Trenażery Wahoo Kickr, Core, Snap
Napisano 11 styczeń 2021 - 11:32
Jak doszedłem do wniosków, że pomiar w wahoo jest, bo jest, a dodatkowo od pracownika inpeak i co ważniejsze - od trenera usłyszałem żeby się opierać zawsze na jednym to połączyłem układ żeby brał odczyty z ramienia i olałem dalsze dociekania.
Jak mam godzinny trening, a pomiar przez 15 minut zawyża o 20% to ja dziękuję za takie trenowanie. I to jest normalne dla pomiaru w wahoo.
To co wyszło w trakcie sprintów to był dodatek, bo na czas szukania przyczyn skoków mocy pod nogą skupiałem się na mocach w okolicy sweatspot.
Czułem pod nogą i widać było na odczycie pulsu, że obciążenie maleje znacznie, a moc rejestrowana była stała.
Napisano 11 styczeń 2021 - 11:41
Dokładnie. I faktycznie warto byłoby rzucić okiem na inne sprinty Inpeak.
Rozumiem, że fajnie gdy widzi się 20W więcej, niż 20W mniej, ale 13% różnicy to żadna dokładność.
A co jeśli się widzi 20 watów mniej?
Specjalnie od kolegi pożyczyłem licznik wahoo, bo zacząłem tez podejrzewać moje karoo.
Serio, dyskusja z Tobą to jest duże wyzwanie.
Napisano 11 styczeń 2021 - 11:48
Domyślam się, że niebieska linia to zapis z Inpeak? Nie widzisz nic podejrzanego? To porównaj sobie zapisy pomiarów u Jay85:
I Twój zapis:
Dalej nie widzisz niczego niepokojącego w Twoich danych pomiaru Inpeak? Nie za równo i nie za gładko?
Ok, ja kończę temat do czasu przedstawienia przez Bzyka pomiarów testowych Core przy sprincie
- JAY85 lubi to
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Napisano 11 styczeń 2021 - 12:15
Niebieska linia to pomiar z trenażera. Owszem, wygładzanie było prawdopodobnie włączone, ale to nie zmienia faktu, że dla niskich mocy jest zawyżony , a dla wyższych zaniżony co obserwowałem ja i kolega.Domyślam się, że niebieska linia to zapis z Inpeak? Nie widzisz nic podejrzanego? To porównaj sobie zapisy pomiarów u Jay85:
I Twój zapis:
Dalej nie widzisz niczego niepokojącego w Twoich danych pomiaru Inpeak? Nie za równo i nie za gładko?
Ok, ja kończę temat do czasu przedstawienia przez Bzyka pomiarów testowych Core przy sprincie
Napisano 11 styczeń 2021 - 12:59
Nówki sztuki Assioma Duo i V5 na najnowszym sofcie. Z Core rownież nie pamiętam, by zawyżał.
Napisano 11 styczeń 2021 - 13:26
Niebieska linia to pomiar z trenażera. Owszem, wygładzanie było prawdopodobnie włączone, ale to nie zmienia faktu, że dla niskich mocy jest zawyżony , a dla wyższych zaniżony co obserwowałem ja i kolega.
No to we wcześniejszym wpisie:
Ja za to używam inpeak i to się pokrywa z obserwacjami Bzyka, dodatkowo widzę tu podobne zachowanie w trakcie pierwszych kilkunastu minut - pomiar w trenażerze mocno zaniża.
W trakcie krótkich sprintów potrafi zaniżyć o 200w.
Dla mnie, chociaż jestem totalnym amatorem, ten pomiar wbudowany w wahoo jest malo użyteczny, szczególnie jak ktoś chce na nim opierać treningi sterowane z erg - wtedy odchylenia są bardzo duże.
