Ale Marcin widzisz, ja nie potrzebuję żadnego ekranu, bo włączam Edge, tam już jest trening, który sam się importuje z Training Peaks i jedyne co muszę zrobić, to nacisnąć start. Licznik sam już steruje trenażerem, a ja nie muszę nawet na niego patrzeć.
Trenażery Wahoo Kickr, Core, Snap
Napisano 25 luty 2021 - 19:24
No i wielu tak robi, zwłaszcza w okresie gdy nie jeździ się na zewnątrz (lub są to incydentalne, spokojne jazdy). Wtedy podstawowym miernikiem jest miernik trenażera, co przy dokładności Wahoo jest całkiem słusznym rozwiązaniem. I tak wyznacza się strefy wg bieżącego urządzenia pomiarowego, i ewentualne różnice pomiędzy miernikami nie mają znaczenia. Te mają znaczenie, gdy równolegle używa się różnych mierników (korba i trenażer) w okresie intensywnych jazd/treningów.
No i odpada wtedy dodatkowy narzut czasowy na wczytanie danych z zewnętrznego pomiaru mocy (obojętnie czy to trenażer, czy zewnętrzna aplikacja), niby sekunda - dwie, ale może mieć znaczenie.
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Napisano 25 luty 2021 - 20:36
Ale Marcin widzisz, ja nie potrzebuję żadnego ekranu, bo włączam Edge, tam już jest trening, który sam się importuje z Training Peaks i jedyne co muszę zrobić, to nacisnąć start. Licznik sam już steruje trenażerem, a ja nie muszę nawet na niego patrzeć.
Już widzę jak nie patrzysz ile zostało do końca interwału
Sam pewnie też bym nadal używał garmina do sterowania ERG gdyby nie to, że nie mam za grosz zaufania do pomiaru z mojego trenażera w przeciwieństwie do favero. Ostatni test to 280w vs 250w, a jeszcze 3 miesiące temu po poprawkach pd supportu było znacznie równiej. Po prostu straciłem cierpliwość. I jak widać nie tylko ja narzekam na pomiar w trenażerze.
- lukaszzsch lubi to
Napisano 26 luty 2021 - 14:18
u mnie pomiary Wahoo wychodziły bardzo zbieżnie z pomiarem Power Pro
przypomnę: https://szosa.org/to...-14#entry432227
Zatem nie mam zastrzeżeń ani do jednego ani do drugiego sprzętu i w szczególności aby twierdzić, że mój Kickr coś przekłamuje. Różnice są w granicy błędu pomiarowego producenta.
Napisano 22 marzec 2021 - 13:52
Witam wszystkich
Jestem początkującym użytkownikiem zwift i trenażera Wahoo KICKR. Włączam trening zaczynam jechać rozgrzewkę w kadencji ok. 80. Na początku w czasie rozgrzewki jadę z zadaną mocą, ale jak zaczyna wchodzić strefa z wyższą mocą to jadąc w tej samej kadencji nie bardzo wchodzi wyższe obciążenie. Po 2 czy 3 zmianach strefy mocy mam wrażenie że obciążenia wchodzą z opóźnieniem minutowym lub większym. I tak np. kiedy mam jechać 3 minuty 170 w to obciążenie takie załącza się już po tym interwale kiedy mam jechać 120 w. Nie wiem co mam zmienić w ustawieniach. Zaznaczam że tryb ERG mam włączony. Kiedy jadę wyścig wszystko jest w porządku. Chciałbym jeszcze dodać, że kiedy wchodzę w treningi to nie pokazuje mi opcji używania trybu ERG tak jak widziałem to na różnych filmikach. Natomiast w aplikcji Zwift Companion w trakcie treningu ta opcja jest dostępna. Nie wiem czy to jakiś problem z opcjami trenażera, czy w internecie są jeszcze filmiki ze starszą wersją zwift, a teraz już jest automatycznie włączona opcja ERG i dlatego mi jej nie pokazuje.
Napisano 22 marzec 2021 - 16:33
Jak masz sparowany trenażer ze Zwift?
Napisano 22 marzec 2021 - 18:33
Przez AppleTV, za pomocą czujnika mocy trenażera. Ale próbowałem też na komputerze. Wszystko przez bluetooth.
A powinienem mieć w widoku treningów opcje włączenia ERG? Może dlatego że nie zrobiłem jeszcze testu FTP tylko wpisałem ten jaki miałem wcześniej. Ale to chyba nie powinno mieć znaczenia.
Napisano 22 marzec 2021 - 19:00
Dopóki nie połączysz przez Controllable nie będziesz miał opcji ERG. Dane mocy/kadencji trenażera będą pobierane przez profil Controllable.
Napisano 22 marzec 2021 - 19:36
Usuń wszystko (Unpair), połącz przez to co w kółeczku. Apple TV ma 2 wolne połączenia BT stąd najpierw należy podłączyć przez Controllable, pozostanie jeszcze jeden kanał do wykorzystania do np. tętna.
- Sosen lubi to
Napisano 24 marzec 2021 - 07:27
Usuń wszystko (Unpair), połącz przez to co w kółeczku. Apple TV ma 2 wolne połączenia BT stąd najpierw należy podłączyć przez Controllable, pozostanie jeszcze jeden kanał do wykorzystania do np. tętna.
Wszystko działa. Całkiem inny trening.
Wielkie dzięki.
Napisano 11 kwiecień 2021 - 20:46
Patrząc po aktualizacjach Wahoo, to ostatnia wersja v.5 w tym roku dostała to:
Added: Bluetooth FTMS Support
Napisano 24 czerwiec 2021 - 04:56
Do tego na początku pokazywał moc zdecydowanie inną, niż było kręcone.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Napisano 24 czerwiec 2021 - 06:53
Rozumiem, że po aktualizacji rozłączyłeś zasilanie (nawet na parę minut...) trenażera? Warto to zrobić, nawet jeśli trenażer automatycznie uruchomi się po aktualizacji. Próbowałeś sterować z aplikacji Companion?
W teorii problemu być nie powinno, bo:
tyle tylko, że jak widać, oprócz v4.2.1 to samo występuje teraz w 4.2.3. Dziwne dość. Pół roku minęło do dopracowania problemu, a jak widać problem dalej istnieje?
Ktoś jeszcze ma tego typu problemy z Core? Patrząc na stronę DCR (z recką Core) i komentarze pod widzę:
Rikus
Albo na forum Zwift: https://forums.zwift...issues/551758/5
Czyli potwierdza się i jednak warto unikać aktualizacji do FW 1.1.1. Rozwiązaniem wydaje się przywrócenie poprzedniej wersji oprogramowania, czyli 1.1.13 (lub 12).
Jak?
naciskaj logo (ikonka trenażera?) 10 razy, aż pojawi się firmware ... następnie kliknij firmware i wybierz old one -->update.
Jednak czytając dalej wychodzi na to, że problem tkwić może tylko w połączeniu z komputerami Apple, na Windows raczej działa bezproblemowo. Z drugiej strony pamiętam, że chyba używasz sterowania z Edge? Tam komunikacja z trenażerem leci po ANT+ i to nie powinno się sypać. Za to jeśli program uruchomiony na Apple (np. Zwift) używa BT to zaczynają się problemy. Teraz pytanie, czy Zwift już obsługuje Kickr po BT w FTMS czy po staremu. Jeśli w FTMS to problem może leżeć po stronie Zwift, jeśli po staremu (prywatny BT Wahoo) to po stronie Wahoo. Ciężko domniemywać teoretycznie bez dostępu do sprzętu, a przynajmniej bez informacji z jakiego oprogramowania korzystasz