Skocz do zawartości

Zdjęcie

Urządzenia Treningowe Garmin (Edge/fenix/fr) + Akcesoria

11806 odpowiedzi w tym temacie

#11441 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 25 styczeń 2023 - 07:02

Do osób używających Fenixa, jak u Was wyglądają odczyty HRV? Czytam na necie, że niektórzy mają grubo ponad 100, a ja ze 2-3x miałem koło 70, a tak średnio 50-55. W przypadku mojej lubej sytuacja wygląda tak samo.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

#11442 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8618 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 25 styczeń 2023 - 07:18

HRV wykazuje ogromną zmienność osobniczą i wyższe albo niższe HRV u jednej osoby nie ma żadnego porównania do HRV innej osoby.

Twoje wyższe HRV oznacza generalnie lepszą regenerację i mniejszy stres niż kiedy masz niższe Twoje HRV, ale nie możesz porównywać Twojego HRV do HRV innej osoby.

Dokładnie z tego powodu Garmin na początku użytkowania potrzebuje ok. tygodnia na wyznaczenie punktu odniesienia, który odpowiada Twojej osobniczej charakterystyce.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#11443 EmPe

EmPe
  • Użytkownik
  • 1029 postów

Napisano 25 styczeń 2023 - 09:29

Do osób używających Fenixa, jak u Was wyglądają odczyty HRV? Czytam na necie, że niektórzy mają grubo ponad 100

100?? U mnie nigdy takiej nie miałem, nawet się nie zbliżałem do takich wartości...Na chwilę obecną średnie to okolice 48.

#11444 BroStyle

BroStyle
  • Użytkownik
  • 24 postów

Napisano 25 styczeń 2023 - 10:43

U siebie mam wartości rzędu 35-40ms średnia nocna i jest to w zasadzie już górna granica, od dwóch dni mam wyższe wartości i wedle fizjologii zaczyna się coś dziać niedobrego ze mną ;) 
Z kolei kumpel ma wartości w okolicach 120ms. Jednak - ma i niższe RHR oraz wagę i masę mięśniową, a u mnie jest zgoła inaczej ;)

#11445 juhas99

juhas99
  • Użytkownik
  • 50 postów

Napisano 25 styczeń 2023 - 10:44

100?? U mnie nigdy takiej nie miałem, nawet się nie zbliżałem do takich wartości...Na chwilę obecną średnie to okolice 48.

Przydatność pomiarów HRV (np. wartości rMSSD) do treningu i adaptacji organizmu polega na śledzeniu trendów i odchyleń dziennej wartości od trendu, co pozwala ocenić jak organizm zareagował na poprzedni bodziec treningowy i czy jest gotowy na kolejny. Odchylenia od trendu mogą też pomagać we wczesnym wskazaniu choroby/przeziębienia - u mnie przykładowo znaczny spadek rMSSD wystąpił dzień przed widocznymi objawami Covida (przy braku obciążeń treningowych).

Trend HRV w powiązaniu z trendem tętna spoczynkowego może jeszcze bardziej pomóc w określeniu gotowości organizmu na bodźce treningowe jak i adaptacji do wcześniejszych obciążeń treningowych.

Sporo można poczytać o tym poniżej. Jest też kilka odniesień do badań naukowych w temacie:

• Bzyk i EmPe lubią to

#11446 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 25 styczeń 2023 - 11:04

Dokładnie tak. Warto dodać, że przydatnym jest przeglądanie wykresu zmienności tętna z ostatniej nocy, bo co prawda średnia z 7 dni może być ogólnym wskaźnikiem większego zmęczenia/przetrenowania/stresu lub dobrej formy/wypoczynku/itd, ale wykres zmienności z ostatniej nocy może być wskaźnikiem regeneracji po minionym dniu, czy zapowiedzią problemów typu choroba, albo chronicznego zmęczenia.  

Na ogół na początku nocy powinien/może być dość nisko np. po męczącym dniu (dniach) utrzymywać się przez parę pierwszych godzin snu na poziomie 20 (oznacza to niewielką zmienność), a od połowy wzrosnąć aż do obudzenia i pod koniec snu osiągnąć np. 80 czy wyżej (kwestia osobnicza). Średnia będzie może nie najwyższa, ale wykres wyraźnie wskaże, że pomimo dużego zmęczenia organizm jest w dobrej kondycji i regeneracja przebiegła prawidłowo.

