Skocz do zawartości

Zdjęcie

Urządzenia Treningowe Garmin (Edge/fenix/fr) + Akcesoria

11806 odpowiedzi w tym temacie

#1681 dawidr

dawidr
  • Użytkownik
  • 516 postów
  • SkądPoznań

Napisano 14 kwiecień 2014 - 12:51

bikeroutetoaster.com - fajna stronka, zrobiłem sobie trasę i wysłałem bezpośrednio do Garmina. Na trasie mam kilka punktów jednak nie miałem dostępnego poniżej zaznaczonego ekranu już podczas samej jazdy (poniższy obrazek z instrukcji):

o0uteh.jpg

Coś zrobiłem źle? Może trzeba zapisać plik *.tcx i go ręcznie przegrać zamiast robić upload bezpośrednio do Garmina?

Giant TCR Advanced 2016

#1682 play

play
  • Użytkownik
  • 361 postów
  • Skądpzn

Napisano 14 kwiecień 2014 - 12:53

Ja robię eksport do *.tcx (przy okazji dodaję dodatkowe punkty z ostrzeżeniem 50-100m przed danym skrętem) i wszystko śmiga.

#1683 dawidr

dawidr
  • Użytkownik
  • 516 postów
  • SkądPoznań

Napisano 14 kwiecień 2014 - 12:59

Korzystasz z tej stronki? Czy z jakiegoś innego narzędzia?

Na początku myślałem, że mam za dużo ekranów - testuje wszystko co się da w związku z niedawnym zakupem Garmina  :-) - wyłączyłem dwa ale to także nie pomogło. 

Następnym razem spróbuję z ręcznym eksportem do *.tcx'a.

Giant TCR Advanced 2016

#1684 play

play
  • Użytkownik
  • 361 postów
  • Skądpzn

Napisano 14 kwiecień 2014 - 13:04

Korzystasz z tej stronki? Czy z jakiegoś innego narzędzia?

Tak korzystam z tego co mi wiadomo jest najlepsza (szczególnie chodzi właśnie o dodanie punktów ostrzegawczych), bo w standardzie dostajesz newsa że właśnie tu masz skręcić czyli w praktyce po fakcie). Jest jeszcze http://ridewithgps.com/ ale chyba chcą kasę no i dużo więcej problemów (jak kiedyś testowałem to nie wrzucił strzałek prawo lewo tylko wszystko było prosto).

Ekrany nie mają znaczenia (chociaż z włączonym "wyścigiem" robi się ich bardzo dużo). Sprawdź też firmware ja mam 3.30.0.0)

#1685 dawidr

dawidr
  • Użytkownik
  • 516 postów
  • SkądPoznań

Napisano 14 kwiecień 2014 - 13:23

Firmware mam taki sam. Pewnie ta ręczna opcja exportu do *.tcx'a

Giant TCR Advanced 2016

#1686 dawidr

dawidr
  • Użytkownik
  • 516 postów
  • SkądPoznań

Napisano 14 kwiecień 2014 - 13:28

Możesz mi podesłać jakiegoś Twojego TCXa na [email protected] ?

Giant TCR Advanced 2016

#1687 Bury

Bury
  • Moderator
  • 799 postów
  • SkądZłocieniec

Napisano 14 kwiecień 2014 - 17:21

Podczas eksportu pliku lub wrzucania na garniaka przez wtyczkę przeglądarki musisz zaznaczyć opcję:

"Include Course Points",

"Add Course Point Warnings".

Wtedy masz możliwość wpisania dystansu w polu "Warning Distance". Oczywiście warto wiedzieć szybciej, że będzie zakręt lub ostrzeżenie. W praktyce oznacza to nie mniejszej wartości jak 100m (czasami garnek może przymulić i ze 100m zrobi się 50m, zależy jak szybko jedziesz ;) ), ja ustawiam pomiędzy 100-180. Najczęściej 130m.

Po wyznaczeniu trasy warto pousuwać niepotrzebne ostrzeżenia np. jazda na wprost lub lekkie, nieistotne skręty. Można się także ograniczyć tylko do ostrzeżeń na kluczowych rozjazdach.

