Przekonałeś mnie do Garmina, czy mógłbyś mi pomóc wybrać model Garmina?
http://allegro.pl/no...4126245944.html
http://allegro.pl/ga...4133790444.html
Napisano 09 kwiecień 2014 - 20:14
Przekonałeś mnie do Garmina, czy mógłbyś mi pomóc wybrać model Garmina?
http://allegro.pl/no...4126245944.html
http://allegro.pl/ga...4133790444.html
Napisano 09 kwiecień 2014 - 20:32
touring to dla turystów
edge 800 dla tych co nie tylko turystyka ale też sportowo - treningi itd chcą wykorzystać
zaden z nich nie ma HR, cad itd - to musisz dokupić
tu masz dyskusje nt touringa
http://www.garniak.p...hp?f=12&t=13319
Napisano 09 kwiecień 2014 - 21:00
w zależności od celu:
Edge 500 narzędzie treningowe
Edge 510 narzędzie treningowe z opcją połączenia z telefonem i tkzw "live"+ dotykowy ekran
Edge 800 narzędzie treningowe +nawigacja(mapy)+dotykowy ekran
Edge 810 narzędzie treningowe z opcją połączenia z telefonem i tkzw "live"+ dotykowy ekran + nawigacja (mapy)
Sam używam 500 i nie widzę potrzeby inwestycji w bardziej wypasione dziecko garmina. W razie zgubienia się podczas treningu wyciągam telefon z androidem z wgranymi mapami (iGO), orientuje się gdzie jestem i ruszam dalej w trasę. Opcja przesyłu danych pomiędzy telefonem a garminem już bardziej mnie rajcuje jednak zdecydowanie szkoda mi wydawać kasę na ten bajer.
Napisano 09 kwiecień 2014 - 21:09
A tymczasem nadchodzi nowy model z serii Edge: http://road.cc/conte...0-bike-computer
Niezły kombajn się zapowiada.
A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?
Napisano 09 kwiecień 2014 - 22:26
A tymczasem nadchodzi nowy model z serii Edge: http://road.cc/conte...0-bike-computer
Niezły kombajn się zapowiada.
Segmenty w garmin connect? Dawno tam nie byłem. Czy coś mnie ominęło?
Napisano 09 kwiecień 2014 - 22:49
A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?
Napisano 10 kwiecień 2014 - 08:05
Jak już wpisałem zakupiłem Garmina Edge 500 i wybrałem się dzisiaj na pierwszą testową jazdę. Włączyłem również endomondo w telefonie aby porównać wyniki. Celowo zdjąłem magnes z koła aby prędkość brał z GPSu. Różnice jakie zauważyłem:
- momentami spore różnice prędkości, szczególnie na zjazdach - np. 35km/h garmin a endomondo w tym samym miejscu pokazuje 31.4km/h
- wykres wysokości - bardzo duże różnice pomiędzy Sony Xperia Z a endomodno a germinem.
I teraz pytanie do doświadczonych użytkowników Garmina Edge 500:
- używacie magnesu na koło do prędkości czy bazujecie na prędkości z GPSu?
- czy jeżeli założę magnes na koło i prędkość będzie z koła to na stronie wykres prędkości będzie na podstawie koła czy i tak na podstawi danych z GPSu?
- co jeżeli ktoś poda zły rozmiar koła? Wtedy na stornie będzie przekłamana prędkość czy zostanie skorygowana na podstawie GPSu?
Giant TCR Advanced 2016
Napisano 10 kwiecień 2014 - 08:36
w zależności od celu:
Edge 510 narzędzie treningowe z opcją połączenia z telefonem i tkzw "live"+ dotykowy ekran
Edge 810 narzędzie treningowe z opcją połączenia z telefonem i tkzw "live"+ dotykowy ekran + nawigacja (mapy)
Sam używam 500 i nie widzę potrzeby inwestycji w bardziej wypasione dziecko garmina. W razie zgubienia się podczas treningu wyciągam telefon z androidem z wgranymi mapami (iGO), orientuje się gdzie jestem i ruszam dalej w trasę. Opcja przesyłu danych pomiędzy telefonem a garminem już bardziej mnie rajcuje jednak zdecydowanie szkoda mi wydawać kasę na ten bajer.
Dziękuję koledzy...zdecydowałem Garmin 800 pozdrawiam serdecznie
Napisano 10 kwiecień 2014 - 09:26
Jak już wpisałem zakupiłem Garmina Edge 500 i wybrałem się dzisiaj na pierwszą testową jazdę. Włączyłem również endomondo w telefonie aby porównać wyniki. Celowo zdjąłem magnes z koła aby prędkość brał z GPSu. Różnice jakie zauważyłem:
- momentami spore różnice prędkości, szczególnie na zjazdach - np. 35km/h garmin a endomondo w tym samym miejscu pokazuje 31.4km/h
- wykres wysokości - bardzo duże różnice pomiędzy Sony Xperia Z a endomodno a germinem.
I teraz pytanie do doświadczonych użytkowników Garmina Edge 500:
- używacie magnesu na koło do prędkości czy bazujecie na prędkości z GPSu?
