Badania wydolnościowe.
Napisano 01 grudzień 2010 - 16:03
Napisano 01 grudzień 2010 - 16:54
Marekg58 takie pytanko, na temat oczywiście: czy jesteś w stanie powiedzieć coś konkretnego na temat mojego "organizmu", choćby jeden istotny szczegół (o ile się w ogóle da) jeżeli będziesz znał moje maksymalne HR ??? Bez żadnych badań, tylko po moim maks HR ??? Jeżeli się nie da to OK, nie jestem ekspertem, jeżeli się da to napisz.
Jak przeczytam twoją odpowiedź to napiszę ci oczywiście dlaczego pytam.
Gosc_marekg58_*
Napisano 01 grudzień 2010 - 17:08
Cytat
Nikt Ci nie powie NIC "mądrego" na podstawie Twojego maks. HR.Marekg58 takie pytanko, na temat oczywiście: czy jesteś w stanie powiedzieć coś konkretnego na temat mojego "organizmu", choćby jeden istotny szczegół (o ile się w ogóle da) jeżeli będziesz znał moje maksymalne HR ???
Tak jak nikt Ci nie powie nic "mądrego" na podstawie jakichkolwiek badań, dopóki nie będzie tro zrobione "GLOBALNIE" /nie chce mi się tu po raz kolejny tego tłumaczyć; poczytaj /
Nie chcę, żebym był źle zrozumiany; chcę Wam trochę poradzić / w miarę swoich możliwości/, a nie kwestionować Wasze działania;
Napisano 01 grudzień 2010 - 17:18
Z tego co piszesz nie będę robił badań bo nie ma sensu. Swoją drogą, ciekawi mnie jak sprawdzić według Ciebie swój organizm??? Chodzi o to, jak jeździć żeby się nie zarżnąć czasami. Może już odpowiedź gdzieś była, nie będę szukał.
A odnośnie mojego pytania: otóż da się, no chyba, że podważysz wiedzę "kogoś" kto jest odpowiedzialny za tego typu sprawy w kadrze narodowej Polski ???
Na tym kończę twierdząc, że jednak :"krowa co dużo ryczy mało mleka daje".
Napisano 01 grudzień 2010 - 20:57
Kilkanaście postów wyżej pisałeś, że czekasz z niecierpliwością, aż ktoś zda relację z badań. Pojawiły się jakieś pierwsze sygnały, Ty natomiast nazywasz to ściemą, nawet ta część od fizjologa to ściema ??? Wybacz fachowcu, coś tu nie halo jest tak mi się zdaje. Piszesz, że nie masz zamiaru kwestionować "naszych" działań, a jednak to robisz. Zachęcasz do robienia badań, pisząc dalej, że "Tak jak nikt Ci nie powie nic "mądrego" na podstawie jakichkolwiek badań". No można się pogubić. Dysponujesz wiedzą (chociaż ja, i nie ja jeden mam co do tego ogromne wątpliwości) ale wydaje mi się, że naczytałeś się mnóstwo książek, w każdej z nich pisze co innego i teraz się trochę motasz. Nie traktuj NAS jako niedoświadczonych gnojków, a siebie nie traktuj jako BOGA jeżeli chodzi o wiedzę na temat badań itp.
Gosc_marekg58_*
Napisano 02 grudzień 2010 - 09:12
Cytat
Twoja opowieść ma niewiele wspólnego z Twoim pytaniem /w/g mnie oczywiście/.Wnioski wyciągnął natychmiast, bardzo ogólne ale jednak
Zacietrzewiłeś się do tego stopnia, że nie czytasz uważnie i do tego nie widzisz emotikonów, które zwykle są po to, żeby można było zastosować "skrót".
Virenque podał swoje progi wyznaczone dwoma metodami, ale nie podał jakimi. Jeśli ktoś tu wie jak wyznaczył sobie progi przy zastosowaniu HRmax, to może napisze za niego. Nie napisał też na podstawie jakich badań wyznaczył mu progi fizjolog.
Ponieważ różnice między tymi dwoma sposobami są ogromne, wygląda, że któreś z nich mogą być do bani. Albo jedne i drugie.
Ja mogę podejrzewać, że progi wyznaczone z HRmax były wyznaczone nieudolnie lub w innej fazie cyklu treningowego /albo w ogóle np. rok lub dwa lata wcześniej/. Trzeba pamiętać, że progi nie są przypisane na całe życie :-)
Nie mając takich podstawowych informacji Akademicki wyciągnął wniosek o wyższości ... No właśnie czego nad czym??
Chciałem dopytać ale podniosło się larum jak zwykle w takich wypadkach i dalej nic nie wiemy oprócz tego, że to ja jestem winny.
Cytat
Wybaczam.Wybacz fachowcu
Napisano 02 grudzień 2010 - 10:56
Cytat
Chciałem dopytać ale podniosło się larum jak zwykle w takich wypadkach i dalej nic nie wiemy oprócz tego, że to ja jestem winny.
Bo nie potrafisz wytłumaczyć pewnych rzeczy normalnie, jak człowiek, tylko drwisz sobie z tego, co tutaj piszemy, czyli drwisz sobie z nas.
Jeżeli moja opowieść (jeżeli te parę zdań można według ciebie nazwać opowieścią) nie ma nic wspólnego z tematem, to w takim razie masz poważne kłopoty ze zrozumieniem tekstu.