Podobnie niskie HRV przez całą noc może oznaczać duże zmęczenie i brak całkowitej regeneracji, co w efekcie może sugerować lżejszy trening. Może też zapowiadać chorobę typu początek infekcji - to drugie często potwierdza wysoki puls, jednak niewielka zmienność na niskim poziomie jest niepokojącym wskaźnikiem, że coś jest nie tak z organizmem. 

Porównanie średnich HRV dwóch różnych osób nie ma sensu, obserwacja swojego i owszem jest przydatna.

Co do pomiarów zdrowotnych - Garmin w Venu 2 plus uruchamia możliwość odczytu EKG. Pewno sporo ludzi zastanawia się, czy trafi to też do innych zegarków typu Fenix 7 to... nie. Dlaczego? Bo jak na razie tylko Venu 2 plus posiada czujnik:

ECG-RingB-1536x864.jpg

Jak widać powyżej po prawej Epix 2, po lewej Venu 2 plus. Różnica jest chyba widoczna - pierścień wokół czujnika tętna odizolowany dodatkowym pierścieniem od obudowy. Prawdopodobnie to rozwiązanie może trafić do przyszłych urządzeń, jednak w dalszym ciągu jest to funkcja dość eksperymentalna. Obecnie aktywację EKG w Venu 2 plus można wykonać jedynie na terenie USA (oprogramowanie weryfikuje pozycję na podstawie GPS i WiFi telefonu). Używać można i poza USA, ale jak widać to ograniczenie terytorialne funkcji musi mieć jakąś przyczynę.  Amerykańskie FDA zatwierdziło funkcję (aplikacja uruchamiana na Venu 2+, a nie sam zegarek!) z zastrzeżeniami np. musi być podana wyraźna informacja, że urządzenie NIE wykrywa ataków serca i NIE jest urządzeniem medycznym, czy też raczej jest wyrobem medycznym (a to spora różnica jest).

Pomiar dokonywany jest przez dwa pierścienie: ten na dole i ten na górze:

vlcsnap-2023-01-23-23h26m13s197_thumb.pn

Co właściwie toto robi? Z założenia przeznaczone jest do detekcji migotania przedsionków i prawidłowego rytmu zatokowego. Jak ktoś ma z tym problemy (zwłaszcza z tym pierwszym, drugie i tak można śledzić bez EKG) to ewentualnie może być przydatne do przeprowadzenia diagnostyki na profesjonalnym sprzęcie medycznym.

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#11447 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 01 luty 2023 - 06:22

Zlicza Wam obciążenie treningowe z aktywności na Zwift? Mam spięte ze sobą oba konta, ale treningi ze Zwift nie mają żadnego wpływu na obciążenie i jego charakter. Jestem pewien, że wcześniej normalnie to działało.

Gdzieś wyczytałem, że to jakiś bug i trzeba wykonać jedną, chociaż krótką jazdę na zewnątrz i wtedy z powrotem zaczyna to działać?

Jak to wygląda u Was?

#11448 JHartman

JHartman
  • Użytkownik
  • 406 postów
  • SkądWarszaw

Napisano 01 luty 2023 - 07:54

Garmin Training Status Now Includes Zwift, TrainerRoad, The Sufferfest and Tacx App Workouts

https://www.dcrainma...p-workouts.html

Po treningu na jednej z tych platform trzeba pozwolić urządzeniu Garmina przemielić ten trening: ja mam E10xx więc muszę je na chwilę włączyć po zakończonej jeździe tak żeby się zsynchronizował.

Pozdrawiam

#11449 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 01 luty 2023 - 08:25

Może nie do końca zrozumiale to napisałem, używam tego od kilku miesięcy i wszystko wcześniej działało .

#11450 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2879 postów

Napisano 01 luty 2023 - 09:04

Zlicza Wam obciążenie treningowe z aktywności na Zwift? Mam spięte ze sobą oba konta, ale treningi ze Zwift nie mają żadnego wpływu na obciążenie i jego charakter. Jestem pewien, że wcześniej normalnie to działało.

