Skocz do zawartości

Zdjęcie

Badania wydolnościowe.

213 odpowiedzi w tym temacie

#81 Mateunio

Mateunio
  • Użytkownik
  • 944 postów
  • SkądKT

Napisano 02 październik 2010 - 11:11

Cytat

Cytat

Ja chętnie zrobię sobie takie badania, choćby z ciekawości i porównania ich do wyników z testu drogowego.

Jeśli się z nami potem podzielisz swoimi doświadczeniami, to będzie naprawdę bardzo dobra rzecz. Zakładam, że stać Cię na to /po pierwsze finansowo, po drugie psychycznie ;-) /.
Według jakiego planu trenujesz?

Podzielę się na pewno. Co do kwestii finansowej, do roweru nie mam zamiaru na razie dokładać, więc te kilka złotych mogę zainwestować w badania. Dla mnie na pewno będzie to ciekawe doświadczenie, gdyż wcześniej nie miałem z tym do czynienia.

#82 Gosc_marekg58_*

Gosc_marekg58_*
  • Gość

Napisano 02 październik 2010 - 11:20

Cytat

Dla mnie na pewno będzie to ciekawe doświadczenie

Każdemu, kto jest "ciekawski" / czytaj - chce naukowo "rozebrać temat"/ radzę zrobić taki test. Jeśli wrzucisz tutaj swoje wyniki, to jesteś debeściarz/sz?/!!

#83 krzy1976

krzy1976
  • Użytkownik
  • 2670 postów
  • SkądJary

Napisano 11 październik 2010 - 00:10

Cytat

Cytat

nie da się ukryć że jest to logiczne rozumowanie

Mam nadzieję, że nie robisz sejaj ;-)
Starasz się ratować kazikalcd /żeby nie wszedł w teorię, zamiast praktyki :-D /?? To pewnie Twój kumpel ;-)

dopiero teraz zajrzałem do tego wątku bo mnie trochę znudził :-) tak to mój kumpel i chyba to dobre określenie że staram się go ratować. Nie robię sobie jaj, popieram Twoje wypowiedzi ale myślę że nie powinieneś sobie zawracać głowy tym wątkiem. Jak niedługo niedzielni kierowcy samochodów osobowych o pojemności silnika 1l zaczną sobie robić testy przeznaczone dla zawodników formuły 1 to też mnie nie zdziwi...

#84 Gosc_T.o.m.p.o.z_*

Gosc_T.o.m.p.o.z_*
  • Gość

Napisano 11 październik 2010 - 06:42

Cytat

Cytat

Cytat

pewnie jesteś profesorem

Ja bym na Twoim miejscu uważał; Bartoszewski mógłby się śmiertelnie obrazić..

Cytat

ja akurat dowiadywałam się co i jak robią i na jakim sprzęcie i protokołach i dostałam wyczerpujące i profesjonalne odpowiedzi

Podziel się z nami tą wiedzą. Przecież "nie po to światło, by pod korcem stało".
Zamiast mi dawać po pysku :mrgreen:

www.olimpiakos.org.pl - zobacz sobie, zadzwoń do fizjologa i wypytaj. każdego przeciez interesuje cos innego. swoją droga chyba jak robią badania i diety kadrze narodowej kolarzy to nie są najgorsi - tak mi się wydaje.

ps. nie dałam Ci po pysku, tylko pstryczka w nos :)

jakiej kadrze robią te badania?

Tompoz

#85 Gosc_marekg58_*

Gosc_marekg58_*
  • Gość

Napisano 11 październik 2010 - 17:34

Cytat

jakiej kadrze robią te badania?

Też chciałem zadać to pytanie, ale Tompoz był szybszy /sprinter, czy coo? ;-) /. Nie zostałem powiadomiony na czas /słaby komputer albo cooś?/.

