Skocz do zawartości

Zdjęcie

Trenażery Wahoo Kickr, Core, Snap

367 odpowiedzi w tym temacie

#181 uraz

uraz
  • Użytkownik
  • 1730 postów
  • SkądLublin

Napisano 15 październik 2020 - 17:12

Czyli nic się nie zmieniło, ta funkcja jest od zawsze.

Po pierwsze jest dostępna tylko w IOS więc większość ludzi odpada już na starcie po drugie z tego co odpisał mi support i z tego co jest napisane w podlinkowanej stronie takie parowanie działa podczas sesji w WAHOO Fitness App. 

Jen (Wahoo Fitness Support)
Nov 13, 9:08 AM EST

Hey Michał,
Thanks for writing! Please note that you cannot pair a power meter directly to the KICKR, that you will instead be pairing both the power meter and the KICKR to a controlling device/app, such as the Wahoo Fitness app.

Cycling Order ★ Black is the new fluo ★ Don't feed the troll

#182 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 15 październik 2020 - 17:27

To by znaczyło, że od miesięcy/roku jeżdżę na rozkalibrowanym trenażerze ;)
Działa również poza Wahoo. Co zresztą pokazał Lama.
  • msstefan i lukaszzsch lubią to

#183 uraz

uraz
  • Użytkownik
  • 1730 postów
  • SkądLublin

Napisano 15 październik 2020 - 19:56

Nie będę się spierał, nie mam IOS więc nie mam jak tego zweryfikować. Nie mam też powodów żeby nie ufać pracownikowi Wahoo. 

Cycling Order ★ Black is the new fluo ★ Don't feed the troll

#184 HarveyDent

HarveyDent
  • Użytkownik
  • 1105 postów
  • Skądwe mnie tyle piękna

Napisano 16 październik 2020 - 06:22

@Uraz nikt nie zaprzecza ża Wahoo tak nie mówi. Wszyscy za to sprawdzili i okazuje się że Wahoo nie do końca wie co wyprodukowało lub z jakiegoś powodu oficjalnie nie chce się do tego przyznać :]

Faktycznie opcja jest dostępna tylko w apce na "japko" ale ustawienia są zapisywane w trenażerze i  czyta on moc z pedałów bez pośrednictwa żadnej apki. Ten sam mechanizm zastosowali z climbem - parujesz winde z trenażerem (dostępne w obu wersjach apki) i to trenażer steruje windą bez pośrednictwa żadnego softu. Nie parujesz windy nigdzie indziej. Trenażer odbiera dane o nachyleniu od Zwifta czy TrainerRoad (https://support.trai...hoo-KICKR-CLIMB) i wysyła do climba

Dlaczego Wahoo uparcie twierdzi że w przypadku zewnętrznego miernika to nie działa to tylko oni wiedza :) 

• Bzyk lubi to
To jest Forum Fanatyków
marvelo

Focus Izalco Race - rower nieelektryczny : Di2, Favero Assioma Duo, Garmin Edge 530, Varia RTL515, ION 200 RT

#185 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 16 październik 2020 - 06:29

Dlaczego Wahoo uparcie twierdzi że w przypadku zewnętrznego miernika to nie działa to tylko oni wiedza :)

Sami nie wiedzą jak działa coś, co produkują? ;)

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#186 HarveyDent

HarveyDent
  • Użytkownik
  • 1105 postów

Napisano 16 październik 2020 - 06:35

Podejrzewam że: funkcja jest ciągle w fazie beta/nie działa z wszystkimi miernikami/czasami nie działa/itp *

i nie chcą oficjalnie wypuszczać tego na "produkcje"

*niepotrzebne skreślić 

To jest Forum Fanatyków
marvelo

Focus Izalco Race - rower nieelektryczny : Di2, Favero Assioma Duo, Garmin Edge 530, Varia RTL515, ION 200 RT

#187 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 16 październik 2020 - 06:37

Od 3 lat? To dość długi czas testowania funkcji ;)

#188 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 16 październik 2020 - 06:53

Sami nie wiedzą jak działa coś, co produkują? ;)

Ale co, to byłby pierwszy raz w historii jakiekolwiek branży, że któryś z pracowników nie jest dobrze zorientowany w swoich produktach?