Gosc_marekg58_*
Napisano 02 grudzień 2010 - 11:58
Tak brzmiało Twoje pytanie. A potem napisałeś:
"Pewnego dnia na podjeździe około 5km pod Ochotnicę Górną (kto trenuje w okolicach Nowego Sącza zna ten podjazd) miałem tętno maksymalne 214. Szczerze to zaniepokoiłem się trochę, kiedy jednak tętno ponad 210 zauważyłem u siebie jeszcze kilka razy ".
I dalej:
"Wnioski wyciągnął natychmiast, bardzo ogólne ale jednak."
Żebyś mnie tym razem dobrze zrozumiał: mnie zapytałeś czy tylko na podstawie Twojego HRmax jestem w stanie powiedzieć coś konkretnego
a trenera o którym piszesz zapytałeś co sądzi o tym, że Ci podczas zawodów tętno skoczyło powyżej HRmax /jeśli dobrze rozumiem/. Ten trener pewnie wiedział jak długo trenujesz i jakie do tej pory tętno uznawałeś za HRmax a mimo to wyciągnął tylko ogólne wnioski i kazał Ci się przebadać za pół roku. Po czym wyciągasz wniosek:
"Wystarczyło mu moje max HR."
Dlatego napisałem: "Twoja opowieść ma niewiele wspólnego z Twoim pytaniem".
Ja tu próbuję pogadać o badaniach; kto, gdzie i jak je robi, komu pomogły lub zaszkodziły i dlaczego, jakie z nich można osiągnąć korzyści, a Ty mi udawadniasz, że znasz lepszych ode mnie trenerów, chociaż nigdy nie twierdziłem, że jestem dobrym trenerem.
A takie teksty są "poniżej pasa" cyt.:
" tylko drwisz sobie z tego, co tutaj piszemy, czyli drwisz sobie z nas. "
Napisano 02 grudzień 2010 - 12:18
Nie będę kontynuował tej pyskówki z tobą. Jesteś typem człowieka co wie wszystko najlepiej, reszta pisze bzdury.
Zacznij używać przycisku Quote bo w tym słowotoku ciężko wyłapać co jest cytatem a co twoim tekstem - to tak na marginesie.
Napisano 03 grudzień 2010 - 01:43
Cytat
mogę się nieśmiało wtrącić bo mnie zaintrygowało to 214 ? co powiedział ten trener na taki wysoki puls ?Pewnego dnia na podjeździe około 5km pod Ochotnicę Górną (kto trenuje w okolicach Nowego Sącza zna ten podjazd) miałem tętno maksymalne 214. Szczerze to zaniepokoiłem się trochę, kiedy jednak tętno ponad 210 zauważyłem u siebie jeszcze kilka razy to zadzwoniłem gdzie trzeba. W sumie nie musiałem tłumaczyć: jak długo się utrzymywało, jak szybko spadało, ile jechałem na tym HR etc. Wnioski wyciągnął natychmiast, bardzo ogólne ale jednak. Po czym dodał: po przetrenowanej zimie zrób badania, dalej będziemy gadać. Wystarczyło mu moje max HR.
Napisano 29 grudzień 2010 - 21:41
Czy mógłby ktoś się wypowiedzieć na temat VO2max? Tzn. jaką wielkość osiągają zwykli ludzie, a jaką kolarze. czy np. 40,50,60,70 ml/min/kg to dużo czy też mało (np czy 50 to duzo dla kolarza, albo czy 60 lub też 70), w jaki sposób można to zwiększyć i o ile?
Napisano 29 grudzień 2010 - 23:28
Trener Piątek bierze pod uwagę od 60 w górę. To próg dla profi. Genetyczny. Rodzisz się z tym albo nie. Zdolność organizmu do przyswajania tlenu jest dość często mylona ze zdolnością transportową tlenu - to drugie można polepszyć, to pierwsze - w ograniczonym zakresie. Z tego co obecnie wynika z badań (mogę poszukać w linkach, ale będzie to literatura ang. języczna i płatna (cały art)) - to poprzez długoletni, regularny i monitorowany trening można swój próg zwiększyć - ale nie więcej niż o 15%.
Gosc_T.o.m.p.o.z_*
Napisano 03 styczeń 2011 - 14:42
Cytat
dam ci przykład byś miał odniesienie do badań moich kolegówOdświeżę temat :-)
Czy mógłby ktoś się wypowiedzieć na temat VO2max? Tzn. jaką wielkość osiągają zwykli ludzie, a jaką kolarze. czy np. 40,50,60,70 ml/min/kg to dużo czy też mało (np czy 50 to duzo dla kolarza, albo czy 60 lub też 70), w jaki sposób można to zwiększyć i o ile?
15 w Polsce zawodkim MTB U-23 okołó 75 ma mój kolega VO2 max.
Tompoz
Gosc_T.o.m.p.o.z_*
Napisano 03 styczeń 2011 - 14:46
Cytat
Witam,
Dla wszystkich lubiących wykresy i cyferki przedstawiam moje wyniki z III i XI 2005 roku. W tym drugim przypadku: Waga 71,7kg, wzrost 182cm, 2mmol - HR 162, moc 301W, 4.2W/kg; 4mmol - HR 173, moc 352W, 4.91W/kg.
Obrazek
a co to za dziwy żę miałeś 1 mmol zakwaszenia spoczynkowego bardzo mnie ta wartość zdziwiła bo była w okolicach 140 tętna . Miałeś tak zawsze ?????
Tompoz
Dodaj odpowiedź