Urządzenia Treningowe Garmin (Edge/fenix/fr) + Akcesoria
Napisano 08 wrzesień 2014 - 09:33
Myślałem, że mam złe odczyty, ale może za słabo kręcę? Naprawdę mocno muszę się styrać żeby wejść na próg anaerobowy. Nie odczuwam zmęczenia, ale mam wrażenie, że wykonuję większy wysiłek niżby pokazywał to pulsometr. Możliwe?
Odczyt jest zły czy to ja czegoś nie wiem?
Przykładowy odczyt:
trasa pod wiatr:
http://www.strava.co...02884/heartrate
z wiatrem:
http://www.strava.co...02936/heartrate
Napisano 12 wrzesień 2014 - 09:25
Chyba tylko urządzenie rejestrujące - w tym przypadku edge 800.
mikroos - przepraszam, przypadkiem skasowałem Twój post! Miałem zacytować i kurde nie ten przycisk mi się wcisnął!!! Pierwszy raz i to na dodatek Tobie :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: - głupio mi jak cholera....
W każdym razie mikroos zadał pytanie, czy masz aktualne strefy treningowe. Dokładnie to jest kluczem, choć dobrze to ustawić, to trzeba brać poprawkę pod własny organizm. Tak czy siak, zrób test i skoryguj strefy.
- mikroos i bratdalton lubią to
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Napisano 12 wrzesień 2014 - 14:10
Ustawiłem na nowo. Obecnie mam wyliczone wg. wzoru od tego gościa. Wygląda na to, że po prostu nie zrozumiałem prawidłowo tematu ustalania progów.
Napisano 19 wrzesień 2014 - 21:08
Zamówilem obudowę do Edge 500 - wszystko elegancko pasuje. Okazało się że jeden z microswitchy jest uszkodzony to jego też zamówiłem i spróbuję go wlutować. Przy okazji musialem też kupić nowe śrubki skręcające obudowę. Polecam używać tylko dobrych kluczy Torx żeby uniknąć obrobienia śrubek.
Napisano 03 październik 2014 - 19:38
Cześć. Może ktoś mi pomorze. Posiadam Garmina edge 810. Pytanie brzmi czy jest możliwość przełączenia przesyłania danych szybkości jazdy pomiędzy czujnikiem zewntrznym ( GSC-10) a nawigacją lub stwiedzenia z czego aktualnie kożysta Garmin. Konkretnie chodzi mi o sytuację którą kilka razy już miałem a mianowice jadąc w terenie leśnym pędkość :skacze" pomiędzy 20 a 30 km/h czyli tak jakby Gamin kożystał z pędkości w/g nawigacji. Ale gdy wyłaczę "satelity" to wszystko wraca do normy ,czyli w tym momencie kożysta urządzenie z czujnika zewntrzego. Do tej pory myślałem że jest na odwrót czyli jak jest podłaczony i działa GSC-10 to jest on wykożystywany do określenia aktualnej prędkości a gdy go nie ma lub jest niesprawny wtedy Gamin korzysta z satelit. Proszę poprawcie mnie jeśli się mylę.
Napisano 03 październik 2014 - 20:05
Do tej pory myślałem że jest na odwrót czyli jak jest podłaczony i działa GSC-10 to jest on wykożystywany do określenia aktualnej prędkości a gdy go nie ma lub jest niesprawny wtedy Gamin korzysta z satelit. Proszę poprawcie mnie jeśli się mylę.
Dziwne u mnie właśnie tak działa. Załapany fix, kręcąc ręcznie kołem pokazuje prędkość... Może spróbuj stworzyć nowy profil dla roweru i na spokojnie wszystko ustawić od nowa.
Pozdrawiam
Napisano 03 październik 2014 - 20:16
Dziwne u mnie właśnie tak działa. Załapany fix, kręcąc ręcznie kołem pokazuje prędkość... Może spróbuj stworzyć nowy profil dla roweru i na spokojnie wszystko ustawić od nowa.
Pozdrawiam
Do tej pory też tak myślałem. Ale właśnie podczas ostatniej jazdy gdy znów w lesie zaczął wariowć wyłaczyłem satelity i wszystko było w prządku szybkość działała bez zarzutu.
Napisano 06 październik 2014 - 17:11
Magnes to walec o średnicy i wysokości 10 mm. Siedzi w osi pedała, niczym nie przyklejany.
Można zastosować magnes o średnicy 12 mm, lepiej pasuje do osi. W modelarskim mieli tylko taki
Przynajmniej zniknęła trytka z ramienia korby.
"MAMIL"
Napisano 07 październik 2014 - 12:44
widzieliście to, wydawało mi się, że 500 nie obsługuje map
Tak właśnie wygląda nawigacja po przygotowanej trasie (np w http://bikeroutetoaster.com/ przy okazji tu można dodać jeszcze dodatkowe punkty przed samym punktem nawigacyjnym).
Napisano 07 październik 2014 - 13:00
widzieliście to, wydawało mi się, że 500 nie obsługuje map
Bo nie obsługuje. Funkcjonalność z filmiku była dostępna od początku w menu Wyścigi.
Na gpsies.com tez można sobie znaczniki wstawić w co bardziej newralgicznych miejscach i wtedy na dowolnym ekranie wyskoczy graficzny znaczek zdefiniowany na mapie wraz z opisem.
Taka moja, przykładowa trasa, która w miejscach gdzie nie chciałem się pogubić zawczasu informuje o zakrętach:
http://www.gpsies.co...rvpjpsspaetozar
"MAMIL"
Napisano 12 październik 2014 - 14:39
Od tygodnia jestem uzytkownikiem edge 500.Moze ktos mi wytlumaczyc jak to mozliwe,ze jak satelity sa zlokalizowane i nie ruszam sie to jednak predkosc wskazuje od 0.3km/h do prawie 5 km/h?
Dzieje się tak z uwagi na błąd GPS'a, rosnącą i słabnącą siłę sygnału, zakłócenia. Jak weźmiesz i zapiszesz sobie taki "trening" stojąc w miejscu przeglądając go później zobaczysz jak lokalizacja skakała po kilka/kilkanaście metrów w różne strony.
Błąd taki jest mniej widoczny przy poruszaniu się, a jeśli posiadasz czujnik prędkości to już całkiem go nie ma.
Pozdrawiam
Napisano 12 październik 2014 - 14:47
A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?
Napisano 12 październik 2014 - 16:20
Czekaj trochę przed startem, żeby sygnał był znakomity, 10 m lub mniej (możesz to sprawdzić w urządzeniu).
Sprawdź, czy masz najnowsze "firmware", choć nie wiem, czy to ma coś do rzeczy.
I tak, używaj Autopause, można dać o wiele mniej niż 10 km/h - też dlatego, że moja prędkość na trudnych podjazdach może być o wiele niższa...