Gdzieś wyczytałem, że to jakiś bug i trzeba wykonać jedną, chociaż krótką jazdę na zewnątrz i wtedy z powrotem zaczyna to działać?

U mnie działa (ostatnia jazda Zwift wczoraj) a z powodu przeziębienia nie jeździłem na zewnątrz już jakiś czas... :ph34r:

Podejrzewam, że pomoże odłączenie i sparowanie systemów ponownie. No albo coś musi się "przetkać" i samo zaskoczy za którymś razem, ewentualnie za którąś synchronizacją.

• Bzyk lubi to

#11451 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 02 luty 2023 - 08:22

Dzięki za odpowiedź. 

Poczytałem jeszcze i na forum Garmina jest więcej osób jak ja. Podobno taka sytuacja pojawiła się po którejś aktualizacji. Garmin zna problem i sposób na obejście aktualnie, to wyłączenie Physio TrueUp na wszystkich urządzeniach. Synchronizacja. Ponowne włączenie i kolejna synchronizacja. Zrobiło to i zobaczymy, czy dzisiejsza jazda na Zwift zostanie uwzględniona. 

#11452 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2879 postów

Napisano 02 luty 2023 - 09:55

Sprawdź, u mnie nadal działa, więc na wszelki wypadek nic nie ruszam :D

Nie jestem pewny który pierwszy "chwyta" i przelicza, więc wrzucam obie wersje:

Fenix 6 X Pro: 24.10

Edge 830: 9.73

#11453 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 02 luty 2023 - 10:10

Ja mam w Fenixie 7 10.46. A Edge w ogóle nie włączam od kilku tygodni, więc to raczej nie będzie miało znaczenia. 

#11454 ogreczek

ogreczek
  • Użytkownik
  • 262 postów

Napisano 02 luty 2023 - 14:58

Nawet nie wiedziałem, że Zwift miał taką funkcję. Zawsze jeździłem na Edge + Zwift i kasowałem drugi trening... Wyłączę dzisiaj TrueUp i zobaczę :)

Edit - Ściąga mi dane ze Zwifta bezpośrednio na licznik i do GC, ale tam nie ma wszystkich danych (takich, które widać przy normalnej aktywności (przygotowanie wydolnościowe, efekt treningu) itp. 

#11455 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 02 luty 2023 - 20:05

Sprawdź, u mnie nadal działa, więc na wszelki wypadek nic nie ruszam :D

Nie jestem pewny który pierwszy "chwyta" i przelicza, więc wrzucam obie wersje:

Fenix 6 X Pro: 24.10

Edge 830: 9.73

Nie wiem, czy to dzięki wyłączeniu/włączeniu Psychio TrueUp, czy kilkusekundowej aktywności rowerowej outdoor, ale dzisiaj już wszystko gra, jak powinno. 

Dzięki za zaangażowanie :)

• JHartman i artho lubią to

#11456 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 10 luty 2023 - 20:24

Robił ktoś aktualizację Fenixa 7 ostatnio? Zniknęła opcja Physio TrueUp, czy tylko ja nie mogę tego już znaleźć? 

#11457 BroStyle

BroStyle
  • Użytkownik
  • 24 postów

Napisano 11 luty 2023 - 12:32

Chyba było wrzucone info, że TrueUp jest domyślnie zawsze włączone dlatego nie ma tej opcji ;-)

• Bzyk lubi to

#11458 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 11 luty 2023 - 13:54

No już właśnie się dokopałem. Smutno, bo po update nie działa mi znów obciążenie ze Zwift i nie mam co wyłączyć i włączyć %)

#11459 Sławek

Sławek
  • Użytkownik
  • 53 postów
  • SkądŁęg T.

Napisano 12 luty 2023 - 13:33

Są już do pobrania nowe mapy 

Europe 2022.11 do serii edge i fenix przez aplikację Garmin Express. Aha i zarezerwujcie z 3-4 godziny bo 12gb obróbki i tak pokazało.

Aspre one - raz szosa - raz gravel

#11460 biker1974

biker1974
  • Użytkownik
  • 456 postów
  • SkądMirków/Wroclaw

Napisano 12 luty 2023 - 13:59

Sprawdzałem na 1030 ale nie ma
  • Sławek lubi to

Dodaj odpowiedź