#86 Gosc_marekg58_*

Gosc_marekg58_*
  • Gość

Napisano 11 październik 2010 - 18:23

alexa napisała:
"www.olimpiakos.org.pl - zobacz sobie, zadzwoń do fizjologa i wypytaj. każdego przeciez interesuje cos innego. swoją droga chyba jak robią badania i diety kadrze narodowej kolarzy to nie są najgorsi - tak mi się wydaje. [/quote]"
Rano odwiedziłem wskazaną przez Ciebie stronę /kilka tygodni temu, też tam zaglądnąłem i stąd moje uwagi były/ i wiele się dowiedziałem...
O Wawelu, o Częstochowie :-| itp. NIC o fizjologii, metodyce badań itd.
Autor wygląda mi na żądnego sławy aktora /może go nie przyjęli do WSA ..., więc poszedł na awf; każda droga do sławy jest dobra :mrgreen:
Jeśli chodzi o dzwonienie do fizjologa, to jaki numer polecasz?
PS: teraz na ich stronie nie widzę zakładki "WIEDZA", czy coś w tym stylu - to tam się dzielili swoją wiedzą geograficzno-historyczną.
Nie mogę poprawnie wstawić posta; albo mój komp całkiem zbzikował albo coś bruździ..

#87 Gosc_marekg58_*

Gosc_marekg58_*
  • Gość

Napisano 11 październik 2010 - 18:49

Do krzy1976:
coś mi nawala w komputerze / nie mogę użyć opcji : "cytuj"/, więc odpowiem Ci tak:
też próbowałem kiedyś "ratować swoich kumpli" przed ztatusieniem /czyt, zdziadzieniem/. Porażka..
Ale zawsze trzeba próbować; bo kogo mamy wspierać, jak nie rodzinę i przyjaciół?? :cry:
Wypowiadam się na forum z dużymi oporami, bo nie jestem kolarzem, ale nie mogę się powstrzymać jak widzę jawną manipulację / a może mi się tylko wydaje/, albo jeśli mi się zdaje, że mogę coś pomóc/rozjaśnić :->

#88 Gosc_marekg58_*

Gosc_marekg58_*
  • Gość

Napisano 14 październik 2010 - 01:45

Cytat

Fajnie że Olimpiakos robi badania nie tylko w Warszawie ale też w Krakowie, już się zapisałem bo jest okazja zrobić badania za małe pieniądze i pogadać się z fizjologiem. czytałem, że robili testy i badania kadrze narodowej kolarzy wiec chyba sa nieźli.

Jeśli udało Ci się zrobić te badania, to może coś wrzucisz na forum./ :-> /

#89 Akademicki

Akademicki
  • Użytkownik
  • 61 postów
  • SkądOlsztyn

Napisano 14 październik 2010 - 16:55

kolejny człowiek, który bije pianę nie wiadomo o co. będzie teraz za wszelką cenę udowadniał, że te badania są nie potrzebne. nawet jeżeli ktoś sobie zrobi badania i jedynym zyskiem dla niego będzie poprawienie sobie samooceny to i tak dużo.

#90 Gosc_marekg58_*

Gosc_marekg58_*
  • Gość

Napisano 14 październik 2010 - 20:19

Cytat

nie wiem czy jesteś ograniczony

No i skończyło się RUMAKOWANIE. :mrgreen:
Mogłaś od razu napisaś, że znasz.. itd
Nie mam teraz czasu, napiszę jutro.
Pozdrawiam.

#91 Gosc_marekg58_*

Gosc_marekg58_*
  • Gość

Napisano 14 październik 2010 - 20:23

Cytat

który bije pianę nie wiadomo o co

Jak nie wiesz OCO , to może się nie odzywaj. A jak się odzywasz, to napisz odważnie, :evil: o co Ci chodzi.

#92 Mateunio

Mateunio
  • Użytkownik
  • 944 postów
  • SkądKT

Napisano 14 październik 2010 - 21:24

alexa80, Akademicki, też to zauważyłem.
Do tego pisze posty, na które sam sobie odpisuje.

