Skocz do zawartości

Zdjęcie

Badania wydolnościowe.

213 odpowiedzi w tym temacie

#61 Adam_S

Adam_S
  • Użytkownik
  • 63 postów
  • SkądNieporęt

Napisano 22 wrzesień 2010 - 20:34

Witam,
Jak ktoś z obecnych myśli o zrobieniu badań to w razie pytań służę pomocą. Kontakt na stronie - najlepiej mail lub gg.
Miłego ...

#62 mr40164

mr40164
  • Użytkownik
  • 99 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 27 wrzesień 2010 - 22:11

nie wiecie na jakim sprzęcie robią badania?
W sensie czy tylko ergometr kolarski czy można się zbadać na wioślarskim?

#63 kaziklcd

kaziklcd
  • Użytkownik
  • 583 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 28 wrzesień 2010 - 16:00

...ergometr kolarski, tak mi odpisali w mailu.

#64 krzy1976

krzy1976
  • Użytkownik
  • 2670 postów
  • SkądJary

Napisano 28 wrzesień 2010 - 22:17

Cytat

...ergometr kolarski, tak mi odpisali w mailu.

jak jeszcze raz zobaczę Ciebie w tym wątku to... nie wiem coś wymyślę żeby sprowadzić Ciebie na ziemię ;-) stary widzimy się w sobotę i niedzielę na RB !

#65 kaziklcd

kaziklcd
  • Użytkownik
  • 583 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 29 wrzesień 2010 - 05:44

Cytat

jak jeszcze raz zobaczę Ciebie w tym wątku to... nie wiem coś wymyślę żeby sprowadzić Ciebie na ziemię ;-) stary widzimy się w sobotę i niedzielę na RB !

:D Bede, nareszcie... :)

#66 Gosc_marekg58_*

Gosc_marekg58_*
  • Gość

Napisano 29 wrzesień 2010 - 10:47

Zadaj im następujące pytania:
1. jakim ergometrem będą robić test /marka/firma/model/
2. jakim testerem będą mierzyć Ci tzw. zakwaszenie
3. na jakiej podstawie określą Ci Twoje "zakresy" /jakaś literatura, albo coo/
A potem możesz wyciągać wnioski z tych " badań'
Powodzenia!!
Stawiam swoją reputację :mrgreen: , że nie przyślą Ci ŻADNYCH konkretnych informacji.

#67 Gosc_marekg58_*

Gosc_marekg58_*
  • Gość

Napisano 29 wrzesień 2010 - 18:10

Cytat

A z wyników badań można wynieść wiele

Co na przykład ??

#68 Akademicki

Akademicki
  • Użytkownik
  • 61 postów
  • SkądOlsztyn

Napisano 29 wrzesień 2010 - 19:24

powiedzą ci co i jak masz trenować
czy twoja wytrzymałość tlenowa już jest dobra i czy powinieneś zacząć pracować nad innymi aspektami wydolności, jak znosisz duże obciążenie, przy ilu uderzeniach serca przekraczasz próg mleczanowy, jak wydajnie oddychasz

robiąc takie badania regularnie ma się poza tym świetne porównanie i widać efekty treningu, co świetnie motywuje do dalszego ćwiczenia :P

#69 Adam_S

Adam_S
  • Użytkownik
  • 63 postów
  • SkądNieporęt

Napisano 30 wrzesień 2010 - 12:14

Cytat

Cytat

A z wyników badań można wynieść wiele

Co na przykład ??

Witam,
Przecież napisałem od razu co na przykład:
"Wyniki pomagają określić zakresy HR lub mocy według których trenujemy chcąc poprawić określone cechy w zależności od okresu przygotowawczego lub startowego. Wyniki pokażą nam na przykład czy mamy już dobre przygotowanie tlenowe i możemy skupić się na pracy nad poprawą możliwości na wyższych zakresach. Wszystko zależy od tego co trenujemy, do czego się szykujemy, jakie mamy cele itp itd"
Miłego ...

