Trenażer-Wentylacja
Napisano 12 luty 2021 - 12:34
Pytanie jak wygląda efektywnośc/sprawność silnika gdy masz płynną regulację obrotów?
Gosc_Kuba__H_*
Napisano 12 luty 2021 - 12:54
hihi tak się zastanawiam o co chodzi, mam zwykły wiatrak na nóżce 50 W ... kurde i mi to wystarcza, żeby przestało się ze mnie lać, czasami zapomnę włączyć i się leje, włączam i mam naprawdę dobre chłodzenie jakiś mało wymagający jestem
mówiąc więcej, 3 lata jeździłem bez wiatraka w pokoju o temperaturze 22-23 stopnie i mi to nie przeszkadzało. Wiatrak wmontowałem dopiero na pierwszy test FTP i tak już ze mną został.
Napisano 12 luty 2021 - 12:58
kal800, dnia 12 Lut 2021 - 11:31, napisał:
Ten Vacmaster fajnie wygląda, ale muszę sprawdzić, czy mi się gabarytowo zmieści, no i kwestia braku zdalnego sterowania - jak jadę rozgrzewkę albo rozjazd, to wiatrak ma ustawiony na 1, z kolei na mocnych interwałach 2-3 minutowych ustawiam na maxa.
Tu nawet nie chodzi o wygląd, a efektywność. Wentylatory promieniowe są o wiele wydajniejsze od standardowych wentylatorów osiowych. Na dodatek dmucha w określonym kierunku w miarę wąskim strumieniem powietrza.
Materiał śmigła w wentylatorach osiowych nie ma większego znaczenia, raczej kształt i profil łopaty. Tak na ciąg, jak na hałas.
Zdalne sterowanie - nie wiadomo na jakiej zasadzie działa przełącznik Vacmastera, można byłoby sprawdzić, czy zwykły ściemniacz da radę zmienić obroty.
Jeśli istotna jest zmiana mocy chłodzenia, to może warto rozważyć wysupłanie kasy na wentylator Wahoo. Tak, drogi. Ale to że jest to wentylator promieniowy i ma możliwość ustawienia mocy nadmuchu w zależności od tętna czyni go doskonałym dodatkiem do trenażera.
Jeszcze jedno - warto rozważyć użycie dodatkowego, standardowego wentylatora promieniowego ustawionego tak, żeby dmuchał w plecy. Nie musi być to wichura, ale warto, żeby zwiększył odparowywanie potu z pleców. Dzięki temu można uniknąć lania potu z pleców do wkładki i jazdy z mokrym tyłkiem.
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Napisano 12 luty 2021 - 13:07
Z każdym działa. Bo działa nie w powiązaniu z trenażerem, a z pulsometrem Ant+ lub z czujnikiem prędkości jak ktoś chce symulować dmuchanie wiatru jak szybko jedzie, choć to może mieć jedynie sens przy rolkach. Oczywiście można też ręcznie ustawić siłę nadmuchu (tego używałem latem zamiast normalnego wiatraka, o dziwo też spełniał tą rolę). Albo ustawiasz prędkość z aplikacji smartfonowej. Choć jeśli chodzi o trening to najlepiej powiązać z opaską ANT+, zakładasz to wentylator automatycznie się włącza i dmucha wg ustawionych przez ćwiczącego poziomów wg HR.
Nie ma znaczenia z jakim trenażerem użyjesz. Niemalże każdy, kto to przetestował nie zmieniłby tego na normalny wentylator promieniowy.
Jeśli brałeś pod uwagę, to zawsze możesz kupić wysyłkowo, przetestować, jeśli jednak czynnik cena > możliwości przeważą, to po prostu oddasz w ciągu 2 tygodni i tyle. Ale raczej głowę dam, że po testach zostanie na stałe.
Napisano 12 luty 2021 - 13:14
@prozor - ciekawe. Czyli może albo dmuchać w zależności od prędkości albo tętna, natomiast z tego co ja widzę, to obsługuje tylko Ant+ i tu jest jakiś problem, ponieważ muszę mieć tętno widoczne na zwifcie i tu już ANT+ nie daje rady.
Road - Pinarello Dogma 60.1 2009
Tri - S-Works Shiv 2017
Napisano 12 luty 2021 - 13:27
@dmx - jak pasek działa po obu protokołach, to oznacza, że może działać w dwóch trybach równocześnie?
Podobnie trenażer - on się komunikuje ze zwiftem po BLE, czyli teoretycznie mógłby przesyłać prędkość do wiatraka po ANT+, z tym że to nie ma sensu kompletnie - bardziej by pomógł tryb uzależnienia prędkości wiatraka od mocy, a nie prędkości.