Rozmawiałem z autorem BRT i niedługo może pojawić się nowa mapka do wybrania, wprost z UMP ;)

#1688 Solar

Solar
  • Użytkownik
  • 115 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 14 kwiecień 2014 - 20:12

Jak przesyłacie aktywności z bikeroutetoaster.com?

Wszystko robię ok, natomiast przy ręcznym eksporcie z pliku .tcx zapisanego na kompie, w Garmin Connect wyskakuje mi: Wystąpił błąd podczas przesyłania. Spróbuj ponownie.

Wcześniej próbowałem z .gpx i to samo. Firmaware najnowsze. 

#1689 play

play
  • Użytkownik
  • 361 postów
  • Skądpzn

Napisano 14 kwiecień 2014 - 20:14

Było już o tym gdzieś wcześniej, wgrywasz do Garmina do folderu New Files (czy jakoś tak) i Garmin sam przerabia na .fit i wgrywa do odpowiedniego folderu. Garmin Connect w to nie mieszaj.

#1690 Solar

Solar
  • Użytkownik
  • 115 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 14 kwiecień 2014 - 20:27

Było już o tym gdzieś wcześniej, wgrywasz do Garmina do folderu New Files (czy jakoś tak) i Garmin sam przerabia na .fit i wgrywa do odpowiedniego folderu. Garmin Connect w to nie mieszaj.

Wielkie dzięki, wszystko bangla jak należy :]

#1691 palli

palli
  • Użytkownik
  • 580 postów
  • SkądKonstancin

Napisano 16 kwiecień 2014 - 13:22

Wiecie może gdzie można kupić Egde 500 w dobrej cenie? Nie wiem czy to tylko moje wrażenie, ale zdaje mi się, że w porównaniu do końcówki ubiegłego roku, to cena skoczyła o jakieś 100zł.

EDIT: Chodzi o wersję "gołą" (neutral/niebieska), bo sensory mam - używałem z FR60.

#1692 dawidr

dawidr
  • Użytkownik
  • 516 postów
  • SkądPoznań

Napisano 16 kwiecień 2014 - 13:27

Ja kupiłem wersję Red za 970zł z przesyłką z jakiegoś sklepu na allegro jakieś dwa tygodnie temu. Wersję Blue widziałem wtedy na allegro za jakieś 910zł.

Moim zdaniem cena jest taka sama jak rok temu  :-)

Giant TCR Advanced 2016

#1693 biker1974

biker1974
  • Użytkownik
  • 456 postów
  • SkądMirków/Wroclaw

Napisano 16 kwiecień 2014 - 13:27

Najnizsza cena jaka znalazlem to 935zl za komplet ze wszystkim na garmin24.pl.

#1694 parmenides

parmenides
  • Użytkownik
  • 630 postów
  • SkądZgorzała

Napisano 16 kwiecień 2014 - 14:24

Skoro jesteś z Konstancina, to w warszawskim azumucie - może na miejscu dostaniesz jeszcze taniej - powołaj się na cenę w necie: http://www.eazymut.p...500-bundle.html

pozdr

edit:

goła wersja w azymucie:

http://www.eazymut.p...2-edge-500.html - 689 zeta. 

#1695 nikodem

nikodem
  • Użytkownik
  • 206 postów
  • SkądPoznań

Napisano 16 kwiecień 2014 - 17:05

http://www.rowerowys...l_107_9582.html
929 pełen zestaw :)

#1696 bobo100

bobo100
  • Użytkownik
  • 199 postów
  • SkądNowy Tomyśl

Napisano 17 kwiecień 2014 - 21:52

Ostatnio (od tygodnia) mam problem ze zrzuceniem treningów do Garmin Connect. Próbuję wgrać plik z rozszerzeniem .FIT i za każdym wyskakuje mi taki komunikat: "Wystąpił błąd podczas przesyłania. Spróbuj ponownie." Treningi, które wrzucałem wcześniej w tym formacie obecnie także zostają odrzucone;/ Nie posiadam urządzenia garmina, tylko treningi zgrywam z aplikacji IpBike. W przypadku innych formatów .GPX i .TCX zawsze jakieś dane znikają lub są bardzo duże przekłamania. W przypadku pliku .FIT wcześniej nie było żadnych problemów. Mógłby ktoś sprawdzić czy ten błąd z niemożliwością wrzucenia tego formatu pliku występuje tylko u mnie czy u Was także?