#70 Gosc_marekg58_*

Gosc_marekg58_*
  • Gość

Napisano 30 wrzesień 2010 - 14:04

Cytat

Wyniki pomagają określić zakresy HR lub mocy

I tylko tyle: POMAGAJĄ!! A jak już nam pomogą i sobie je wyznaczymy to co dalej?
Zwracam uwagę, że dalej nikt nie napisał, co w tych badaniach będzie wyznaczane i jaką metodą.
Tym, którzy chcą sobie zrobić badania proponuję prześledzenie innego wątku:
http://www.forumszos...er=asc&start=45
Tam jeden z kolegów podał swoje wyniki z takich badań: wykres, tabelkę i sposób w jaki z tego korzystał. Nie wiem czy by się ze mną zgodził ale sądzę, że wówczas lepiej by zrobił idąc do wróżki :-D
Miał chyba wówczas za małą wiedzę jak się robi takie badania i jak można a jak nie można z nich skorzystać.

Cytat

robiąc takie badania regularnie ma się poza tym świetne porównanie i widać efekty treningu, co świetnie motywuje do dalszego ćwiczenia :P

Często robisz sobie takie badania /do odmowy i z gazometrią/?

#71 Adam_S

Adam_S
  • Użytkownik
  • 63 postów
  • SkądNieporęt

Napisano 30 wrzesień 2010 - 21:15

Cytat

Cytat

Wyniki pomagają określić zakresy HR lub mocy

I tylko tyle: POMAGAJĄ!! A jak już nam pomogą i sobie je wyznaczymy to co dalej?

Witaj,
Dalej, zgodnie z tym co napisałem i zacytuję ponownie bo może umknęło to Tobie, w zależności od wyników:
"trenujemy chcąc poprawić określone cechy w zależności od okresu przygotowawczego lub startowego. Wyniki pokażą nam na przykład czy mamy już dobre przygotowanie tlenowe i możemy skupić się na pracy nad poprawą możliwości na wyższych zakresach. Wszystko zależy od tego co trenujemy, do czego się szykujemy, jakie mamy cele itp itd"
Na pewno wiesz również, iż nie ma jednego słusznego rozwiązania dla wszystkich. Jeśli znajdziesz chwilę i poświęcisz kilka minut swojego czasu, napisz proszę jak Twoim zdaniem można skorzystać z takich wyników badań. Z pewnością wszyscy, dzięki Twojej uprzejmości i chęci dzielenia się wiedzą, skorzystamy na wspólnej wymianie poglądów.
Przez ostatnich 22 lat styczności ze sportem wyczynowym wyniki badań służyły do tego co napisałem, ale być może są rozwiązania, o których nie słyszałem. Było by miło, gdybyś podzielił się z nami odrobiną swojej wiedzy. Miłego ...

#72 Gosc_marekg58_*

Gosc_marekg58_*
  • Gość

Napisano 01 październik 2010 - 17:57

Cytat

pewnie jesteś profesorem

Ja bym na Twoim miejscu uważał; Bartoszewski mógłby się śmiertelnie obrazić..

Cytat

ja akurat dowiadywałam się co i jak robią i na jakim sprzęcie i protokołach i dostałam wyczerpujące i profesjonalne odpowiedzi

Podziel się z nami tą wiedzą. Przecież "nie po to światło, by pod korcem stało".
Zamiast mi dawać po pysku :mrgreen:

#73 Gosc_marekg58_*

Gosc_marekg58_*
  • Gość

Napisano 01 październik 2010 - 20:10

Cytat

Jeśli znajdziesz chwilę i poświęcisz kilka minut swojego czasu, napisz proszę jak Twoim zdaniem można skorzystać z takich wyników badań.

O to właśnie chodzi, że ja nie wiem. Ale Ty sprawiasz wrażenie jakbyś wiedział. Podziel się wiedzą; ale konkretnie, a nie w stylu:

Cytat

Na pewno wiesz również, iż nie ma jednego słusznego rozwiązania dla wszystkich

, bo to już było tysiąc razy.
Ja tylko twierdzę, że lepiej sobie zrobić np. test "drogowy" i wyciągnąć wnioski /potem taki test możemy sobie robić wiele razy/ niż zrobić "jakieś badanie" nie wiedząc, co się bada i czy jest to wiarygodne...

