Skocz do zawartości

Zdjęcie

Urządzenia Treningowe Garmin (Edge/fenix/fr) + Akcesoria

11806 odpowiedzi w tym temacie

#4781 willi22

willi22
  • Użytkownik
  • 270 postów
  • SkądPolska

Napisano 27 luty 2017 - 17:10

Dziś jak pisałem wyżej  zrobiłem krótki 40 km test i tak...

Wywaliłem te wszystkie powery z IQ zaznaczyłem zapis aktywności w pamięci urządzenia i..

... jak ręką odjąć.

Aktywność zapisuje się normalnie i co najważniejsze w końcu mi przesyła z automatu na stravę :)

Wielkie ukłony w stronę Prozor  :)

#4782 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 28 luty 2017 - 18:54

A no widzisz. Co za dużo, to nie zdrowo ;).

A tak na marginesie: właśnie robię testy ile tak na prawdę akumulator Edge 520 może zasilać edka. Producent podaje, że do 15 godzin. No i spotkała mnie niespodzianka - zakładając, że te 15h to warunki "idealne" to mój ten czas nie tylko przekroczył, ale nawet pociągnął dłużej. Znacznie dłużej.

Warunki testowe: rejestracja co 1s (pod miernik mocy), bez autopauzy, sam GPS, bez podświetlenia, temperatura ok. 6-7*C, bez podłączonych czujników, ale z włączonym wyszukiwaniem wszystkiego co mam (a trochę tego jest), włączony BT. Tak więc raczej warunki testowe bez rozpieszczania, bo mógłbym wyłączyć jeszcze BT i wszystkie czujniki, no i temperatura mogłaby być nieco wyższa...

Tak więc zgadnijcie ile czasu rejestrował dane? To, że nominalny czas 15h został osiągnięty już napisałem, no i że został przekroczony też. Ale o ile? Godzinę? Dwie? Trzy? No nie - tyle już nie dał rady, ale niewiele mu brakowało, bo zarejestrował 17h 46min 51s - należy pamiętać, że jest to czas rejestracji, a nie całkowitego działania, bo przecież musiałem włączyć i ustawić odpowiedni tryb rejestracji, to jednak z czasem działania Edge 520 jest całkiem dobry. Oczywiście o ile będziemy pamiętać o wyłączeniu ciągłego podświetlenia ekranu, wyłączenia Glonass (teoretycznie mniej o jakieś 5h, ale też muszę sprawdzić). 

Aktualnie sprawdzam tak podświetlenie ciągłe 80% z połączeniem z radarem/światłem tylnym (później sam radar), bo jak zauważono na forum garmina (i sam również tego doświadczyłem), że połączenie z radarem potrafi dość mocno drenować akumulator. Zresztą porobię parę innych testów i zrobię krótkie zestawienie.

Kolejna ciekawostka: jeśli na ekranie widać stan baterii zero, to nie ma co panikować, energii wystarczy na ok. godzinę (i to chyba nawet z podświetlaniem, ale głowy nie daję - bez podświetlania na pewno na minimum godzinę wystarczy). 

• puchaty i trace_error lubią to

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#4783 willi22

willi22
  • Użytkownik
  • 270 postów
  • SkądPolska

Napisano 28 luty 2017 - 19:02

Wynik wyśmienity:)
Ja na e1000 nie próbowałem nigdy testu do zera ale patrząc na baterie to mega szybko w nim spada .
Nie mam dużo czujników połączonych tylko:
Kadencja
Prędkość
Tętno

Do tego BT
Gps+glonass

I wątpię by mi bateria wytrzymała 10 h max może 7-8h.

Jak juz pisze posta to się do informuje od fachowca :)
1. Czy warto używać zapisu co 1s ?
2. GPS+Glonass jest ses mieć włączone to razem?