#1697 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 19 kwiecień 2014 - 18:38

Po 15 miesiącach od wprowadzenia Edge 810, Garmin przedstawia nowy produkt: Edge 1000. Tak, nie 820 tylko 1000. Bo to nie kolejny produkt serii 8x0, tylko "wyższa półka". No i wyższa ponoć na tyle, że przeskoczyli numerki o całe dwie setki do przodu - zamiast edge 900, to całe tysiąc się pojawiło.

Szczegóły: Oficjalna strona garmina oraz First look at the new Garmin Edge 1000 - blog DCRainmakera.

Porównanie do 8x0:

IMG_1847_thumb.jpg

Hymmm... wymiary klockowate, duża ramka... To w czym rzecz? Wymiary 1000 (1k?): 5,8 x 11,2 x 2,0 cm, 810: 5,2 x 9,3 x 2,5 cm.

Za to cieńszy jest (jak widać z porównania wymiarów, to tylko 0,5 cm, ale...):

IMG_1840_thumb.jpg

Zmieniono miniUSB na microUSB - aktualnie obowiązujący w EU standard ładowania urządzeń elektronicznych typu telefony itp.

Pomimo zwiększenia wielkości, na mostku da się zainstalować:

IMG_1887_thumb.jpg

przy okazji dodano pilota do obsługi komputerka:

Edge-Remote_thumb.jpg

Z najważniejszych nowości:

- nowy ekran, o większej rozdzielczości (szału nie ma: Edge 1000: 3″ 240×400, ale pamiętać należy, że Edge 810: 2.7″  160×240!!!)

- dodano informację o przełożeniach Shimano Di2

IMG_1778_thumb.jpg

obsługa Di2 póki co pozwala na bierne raportowanie danych, nie ma jeszcze możliwości automatycznego przełączania przełożeń - choć jak Shimano pozwoli, to pewno prędzej czy później tego się doczekamy...

- informacje o rozmowie przychodzącej i sms

IMG_1703_thumb.jpg

tylko tyle, że ciągle to są powiadomienia i nic poza tym - żeby sobie sms przeczytać, tudzież pogadać trzeba telefon wyciągnąć ;-)

cdn.

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#1698 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 19 kwiecień 2014 - 18:38

cd (podzielono z uwagi na ilość dopuszczalnych grafik w poście):

- wyzwania segmentów garminowskich - eh, kurde wiem, że brzmi głupawo, ale to tak jak segmenty stravy, tyle tylko, że obsługiwane przez garmina i w czasie rzeczywistym.

Segmenty nie będą kompatybilne z segmentami Stravy - lipa nie? Z tego co widzę na specyfikacji, to również Edge 810/510  będą obsługiwać (po aktualizacji oprogramowania) segmenty, ale tylko po wgraniu trasy z segmentami. Edge 1k ponoć ma obsługiwać segmenty bez konieczności wgrywania tras, będzie tylko konieczność wgrania samych segmentów.

Segment-1-Map-Preview_thumb.png

Segment-2-Elevation-Preview_thumb.png

Segment-3-Approaching_thumb.png

Segment-4-Starting-Segment_thumb.png

Segment-5-Approaching-Finish_thumb.png

Segment-6-Complete_thumb.png

No, fajne jest - teoretycznie Strava mogłaby wprowadzić podobne coś, nawet online, nie?

- obsługa WiFi i pełny chipset Bluetooth 4.0 - żeby było jasne: do przesyłania danych, czujników BTLE póki co oprogramowanie nie obsługuje (i znając politykę producenta pewno długo obsługiwać nie będzie...)

- pełne i szczegółowe mapy w komplecie (USA?)
- dodano "round trip routes" - czyli funkcję z "turystycznej" wersji edge, gdzie pokazujemy, gdzie chcemy jechać, a ustrojstwo proponuje nam objazdowe trasy, żeby nie jechać w tą i z powrotem tą samą drogą.