"lekko" namieszałeś. Bzyk stwierdził, że Core lekko zawyżał. Powyżej twierdziłeś, że pomiar w trenażerze mocno zaniża, zwłaszcza podczas krótkich sprintów. Wstawiłeś wykresy gdzie niższą moc prezentują fioletowe linie, a niebieskie mają wyższe moce. Nie opisałeś tego właściwie. Jeśli teraz twierdzisz, że niebieska linia to pomiar z trenażera, to mogę się z tym zgodzić i domyślam się że z (błędnie) włączonym wygładzaniem mocy, co może tłumaczyć dziwnie płaską charakterystykę przebiegu oszacowania mocy i która nie odpowiada rzeczywiście generowanej mocy (raczej mocy życzeniowej). Opcja "wygładzania mocy raportowanej przez trenażer" w apce wahoo jest chyba tylko dla tych, którzy chcą się oszukiwać, że trenażer równo trzyma moc zadaną, co jest oczywistą nieprawdą i charakterystyka mocy powinna raczej wyglądać tak, jak na fioletowym wykresie, co zresztą widać również w danych Jay85.
Stąd moje zdziwienie wyjątkowo równym przebiegiem niebieskiej linii - jednak jeśli jest to moc z trenażera i to dodatkowo z włączonym wyrównywaniem to sprawa jest dość oczywista.
Napisano 11 styczeń 2021 - 13:36
No to we wcześniejszym wpisie:
"lekko" namieszałeś. Bzyk stwierdził, że Core lekko zawyżał. Powyżej twierdziłeś, że pomiar w trenażerze mocno zaniża, zwłaszcza podczas krótkich sprintów. Wstawiłeś wykresy gdzie niższą moc prezentują fioletowe linie, a niebieskie mają wyższe moce. Nie opisałeś tego właściwie. Jeśli teraz twierdzisz, że niebieska linia to pomiar z trenażera, to mogę się z tym zgodzić i domyślam się że z (błędnie) włączonym wygładzaniem mocy, co może tłumaczyć dziwnie płaską charakterystykę przebiegu oszacowania mocy i która nie odpowiada rzeczywiście generowanej mocy (raczej mocy życzeniowej). Opcja "wygładzania mocy raportowanej przez trenażer" w apce wahoo jest chyba tylko dla tych, którzy chcą się oszukiwać, że trenażer równo trzyma moc zadaną, co jest oczywistą nieprawdą i charakterystyka mocy powinna raczej wyglądać tak, jak na fioletowym wykresie, co zresztą widać również w danych Jay85.
Stąd moje zdziwienie wyjątkowo równym przebiegiem niebieskiej linii - jednak jeśli jest to moc z trenażera i to dodatkowo z włączonym wyrównywaniem to sprawa jest dość oczywista.
Dokładnie tak jak napisał Prozor. Jak na trenażerze masz właczone erg + jeszcze wygładzanie to nie ma opcji aby to wyszło miarodajnie do drugiego pomiaru który jest w trybie normalnym i odczytuje moc. Najlepsze porównanie dwóch pomiarów jest w trybie sim mode na luźnym przejeździe lub wyścigu wirtualnym wtedy można zobaczyć jak się który pomiar zachowuje.
Lukaszzsch może zrób sobie porównanie trenazer/inpeak w trybie normalnym i zobaczysz jakie wtedy są wyniki
- Prozor lubi to
Napisano 11 styczeń 2021 - 14:36
I tak, najlepiej jest w trybie jazdy symulowanej, przecież ja to pisałem, ale pisałem też, że pomiar wbudowany w trenażer uniemożliwia praktycznie dokładne wykonanie treningów sterowanych ERG. Nie samymi jazdami dowolnymi ludzie na trenazerwch żyją.
Napisano 11 styczeń 2021 - 15:21
Co do drugiego to może nie był dobrze rozgrzany i z oalibrowany i dlatego tak wyszło.
Używasz wahoo core czy kickra?
Widziałam na twoim innym porównaniu na ZP Np ostatnim i tak am moce wychodziły Ci bardzo zbliżone.
Czy tam używałeś innego pomiaru?