Sticker-e1508358125669.jpgcrankalicious.pl - profesjonalne kosmetyki do pielęgnacji roweru

#93 Gosc_T.o.m.p.o.z_*

Gosc_T.o.m.p.o.z_*
  • Gość

Napisano 15 październik 2010 - 10:51

Problem z badaniam i nas amatorów jest jak wczesniej pisałem tkai że np. taka firma po testowaniu zawodowców będzie robiła skoki po 50 watt................................................... i wszelkie zachwalanie kto to nie robi u nich badań idzie to taka

Tompoz

#94 Akademicki

Akademicki
  • Użytkownik
  • 61 postów
  • SkądOlsztyn

Napisano 15 październik 2010 - 16:15

to taka?

#95 Adam_S

Adam_S
  • Użytkownik
  • 63 postów
  • SkądNieporęt

Napisano 15 październik 2010 - 21:29

Cytat

Problem z badaniam i nas amatorów jest jak wczesniej pisałem tkai że np. taka firma po testowaniu zawodowców będzie robiła skoki po 50 watt................................................... i wszelkie zachwalanie kto to nie robi u nich badań idzie to taka

Tompoz

witam,
dokładnie tak - nie ważne kto tam robi - ważne jak to chcą zrobić Tobie i dlaczego tak a nie inaczej :-) - wyszło śmiesznie

#96 MiSzA

MiSzA
  • Użytkownik
  • 805 postów
  • SkądKonstancin

Napisano 18 październik 2010 - 13:57

Z serii "przemyślenia własne" ;)
Jest jeszcze jedna istotna zmienna - czas trwania.

Można przeprowadzić test gdzie zmienia się obciążenie o 40W co minutę, można też zmieniać o 30W co trzy minuty - i wyniki będą różne :)

Nie pamiętam źródła, ale znalazłem kiedyś wytyczne, które jako wartości optymalne podawały właśnie 25W/40W (amator/pro) przy czasie trwania 90 sekund. Dla poznania maksymalnej mocy jaką da się generować (np. by sprawdzić na co nas stać przy końcówkach etapów 'sprinterskich', łapaniu ucieczek, rwaniu grupy), to najefektywniej będzie zmieniać 40W co minutę - wtedy odpada dość duży składnik "wytrzymałościowy" który ma znaczenie gdy każda zmiana trwa 3 minuty.

Nie trzeba do tego specjalistycznych badań - wystarczy dość "dobry" trenażer podający generowaną moc - przy zachowaniu powtarzalności "badań" (ta sama rozgrzewka, porównywalna temp w pomieszczeniu gdzie ćwiczymy (moc nie pływa), ten sam schemat kalibrowania trenażera przed próbą, ten sam docisk rolki, to samo ciśnienie w oponie) - wtedy - wyniki są powtarzalne - i daje to bardzo dobre wyobrażenie o postępach. Co więcej - jest to bardzo dobre na złamanie monotonii ćwiczeń z trenażerem. Co więcej - każdy taki test jest odrębną jednostką treningową.

#97 Gosc_T.o.m.p.o.z_*

Gosc_T.o.m.p.o.z_*
  • Gość

Napisano 19 październik 2010 - 10:54

Kolego Misza leciutko się ztoba nie zgodzę.
Mówimy tu ogólnie o badaniach wydolnościowych a precyzyjniej najprostszy test do odmowy. Test do odmowy nie służy do wyznaczenia ani tetn amax. a ni mocy max. słuzby tylko do oszacowania progów magicznych miejsce gdzie niby coś sie dzieje i wyskalowania ich w wartości tętna. mocy generowanej czy w przypadku biegaczy prędkości progowej.

Reasumująć twa wypowiedz o skokach obciążenia 1 minutowych nie ma się dobrze do testu do odmowy w ktorym są skoki trwające 3-6 minut ze względu m.in. na dynamikę skoku zakwaszenia w fukcji wzrostu mocy generowej.

