka - rzekłbym - promil. Śmietanka zawodników w sportach wytrzymałościowych - ostro wyselekcjonowana.

Trener Piątek bierze pod uwagę od 60 w górę. To próg dla profi. Genetyczny. Rodzisz się z tym albo nie. Zdolność organizmu do przyswajania tlenu jest dość często mylona ze zdolnością transportową tlenu - to drugie można polepszyć, to pierwsze - w ograniczonym zakresie. Z tego co obecnie wynika z badań (mogę poszukać w linkach, ale będzie to literatura ang. języczna i płatna (cały art)) - to poprzez długoletni, regularny i monitorowany trening można swój próg zwiększyć - ale nie więcej niż o 15%.

#137 Makdeb

Makdeb
  • Użytkownik
  • 302 postów
  • SkądKraków

Napisano 29 grudzień 2010 - 23:33

Tak Misza chodziło mi o najlepszych zawodników.

#138 kuba259

kuba259
  • Użytkownik
  • 495 postów
  • Skądelbląg

Napisano 30 grudzień 2010 - 19:47

I nikt więcej się nie wypowie?

A na temat progu przemian anaerobowych? Jakie są normy książkowe, a jak to wygląda w rzeczywistości?

#139 Gosc_T.o.m.p.o.z_*

Gosc_T.o.m.p.o.z_*
  • Gość

Napisano 03 styczeń 2011 - 14:42

Cytat

Odświeżę temat :-)

Czy mógłby ktoś się wypowiedzieć na temat VO2max? Tzn. jaką wielkość osiągają zwykli ludzie, a jaką kolarze. czy np. 40,50,60,70 ml/min/kg to dużo czy też mało (np czy 50 to duzo dla kolarza, albo czy 60 lub też 70), w jaki sposób można to zwiększyć i o ile?

dam ci przykład byś miał odniesienie do badań moich kolegów

15 w Polsce zawodkim MTB U-23 okołó 75 ma mój kolega VO2 max.

Tompoz

#140 Gosc_T.o.m.p.o.z_*

Gosc_T.o.m.p.o.z_*
  • Gość

Napisano 03 styczeń 2011 - 14:46

Cytat

Witam,
Dla wszystkich lubiących wykresy i cyferki przedstawiam moje wyniki z III i XI 2005 roku. W tym drugim przypadku: Waga 71,7kg, wzrost 182cm, 2mmol - HR 162, moc 301W, 4.2W/kg; 4mmol - HR 173, moc 352W, 4.91W/kg.
Obrazek

a co to za dziwy żę miałeś 1 mmol zakwaszenia spoczynkowego bardzo mnie ta wartość zdziwiła bo była w okolicach 140 tętna . Miałeś tak zawsze ?????

Tompoz

Dodaj odpowiedź

Zaawansowany edytor tekstowy