Skocz do zawartości

Zdjęcie

Trenażery Wahoo Kickr, Core, Snap

367 odpowiedzi w tym temacie

#281 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 23 luty 2021 - 13:16

Albo jeszcze prościej - użyj intervals.icu - ciągle możliwość darmowego użytkowania, chociaż autor sugeruje wniesienie dobrowolnych opłat. Narzędzie proste w użytkowaniu, ale zdecydowanie warte zapoznania się.  Łatwość użytkowania w stosunku do większości programów/serwisów to niewątpliwa zaleta. 

Automatyczna synchronizacja ze Strava, ale żeby użyć wszystkich możliwych danych (w tym danych balansu - Strava tego nie przetwarza), pliki do analizy muszą być importowane nie poprzez Strava, ale przez import (kalendarz -> Upload). Żeby zobaczyć wszystkie możliwe opcje wykresów, wybierz to co chcesz widzieć w "Chart".

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#282 HarveyDent

HarveyDent
  • Użytkownik
  • 1105 postów
  • Skądwe mnie tyle piękna

Napisano 23 luty 2021 - 13:24

Miałem "problem" z balansem ~53/47 dopóki trochę przypadkie nie wyszło że powinienem obniżyć siodełko o 1 cm i..... nogi mi się "wyrównały". Wcześniej im wyższa moc tym pracowały równiej a teraz niezależnie od mocy idą równiutko. Maks to 51/49. Ostatnio nawet dostałem od GC odznakę   :D

Yin i Yang

1 pktUzyskaj łączny balans mocy 50/50 na obu pedałach.

To jest Forum Fanatyków
marvelo

Focus Izalco Race - rower nieelektryczny : Di2, Favero Assioma Duo, Garmin Edge 530, Varia RTL515, ION 200 RT

#283 JAY85

JAY85
  • Użytkownik
  • 110 postów

Napisano 23 luty 2021 - 13:31

Albo jeszcze prościej - użyj intervals.icu - ciągle możliwość darmowego użytkowania, chociaż autor sugeruje wniesienie dobrowolnych opłat. Narzędzie proste w użytkowaniu, ale zdecydowanie warte zapoznania się.  Łatwość użytkowania w stosunku do większości programów/serwisów to niewątpliwa zaleta. 

Automatyczna synchronizacja ze Strava, ale żeby użyć wszystkich możliwych danych (w tym danych balansu - Strava tego nie przetwarza), pliki do analizy muszą być importowane nie poprzez Strava, ale przez import (kalendarz -> Upload). Żeby zobaczyć wszystkie możliwe opcje wykresów, wybierz to co chcesz widzieć w "Chart".

No właśnie mam zainstalowane  ten dodatek  i tam mi zaciąga wszystkie aktywności ze stravy (zwift- wahoo core). Nie wiedziałem właśnie czy tam jest opcja balansu. Dzieki za info. 

Za importuję  plik fit z danymi z assioma duo i zobaczę jak to wygląda.

Odbiegając od tematu to widać wstępnie że jednak wahoo core zaniża sprinty przynajmniej w moim przypadku wzgledem assiomy a znów inpeak zawyża co by się przekładało na różnicę w balansie między nogami.

Dzisiaj zrobię jeszcze porównanie jedno z Inpeakiem i zobaczę co wyjdzie.  Korba idzie na sprzedaż  i zostaje z duo.

#284 JAY85

JAY85
  • Użytkownik
  • 110 postów

Napisano 23 luty 2021 - 13:34

Miałem "problem" z balansem ~53/47 dopóki trochę przypadkie nie wyszło że powinienem obniżyć siodełko o 1 cm i..... nogi mi się "wyrównały". Wcześniej im wyższa moc tym pracowały równiej a teraz niezależnie od mocy idą równiutko. Maks to 51/49. Ostatnio nawet dostałem od GC odznakę   :D

Dzięki za info . Wypróbuję. 

#285 verul

verul
  • Użytkownik
  • 74 postów

Napisano 24 luty 2021 - 15:02

Czy da się ustawić w Kickr Core żeby brał moc z Inpeak-a (żeby nie przekłamywał w EGR i przy sprintach)? Mam licznik Wahoo tylko telefon z androidem a przeczytałem tutaj, że tylko apple. Zdziwiło mnie to, bo pamiętam że w ustawieniach wahoo widziałem taką funkcję u mnie na telefonie. Trenażera jeszcze nie kupiłem stąd pytanie, bo nie mam jak sprawdzić. A pieniądz nie mały więc się przymierzam.