#189 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 16 październik 2020 - 07:13

Niestety nie.

#190 przech_mistrz

przech_mistrz
  • Użytkownik
  • 120 postów

Napisano 27 listopad 2020 - 19:01

Kupiłem Wahoo Kickr Core reconditioned (był dziś dostępny na oficjalnej stronie). Będę go podłączał do stacjonarnego komputera, więc muszę dokupić antenę ANT+ lub Bluetooth. I tutaj moje pytanie: co lepiej?

Proszę o szybką odpowiedź, to może znajdę coś taniej z okazji BF:)

Wiem, że z zastosowaniem Bluetooth wiążą się pewne ograniczenia związane z ilością podłączonych urządzeń, ale czy one dotyczą także tego trenażera?

Dodam, że jeśli chodzi o rowerową elektronikę, to mój standardowy setup wygląda tak: Edge 830 + czujnik mocy, tętna i prędkości. Chcę ten zestaw używać do ZWIT/Rouvy, a także do treningów sterowanych przez Gamina, bez udziału dodatkowych aplikacji.

#191 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 27 listopad 2020 - 19:26

Dosyc niedawno przesiadlem sie z Ant+ na BT. Moj leciwy laptop wyladowal w koszu, kabel z antena zwiniety, teraz apka komunikuje sie z trenazerem poprzez BT, zero problemow. Przy Ant+ zdarzaly sie utraty polaczenia. Antene mialem na kablu, przy samym trenazerze. Ale moglo to byc spowodowane laptopem z siwa broda.

#192 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 27 listopad 2020 - 21:41

U mnie też ANT+ na przedłużacz zrywał połączenie. Na BT latam drugi sezon i ani razu nie było problemu. 

Nie wiem jakie ograniczenie ma mieć BT jeśli chodzi o ilość urządzeń, ale mi Mac obsługuje trenażer, pedały i pasek HR. Chyba nic więcej nie trzeba? 

#193 HarveyDent

HarveyDent
  • Użytkownik
  • 1105 postów

Napisano 27 listopad 2020 - 22:08

Poniższe rozwiązuje 99% problemów z ANT+ na czele z z selektywnym usypianiem portów i WiFi na 10 porcie

ANT+ Recommendations
ANT+ works up to 30 meters but since it uses a low powered radio, it is susceptible to Electromagnetic interference (EMI), also called radio-frequency interference (RFI). Common sources of RFI indoors are WiFi, microwaves and DC motor fans. Try the following recommendations if you see a lot of signal loss in the charts above.

Check your batteries and push everything in
Let's check the easy things first. Are your batteries fresh in your devices? Change them anyway if you don't know. Is the dongle firmly pushed in? Check again.

Stop Garmin ANT Agent / Garmin Connect
Check for Garmin ANT Agent in the system tray. Stop it if it is running so that it does not try to read the dongle at the same time as Zwift.

Change your WiFi router channel
If you have a 2.4 GHz WiFi router, use channels 1 to 5 and avoid channel 10 because it uses the same frequency as ANT+ (2457MHz). This is still an issue even if the computer you use for Zwift has a hard wired network connection because interference could be caused by other devices nearby that use WiFi like your phone, smart speaker or smart TV.

Avoid WiFi line of sight
Make sure none of your ANT+ devices or ANT+ dongle are sitting in between a direct line of sight from your WiFi router and a WiFi connected device. Draw lines between your devices on a piece of paper. Do any of the lines intersect? If so, move stuff. Don't cross the streams! Thanks Dave Higgins for this excellent tip.

Disable old ANT+ protocols on Tacx NEO (possibly other trainers too)
GPLama explains why better than I ever will. Watch TACX Neo 2 Smart Trainer // Better ANT+ Signal How To. (Hey, I recognize that website!) The gist is this - the trainer produces a data stream of ANT+ power data on one channel (old protocol), and a separate data stream of ANT+ FE-C power data on another, (there are other data channels too but let's just focus on those two). Each channel is on a slightly different frequency close to 4.0 Hz, say 4.0 Hz and 4.005 Hz. Every 200 seconds the stream on 4.0 Hz and the stream on 4.005 Hz both try to open the single radio transceiver at the exact 1/4 second which results in a packet being dropped. This is an ANT+ channel collision. You can see it as a regular pattern on the Zwiftalizer chart for almost all smart trainers. The Tacx NEO is the only trainer I know of that allows the older ANT+ data channel to be disabled. It is called ANT+ Private in the Tacx nomenclature. One packet dropped every 200 seconds is not enough by itself to cause a power dropout in game, but every optimization helps.
Enable High Performance Power Plan in Windows
If your power plan is set to "Balanced" or "Power saver" then switch to the "High performance" power plan. It uses more energy, but increases performance of always active, CPU intensive applications like games.

