Skocz do zawartości

Virtual Reality Trainer Tacx Fortius / I-magic

125 odpowiedzi w tym temacie

#81 SCRUBBY

SCRUBBY
  • Użytkownik
  • 183 postów
  • SkądKampinoski PN

Napisano 16 styczeń 2013 - 14:22

...soft do własnoręcznej produkcji RLV nie generuje tts bezpośrednio tylko tworzy pgmf i rlv

Własnoręczna produkcja RLV jest rzeczywiście wymagająca. Najbardziej wymaga rzeczywiście starego softu. Zapukaj (serio) do chłopaków z ligi (link dwa posty wyżej). Jestem głęboko przekonany, że pomogą.

#82 Gosc_xsnailx_*

Gosc_xsnailx_*
  • Gość

Napisano 17 styczeń 2013 - 20:17

Scrubby niestety nie chcą tam mnie chyba :( jakoś nie mogę zaktywować konta. Jeśli masz jakieś info gdzie dorwać tą wersje proszę odezwij się na priw - Był bym dozgonnie wdzięczny

#83 SCRUBBY

SCRUBBY
  • Użytkownik
  • 183 postów
  • SkądKampinoski PN

Napisano 17 styczeń 2013 - 21:04

Poszło. jak Ci się uda i zrobisz co trzeba podziel się sukcesem z nami :) Powodzenia!

#84 Gosc_xsnailx_*

Gosc_xsnailx_*
  • Gość

Napisano 17 styczeń 2013 - 21:37

Dzieki, Będe testować :)

#85 zorrospecialized

zorrospecialized
  • Użytkownik
  • 171 postów
  • SkądLubin

Napisano 20 styczeń 2013 - 21:42

ja smigałem pare razy na multiplayerze RLV z belgiem francuzem i niemcem mamy taki mały klanik,chetni mile widziani,ale od 3 tygodni nie smigam,po miesiacy od zakupu zepsuł mi sie power adapter jak bym nie mial na gwarancji to 400$ w plecy,wiec czekam az przysla czesc z holandii,bo w PL nie ma.mam fortiusa i soft 3.

#86 SCRUBBY

SCRUBBY
  • Użytkownik
  • 183 postów
  • SkądKampinoski PN

Napisano 21 styczeń 2013 - 20:02

Jak tylko naprawisz - daj znać. Chętnie poćwiczę z Wami.

#87 SCRUBBY

SCRUBBY
  • Użytkownik
  • 183 postów
  • SkądKampinoski PN

Napisano 22 styczeń 2013 - 23:14

Stało się... TTS 3.9.0 tak mnie wk... zdenerwował, że poszedł uninstall. Teraz jadę po kolei z ładowaniem wszystkiego od TTS 3.0.0. Zrobiłem backup licencji 3.9.0 ale nie dezaktywowałem ich przez internet.
Wersja 3.9 jest stabilna jednak zawiesza się na programie CATALYST -> FREE CYCLING -> SLOPE DISTANCE w różnych miejscach.
Dziś przytrafiło mi się to właśnie jak na obrazku poniżej:
Dołączona grafika
Była to już "nasta" zwiecha, więc soft przeszedł DOWNGRADE do 3.8.0 poprzez pełne przeinstalowanie.

Filmy RLV są, jadnak TTS pogubił do nich ścieżki.
Wpisane programy treningowe są.

Jedyne, co uciekło, to przejechane na wersji 3.9.0 treningi. Jutro spróbuję coś z tym zrobić, bo w opcji ANALYZE mam tylko dane z oprogramowania TTS do 3.8.0

#88 Akitigra

Akitigra
  • Użytkownik
  • 175 postów
  • SkądWrocław

Napisano 23 styczeń 2013 - 09:23

SCRUBBY, zawiesza ci się soft czy tylko wykres? Bo u mnie po ok 30 minutach zawiesza się wykres ale soft działa dalej i rejestruje dane bez problemu, regulacja slope też działa.

#89 SCRUBBY

SCRUBBY
  • Użytkownik
  • 183 postów
  • SkądKampinoski PN

Napisano 23 styczeń 2013 - 21:24

SCRUBBY, zawiesza ci się soft czy tylko wykres? Bo u mnie po ok 30 minutach zawiesza się wykres ale soft działa dalej i rejestruje dane bez problemu, regulacja slope też działa.