• JAY85 lubi to

#286 JAY85

JAY85
  • Użytkownik
  • 110 postów

Napisano 24 luty 2021 - 15:25

Pytanie do jakiej aplikacji chcesz używać. Jak do Zwifta to przy wybieraniu Power Source wyszukujesz Inpeka i zwift bierze moc z Inpeak- a. zamiast z trenażera. 
I wtedy masz moc z tego pomiaru.

• lukaszzsch lubi to

#287 lukaszzsch

lukaszzsch
  • Użytkownik
  • 748 postów

Napisano 24 luty 2021 - 19:57

Czy da się ustawić w Kickr Core żeby brał moc z Inpeak-a (żeby nie przekłamywał w EGR i przy sprintach)? Mam licznik Wahoo tylko telefon z androidem a przeczytałem tutaj, że tylko apple. Zdziwiło mnie to, bo pamiętam że w ustawieniach wahoo widziałem taką funkcję u mnie na telefonie. Trenażera jeszcze nie kupiłem stąd pytanie, bo nie mam jak sprawdzić. A pieniądz nie mały więc się przymierzam.

Ta opcja o której piszesz i tak powoduje przekłamania. Najlepiej ustawić tak jak JAY napisał w ustawieniach Zwift i pomiar z trenażera olać.

#288 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 24 luty 2021 - 21:25

Nie do końca. Jeśli sobie kręcimy w czymkolwiek poza ERG to i owszem, pomiar mocy z miernika wystarczy. Jednak jeśli używa się ERG, to jeśli trenażer mocno rozjeżdża się z pomiarem mocy (choć w przypadku Wahoo nie jest tak źle) to i tak ustawiana moc będzie wg pomiaru wewnętrznego trenażera, chyba że będzie włączona opcja sparowania trenażera z zewnętrznym miernikiem mocy (tylko amajzing, znaczy ogryzki, dziwne, nie? Trenażery Elite mogą to robić i w Androidzie) lub w programie zewnętrznym sterującym trenażerem włączenie dopasowania mocy np. TrainerRoad czy Zwift posiada taką opcję (różnie się nazywa, w zwift power match). 

#289 verul

verul
  • Użytkownik
  • 74 postów

Napisano 24 luty 2021 - 23:16

Właśnie nie chodziło mi o żadną aplikację. Tylko o sytuację, żeby trenażer ustawiał moc w ERG wg Inpeak, a nie swojego własnego wewnętrznego pomiaru. Widziałem taką opcję w ustawieniach licznika wahoo na androidzie ale z braku trenażera wahoo nie sprawdziłem. Skąd info, że to tak działa tylko na apple?

Czyli:

Ustawiam trening TP, wgrywam na licznik wahoo i licznik steruje trenażerem wg mocy podawanej przez Inpeak.

#290 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 25 luty 2021 - 07:49

Skąd info, że to tak działa tylko na apple?

Od Wahoo: https://support.waho...hoo-Fitness-App

When using the Wahoo Fitness app (iOS only) you can use your ANT+ power meter to control the resistance of your KICKR. In order for this to work, you will need to know the ANT ID of your Power Meter.

No chyba, że wprowadzili tą opcję również dla Androida. Ale j.w. oficjalnie nie. 

#291 verul

verul
  • Użytkownik
  • 74 postów

Napisano 25 luty 2021 - 12:01

A nikt na forum nie ma zestawu kickr+elmnt+android żeby spróbować?

#292 Marcin321

Marcin321
  • Użytkownik
  • 2241 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 25 luty 2021 - 12:17

Tylko czy warto tak kombinować? Realia są takie że sterowanie treningiem z poziomu licznika jest passe, używa się do tego zewnętrznych aplikacji. Te aplikacje najczęściej potrafią używać wskazanego pomiaru mocy jako źródła prawdy, a trenażer jest sprowadzony do roli sterowanego obciążenia i źródła wirtualnej prędkości.

To podejście jest sensowne:

- aplikacje są wygodniejsze niż licznik
- jest ich dużo, wybierasz względem potrzeb: zwift, rouvy, sufferfest, trainerday, etc.
- oprogramowanie trenażera i licznika jest jaki jest i niewiele się to zmienia na lepsze
- zawsze trenujesz na podstawie odczytów z jednego pomiaru

Sam trzymałem się twardo treningów wyklikanych w garmin connect i wrzucanych na garmina. Obecnie uruchamiam trainerday na telefonie (kieruje treningiem), a licznik jest tylko do wyświetlania danych przed nosem i do finalnego zapisu treningu w garmin connect (ale możliwe że i z tego zrezygnuję). Szybko i wygodnie.

#293 JAY85

JAY85
  • Użytkownik
  • 110 postów

Napisano 25 luty 2021 - 12:21

A nikt na forum nie ma zestawu kickr+elmnt+android żeby spróbować?