If you're using a laptop, always plug it in. Don't run on battery power. You'll never get full performance on battery. CPU will be throttled down to save power regardless of Performance Power Plan.

Try a different USB port
Most USB 2.0 ports provide 500mA current but some only only provide 100mA. Experiment with different ports.

Disable USB selective suspending in Windows Power Options
Windows 10 includes a USB selective suspend feature that automatically puts USB devices into a very low-power state when they're not actively in use. This helps prolong battery life on a laptop or tablet, but it may also cause dropouts if Windows thinks the USB port with the ANT+ dongle attached isn't actively in use when really it is. Turn this off to remove all doubt.

Use a short, shielded USB extension cable
Using a high quality shielded USB 2.0 extension cable, to put some distance between the dongle and the computer, can reduce RFI interference because the computer itself is a source of RFI, particulary if it has onboard WiFi. A USB 2.0 cable is sufficient. There is no speed benefit of using a USB 3.0 cable, but there is no harm either.

Use a powered USB hub with long cables
Using a longer USB 2,0 extension cable to put the dongle closer to the trainer will help reduce interference but only if the USB port can provide sufficient current. Current drops over a long cable because resistance increases with cable length and voltage = current x resistance (and voltage is constant). A powered USB hub supplies up to 2.5A which is 5 times more current than a built-in USB 2.0 port can provide.

Don't sweat on your dongle
Put the dongle in a mini ziploc bag with an elastic band around it. Sweat kills electronics. Mine hangs off my left handlebar drop pointing at the lights on the left side of my Elite Direto and also pretty close to my heart rate monitor chest strap.

Place your dongle above the trainer, not below.
The ANT+ antenna in most trainers is near the lights. Place the dongle above the trainer, not on the floor. You would not put your ear by the floor to listen to music. Radio waves bounce off flat surfaces.

Co do samego dongla to używam Adidasa z zestawu micoach . Czasami można dorwać za parę złotych na OLX/Allegro jak ktoś nie wie co sprzedaje 

To jest Forum Fanatyków
marvelo

#194 Branża

Branża
  • Użytkownik
  • 35 postów

Napisano 29 listopad 2020 - 14:34

Witam.

Jestem posiadaczem Wahoo Kickr Core zakupionego początkiem listopada 2020r, kupno w sklepie na fakturę VAT. Do dzisiaj nie dostałem od Wahoo kodów do Zwift, Rouvy i My E-Training więc zacząłem szukać i przyczyny, zastanawiam się czy czasem sprzęt nie był już wcześniej zarejestrowany   Z trenażerem jest wszystko ok, sprzedawca zapewniał że jest to model na sezon 2019r czyli najnowszy ale na tabliczce znamionowej widnieje numer   CMIIT ID: 2018D.......   Posiadam model WF123. Zastanawiam się czy czasem nie kupiłem modelu jeszcze z roku 2018. Jak czytać ta tabliczkę aby rozwiac moje wątpliwości.     https://support.waho...es/115000505910

#195 msstefan

msstefan
  • Użytkownik
  • 123 postów

Napisano 29 listopad 2020 - 15:05

Witam.

Jestem posiadaczem Wahoo Kickr Core zakupionego początkiem listopada 2020r, kupno w sklepie na fakturę VAT. Do dzisiaj nie dostałem od Wahoo kodów do Zwift, Rouvy i My E-Training więc zacząłem szukać i przyczyny, zastanawiam się czy czasem sprzęt nie był już wcześniej zarejestrowany Z trenażerem jest wszystko ok, sprzedawca zapewniał że jest to model na sezon 2019r czyli najnowszy ale na tabliczce znamionowej widnieje numer CMIIT ID: 2018D....... Posiadam model WF123. Zastanawiam się czy czasem nie kupiłem modelu jeszcze z roku 2018. Jak czytać ta tabliczkę aby rozwiac moje wątpliwości. https://support.waho...es/115000505910

Tez „tak mialem”. Napisz mail na wsparcie. Podesla kody.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

#196 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 30 listopad 2020 - 12:08

Poniższe rozwiązuje 99% problemów z ANT+ na czele z z selektywnym usypianiem portów i WiFi na 10 porcie

[...]