- czy jeżeli założę magnes na koło i prędkość będzie z koła to na stronie wykres prędkości będzie na podstawie koła czy i tak na podstawi danych z GPSu?
- co jeżeli ktoś poda zły rozmiar koła? Wtedy na stornie będzie przekłamana prędkość czy zostanie skorygowana na podstawie GPSu?
Z tego co wiem to jednak jak masz czujnik to Garmin pokazuje dane z czujnika (chyba że przez dłuższy czas nie będzie danych z czujnika prędkości, a GPS pokazuje ruch to wtedy następuje przełączenie).
Jeśli wpiszesz złe dane dotyczące długości koła to dane o prędkości/dystansie będą przekłamane.
Na koniec najważniejsze jeśli masz wszystko tzn ślad GPS i dane z koła to przygotuj się na duże rozbieżności między różnymi serwisami. Po prostu każda strona ma swoje sposoby odczytu danych jedna preferuje dane z GPS inna woli dane z koła oraz cała paleta różnych interpretacji jeśli np te dane znacząco się różnią. Endo z tego co pamiętam w normalych warunkach preferuje dane z koła (pod warunkiem że wgrywasz pliki .fit)
PS. Naprawdę nie porównujmy danych o prędkości i dystansie miedzy aplikacjami, nie ma lepszych i gorszych każdy ma swój algorytm.
Napisano 10 kwiecień 2014 - 09:37
Nie mam najmniejszego zamiaru porównywać danych pomiędzy różnymi systemami. Byłem po prostu ciekaw jak to wygląda pomiędzy nowym garminem a endomondo które używałem 3 lata (nadal będę tam exportował treningi z garmina).
Czyli jak zgrywasz trening to masz tam zapisaną prędkość z GPSu oraz z czujnika? I to czy pokazywana jest jedna czy druga dana zależy od serwisu?
Do z długością trasy w takim przypadku? Jeżeli używasz czujnika na kole to długość jest obliczana na podstawie czujnika czy z GPSu?
Jakie są wasze preferencje? GPS czy czujnik?
Musze dobie dokładnie koło zmierzyć. W instrukcji pisze 700 × 23C - 2096mm ale o ile pamiętam to mam coś koło 2115-2120mm.
Giant TCR Advanced 2016
Napisano 10 kwiecień 2014 - 09:43
Ja mam obwód koła w E500 ustawiony na auto. Więc na podstawie GPS co jakiś czas się kalibruje. Dane na różnych aplikacjach są więc praktycznie identyczne, a dzięki temu, że ma dane z czujnika nie ma wielkich wahań prędkości w miejscach mocno zalesionych, gdzie dokładność GPS jest mniejsza.
Napisano 10 kwiecień 2014 - 09:49
Najważniejsza sprawa to używać plików .fit (tam jest zapisane wszystko, podobno nawet to że się np włączył alarm strefy) Ja nigdy nie korzystałem z aplikacji endo i dopiero jak zacząłem używać plików fit to poprawnie interpretowało autopauzy, średnią kadencję, max prędkość (tego z gpx-a w ogóle nie ma bo w pliku gpx nie ma danych z czujnika).
Endo i Strava preferują dane z czujnika (chociaż różnią się interpretacją jak są duże rozbieżności w tych danych o czym przekonałem się jak mi kiedyś padły dane z czujnika), ale np Runkeeper bierze pod uwagę GPS.
Co do dokładności to chyba ktoś ostatnio na forum napisał że nawet zmiana ciśnienia opony bardzo zmienia "długość koła" więc chyba bez przesady z tym parametrem. Ja mam wpisane z tabelki, ale funkcja auto faktycznie jest interesującą opcją.
Co do osobistych preferencji to zdecydowanie po to się kupuje Edka żeby mieć komplet informacji (pozycja, prędkość, kadencja, HR, temperatura itp itd) więc zdecydowanie warto z czujnikiem.
PS. Coś dziwnie na Stravę wrzuciłeś bo w masz "Device: Mobile" zamiast "Device: Garmin Edge 500"
Napisano 10 kwiecień 2014 - 10:01
w zależności od celu:
trochę słabe to porównanie dla mnie
gdzie info o barometrze, polach danych itd
ja sam uważam, że urządzenia typu 500,510 są dla osób które tylko trenują i się ścigają walcząc o każdy gram i każdy milimetr oporu na rowerze
jak cokolwiek jeździsz w terenie nie znanym to już znacznie lepsze są z serii 8xx, więcej pól, więcej możliwości, np. wykres profilu zaplanowanego w oparciu o gpx itd
innym argumentem jest kasa ale to każdy sam musi zdecydować
Napisano 10 kwiecień 2014 - 10:03
PS. Coś dziwnie na Stravę wrzuciłeś bo w masz "Device: Mobile" zamiast "Device: Garmin Edge 500"
Aaaaa, to może wynikać z tego, że zrobiłem export do pliku TCX z portalu garmina a nie z urządzenia bezpośrednio (bo chyba jest tam taka opcja). Zaraz to poprawie...
Giant TCR Advanced 2016