Zawiesza się tylko rysowanie wykresów (TTS 3.9.0). Slope działa bez problemu. Cyferki też się pokazują na dole poprawnie. Nie przypominam sobie podobnej akcji w 3.8.0 więc do tej wersji "wróciłem". U mnie zwiecha WYKRESÓW trafiała się jak poniżej:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Tak więc muszę niestety zweryfikować swoje wskazania, że wykresy zawieszają się tylko w CATALYST -> FREE CYCLING -> SLOPE DISTANCE. Wykresy zawiesiły się także na programie treningowym (SLOPE-TIME) :(

P.S. Czy ktoś pamięta jakieś bugi w TTS 3.8.0 ?

#90 Akitigra

Akitigra
  • Użytkownik
  • 175 postów
  • SkądWrocław

Napisano 23 styczeń 2013 - 21:40

Rysowanie wykresów jakoś od dawna występuje wiec raczej w 3.8 też. Nie pamiętam od kiedy to się zepsuło.

#91 SCRUBBY

SCRUBBY
  • Użytkownik
  • 183 postów
  • SkądKampinoski PN

Napisano 23 styczeń 2013 - 22:16

Nie pamiętam od kiedy to się zepsuło.

Zepsuło się w 3.6.0 (nowy multiplayer).

Juz poczytałem forum TACX i wygląda to tak:
3.6.0 do 3.9.0 mają ten "nasz" problem zawieszania się rysowania wykresów. Ktoś napisał, że rozwiązaniem jest wyciągnięcie USB i wsadzenie ponownie (przeładowanie driver'ów). Nasza zwiecha może być spowodowana problememy z pamięcią itp. Następnym razem użyję TTS po pełnym restarcie kompa i po zakilowaniu zbędnych procesów.

Nie znalazłem wpisów, by wersja 3.10.0 miała problem z wykresami. Jednak TTS 3.10.0 nie jest wolny od wad :-( Kilka osób zgłosiło problem z pulsometrem, inne zgłaszają, że ich soft przyśpiesza i potrafi liczyć sekundy szybciej nawet o 10 sek. na 1 minutę (!!!). Ostatni post w tej sprawie był pytaniem, czy zgłaszający ma zainstalowany .NET FRAMEWORK 4.5.

Tak, czy siak, skoro 3.8.0 też ma problem z wykresami, to podnoszę się znów do 3.9.0 i będę go używać po restarcie kompa i po zatrzymaniu "zbędnych" procesów. Szczegóły niebawem :-)

--
Dodatek:

Zrobiłem już upgrade / come-back do wersji 3.9.0 i wszystkie treningi przejechane na 3.9.0 są znów widoczne w zakładce analiz :-)

#92 Radello

Radello
  • Użytkownik
  • 614 postów
  • SkądPoznań

Napisano 24 styczeń 2013 - 00:33

Korzystam z 3.10.0 i żadnych usterek nie zauważyłem...
Ale "zamarzającego" wykresu w 3.9.0 też nie, chyba dlatego, że ten upgrade przeskoczyłem, tj. robiłem kilka naraz.

http://www.radello.pl - odżywki Dextro Energy / Honey Stinger / Huma Gel / Nuun, kosmetyki Sportsbalm / Bodyglide - bezpośrednio od dystrybutora/importera

#93 SCRUBBY

SCRUBBY
  • Użytkownik
  • 183 postów
  • SkądKampinoski PN

Napisano 27 luty 2013 - 16:00

Niestety wszystkie wersje (pomiędzy 3.6 i 3.10) sprawdziłem i każda zamraża rysowanie wykresów w trybie CATALYST -> FREE CYCLING -> TIME/SLOPE
Dziś sprawdzać będę wersję 3.10 w trybie CATALYST -> FREE CYCLING -> WATT/TIME

#94 sum

sum
  • Użytkownik
  • 723 postów
  • SkądWłocławek

Napisano 27 luty 2013 - 18:46

mi też "zamraża" wykres - jedno co się zmienia to % wzniosu
mam wrażenie, że to jest zależne od wydajności komputera i ilości ramu
kolega ma ten sam trenażer i u niego wszystko ok - wersje te same co u mnie

natomiast mój komputer do trenażera jest lekko przestarzały - ledwo upchałem w nim 2 GB ramu - ma natomiast jedną poważną zaletę - stoi w piwnicy i nie muszę go podłączać i odłączać :)

dodatkowo zauważyłem, że jak podłączyłem monitor [ustawiłem 2 różne obrazy na laptu i monitorze po to aby na jednym oglądać filmy z tvnplayera a notebook pokazuje cały czas TTS] to zamraża mi wcześniej - poprzednio ok 50 min teraz nawet czasami ok 30 min
jakby to, że pracuje więcej bo na 2 monitory to szybciej jakby mu się ram kończył ...
takie mam wrażenie