Wysłane z mojego SM-N930F przy użyciu Tapatalka

#4784 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 28 luty 2017 - 19:12

1. Raczej tak, przy tcx miało to znaczenie z uwagi na wielkość pliku wynikowego, na czas rejestracji znacząco raczej nie wpływa. Rejestracja 1s niezbędna prz pomiarze mocy.
2. Glonass przyspiesza określenie pozycji po włączeniu, zwłaszcza przy starym epo i w trudnych warunkach. Później można wyłączyć, bo nie poprawia pozycjonowania w ruchu, a w trudnych warunkach nawet może pogorszyć, no i drenuje akumulator, teoretycznie o ok 5h mniej.

Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka

#4785 willi22

willi22
  • Użytkownik
  • 270 postów
  • SkądPolska

Napisano 28 luty 2017 - 19:17

1. Nie posiadam miernika mocy ale niech mi zapisuje co 1s .
2. Tu tylko ustawie GPS i może coś więcej wyciągnę na baterie z e1000 :)

Podziękował i Ukłony Prozor w Twoja stronę;)

Wysłane z mojego SM-N930F przy użyciu Tapatalka

#4786 czach

czach
  • Użytkownik
  • 527 postów
  • SkądWrocław

Napisano 28 luty 2017 - 19:43

A tak na marginesie: właśnie robię testy ile tak na prawdę akumulator Edge 520 może zasilać edka. Producent podaje, że do 15 godzin. No i spotkała mnie niespodzianka - zakładając, że te 15h to warunki "idealne" to mój ten czas nie tylko przekroczył, ale nawet pociągnął dłużej. Znacznie dłużej.

No to mój w sierpniu zaliczył prawie 16h rejestracji danych. (http://szosa.org/top...214#entry329469)

Daje radę. :-)

-- 

Marcin Trzaska

#4787 stryjek

stryjek
  • Użytkownik
  • 819 postów
  • SkądSobótka

Napisano 01 marzec 2017 - 09:00

Moja stara 500 działała na nartach przy mocno niesprzyjających temperaturach ponad 12h

#4788 Born Ready

Born Ready
  • Użytkownik
  • 1429 postów

Napisano 03 marzec 2017 - 11:07

A ja mam takie pytanko... 

Jakie ciekawe aplikacje polecacie na Edge 520? Dziś zobaczyłem Elevation and Gradient Graph - korzysta ktoś? Zainstalowałem, ale w zapisanych jazdach zmiany nie ma, trzeba poczekać na przetestowanie w terenie dziś lub w weekend.

#4789 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 03 marzec 2017 - 11:22

A to nie przypadkiem pola danych wyświetlających wysokość i nachylenie w czasie danej jazdy? Jeśli to to: 

Elevation and Gradient Graph [hElevGrade] | Garmin Connect IQ (tak przynajmniej widać o co chodzi...)

to tak jak myślę to sam wykres. Jeśli dane pole nie zapisuje dodatkowych danych do fit, to w jazdach nic dodatkowo mieć nie będziesz. Z drugiej strony po co zapisywać coś w tym przypadku dodatkowo, jak wartość wysokości i nachylenia jest w podstawowym pliku? Pole prawdopodobnie korzysta tylko z danych edge i rysuje wykres. Jeśli w czasie jazdy taki wykres jest komuś potrzebny to oczywiście można z tego korzystać...

#4790 Born Ready

Born Ready
  • Użytkownik
  • 1429 postów

Napisano 03 marzec 2017 - 21:01

Do czego ona służy, to mniej więcej wiem po opisie. A spoko zobaczyć podkolorowane nachylenie co 100 m. Do przetestowania. 

A jakieś inne, które byś polecił? 

#4791 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 04 marzec 2017 - 18:32

Używam

• Edge 6 (cały ekran, ma chyba wszystko co jest potrzebne na 1 ekranie z możliwością konfiguracji),
  • CPScience - pozwala przewidzieć ile jeszcze mogę pociągnąć na danej mocy
  • MyCoach (Ultra Distance) - pozwala zoptymalizować jazdę pod długie dystanse tak na podstawie mocy jak i tętna
  • Cog Display - (aktualne przełożenie) opcjonalnie
  • Power Graph lub PowerSlider - opcjonalnie
  • routeCourse - proteza do planowania tras na smartfonie (itp.) i pobierania ich do edge 520 (na mapowych też działa, tylko po co?)

dodatkowo przetestuję:

• ANT+ Power Meter - pole dodatkowego miernika mocy - przydatne do porównań mocy dwóch mierników. Co prawda chodzi mi głównie o porównanie tacx bushido i miernika mocy, ale przetestować można
  • Interval power calculator and chart
  • Power Meter Battery - w odróżnieniu od informacji miernika mocy (dobra, nowa, słaba, krytyczna) pokazywać ma również napięcie baterii, warto sprawdzić
  • Cycling Anaerobic Exhaustion - teoretycznie niby podobnie jak CPScience czy inne W', ale do sprawdzenia...