Dodatkowo Garmin wprowadza nowe czulniki kadencji/prędkości:

Bike-Speed-and-Cadence-Sensors_thumb.jpg

Wygląd świetny, prawda (osobne czujniki prędkości, kadencji i combo - ale tu dwa osobne sprzedawane w jednym opakowaniu)? Na dodatek gumki do mocowania, zamiast pasków zaciskowych: co prawda istnieje niebezpieczeństwo ułatwionej kradzieży, ale też na ogół odpada konieczność kupna kilku zestawów (np. dwóch dla dwóch rowerów), bo o wiele łatwiej je przełożyć do drugiego roweru.

Na dodatek: czujniki działają bez magnesów!!! Niby wbudowany akcelerometr, ale czy to będzie tak pewnie działać jak z magnesem? Zobaczymy...

Zdanie wyjaśnienia działania czujnika "bezmagnesowego": akcelerometr musi być zainstalowany nie na ramie (jak w standardowym czujniku), ale na elemencie ruchomym: korbie, szprychach. Czyli niby OK, ale może się zdarzyć, że czujnik (zwłaszcza prędkości) odleci w siną dal dzięki działaniu siły odśrodkowej ;-).

Na deser cena: całe $200 więcej niż cena 810. Biorąc pod uwagę, że można w USA kupić nową 800 za różnicę w cenie, to warto się zastanowić, czy... warto ;-). Sześćset zielonych papierków bez jednego, to kupa szmalu. Zwłaszcza, że w Polsce trzeba będzie do tego dodać akcyzę i VAT, czyli cena będzie zdecydowanie wyższa niż proste mnożenie 599 x aktualna cena 1$ ;-).

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#1699 patolog

patolog
  • Użytkownik
  • 621 postów
  • SkądWa-wa

Napisano 20 kwiecień 2014 - 07:50

Mam kurcze problem z wysłaniem pliku *.gpx do Gramin Connect. Robie wszystko jak tutaj wyczytałem, ale za każdym razem gdy wybieram plik i klikam PRZESLIJ AKTYWNOSC Z PLIKU, wywala mi błąd WYSTĄPIŁ BŁĄD PODCZAS PRZESYŁANIA. SPRÓBUJ PONOWNIE. Próbuje z różnymi plikami, nawet z TCX i FIT, ale zawsze jest to samo. Czy ktoś może mi doradzić co jest nie tak ? Czy może trasa którą chcę wysłać do garmin connect powinna być jakoś otagowana ? Jeżeli ktoś wie to bardzo proszę o jakąś wskazówkę i z góry dziękuję.

Kudos!

#1700 Bury

Bury
  • Moderator
  • 799 postów
  • SkądZłocieniec

Napisano 20 kwiecień 2014 - 14:36

@patolog Sprawdź, cy masz aktualną wtyczkę w przeglądarce. Na linuxie niedawno był update, więc może coś Garmin wypuścił nowego. A przesyłasz ręcznie czy za pomocą wtyczki? Ja miałem podobny problem, ale zaraz po otrzymaniu komunikatu wchodziłem na konto i widziałem swoją aktywność.

@prozor Tak, panie profesorze;) Wszystko zmierza w kierunku "bajerzenia" a nie użyteczności. Na cholerę mi taka kobyła i tablet na mostku... Tak jakbym nie miał co robić podasz jazdy, tyle pięknych widoków i coraz krótszych spódniczek ;)

A przy okazji te przeskoczenie numeracji, to prawdopodobnie celowy zabieg. Zostawili sobie okienko na uboższą wersję tego urządzenia.

Jeśli pojawiają się już jakieś informacje nt. sms i połączeń telefonicznych, to biorąc pod uwagę wymiary i kolorowy wyświetlacz, to wolałbym jakiegoś smartphone z ant+ i poszukał jakiejś dobrej aplikacji.

Z tymi segmentami to poszli po całości;) Strava to bodaj amerykańska korporacja (?) i znając umiłowanie amerykańskich większych firm do sondowania się, to może sprawa się pociągnie ;) Ciekawe, czy Strava opatentowała ideę segmentów :P

A ja myślałem, że aplikacje Stravy na smartphone i połączone online wysyłają osiągnięcia na segmentach na żywo. Nie wiem, nie używałem.

Czujniki to jakaś nowość. Na akcelerometrach? Chyba przekombinowali.

Pieniążki jak na Garmina przypadło spore. Już nad 810 trzeba się zastanowić, czy ten kolorowy ekranik i możliwość połączenia z siecią warte są ceny.

Dodaj odpowiedź