Ja mam Cora i element bolt  i na androidzie i z tego co kiedyś sprawdzałem to nie ma możliwości zrobienia power matching. Dzisiaj jeszcze moge raz sprawdzić i dam ci znać ale tak jak pisał Prozor tylko póki co Apple takie coś ma.

• verul lubi to

#294 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 25 luty 2021 - 12:31

Marcin, nie rozumiesz - nie chodzi o sterowanie licznikiem (wbrew pozorom przydaje się, żadne passe), a o to, żeby zadaną moc trenażer trzymał wg mocy mierzonej przez zewnętrzny pomiar mocy, a nie szacowanie własne trenażera.  

W przypadku, gdy trenażer mocno rozjeżdża się z mocą z miernikiem to miernik będzie pokazywał swoje, a trenażer będzie trzymał swoje. Czyli interwały 300/150W, a trenażer 300W trzyma na 330W (10% różnicy). Na mierniku będzie 330, aplikacja żąda 300W i tyle wg trenażera jest ustawiane - choć w rzeczywistości jest 330W. No i trzeba kombinować albo z power match aplikacji (różnie to działa), albo zmniejszać moc żądaną, co też nie zawsze jest możliwe czy wygodne. Przerabiałem to na Bushido, aczkolwiek wtedy mechanizmy power match jeszcze nie były praktycznie dostępne.

No i teraz też nie każda apka ma power match, który zresztą na ogół wprowadza lekkie opóźnienie.  O ile pamiętam Trainerday nie ma. No i na dodatek nie można umieścić jej na podzielonym ekranie, znaczy można, ale nie mieści się i nie skaluje. Szkoda, bo na tablecie uruchamiam program do treningu (power peaks Kamila) dzieląc ekran, na drugiej części wyświetlam film np. z youtube. Szkoda, że zwift itp. tak się nie da...

No ale to ostatnie to offtop... :/

Core raczej takich różnic mieć nie będzie, ale przy miernikach na lewym ramieniu korby mogą być spore różnice wynikające z np. różnic w balansie, a chcąc zachować stałe warunki pomiarowe (i obciążenie ERG na ich podstawie) warto bazować na jednym pomiarze, zwłaszcza gdy trenażer i jazdy na zewnątrz będą robione w tym samym okresie. 

• big75 lubi to

#295 verul

verul
  • Użytkownik
  • 74 postów

Napisano 25 luty 2021 - 13:30

Dzięki Jay85 :) W sumie to core i tak chcę kupić, bo wydaje się najsensowniejszą opcją, czyli przyjdzie mi nabyć też jakiegoś używanego ajfona gdy nie zadziała z androidem.

Ja treningi sobie ustawiam w TP i wgrywam na licznik który później pokazuje jak i ile jechać. Mógłby zatem z powodzeniem sterować trenażerem. Pewnie będę korzystał z czegoś w stylu zwifta ale nie żeby treningi ustawiać a żeby zabijać nudę. Stravę mam ale do treningów nie używam. Po prostu licznik tam wgrywa to co przejechałem i tyle. Do analizy treningów wolę GC na kompie.

Prozor - no właśnie o to chodzi. Co z tego ze program zażąda od trenażera 300W i on to ustawi skoro to nie będzie 300W tylko +-10%?

#296 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 25 luty 2021 - 15:26

Przejeździłem cały poprzedni sezon, gdzie Kickr Core'm sterował Edge 820/830. Nie dostrzegam żadnego minusa w porównaniu jak teraz używam Zwifta. 

• msstefan lubi to

#297 JAY85

JAY85
  • Użytkownik
  • 110 postów

Napisano 25 luty 2021 - 15:50

Dzięki Jay85 :) W sumie to core i tak chcę kupić, bo wydaje się najsensowniejszą opcją, czyli przyjdzie mi nabyć też jakiegoś używanego ajfona gdy nie zadziała z androidem.

Ja treningi sobie ustawiam w TP i wgrywam na licznik który później pokazuje jak i ile jechać. Mógłby zatem z powodzeniem sterować trenażerem. Pewnie będę korzystał z czegoś w stylu zwifta ale nie żeby treningi ustawiać a żeby zabijać nudę. Stravę mam ale do treningów nie używam. Po prostu licznik tam wgrywa to co przejechałem i tyle. Do analizy treningów wolę GC na kompie.

Prozor - no właśnie o to chodzi. Co z tego ze program zażąda od trenażera 300W i on to ustawi skoro to nie będzie 300W tylko +-10%?

Sprawdziłem i na androidzie nie ma opcji power matching pozostaje apple.

Tu masz moje porównanie na zwiftpower z treningu:

3 pomiary mocy - sterowanie ERG z wahoo core bez power smothing + assioma duuo + inpeak lewostronny.