Nie, nie rozwiązuje. O ile u siebie mogę zadbać, żeby mi router nie nadawał WiFi na 10 kanale, to niestety sąsiadów do tego nie zmuszę. Patrząc na zapis danych z wczorajszego treningu widzę kilka zaników zapisu na Edge, a zapis na tablecie z BT bez zarzutów. 

A właśnie - zastanawiałem się po co w trenażerach Wahoo 3 kanały BT. Właściwie odpowiedź jest dość oczywista: zakładając, że ma się ładny komplecik składający się z trenażera Wahoo, sterującego (lub nawet tylko rejestrującego) komputerka Wahoo łączącego się z trenażerem prywatnym kanałem BT, do tego windę Wahoo to już mamy dwa kanały BT użyte. Trzeci wydaje się niezbędny do transmisji danych do oprogramowania firm trzecich np. Zwift przez Apple TV. 

Jeszcze jeden hack dla kogoś kto posiada windę Wahoo Climb i używa Zwifta. Winda pracuje prawidłowo, gdy ustawienie symulacji wzniesień jest w pozycji 100%. Niekiedy ustawienie 100% odwzorowania nachylenia jest wręcz niepożądane (np. wyścigi - większość ustawia 10% - 20%), niekiedy po prostu brakuje przełożeń itp.  W przypadku zmniejszenia do np. 50% winda  otrzymuje informację o połowie wartości nachylenia, a chciałoby się, żeby jednak winda symulowała nachylenia takie jakie widać na ekranie. 

Jest na to dość prosty sposób: w aplikacji Wahoo Fitness w konfiguracji Kickr (po sparowaniu Climb) znajduje się pole do wprowadzenia rozstawu osi. Rower z krótszym rozstawem osi będzie wymagał nieco mniejszego skoku od Climb, aby wytworzyć to samo nachylenie niż dłuższy rower. Na szczęście programiści nie ograniczyli zasięgu dla tego pola! Dlatego może być używany jednocześnie jako „właściwy dla trenera mnożnik trudności” i rozstaw osi. 

1. Sprawdź swój rozstaw osi (np. 1000mm)
  2. Podziel swój rozstaw osi przez ustawienie trudności trenera w pliku perfs.xml
  3. Wynik umieść w polu rozstaw osi
Jeśli ustawimy symulację nachylenia jest ustawiona na 20%, więc: 1000mm / 0,20 = 5000mm
Wprowadź 5000 mm w „polu rozstawu osi” w ustawieniu Kickr aplikacji fitness Wahoo
Teraz Climb będzie symulować pełne nachylenie (wystarczająco dokładnie dla naszych celów) niezależnie od ustawienia trudności trenera !! Trzeba tylko pamiętać, aby zmienić tę liczbę, jeśli kiedykolwiek zmieni się ustawienie trudności trenera w Zwift.

UWAGI:
Chociaż suwak w ustawieniach Zwift sprawia, że ​​to ustawienie wydaje się analogiczne, można zobaczyć (i zmienić) dokładną liczbę tego ustawienia w pliku „prefs.xml” w folderze Dokumenty / Zwift.

W pliku xml wiersz to <TRAINER_EFFECT>. Jeśli ustawiłeś tylko suwak w grze, prawdopodobnie znajdziesz linię z wartością liczbową taką: <TRAINER_EFFECT> 0,48656234 </TRAINER_EFFECT>. Było to z ustawieniem suwaka mniej więcej pośrodku - stąd liczba jest bliska 0,5, choć nie jest dokładna. Możesz edytować liczbę w pliku (spowoduje to automatyczne przesunięcie suwaka w ustawieniach) i zachować tę liczbę do momentu dotknięcia suwaka w grze lub ponownej edycji pliku prefs. Oczywiście można przyjąć w przybliżeniu np. 0,5 i nie zawracać sobie głowy dokładnymi wyliczeniami. 

