Skocz do zawartości

Zdjęcie

Urządzenia Treningowe Garmin (Edge/fenix/fr) + Akcesoria

11806 odpowiedzi w tym temacie

#1861 play

play
  • Użytkownik
  • 361 postów
  • Skądpzn

Napisano 30 czerwiec 2014 - 15:30

Dla pełnego obrazu sytuacji dodajmy też że:

- z bikeroutetoaster.com można wyeksportować do pliku TCX (wtedy zostaną umieszczone w pliku dodatkowe informacje nawigacyjne)

w GPX chyba tego nie ma.

- do Garminów można zastosować również czujniki firm trzecich. Najtańsza opcja to: http://www.decathlon...id_8181211.html

#1862 sum

sum
  • Użytkownik
  • 723 postów
  • SkądWłocławek

Napisano 30 czerwiec 2014 - 16:17

To ja od siebie powiem że nie polecam GSC 10 jest bardzo awaryjny głównie przez kiepskie uszczelnienie. Z niecierpliwością czekam na dłuższy test nowych czujników. 

nie wiem w czym używasz GSC 10 ale ja używam w 3 rowerach , szosa wiadomo raczej czyste warunki, mtb trailowe - tu raczej nie oszczędzane [góry błoto itd] a mimo 4 lat działa ok - 2 bateria wymieniona, zimówka - tu jeżdżone tylko zimą i tylko w deszczu - błotniki itd - nie mam z żadnym najmniejszego problemu ... poza czasami wymianą baterii :D

#1863 jajacek

jajacek
  • Użytkownik
  • 535 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 30 czerwiec 2014 - 16:37

Ja też z dwoma GSC10 nie miałem żadnego problemu. Co prawda oba na szosówkach ale jeżdżone i zimą i w deszczu kilka lat i w jednym chyba nawet jeszcze baterii nie wymieniałem.

#1864 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 01 lipiec 2014 - 10:09

No, ja miałem pecha i po myciu szlauchem ;-) gsc10 wyzionął ducha. Został co prawda wymieniony, ale jednak jeśli gwarancji już nie ma, to lepiej za bardzo nie ryzykować z moczeniem go.

(ps. Ultek, niestety etapu gimnazjum nie zaliczyłem - w czasach mojej edukacji takiego czegoś nie było, podstawówka, średnia i tak dalej...)

• play lubi to

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#1865 sum

sum
  • Użytkownik
  • 723 postów
  • SkądWłocławek

Napisano 01 lipiec 2014 - 11:40

górala, zimówkę myłem wiele razy karcherem na stacji benzynowej - może przy zakładaniu baterii nie dokręciłeś albo uszczelka była źle założona ?

#1866 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8614 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 01 lipiec 2014 - 11:49

@sum, niestety GSC10 po prostu tak miewa. To dość typowe dla tego modelu.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#1867 sum

sum
  • Użytkownik
  • 723 postów
  • SkądWłocławek

Napisano 01 lipiec 2014 - 11:55

@sum, niestety GSC10 po prostu tak miewa. To dość typowe dla tego modelu.

nie zgodzę się - sam mam 3, moi znajomi następne 3 i żaden nie miał problemów

jedyne co miałem problemy to z paskiem HR premium starszej generacji

no chyba, że mamy takie super szczęście  :-D

#1868 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8614 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 01 lipiec 2014 - 12:00

Bardzo możliwe, bo ja swojego GSC10 też zalałem, a jak poczytasz fora, wielu użytkowników lekkiego życia z nim nie ma ;)

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#1869 krzysztof1985

krzysztof1985
  • Użytkownik
  • 1682 postów
  • SkądWLKP

Napisano 01 lipiec 2014 - 12:39

To mam takie pytanie jak to w takim, razie wygląda w czasie jazdy w deszczu? też, może nastąpić taka awaria tego czujnika kadencji ?

SPT_20130518_SOT_053_27640268_I1.jpg

#1870 dawidr

dawidr
  • Użytkownik
  • 516 postów
  • SkądPoznań

Napisano 01 lipiec 2014 - 13:40

Jechałem kilka razy w konretnej ulewie i żadnego problemu z czujnikiem prędkości/kadencji nie miałem.

Jak myje rower to też mu się dostanie ostro wodą i działa bez problemu.

Giant TCR Advanced 2016

#1871 jajacek

jajacek
  • Użytkownik
  • 535 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 01 lipiec 2014 - 15:13

Jechałem w paru mega ulewach i też nie miałem problemu z tym czujnikiem. Miałem natomiast wielokrotnie inny problem. Bez powodu Edge 705 nagle niekiedy mi się wyłącza. Czarny ekran. Po włączeniu przejechane kilometry nie znikają. Nie jest to problem niskiego poziomu baterii. Nie wiem od czego zależy. Nie potrafię określić żadnej prawidłowości w jakiej to się zdarza.

