Badania wydolnościowe.
Gosc_marekg58_*
Napisano 29 wrzesień 2010 - 10:47
1. jakim ergometrem będą robić test /marka/firma/model/
2. jakim testerem będą mierzyć Ci tzw. zakwaszenie
3. na jakiej podstawie określą Ci Twoje "zakresy" /jakaś literatura, albo coo/
A potem możesz wyciągać wnioski z tych " badań'
Powodzenia!!
Stawiam swoją reputację :mrgreen: , że nie przyślą Ci ŻADNYCH konkretnych informacji.
Napisano 29 wrzesień 2010 - 19:24
czy twoja wytrzymałość tlenowa już jest dobra i czy powinieneś zacząć pracować nad innymi aspektami wydolności, jak znosisz duże obciążenie, przy ilu uderzeniach serca przekraczasz próg mleczanowy, jak wydajnie oddychasz
robiąc takie badania regularnie ma się poza tym świetne porównanie i widać efekty treningu, co świetnie motywuje do dalszego ćwiczenia

Napisano 30 wrzesień 2010 - 12:14
Cytat
Witam,Cytat
Co na przykład ??A z wyników badań można wynieść wiele
Przecież napisałem od razu co na przykład:
"Wyniki pomagają określić zakresy HR lub mocy według których trenujemy chcąc poprawić określone cechy w zależności od okresu przygotowawczego lub startowego. Wyniki pokażą nam na przykład czy mamy już dobre przygotowanie tlenowe i możemy skupić się na pracy nad poprawą możliwości na wyższych zakresach. Wszystko zależy od tego co trenujemy, do czego się szykujemy, jakie mamy cele itp itd"
Miłego ...
Gosc_marekg58_*
Napisano 30 wrzesień 2010 - 14:04
Cytat
I tylko tyle: POMAGAJĄ!! A jak już nam pomogą i sobie je wyznaczymy to co dalej?Wyniki pomagają określić zakresy HR lub mocy
Zwracam uwagę, że dalej nikt nie napisał, co w tych badaniach będzie wyznaczane i jaką metodą.
Tym, którzy chcą sobie zrobić badania proponuję prześledzenie innego wątku:
http://www.forumszos...er=asc&start=45
Tam jeden z kolegów podał swoje wyniki z takich badań: wykres, tabelkę i sposób w jaki z tego korzystał. Nie wiem czy by się ze mną zgodził ale sądzę, że wówczas lepiej by zrobił idąc do wróżki :-D
Miał chyba wówczas za małą wiedzę jak się robi takie badania i jak można a jak nie można z nich skorzystać.
Cytat
Często robisz sobie takie badania /do odmowy i z gazometrią/?robiąc takie badania regularnie ma się poza tym świetne porównanie i widać efekty treningu, co świetnie motywuje do dalszego ćwiczenia
Napisano 30 wrzesień 2010 - 21:15
Cytat
Witaj,Cytat
I tylko tyle: POMAGAJĄ!! A jak już nam pomogą i sobie je wyznaczymy to co dalej?Wyniki pomagają określić zakresy HR lub mocy
Dalej, zgodnie z tym co napisałem i zacytuję ponownie bo może umknęło to Tobie, w zależności od wyników:
"trenujemy chcąc poprawić określone cechy w zależności od okresu przygotowawczego lub startowego. Wyniki pokażą nam na przykład czy mamy już dobre przygotowanie tlenowe i możemy skupić się na pracy nad poprawą możliwości na wyższych zakresach. Wszystko zależy od tego co trenujemy, do czego się szykujemy, jakie mamy cele itp itd"
Na pewno wiesz również, iż nie ma jednego słusznego rozwiązania dla wszystkich. Jeśli znajdziesz chwilę i poświęcisz kilka minut swojego czasu, napisz proszę jak Twoim zdaniem można skorzystać z takich wyników badań. Z pewnością wszyscy, dzięki Twojej uprzejmości i chęci dzielenia się wiedzą, skorzystamy na wspólnej wymianie poglądów.