#197 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 01 grudzień 2020 - 11:40

Heh, co to się dzieje, aktualne ogłoszenie z OLX:

d53838fd983dae4dbc37c40c78e3ba58.jpg

za roczny trenażer, użyty kilka razy, ale jednak kupiony w listopadzie zeszłego roku... Ja rozumiem, podaż znikoma, popyt ogromny, można oferować nowe PS5 w kosmicznych cenach (jak ktoś musi kupić), ale używane trenażery z cenami jak za samochody w czasach PRL? Paranoja...

• 1415chris lubi to

#198 Freezyear

Freezyear
  • Użytkownik
  • 87 postów

Napisano 01 grudzień 2020 - 13:52

Żeby było śmieszniej na stronie Wahoo można kupić za 800 Euro czyli ok. 3600PLN z czasem oczekiwania 1-2 tygodnie (przynajmniej taki podają) :) No ale mamy wolny rynek, każdy wystawia za tyle ile uważa za słuszne...

#199 przech_mistrz

przech_mistrz
  • Użytkownik
  • 120 postów

Napisano 01 grudzień 2020 - 17:00

Żeby było śmieszniej na stronie Wahoo można kupić za 800 Euro czyli ok. 3600PLN z czasem oczekiwania 1-2 tygodnie (przynajmniej taki podają) :) No ale mamy wolny rynek, każdy wystawia za tyle ile uważa za słuszne...

Ja w piątek kupiłem wersję refurbished za 700 Euro (pojawiły się na stanie w nocy czw.-pt. i były dostępne przez większość dnia). Takie mamy czasy, że promocje z okazji Black Friday na trenażery polegały w tym roku na tym, że sprzęt przez chwilę można było kupić  :(  

A paczka jest już w polskiej sieci DPD - ma być jutro doręczona.

• Prozor lubi to

#200 przech_mistrz

przech_mistrz
  • Użytkownik
  • 120 postów

Napisano 04 grudzień 2020 - 18:49

Mój Kickr Core przyszedł w stanie wyglądającym na nieużywany. Lakier dookoła śrubek mocujących nogi był uszkodzony tylko z jednej strony, co sugeruje, że pierwotny właściciel nawet na nim nie jeździł (może zauważył jakąś wadę przy skręcaniu).

1) Pierwsze, na co zwróciłem uwagę to to, że nie mogę używać podstawki pod przednie koło, bo wtedy przód będzie uniesiony w stosunku do tyłu. Głupio trochę, bo jestem przyzwyczajony, że przednie koło na sztywno jest trzymane przez podstawkę, a w przyszłości chciałem też wypróbować podstawkę Elite Sterzo Smart. Jakoś nie zwróciłem wcześniej uwagi na to, że w tym modelu nie można regulować wysokości :(

2) Kalibracja: w instrukcji niby jest napisane, że mierzymy czas do zatrzymania z prędkości 37 km/h tymczasem otrzymuję komunikat o udanej kalibracji jeszcze zanim trenażer się zatrzyma. To tak ma być?

3) Trenażer nie wydaje dźwięków typu ocieranie, czy popiskiwanie, natomiast bardzo głośno cyka wolnobieg. Poza tym buczy nierównomiernie, że tak powiem, pulsacyjnie - w wyraźnym związku z szybkością obracania się koła zamachowego. Przede wszystkim słychać to na wysokich obrotach, po zatrzymaniu pedałowania. Może te koło jest źle wywarzone, czy raczej to tak ma być?

4) Mam miernik mocy w korbie. Rozumem jednak, że realizując trening zapisany w Garminie trening jest przeprowadzany w oparciu o moc estymowaną przez trenażer, a także odczyt bieżącej mocy na ekranie brany jest z trenażera? A miernik w korbie jest wtedy bezczyny?

5) Zauważyłem, że robiąc trening w trybie ERG trenażer ma tendencje do zawyżania mocy. Może to ja jakoś niezbyt równo kręcę, ale jakimś trafem wpadam raczej w górną część danej strefy mocy, niż w dolną... Czasami wręcz Garmin krzyknie, że jadę za mocno, podczas, gdy w drugą stronę raczej to się nie dzieje.

Dodaj odpowiedź