Poniższe rozwiązuje 99% problemów z ANT+ na czele z z selektywnym usypianiem portów i WiFi na 10 porcie
[...]
Nie, nie rozwiązuje. O ile u siebie mogę zadbać, żeby mi router nie nadawał WiFi na 10 kanale, to niestety sąsiadów do tego nie zmuszę. Patrząc na zapis danych z wczorajszego treningu widzę kilka zaników zapisu na Edge, a zapis na tablecie z BT bez zarzutów.
A właśnie - zastanawiałem się po co w trenażerach Wahoo 3 kanały BT. Właściwie odpowiedź jest dość oczywista: zakładając, że ma się ładny komplecik składający się z trenażera Wahoo, sterującego (lub nawet tylko rejestrującego) komputerka Wahoo łączącego się z trenażerem prywatnym kanałem BT, do tego windę Wahoo to już mamy dwa kanały BT użyte. Trzeci wydaje się niezbędny do transmisji danych do oprogramowania firm trzecich np. Zwift przez Apple TV.
Jeszcze jeden hack dla kogoś kto posiada windę Wahoo Climb i używa Zwifta. Winda pracuje prawidłowo, gdy ustawienie symulacji wzniesień jest w pozycji 100%. Niekiedy ustawienie 100% odwzorowania nachylenia jest wręcz niepożądane (np. wyścigi - większość ustawia 10% - 20%), niekiedy po prostu brakuje przełożeń itp. W przypadku zmniejszenia do np. 50% winda otrzymuje informację o połowie wartości nachylenia, a chciałoby się, żeby jednak winda symulowała nachylenia takie jakie widać na ekranie.
Jest na to dość prosty sposób: w aplikacji Wahoo Fitness w konfiguracji Kickr (po sparowaniu Climb) znajduje się pole do wprowadzenia rozstawu osi. Rower z krótszym rozstawem osi będzie wymagał nieco mniejszego skoku od Climb, aby wytworzyć to samo nachylenie niż dłuższy rower. Na szczęście programiści nie ograniczyli zasięgu dla tego pola! Dlatego może być używany jednocześnie jako „właściwy dla trenera mnożnik trudności” i rozstaw osi.
- Sprawdź swój rozstaw osi (np. 1000mm)
- Podziel swój rozstaw osi przez ustawienie trudności trenera w pliku perfs.xml
- Wynik umieść w polu rozstaw osi
Jeśli ustawimy symulację nachylenia jest ustawiona na 20%, więc: 1000mm / 0,20 = 5000mm
Wprowadź 5000 mm w „polu rozstawu osi” w ustawieniu Kickr aplikacji fitness Wahoo
Teraz Climb będzie symulować pełne nachylenie (wystarczająco dokładnie dla naszych celów) niezależnie od ustawienia trudności trenera !! Trzeba tylko pamiętać, aby zmienić tę liczbę, jeśli kiedykolwiek zmieni się ustawienie trudności trenera w Zwift.
UWAGI:
Chociaż suwak w ustawieniach Zwift sprawia, że to ustawienie wydaje się analogiczne, można zobaczyć (i zmienić) dokładną liczbę tego ustawienia w pliku „prefs.xml” w folderze Dokumenty / Zwift.
W pliku xml wiersz to <TRAINER_EFFECT>. Jeśli ustawiłeś tylko suwak w grze, prawdopodobnie znajdziesz linię z wartością liczbową taką: <TRAINER_EFFECT> 0,48656234 </TRAINER_EFFECT>. Było to z ustawieniem suwaka mniej więcej pośrodku - stąd liczba jest bliska 0,5, choć nie jest dokładna. Możesz edytować liczbę w pliku (spowoduje to automatyczne przesunięcie suwaka w ustawieniach) i zachować tę liczbę do momentu dotknięcia suwaka w grze lub ponownej edycji pliku prefs. Oczywiście można przyjąć w przybliżeniu np. 0,5 i nie zawracać sobie głowy dokładnymi wyliczeniami.