Napisano 11 styczeń 2021 - 16:04
Jak masz pomiar inpeak to ustaw moc i kadencję inpeak w zwift na ekranie parowania i zapomnij o temacie.
Moje dociekania wzięły się z faktu, że jadąc ostatni interwał poczułem pod nogą, że opór spadł i widać to w tętnie, które spadło o 10 bpm. Pomiar brany z wahoo kickr równy jak stół. Tak z wygładzaniem, ale tam moc spadła dobre 30 watów.
Napisano 11 styczeń 2021 - 18:13
Nie wiem, nie pamietam. Ja już tego nie monitoruję odkąd wiem jak ustawić żeby było powtarzalnej.
Jak masz pomiar inpeak to ustaw moc i kadencję inpeak w zwift na ekranie parowania i zapomnij o temacie.
Moje dociekania wzięły się z faktu, że jadąc ostatni interwał poczułem pod nogą, że opór spadł i widać to w tętnie, które spadło o 10 bpm. Pomiar brany z wahoo kickr równy jak stół. Tak z wygładzaniem, ale tam moc spadła dobre 30 watów.
Ja tak sparuje że ma moc z miernika Inpeak i kadencję a porownawczo wahoo core.
Po prostu chcę wiedzieć czy te moce wynikają z mojej dysproporcji czy z winy któregoś z pomiarów.
Ogólnie jestem zadowolony z obu pomiarów. Jedynie te sprinty mnie trochę denerwują
Czekam na porównanie od Bzyka.
Pozdrawiam.
- lukaszzsch lubi to
Napisano 11 styczeń 2021 - 22:37
To ja wczoraj zrobiłem analizę Kickr Core vs Assioma DUO podjeżdżając pod Alpe, więc bez sprintów i Wahoo trochę zawyżał.
https://www.zwiftpow...hp?set_id=94620
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Też testowałem na tej górce + górka wcześniej na rozgrzewkę. U mnie raczej równo idą
https://www.zwiftpow...hp?set_id=94423
marvelo
Focus Izalco Race - rower nieelektryczny : Di2, Favero Assioma Duo, Garmin Edge 530, Varia RTL515, ION 200 RT
Napisano 13 styczeń 2021 - 10:25
Fajnie, dokładność bez zarzutów, ale o sprinty głównie chodzi - depnij parę razy i sprawdź
- lukaszzsch i JAY85 lubią to
Napisano 13 styczeń 2021 - 10:40
Fajnie, dokładność bez zarzutów, ale o sprinty głównie chodzi - depnij parę razy i sprawdź
Dokładnie chodzi o sprinty na stojąco głównie. Moce maksymalne przez kilka sekund.
Wczoraj robiłem test FTP na zwifcie i wyszło wszystko ładnie. https://www.zwiftpow...hp?set_id=95699
Nie mam zastrzeżeń do cora i inpeaka.
Tylko te sprinty .
Może ma ktoś inny cora vs inny pomiar lewstronny dla porównania?
Napisano 13 styczeń 2021 - 10:53
A niby czemu? Sens jest. Zwłaszcza porównanie Core do sprawdzonego i pewnego miernika mocy (mniej do jednostronnego) mogłoby potwierdzić, że Kickr Core oszacowuje dobrze w całym zakresie pomiarowym, lub że przy sprintach (duża moc, na stojąco) przeszacowuje lub niedoszacowuje moc. W przypadku gdy użytkownicy Core/miernik mocy (dowolny) potwierdzą zaprzeczą, że w takim przypadku Core niedoszacowuje, to będzie mogło oznaczać, że jego pomiar Inpeak w sprintach na stojąco podaje zbyt wysokie moce.
Oczywiście najlepiej byłoby zrobić pomiar w tym samym czasie z tym egzemplarzem trenażera, tym Inpeak i innym miernikiem mocy, ale jak się nie ma takiego zestawu, to trzeba kombinować inaczej.
- JAY85 lubi to