#95 SCRUBBY

SCRUBBY
  • Użytkownik
  • 183 postów
  • SkądKampinoski PN

Napisano 27 luty 2013 - 19:36

Dziś wykonałem test TTS 3.10 w ustawieniu CATALYST -> FREE CYCLING -> WATT/DISTANCE. Niestety rysowanie wykresów także zawiesza się jak w innych opcjach FREE CYCLING :((( Przyznam się od razu, że zapomniałem zabić wszystkie zbędne procesy, jednak mam kompa dość dobrego (DELL e6510, intel i7, winda 7 64bit), 4 GB RAM, SP1, 17" fullHD + ekran DELL 22") i nie powinno być takich akcji, jakie znamy.

Dołączona grafika

Jednak skoro już mowa o tym, kiedy wykresy się zamrażają, to u mnie jest to już po 20...30 minutach. UWAGA! Zawsze mi się wieszają, gdy mam dość duży skok kadencji. Dziś zwiecha zaliczona została przy drugim spadku kadencji. Pierwszy był łagodny, drugi już nie. Dalsze obserwacje w toku ;)

#96 sum

sum
  • Użytkownik
  • 723 postów
  • SkądWłocławek

Napisano 27 luty 2013 - 21:41

może po prostu ten soft ma błędy a producent ma to w d..pie i nic nie robi bo przecież zawsze można kupić wersje 4 za bagatela ~ 150 eurasów ... :evil:
skoro za mało ludzi kupuje 4 [bo w sumie i po co ...] to trzeba jakoś ludzi do tego zmusić ..

#97 Radello

Radello
  • Użytkownik
  • 614 postów
  • SkądPoznań

Napisano 27 luty 2013 - 23:50

SCRUBBY, chyba trochę coś jest na rzeczy z tą kadencją. U mnie dzisiaj też zwiecha, z tym że dopiero po kilku gwałtownych skokach (spadkach) kadencji... Wcześniej w ciągu ok. 50 min skoki co ok. 4-6 minut i nic.

http://www.radello.pl - odżywki Dextro Energy / Honey Stinger / Huma Gel / Nuun, kosmetyki Sportsbalm / Bodyglide - bezpośrednio od dystrybutora/importera

#98 SCRUBBY

SCRUBBY
  • Użytkownik
  • 183 postów
  • SkądKampinoski PN

Napisano 28 luty 2013 - 08:10

sum, nie znam oficjalnej mapy drogowej dla TTS 3.x ale wersje poniżej 3.11 na bank nie będą poprawiane, ze względu na istniejący w nich plugin do Google Earth i kłopoty prawno-finansowe jakie miał TACX z GE. To oficjalny komunikat od TACX otrzymany drogą email'owa.
Zastanawiam się więc coraz mocniej nad upgrade do 3.11+ i olaniem tras układanych z GPS. W końcu większość treningów to i tak jazda wytrzymałościowa "na wykresach" albo prze-zaje-fajne (dla mnie) jeżdżenie z RLV. Chyba dziś wieczorem tak właśnie zrobię... upgrade do 3.11.

Radello, zdecydowanie coś jest na rzeczy z tą kadencją. Dziś mam dzień wolny od roweru, to będę mógł to sprawdzić w warunkach niskiego wysiłku a wysokiej kadencji ;) Jeszcze przed wzmiankowanym powyżej upgrade'm.

#99 sum

sum
  • Użytkownik
  • 723 postów
  • SkądWłocławek

Napisano 28 luty 2013 - 08:59

ja zapomniałem napisać - używam 3.12 jak i mój kolega

trasy GPS mnie nie interesują bo trenażer służy mi do trenowania a do jeżdżenia mam rower ;-)

poza tym mam wrażenie, że przy mojej wadze 100 kg źle liczy prędkości podjazdu itd ale jak pisałem wcześniej na to nie patrze bo do treningu na trenażerze prędkość nie jest kompletnie potrzebna

#100 SCRUBBY

SCRUBBY
  • Użytkownik
  • 183 postów
  • SkądKampinoski PN

Napisano 28 luty 2013 - 09:12

używam 3.12 jak i mój kolega

To kolejny argument przemawiający za wieczornym upgrade. Poczytam jeszcze o poprawkach zastosowanych w 3.11 i w 3.12, bo być może trzeba będzie od razu skoczyć do 3.12.

Dodaj odpowiedź