Przez ostatnich 22 lat styczności ze sportem wyczynowym wyniki badań służyły do tego co napisałem, ale być może są rozwiązania, o których nie słyszałem. Było by miło, gdybyś podzielił się z nami odrobiną swojej wiedzy. Miłego ...
Gosc_marekg58_*
Napisano 01 październik 2010 - 17:57
Cytat
Ja bym na Twoim miejscu uważał; Bartoszewski mógłby się śmiertelnie obrazić..pewnie jesteś profesorem
Cytat
Podziel się z nami tą wiedzą. Przecież "nie po to światło, by pod korcem stało".ja akurat dowiadywałam się co i jak robią i na jakim sprzęcie i protokołach i dostałam wyczerpujące i profesjonalne odpowiedzi
Zamiast mi dawać po pysku :mrgreen:
Gosc_marekg58_*
Napisano 01 październik 2010 - 20:10
Cytat
O to właśnie chodzi, że ja nie wiem. Ale Ty sprawiasz wrażenie jakbyś wiedział. Podziel się wiedzą; ale konkretnie, a nie w stylu:Jeśli znajdziesz chwilę i poświęcisz kilka minut swojego czasu, napisz proszę jak Twoim zdaniem można skorzystać z takich wyników badań.
Cytat
, bo to już było tysiąc razy.Na pewno wiesz również, iż nie ma jednego słusznego rozwiązania dla wszystkich
Ja tylko twierdzę, że lepiej sobie zrobić np. test "drogowy" i wyciągnąć wnioski /potem taki test możemy sobie robić wiele razy/ niż zrobić "jakieś badanie" nie wiedząc, co się bada i czy jest to wiarygodne...
Napisano 01 październik 2010 - 21:51
Cytat
nie da się ukryć że jest to logiczne rozumowanie :-)Ja tylko twierdzę, że lepiej sobie zrobić np. test "drogowy" i wyciągnąć wnioski /potem taki test możemy sobie robić wiele razy/ niż zrobić "jakieś badanie" nie wiedząc, co się bada i czy jest to wiarygodne...
Napisano 02 październik 2010 - 07:16
marekg58 jesteś przeciwnikiem takich badań? Ok, ale nie zniechęcaj innych do tego typu akcji.
crankalicious.pl - profesjonalne kosmetyki do pielęgnacji roweru
Gosc_marekg58_*
Napisano 02 październik 2010 - 08:23
Cytat
Najpierw przeczytaj cały wątek.przeciwnikiem takich badań? Ok, ale nie zniechęcaj innych do tego typu akcji.
Zanim kogoś o coś posądzisz.
Mam nadzieję, że nie jesteś "sprzedawcą/akwizytorem", których się trochę pelęta po forach dla "pasjonatów" ;-)
Napisano 02 październik 2010 - 09:18
Nie jest żadnym "sprzedawcą/akwizytorem".
crankalicious.pl - profesjonalne kosmetyki do pielęgnacji roweru
Gosc_marekg58_*
Napisano 02 październik 2010 - 09:29
Cytat
"Odniosłeś dobre wrażenie"; jestem zwolennikiem rozumnej kontroli treningu.Z Twoich ostatnich wypowiedzi odniosłem wrażenie, że badania nie są dla Ciebie niczym specjalnym
Nie jestem przeciwnikiem żadnych badań i metod; pod warunkiem, że SIEWIECOROBI.
A jeśli się nie wie, to po co tracić kasę??
Gosc_marekg58_*
Napisano 02 październik 2010 - 09:34
Cytat
Jeśli się z nami potem podzielisz swoimi doświadczeniami, to będzie naprawdę bardzo dobra rzecz. Zakładam, że stać Cię na to /po pierwsze finansowo, po drugie psychycznie ;-) /.Ja chętnie zrobię sobie takie badania, choćby z ciekawości i porównania ich do wyników z testu drogowego.
Według jakiego planu trenujesz?
Dodaj odpowiedź