Tompoz

#98 p.o.s.t

p.o.s.t
  • Użytkownik
  • 1474 postów
  • SkądWrocław

Napisano 19 październik 2010 - 12:09

Cytat

Kolego Misza leciutko się ztoba nie zgodzę.
Mówimy tu ogólnie o badaniach wydolnościowych a precyzyjniej najprostszy test do odmowy. Test do odmowy nie służy do wyznaczenia ani tetn amax. a ni mocy max. słuzby tylko do oszacowania progów magicznych miejsce gdzie niby coś sie dzieje i wyskalowania ich w wartości tętna. mocy generowanej czy w przypadku biegaczy prędkości progowej.

Reasumująć twa wypowiedz o skokach obciążenia 1 minutowych nie ma się dobrze do testu do odmowy w ktorym są skoki trwające 3-6 minut ze względu m.in. na dynamikę skoku zakwaszenia w fukcji wzrostu mocy generowej.

Tompoz

czyli trzeba to rozumieć tak, że przy zbyt krótkich okresach utrzymywania obciążenia na danym poziomie można źle oszacować wzrost zakwaszenia organizmu? Można przegapić te magiczne punkty lub je nie doszacować? Z punktu widzenia amatora lepiej się trzymać krótszych okresów ok. 3min czy dłuższych? Czy na takie rzeczy w ogóle ma wpływ badana osoba? Jak się przygotować do takiego badania na kilka dni, a nawet kilka godzin przed badaniem? Ja mam np. duży problem z uwolnieniem mojej energii bez rozgrzewki? Czy to ma jakiś wpływ na wynik badań? Pytam, bo w czwartek jadę zapisać się na takie badania (AWF we Wrocławiu) i nie chciałbym być zupełnie zielony oraz fajnie byłoby zrozumieć metodykę takich badań. Czy to badanie nie przeszkadza w innym na ustalenie VO2max?
pozdrawiam

#99 MiSzA

MiSzA
  • Użytkownik
  • 805 postów
  • SkądKonstancin

Napisano 19 październik 2010 - 13:37

Tompoz może się ze mną nie zgadzać, jednak nie doczytał, że nie odnosiłem się do typowych badań wysiłkowych i tego czemu służą, lecz pisałem ogólnie jak można samą idee badań przełożyć na przydatny dla każdego mającego dostęp do trenażera pokazującego moc - element treningu - który wykonywany cyklicznie i w porównywalnych warunkach daje bardzo dobry obraz postępów oraz pozwala sprawdzić "jakość" treningów; a jednocześnie daje niezłą odskocznię od trenażerowej nudy...

#100 Gosc_T.o.m.p.o.z_*

Gosc_T.o.m.p.o.z_*
  • Gość

Napisano 19 październik 2010 - 13:58

Badania robi się na wypoczetym. Nie można robić badania w chorobie badz po chorobie. Niewyspanym.
Przed badaniem pozwolą ci się rozgrzac a dokładnie poczatkowe niskie obciążenia beda rozgrzewka. Nie może robić wielkiej rogrzewki bo zaszczniesz o wysokiego zakwaszenia. Przygotuj się na wielki ból na koniec i walkę do wytrzymania do końca danego poziomu obciążenia. Wyluzj sie przed badaniem być od samych emocji nie miał wielkiego tętna. Znam takiego osiołka co przed startem wmaratonie biegowym miał tętno na starcie 179 takiego miał cykora.

Jak nie jesteś supe amatro np. pierwsz dzieisiątka wpolsce masters albocoś takiego to sobie nie pozwól na skok o 50 watt. Bo np.

bedziesz miał

50 watt
100
150
200
250
300 odmowa

6 pomiarów wsiadzić to do dupy takich pomairów winno być z 10.

Co 50 watt to Bartka Huzarskiego badają wWrocławiu

Tompoz

Dodaj odpowiedź

Zaawansowany edytor tekstowy