Ewidetnie Inpeak zawyżał przy erg i niskiej kadencji +/- 70rpm - może nie drastycznie ale jednak.

https://www.zwiftpow...p?set_id=120028

#298 lukaszzsch

lukaszzsch
  • Użytkownik
  • 748 postów

Napisano 25 luty 2021 - 17:29

Słuchaj, piszesz, że inpeak zawyża przy niskich mocach w trybie erg. W takim układzie sterując się pomiarem z inpeaka powinieneś czuć niższe obciążenie dla tej samej zadanej mocy.

Ja obserwuje coś zupełnie odwrotnego - gdy erg steruje wahoo kickr core mam lżejsze treningi niż na inpeak.

Robie tak już tylko trening jednej nogi, ale jednak różnica potrafi osiągać 20 watów przy 160 ustawionych na kroku. Dla mnie dużo.

Niemniej najciekawsze, ze twoje obserwacje są zupełnie odwrotne. Dziwne to wszystko.

#299 JAY85

JAY85
  • Użytkownik
  • 110 postów

Napisano 25 luty 2021 - 18:09

Słuchaj, piszesz, że inpeak zawyża przy niskich mocach w trybie erg. W takim układzie sterując się pomiarem z inpeaka powinieneś czuć niższe obciążenie dla tej samej zadanej mocy.

Ja obserwuje coś zupełnie odwrotnego - gdy erg steruje wahoo kickr core mam lżejsze treningi niż na inpeak.

Robie tak już tylko trening jednej nogi, ale jednak różnica potrafi osiągać 20 watów przy 160 ustawionych na kroku. Dla mnie dużo.

Niemniej najciekawsze, ze twoje obserwacje są zupełnie odwrotne. Dziwne to wszystko.

Jesli to co piszesz tyczy się mnie to ja pisałem że inpeak zawyża przy niskich obrotach gdyż wtedy wychodzi mocne przepychanie siłowe nogami i widać edwidetnie róznice miedzy nogami jeśli oczywiście ktoś taką posiada. .

Obciażeniem zadanym w trybie erg steruje Wahoo Core a nie Inpeak. Inpeak był tylko jako dodatkowy pomiar do porównania. Nie posiadam aplikacji wahoo na appla i nie mogę włczyć power matching. 

Inpeak jest tylko dla porówania przy sterowaniu z wahoo. To samo tyczyło się assiomy duo.

Ogolnie przy płynniejszym kreceniu wahoo core i Inpeak wychodz dużo równiej.

#300 Marcin321

Marcin321
  • Użytkownik
  • 2241 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 25 luty 2021 - 18:30

Marcin, nie rozumiesz - nie chodzi o sterowanie licznikiem (wbrew pozorom przydaje się, żadne passe), a o to, żeby zadaną moc trenażer trzymał wg mocy mierzonej przez zewnętrzny pomiar mocy, a nie szacowanie własne trenażera.  

Rozumiem rozumiem - za duże mam rozjazdy pomiędzy direto i favero :) Pisałem wyraźnie, że aplikacja bierze moc z pomiaru (w korbie, pedale, pająku czy to tam masz), i steruje trenażerem żeby uzyskać zadaną moc. A to co tam raportuje trenażer nie ma znaczenia, jedynie wirtualna prędkość jest odczytywana. 

BTW.  Trainerday na PowerMatch, inaczej bym go nie używał.

Przejeździłem cały poprzedni sezon, gdzie Kickr Core'm sterował Edge 820/830. Nie dostrzegam żadnego minusa w porównaniu jak teraz używam Zwifta. 

Ja do treningu w domu wolę aplikację na telefon, większy ekran i w sumie mniej kombinowania z ustawianiem. Wsiadam na rower odpalam Trainerday, od razu mam zaaplikowaną rozgrzewkę w ERG, w tzw. międzyczasie zakładam słuchawki, wybieram sobie muzykę w Spotify, trening docelowy w aplikacji, kolejny klik i rozgrzewka zamienia się w plan docelowego treningu (z uwzględnieniem tego co już przejechałem). 

A co najważniejsze mam PowerMatch, którego w samym Direto nie mam, a Garmin też tego nie potrafi. Mam podejrzenie graniczące z pewnością, że nie uświadczę poprawki od Elite ani od Garmina, która to naprawi na urządzeniach które posiadam. A jak trainerday przestanie mi pasować to sobie zmienię no kolejną aplikację na telefon spełniającą moje wymagania - na szczęście konkurencja w tym segmencie jest coraz większa. Wymiana licznika i trenażera jest jakby bardziej kłopotliwa niż instalacja aplikacji.

Dodaj odpowiedź