Aktualizacja oprogramowania Edge 520 i 1000. Dla E520:

Edge 520

Ver. 11.00 - 02/27/2017

New Feature! Added support for Shimano Di2 Synchronized Shift. Graphical Gear data fields will now blink, an alert tone will be played, and a message banner will be displayed to indicate a chain ring shift is upcoming. Synchronized Shift mode can be changed and the alert tones can be disabled through the Shimano Di2 sensor settings.

Added improvements for ANT+ bike lights. Added new Light Beam Activated and network Light Mode settings to ANT+ Bike Lights sensor settings. You can now configure your lights to turn On with a Timer Start by using the new Light Beam Activated setting and there is also a new Trail Light Mode.

Added support for Connect IQ version 2.2.3.

Added segment start points to the map.

Fixed power zone settings not being retained.

Fixed compass text in night mode.

Dla E1000 dodatkowo: Fixed route calculation on special maps.

No to mam zgryz - dopiero co zakończyłem serię testów długości pracy Edge 520 w połączeniu z radarem/światłem. Co ciekawe, wbrew temu co pisze producent światła (z radarem) wytrzymały ponad 12h, co prawda bez zwiększania mocy świetlnej przy zbliżaniu się pojazdów bo testy były stacjonarne.

Tryb włączenia radaru/świateł: po włączeniu urządzenia (edge), lub po włączeniu stopera.

No i co to za nowy tryb Trail Light Mode? Bo jest w opcji "tryb oświetlenia": auto (hymm... to auto to i tak wygląda mi na miganie), wysoka widoczność, Trail (no właśnie?!) i Oddzielnie - to umożliwia w ustawieniach oświetlenia radaru wybór trybu: Super jasność (stałe oświetlenie), Dzienne miganie, wyłączone (radar działa). Tak jakby ten "tryb oświetlenia" większego, albo żadnego znaczenia dla radaru nie miał, może ma zastosowanie dla światła przedniego i wtedy może mieć sens: auto zmienia strumień światła w zależności od prędkości, wysoka widoczność być może (ale pewny nie jestem) maksymalny strumień lampy, a tryb ścieżkowy to dopasowanie do jazdy terenowej? Tylko się próbuję domyślić, bo raczej na przednią lampę garmina się nie będę decydować...

Ustawienie w opcjach sieci (jeszcze brak tłumaczeń j.polskiego) Light Beam Activated: Device Power Up włącza i wyłącza światła po włączeniu/wyłączeniu Edge. Po wyłączeniu radar/światła są w trybie uśpienia i wyszukiwania edge przez pewien czas (ok. minuty?), później wyłącza się. Po włączeniu trybu Timer Start światła włączą się tylko wtedy, gdy będzie włączony stoper. Pauza (również przyciskiem) nie wyłączy świateł, zapisanie lub odrzucenie aktywności wyłączy światła, varia w trybie uśpienia aż do czasu wyłączenia edge (po 1 minucie również wyłączy się całkowicie), jeśli uruchomi się kolejną aktywność automatycznie się włączy (pod warunkiem, że nie był całkowicie wyłączony, wtedy trzeba włączyć przyciskiem).

A przy okazji testów - długość czasu pracy Edge 520 bez podświetlenia i bez BT, tylko z GPS (bez Glonass), z włączonym wyszukiwaniem czujników ANT wynosi niemalże 19h (bez 2 minut). Co ciekawe włączenie Glonass nie powoduje aż takiego dużego dodatkowego zużycia energii, w w/w przypadku tylko pół h mniej. To ciekawe, bo w przypadku e510 było to kilka godzin pracy mniej. 

