Niektórzy bidonem rzucają, bo czasami brzęczy nie sam silnik, tylko wzbudzają się drgania obudowy. Może kwestia luzowania się silnika/wentylatora i stąd te niekorzystne drgania i brzęczenie. Nie mylić z całkowicie akceptowalnym szumem słyszalnym na biegu zerowym czy pierwszym. Podczas pracy trenażera tego się po prostu nie słyszy.
shmoo, dnia 14 Marz 2021 - 23:37, napisał: 
Tak każdy kanał pod osobny obwód. Jak ktoś jest sprytny to ogarnie to prościej niż ja to zrobiłem.
Tzn można na mniejszej ilości kabli. Nie chce mi się tu wklejać zdjęcia (no dobra wkleje). Po piewszej jeździe w weekend uznałem że w sumie mi to wystarcza
Można też podpiąć pod pierwszy przełącznik np trenażer żeby sam się włączał po uruchomieniu aplikacji i podpięciu paska. Gorzej jak bateria w pasku wysiądzie, ale może dodam kiedyś programowanie każdego przełącznika osobno. Np na akcję włączenia aplikacji itp. Są jeszcze jakieś sonoffy do wentylatorów sufitowych dla silników które mogą być regulowane chyba zmiennym napięciem.
Mógłbym zrobić sterowanie po BLE i podpiąć pod jakiś wentylator od klimatyzacji regulowany napięciem, ale mi się nie chce
Teraz jest prosto i tanio. Sonoff 4CH3 bez PRO można kupić za jakieś 80zł
Sonoff ma możliwość sterowania głosowego przez asystenta google (i alexię amazonu, ale tu trzeba gadać nie po polsku...).
Dobrze, że wspomniałeś o sterowniku wentylatora sufitowego. Sprawdziłem. To wydaje się najsensowniejszym rozwiązaniem:
Sonoff IFan02 i nowsza wersja Sonoff IFan 03 ($15 + baza $2,90).

P: Czy mój wentylator sufitowy współpracuje z iFan03?
Odp .: Aby upewnić się, że każdy bieg iFan03 działa normalnie z wentylatorem, potwierdź, że twój wentylator spełnia następujący parametr wyjściowy prądu: prąd wyjściowy 1 biegu (2,5 μF) wynosi 113 mA (120 V / 60 Hz) lub 173 mA (220 V / 50 Hz) ; prąd wyjściowy 2-biegowy (2,5 μF + 3 μF) wynosi 249 mA (120 V / 60 Hz) lub 456 mA (220 V / 50 Hz). 3 biegi działają tak samo, jak oryginał.
Jak widać nie ma tu regulacji zmiennym napięciem (to nie silnik prądu stałego!), a natężeniem prądu: 1 bieg 173 mA, 2 bieg 456 mA, trzeci maksymalny pobór silnika wentylatora.
Właściwie większość wentylatorów raczej powinna z tym współpracować bezproblemowo. Może za wyjątkiem sterowanych elektronicznie, przynajmniej nie bez ominięcia sterownika, ewentualnie wpięcia poza sterownikiem.
I teraz pytanko, czy da się tym sterować w podobny sposób, jak 4CH3 - byłoby to jeszcze łatwiejsze w realizacji, niż przełączanie kabli i używanie kolejnych kanałów w przełączniku wielokanałowym...
Ps. powyższy regulator i tak mi się przyda do... no właśnie - wentylatorów sufitowych. Niby można bawić się wyłącznikami, a prędkość regulować kolejnym klikiem ciągając za sznurek, ale jednak powyższy regulator dużo nie kosztuje, a komfortu nieco wprowadza...