Road - Pinarello Dogma 60.1 2009
Tri - S-Works Shiv 2017
Napisano 12 luty 2021 - 14:26
Tak, jeśli pasek jest dwusystemowy, to nadaje po ANT+ i BTLE. Użyjesz i do Zwifta i do wiatraka (i do licznika).
Samo uzależnienie od mocy też nie jest idealne, bo wiatrak zacząłby dmuchać już od każdego mocniejszego depnięcia (to jeszcze ok), ale zaraz po zakończeniu mocnego interwału przestawałby dmuchać. Stąd tętno najlepiej nadaje się do monitoringu temperatury ciała - jak gorące, to krew szybciej odprowadza temperaturę z mięśni do skóry, tętno wzrasta, jak już wystarczająco się ochłodzi, to tętno spada, stąd połączenie mocy nadmuchu z tętnem sprawdza się idealnie.
ps. Wiatrak ma wbudowany 3 kanałowy moduł BT, ale raczej tylko do obsługi smartfonem. Dziwne to, bo bez problemu można dodać opcję powiązania pulsometru BT, a nawet i dwóch (trzeci kanał do komunikacji z aplikacją wahoo). Jakby ktoś mógł sprawdzić z opaską tylko BT (bez ant), może tyko Wahoo nie wspomina, że wiatrak pracuje również z opaskami BT?
Napisano 16 luty 2021 - 09:08
Niestety nie. Już raczej jakiś ściemniacz typu regulator napięcia. O ile silnik wentylatora dałoby się napięciowo sterować. Albo sterownik obrotów silnika. Wtedy wystarczyłoby podłączyć dowolny (patrz warunek wyżej) wentylator podłączyć do regulatora i właściwie można robić alternatywę do wiatraka Wahoo. Jeden tego typu (kanadyjski o ile pamiętam) projekt jest, miał być komercyjny, ale z uwagi na międzynarodowe certyfikaty FCC/IC spalił na panewce i autor udostępnia projekt jako otwarty. Obsługuje ANT+ i bazuje na zmianach mocy, co jak wspomniałem ideałem nie jest z uwagi na wyłączenie nadmuchów zaraz po zakończeniu mocniejszych interwałów (choć faktycznie można dodać np. kiludziesięcio sekundową zwłokę w przełączeniu). Docelowo miał obsługiwać oprócz mocy tętno i prędkość.
Projekt dostępny tu: https://maelstrom.me- czy raczej omówiony, bo o ile do kodu źródłowego dostęp jest https://github.com/kwakeham/Maelstrom to nie zauważyłem tam schematu pozwalającego samodzielnie zbudować urządzenie i zaprogramować go w/w kodem.
Czy powstanie jakaś komercyjna alternatywa dla powyższego projektu? Wątpliwe. Jak Keith wyliczył, skromnie musiałoby to kosztować ok. 130 USD. Rynek zbytu na pewno byłby, ale nikt nie kwapi się do podjęcia produkcji tego typu urządzenia. Może w wbudowane w wiatrakach, tu Wahoo jest pierwsze i ciągle nikt inny nie produkuje alternatywnego nadmuchu do celów treningowych.
Już prędzej tak jak sugerujesz, powinny pojawić się wiatraki sterowane aplikacjami przez BT. Ale właściwie też nikt na rynku tego nie produkuje. Czy ten wentylator Xiaomi dałoby się sterować aplikacją zewnętrzną? Zakładając nawet, że samo sterowanie wentylatorem byłoby możliwe przez BT z apki Xiaomi (być może) to ciekawe jak toto byłoby obsługiwane. Gdyby to ktoś rozgryzł, to ewentualnie można byłoby wykorzystać bebechy do sterowania czymś innym. Ale czy obyłoby się bez zmian konstrukcyjnych? Silnik tego wentylatora pobiera chyba 45W mocy (może nieco mniej, bo 45W to maksymalny pobór prądu) i mocniejsze wentylatory mogłyby zbytnio obciążać układ sterowania. Choć to tylko dywagacje, może tak, może nie, trzeba byłoby wybebeszyć i sprawdzić potencjalne obciążenie prądowe. A później wbudować w wentylator promieniowy typu suszarka dywanowa
Sam wentylator jako główne chłodzenie treningowe raczej nie bardzo się nadaje, może jako dodatkowe.
Napisano 16 luty 2021 - 19:40
Dla zwykłego wentylatora na prąd przemienny ściemniacz się nie nadaje.
Nie można nimi sterować zmieniając napięcie.
W grę wchodzi falownik i zmienianie częstotliwości.
