510 też nie wiem jak z 705 a co do 500 nie wiedziałem ale wolę bez kombinacji bo to ma być nie zawodne
Urządzenia Treningowe Garmin (Edge/fenix/fr) + Akcesoria
Napisano 02 wrzesień 2014 - 13:28
Co ciekawe, kursy jakie zrobilem 2 tygodnie temu na GC, przesylam do urzadzenia i wszystko dziala jak powinno, ladnie pokazuje profil trasy.
Firmware i express sa zaktualizowane. Probowalem przez Base Camp, bez sukcesu.
Jakies pomysly?
Napisano 02 wrzesień 2014 - 15:50
Dodatkowo złość potęguje fakt, że zamiast zakończyć dzisiejszą rundę ok. 15km zjazdem musiałem wracać tą samą drogą, bo końcówka trasy okazała się być pieszym czerwonym szlakiem :-)
Muszę chyba więcej uwagi poświęcać przy tworzeniu tras :-/
Napisano 02 wrzesień 2014 - 18:20
Parę stron temu, jeden z kolegów pisał, że kursy ze stravy, poprzez właśnie base camp kreślą wykres. U mnie nie chce.
Strava jest bardzo fajna, jesli chodzi o trzymanie się na asfalcie, w przeciwienstwie do GC, który przy każdej nadążającej się okazji gania po krzkach i leśnych ścieżkach. Pokazuje również sumę podjazdów, aczkolwiek z tym to juz sam nie wiem komu lub raczej czemu ma wierzyć. Strava po wykreśleniu kursu pokazuje np. 1800m, po zrzuceniu tego samego, przejechanego kursu do GC 1400m, po włączeniu korekcji 1100m...???
Napisano 02 wrzesień 2014 - 18:44
Może warto było by sprawdzić czy w pliku są zapisane dane o wysokości (gpx i tcx można w notatniku podejrzeć i sprawdzić czy zapisało dane o wysokości).
Raczej jeśli nie robisz aktualizacji firmware to Garmin nic Ci w liczniku nie zmieni. W GC akurat pewnie cały czas grzebią więc tu może być problem, ale i tak bardziej stawiam na problemy źródłem mapy (może google przykręca kurek na dane o wysokości). Ja używam BRT i nie mam żadnych problemów.
PS. Co do pomiaru przewyższeń to pamiętaj że przewyższenia to nie dystans i pomiar ten z natury jest obarczony dużym błędem.
Napisano 02 wrzesień 2014 - 19:25
Szkody tylko, że strona graficzna nie jest tak dopracowana jak np. w Stravie. No ale jak dziala, nie ma co narzekać
Co do wysokosci, to przy takich rozrzutach, równie mogłoby byjej nie być. Nie używam tego urządzenia od wczoraj, żeby oczekiwać poziomu dokładności wskazań dystansu ale rozbieżności rzędu 22-38% są lekko przyduże.
Albo dane ze Stravy są nieco przesadzone lub w GC niedoszacowane.
Napisano 02 wrzesień 2014 - 21:52
Napisano 03 wrzesień 2014 - 06:23
Strava moim zdaniem mocno zawyża profil wysokościowy w przeciwieństwie do bikeroutetoaster.
Strava zawyża jeśli wgrana trasa jest rejestrowana telefonem lub innym urządzeniem bez wysokościomierza, jak wgra się track z Garmina to dane są z wysokościomierza czyli takie same jak w Garmin Connect. Przynajmniej ja tak mam. A swoją drogą to nawet przy zmiennej pogodzie i dużej wilgotności profil wychodzi dokładniejszy niż odczytany z mapy przez Stravę.
Napisano 03 wrzesień 2014 - 07:49
Na Stravie wystarczy sobie otworzyć przejazdy kilku osób na danym segmencie aby zobaczyć różnice w jakości zapisu danych wysokościowych przez ich urządzenia. U jednych będzie profil poszarpany, ze skokami na poziomie od -20 do +60% na dystansie 50 metrów a u innych czysto, solidnie, bez zbędnych śmieci.
Niestety jakość profilu konkretnego segmentu w bazie danych Stravy jest zdeterminowana przez odbiornik użytkownika, który jako pierwszy segment utworzył.
"MAMIL"
Napisano 03 wrzesień 2014 - 21:23
Przygotowałem sobie na Stravie trasę 110 km za pomocą funkcji My Routes. Trasa w zasadzie płaska jak stół. Garmin z jazdy wylicza przewyższenie ponad 200m, Strava My Routes ponad 400m, przewodowa Sigma z altimetrem 200m. Mnie się wydaje że nie ma więcej jak 150-200m. Jak widać Strava My Routes dramatycznie zawyża.
Napisano 04 wrzesień 2014 - 22:52
Witam. Od dwóch miesięcy mam problem ze swoim Garminem 500. Chodzi mi o wyznaczanie przewyższeń. Mianowicie licznik nalicza mi zawsze 200-300 metrów więcej niż powinien. Dopiero po wrzuceniu trasy na garmin connect i włączeniu korekcji wysokości wartość przewyższeń się zgadza.
I tu moje pytanie. Da się to jakoś wyregulować, czy konieczne jest oddanie Garmina do naprawy. Sam licznik jest stosunkowo nowy. Mam go od kwietnia tego roku.
Napisano 05 wrzesień 2014 - 09:19
A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?
Napisano 05 wrzesień 2014 - 09:55
Jasne myślałem też o tym. Rzecz w tym że te nagminne naliczanie przewyższeń nie dzieją się na początku jazdy tylko np. po godzinie, gdzie już wszystko powinno być zoptymalizowane. Poza tym trenuję wspólnie z kolegą, który ma identyczny licznik i u niego mniej więcej wartości z Garmina po jeździe pokrywają się z późniejszą korektą w Garmin Connect..
Napisano 05 wrzesień 2014 - 09:59
pożycz od kolegi takiego samego garmina
obydwa wyłącz automatyczne pauzowanie
wyjdź przed dom
włącz obydwa ale nie startuj
poczekaj z 15 min aż wyliczą prawidłową wysokość
wystartuj je
przejedź się
zgraj wyniki do kompa i porównaj
jak się okaże ze faktycznie jeden coś liczy nie tak to reklamuj