• Born Ready lubi to

#4792 soar

soar
  • Użytkownik
  • 219 postów

Napisano 05 marzec 2017 - 21:52

Hej,

dziś podczas treningu padła mi bateria w moim 520. Było to na ok 90. kilometrze trasy. Gdy wróciłem do domu i przesłałem trening na stravę okazało się że zapisała się tylko część treningu do 50. kilometra. Czyli do momentu w którym robiłem postój pod sklepem i zapauzowałem licznik. Co ciekawe w garminie, oraz w GC trening jest opisany jako 90km, ale już ścieżka na mapie jest do 50 km...

Jak to jest, czy garmin nie zapisuje trasy na bierząco, jak np aplikacja stravy, tylko dopiero w momencie pauzy?

#4793 behemot1978

behemot1978
  • Użytkownik
  • 8 postów

Napisano 05 marzec 2017 - 22:07

Cześć

pojawil mi się następujący problem: moją ostatnią aktywność Garmin Connect zapisał poprawnie niestety Strava nie zaimportowała aktywności, dodanie ręcznie plikiem tez wywala, co może być tego przyczyną, macie pomysły jak to naprawić?

Pozdrawiam

#4794 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 05 marzec 2017 - 22:22

Jakieś pole/aplikacja IQ zapisująca dodatkowe dane do pliku fit? Niektóre potrafią skopać zapis tak, że Strava tego nie odczyta. Niedawno o tym pisałem.

#4795 behemot1978

behemot1978
  • Użytkownik
  • 8 postów

Napisano 05 marzec 2017 - 22:28

Żadnych dodatków nie instalowałem w ostatnim czasie, w dodatku wypadła tylko ta jedna aktywność, te przed jak i po zapisały się bez najmniejszego problemu

#4796 galipette

galipette
  • Użytkownik
  • 115 postów
  • SkądPłock

Napisano 06 marzec 2017 - 09:41

Witajcie.

Mój pas garmina chyba całkiem nie działa bo po wymianie baterii urządzenie go nie widzi nawet jak zaleje go wodą. Jaki tańszy pas tętna polecicie do garmina 800? Mam na oku pas od Adidasa micoach zone 2 za jakieś 70 zł. Ktoś używa i czy nie ma problemów. 

#4797 Kekacz

Kekacz
  • Użytkownik
  • 1110 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 06 marzec 2017 - 10:03

Hej,

dziś podczas treningu padła mi bateria w moim 520. Było to na ok 90. kilometrze trasy. Gdy wróciłem do domu i przesłałem trening na stravę okazało się że zapisała się tylko część treningu do 50. kilometra. Czyli do momentu w którym robiłem postój pod sklepem i zapauzowałem licznik. Co ciekawe w garminie, oraz w GC trening jest opisany jako 90km, ale już ścieżka na mapie jest do 50 km...

Jak to jest, czy garmin nie zapisuje trasy na bierząco, jak np aplikacja stravy, tylko dopiero w momencie pauzy?

Mi tam zapisuje do ostatniego tchnienia akumulatora, ale to 500, jednak nie wydaje mi się aby w 520 poszli pod tym względem do tyłu.

Trzepak 

"MAMIL"

#4798 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 06 marzec 2017 - 10:48

Adidas używam - używałem, działa do dziś. Można w ciemno brać.
Robiłem kilkukrotnie testy wytrzymałości akurat 520 i za każdym razem zapisywało po ponownym uruchomieniu pełny plik, oczywiście po uprzednim poinformowaniu, czy zapisać czy odrzucić.

Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka

#4799 muzycom

muzycom
  • Użytkownik
  • 159 postów
  • SkądWrocław

Napisano 06 marzec 2017 - 20:32

Też mam Adidasa i działa.

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

#4800 galipette

galipette
  • Użytkownik
  • 115 postów
  • SkądPłock

Napisano 07 marzec 2017 - 09:35

Dzięki Panowie za opinie. Już zamówiony pas.  

Dodaj odpowiedź