Co do obciążania elektroniki w Xiaomi to nie ma to znaczenia bo wystarczy pewnie podpiąć odpowiedni MOSFET.
Co do budowania własnego to nie mam czasu.
Kiedyś zrobiłem taki dla zabawy na małym silniku DC, ale z tego nie skorzysta nikt poza mną
Sterowanie Xiaomi byłoby do rozpoznania i zrobienia.
Przeróbek nie biorę pod uwagę.
Gdyby było na rynku coś mocnego z BLE to koniecznie dajcie znać.
Samemu to trzeba by ogarnąć jakiś wentylator odśrodkowy promieniowy ~200W
Czyli jakieś 200zł + falownik (nie wiem ile) + arduino z ble jakieś 20zł
UP widzę że do okapów silniki 150W są za 120zł ale mi się nie chce z tym bawić
Doczytałem że wahoo ma 3 biegi tylko. To bieda taka.
To takie coś można zrobić za ~100 na każdym marketowym wentylatorze.
Napisano 08 marzec 2021 - 19:24
U mnie standardowy 3-biegowy wentylator został podpięty pod przełącznik Sonoff i PowerPeaks ze sterowaniem tętnem.
Jeżeli ktoś będzie zainteresowany testowaniem to właśnie dodałem w weekend do PowerPeaks wparcie dla przełączników Sonoff.
Na razie działają przełączniki wielokanałowe 4CH.
Testowane z Sonoff 4CH Pro R3 (koszt około 120zł)
Można nieskromnie powiedzieć że to pierwsza aplikacja treningowa z obsługą SmartHome
Więcej informacji na grupie FB.
@Prozor prościej już się nie da tego ogarnąć, aby każdy mógł skorzystać.
- Prozor i 4gotten lubią to
Napisano 14 marzec 2021 - 21:28
shmoo, dnia 16 Lut 2021 - 18:40, napisał:
Doczytałem że wahoo ma 3 biegi tylko. To bieda taka.
To takie coś można zrobić za ~100 na każdym marketowym wentylatorze.
Źle doczytałeś. Ma 4
Fakt, to nie płynna regulacja, ale w praktyce w zupełności wystarczające. Trzy faktycznie byłoby trochę mało.
W Sonoff 4CH Pro R3 każdy kanał trzeba podłączyć pod osoby obwód wentylatora? Czyli raczej w grę wchodzą tylko te z przełącznikami mechanicznymi. No chyba, że są jakieś wentylatory z wbudowanymi układami Sonoff?
Napisano 15 marzec 2021 - 00:37
Prozor, dnia 14 Marz 2021 - 20:28, napisał:
W Sonoff 4CH Pro R3 każdy kanał trzeba podłączyć pod osoby obwód wentylatora? Czyli raczej w grę wchodzą tylko te z przełącznikami mechanicznymi. No chyba, że są jakieś wentylatory z wbudowanymi układami Sonoff?
Tak każdy kanał pod osobny obwód. Jak ktoś jest sprytny to ogarnie to prościej niż ja to zrobiłem.
Tzn można na mniejszej ilości kabli. Nie chce mi się tu wklejać zdjęcia (no dobra wkleje). Po piewszej jeździe w weekend uznałem że w sumie mi to wystarcza Można też podpiąć pod pierwszy przełącznik np trenażer żeby sam się włączał po uruchomieniu aplikacji i podpięciu paska. Gorzej jak bateria w pasku wysiądzie, ale może dodam kiedyś programowanie każdego przełącznika osobno. Np na akcję włączenia aplikacji itp. Są jeszcze jakieś sonoffy do wentylatorów sufitowych dla silników które mogą być regulowane chyba zmiennym napięciem.
Mógłbym zrobić sterowanie po BLE i podpiąć pod jakiś wentylator od klimatyzacji regulowany napięciem, ale mi się nie chce Teraz jest prosto i tanio. Sonoff 4CH3 bez PRO można kupić za jakieś 80zł
Napisano 15 marzec 2021 - 18:16
Bzyk, dnia 15 Marz 2021 - 16:43, napisał:
Dobra, sprawdziłem. W Headwind regulacja jest w pełni płynna 1-100%.
Po testach mi akurat wystarcza ta skokowa
Miałem na myśli że bieda za tą cenę, ale tak było w jakimś artykule napisane że regulacja jest skokowa.
Wiem jak już jest zbudowane Wahoo.
BLE i ANT+ (na gotowej płytce od nordic) oraz regulator tyrystorowy + wentylator 65W (YDK80/35) za 40$ (w chinach ~10$)
No i filtr Schaffner RN116
Buczy coś na małych obrotach?
Dodaj odpowiedź