#74 krzy1976

krzy1976
  • Użytkownik
  • 2670 postów
  • SkądJary

Napisano 01 październik 2010 - 21:51

Cytat

Ja tylko twierdzę, że lepiej sobie zrobić np. test "drogowy" i wyciągnąć wnioski /potem taki test możemy sobie robić wiele razy/ niż zrobić "jakieś badanie" nie wiedząc, co się bada i czy jest to wiarygodne...

nie da się ukryć że jest to logiczne rozumowanie :-)

#75 Gosc_marekg58_*

Gosc_marekg58_*
  • Gość

Napisano 02 październik 2010 - 02:28

Cytat

nie da się ukryć że jest to logiczne rozumowanie

Mam nadzieję, że nie robisz sejaj ;-)
Starasz się ratować kazikalcd /żeby nie wszedł w teorię, zamiast praktyki :-D /?? To pewnie Twój kumpel ;-)

#76 Mateunio

Mateunio
  • Użytkownik
  • 944 postów
  • SkądKT

Napisano 02 październik 2010 - 07:16

Wniosek z tego tematu: Nie róbcie badań bo tak mówi marekg58

marekg58 jesteś przeciwnikiem takich badań? Ok, ale nie zniechęcaj innych do tego typu akcji.

Sticker-e1508358125669.jpgcrankalicious.pl - profesjonalne kosmetyki do pielęgnacji roweru

#77 Gosc_marekg58_*

Gosc_marekg58_*
  • Gość

Napisano 02 październik 2010 - 08:23

Cytat

przeciwnikiem takich badań? Ok, ale nie zniechęcaj innych do tego typu akcji.

Najpierw przeczytaj cały wątek.
Zanim kogoś o coś posądzisz.
Mam nadzieję, że nie jesteś "sprzedawcą/akwizytorem", których się trochę pelęta po forach dla "pasjonatów" ;-)

#78 Mateunio

Mateunio
  • Użytkownik
  • 944 postów
  • SkądKT

Napisano 02 październik 2010 - 09:18

Z Twoich ostatnich wypowiedzi odniosłem wrażenie, że badania nie są dla Ciebie niczym specjalnym i taki sam efekt uzyska się w warunkach "domowych". Tylko dlaczego, jeśli ma się możliwość takich badań nie zrobić? Ja chętnie zrobię sobie takie badania, choćby z ciekawości i porównania ich do wyników z testu drogowego.

Nie jest żadnym "sprzedawcą/akwizytorem".

Sticker-e1508358125669.jpgcrankalicious.pl - profesjonalne kosmetyki do pielęgnacji roweru

#79 Gosc_marekg58_*

Gosc_marekg58_*
  • Gość

Napisano 02 październik 2010 - 09:29

Cytat

Z Twoich ostatnich wypowiedzi odniosłem wrażenie, że badania nie są dla Ciebie niczym specjalnym

"Odniosłeś dobre wrażenie"; jestem zwolennikiem rozumnej kontroli treningu.
Nie jestem przeciwnikiem żadnych badań i metod; pod warunkiem, że SIEWIECOROBI.
A jeśli się nie wie, to po co tracić kasę??

#80 Gosc_marekg58_*

Gosc_marekg58_*
  • Gość

Napisano 02 październik 2010 - 09:34

Cytat

Ja chętnie zrobię sobie takie badania, choćby z ciekawości i porównania ich do wyników z testu drogowego.

Jeśli się z nami potem podzielisz swoimi doświadczeniami, to będzie naprawdę bardzo dobra rzecz. Zakładam, że stać Cię na to /po pierwsze finansowo, po drugie psychycznie ;-) /.
Według jakiego planu trenujesz?

Dodaj odpowiedź

Zaawansowany edytor tekstowy