#1872 przemonr1

przemonr1
  • Użytkownik
  • 419 postów
  • SkądKobiernice

Napisano 01 lipiec 2014 - 21:24

Generalnie wodoszczelność GSC10 budzi wątpliwości, to powszechna opinia z resztą sam też tego doświadczyłem. W moim przypadku wilgoć zaszkodziła elementom SMD, na szczęście mojemu prywatnemu elektronikowi udało się go ożywić.

#1873 vuki

vuki
  • Użytkownik
  • 494 postów
  • SkądRawicz

Napisano 02 lipiec 2014 - 19:01

Prozor dzięki za link do opaski HR, musiałem jednak kupić bo te garminowskie coś po roku mi padały

wymiana baterii niewiele pomogła, dalej wyskakiwały wysokie wskazania tętna

sklep dx.com spisał się rewelacyjnie przysyłając w niecałe 2 tygodnie, zobaczymy jak się będą nosić

#1874 Gosc_broklyn20_*

Gosc_broklyn20_*
  • Gość

Napisano 02 lipiec 2014 - 21:29

Generalnie wodoszczelność GSC10 budzi wątpliwości, to powszechna opinia z resztą sam też tego doświadczyłem. W moim przypadku wilgoć zaszkodziła elementom SMD, na szczęście mojemu prywatnemu elektronikowi udało się go ożywić.

nie wiesz jak to zrobił? mam czujnik z samą kadencją i zastanawiam się czy kubeł, czy zabawa w elektronika:)

#1875 Ultek

Ultek
  • Użytkownik
  • 1695 postów

Napisano 03 lipiec 2014 - 07:18

No i mam teraz zagwozdkę. Myślałem o wymianie mojego ROX`a na Garmina, a z Waszych postów wynika, że z nim też są kłopoty. Nie mogę zrozumieć jednego. Licznik w pewnym okresie szwankuje, pokazuje głupoty, a na drugi dzień lub po kilku, pracuje normalnie. To znaczy, można uwierzyć w jego wskazania.

#1876 Gosc_adazz_*

Gosc_adazz_*
  • Gość

Napisano 03 lipiec 2014 - 07:30

Ultek

Nie podchodź tak do Garmina, to naprawdę super urządzenie, główne kontrowersje budzi czujnik GSC10, co zrozumiałe, mi zimą również się popsuł od wody - ale osuszyłem i jest ok  8-)

Innymi słowy, Garmin jest w zasadzie obecnie bezkonkurencyjny w ofercie komputerków rowerowych - nawet zwykły Edge 500 nie ma konkurencji, spróbuj na pewno nie pożałujesz  8-)

#1877 vuki

vuki
  • Użytkownik
  • 494 postów
  • SkądRawicz

Napisano 03 lipiec 2014 - 07:43

wskazania przewyższeń Garmina są także wielce podejrzane

na 50 km czasem pokazuje 50m a czasem 150m - trochę za dużo na prawie płaskim terenie

wczoraj jadę lekko pod górkę a tam pokazuje -2% - czyli w dół, rozumiem opóźnienie ale to chwilę trwało

chyba, że coś można z tym zrobić?

#1878 Ultek

Ultek
  • Użytkownik
  • 1695 postów

Napisano 03 lipiec 2014 - 07:44

Ja też mam kłopot tylko z czujnikiem pulsu. Wskazania drogi, prędkości i kadencji są stabilne i nie zauważyłem żadnych problemów z tymi sensorami. Wiem, że Garmin wiedzie prym w peletonie, ale gdybym miał wydać tym razem kafla i znów pojawiłyby się problemy, to rozumiesz, że nie byłbym zadowolony. Czasem myślę, czy na nasz rynek nie trafiają zwroty ze sklepów w Europie. Jeśli koleś kupuje rower dobrej marki,  za 6 tysięcy i nie może na nim jeździć, bo co chwilę wyskakuje jakaś usterka, licznikowi z górnej półki szkodzi woda, to coś tu nie halo.

#1879 sum

sum
  • Użytkownik
  • 723 postów
  • SkądWłocławek

Napisano 03 lipiec 2014 - 07:57

wskazania przewyższeń Garmina są także wielce podejrzane

na 50 km czasem pokazuje 50m a czasem 150m - trochę za dużo na prawie płaskim terenie

wczoraj jadę lekko pod górkę a tam pokazuje -2% - czyli w dół, rozumiem opóźnienie ale to chwilę trwało

chyba, że coś można z tym zrobić?

można - jeździć tylko w stabilną pogodę bez mian ciśnienia i bez wiatru ;)

#1880 jacekj

jacekj
  • Użytkownik
  • 111 postów
  • SkądKraków

Napisano 03 lipiec 2014 - 09:36

Z montażem gsc-10 może być różnie, nie zawsze pasuje do rurek. U mnie musiałem wziąć inny magnes na szprychy (od sigmy) a przy innych kołach podnieść antenke czujnika by nie ocierala o szprychy. Oryginalny magnes jest zresztą na tyle duży że można nim koło wyważyć ;)

Dodaj odpowiedź