Skocz do zawartości

Zdjęcie

Trenażer-Wentylacja

171 odpowiedzi w tym temacie

#81 HarveyDent

HarveyDent
  • Użytkownik
  • 1105 postów
  • Skądwe mnie tyle piękna

Napisano 17 listopad 2019 - 17:02

Nie. W apce ustawiasz przy jakim tętnie ma dmuchać na miniumum a przy jakim na max. Ważne żeby nie ustawiać HR max bo jak go nie osiągniesz to nigdy nie będzie dmuchał na full.

Mam tętno spoczynkowe 42, maksymalne jakie kiedykolwiek osiągnąłem to 174. Na trenażerze osiągam pod 160

Ustawiłem sobie minimum dmuchania  na 65 uderzeń, a maks 145 bo tyle mam mniej więcej przy powtórzeniach na progu i tu już chcę duuuużo wiatru :)

Jeśli wiatrak jest w stand-by to co jakiś czas sprawdza czy pulsometr nie nadaje. Ubierasz pasek, siadasz na rower i za chwilę sam się odpali. Nic nie musisz dotykać 

To jest Forum Fanatyków
marvelo

Focus Izalco Race - rower nieelektryczny : Di2, Favero Assioma Duo, Garmin Edge 530, Varia RTL515, ION 200 RT

#82 EmPe

EmPe
  • Użytkownik
  • 1038 postów

Napisano 17 listopad 2019 - 17:10

HarveyDent, dnia 17 List 2019 - 16:02, napisał:

Nie. W apce ustawiasz przy jakim tętnie ma dmuchać na miniumum a przy jakim na max. Ważne żeby nie ustawiać HR max bo jak go nie osiągniesz to nigdy nie będzie dmuchał na full.

Mam tętno spoczynkowe 42, maksymalne jakie kiedykolwiek osiągnąłem to 174. Na trenażerze osiągam pod 160

Ustawiłem sobie minimum dmuchania  na 65 uderzeń, a maks 145 bo tyle mam mniej więcej na progu i tu już chcę duuuużo wiatru :)

Ok wszystko jasne. Btw mam prawie identyczne tętno ;) Eksperymenty za kilka dni :)

#83 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 17 listopad 2019 - 17:32

Ja bede troche bardziej krytyczny. Prawie wszystko podoba mi sie w HW, cene pomijam ale ciezko przeskoczyc dwie rzeczy.
Po pierwsze, co juz bylo wspominane, brak jakiejkoliwek pionowej regulacji strumienia powietrza z poziomu podlogi. Regulacje na zasadzie odsuwania i przysuwania, mozna sobie w 4 litery wlozyc. Nie bede odsuwal calego roweru metr, poltorej tylko po to aby wiatrak dmuchal tam gdzie powinien. Mam wygospodarowany staly kacik w mieszkaniu i jakiekolwiek dodatkowe ustawienia przed i po treningu, nie wchodza w gre. Miejsce mam ale po prostu nie chce zwiekszac dzialan okolo-treningowych. Kompromisem jest ustawienie z boku ale i tu tez musi byc jakas odleglosc od roweru. Tyle kasy, w porownaniu do innych wiatrakow i brak tak prostej, a jakze istotnej funkcji, to tylko swiadczy o dosc nieprzemyslanym projekcie. Podkladanie ksiazek itp to juz zakrawa na smiech. Z drugiej strony, nie ma co sie obawiac, ze odsuniety na jakas tam odleglosc wiatrak straci na swojej wydajnosci. Strumien jest tak skoncentrowany i mocny, ze z tego co na szybko sprawdzilem, jak dla mnie, nie widze zebym uzywal ustawien powyzej drugiej pozycji na recznym sterowaniu. 3 pozycja to zapalenie pluc, a 4 zdmuchuje z roweru ;)
Druga rzecz, to wyrazny glosny halas na niskich obrotach (na recznym ustawienie 1 i 2) Co gorsza jest to wysoki ton, cos jak industrialne urzadzenie podlaczone do sieci. Nie mam porownania do cyrkulatorow ale do domowego wiatraka Honeywell. Roznica jest znaczna. Przy tym domowym, nawet na najwyzszym ustawieniu, ktore nota bene odpowiada HW pozycji pomiedzy 1 i 2, mozna strzelic sobie drzemke. Halas jest ale nie tak wyrazny i do tego duzo nizszy ton. Na sucho, HW na pierwszych dwoch ustawieniach, moze doprowadzic do bolu glowy.
Jutro dam mu szanse podczas pelnej sesji treningowej, moze z tym halasem nie bedzie az tak zle ale kwestia odpowiedniego ustawienia moze okazac sie nie do przeskoczenia. Takze jak na dzisiaj, po pierwszych wrazeniach na sucho, wiatrak wraca do sklepu.

#84 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8632 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 17 listopad 2019 - 17:58

Ustawia się w optymalnej odległości, a później podkładka pod przednie nóżki. Niby proteza, ale skuteczna.

Ten hałas bazowy silnika, też wspominałem, jest cały czas, niknie (akustycznie) jak wentylator zaczyna mocniej dmuchać. A jak się kręci na rowerze to ja go nie słyszę. Może to też i zasługa zwifta, bo tłumi hałasy generując inne np. szum opon itd.

Daj szanse podkładce. U mnie sprawdziło się pudełeczko po prysznicu camingowym (taki worek czarny zawieszany na drzewie ;)). 2" czyli 5cm podniesienia i odsuwać nie muszę za daleko.

EmPe, dnia 17 List 2019 - 15:58, napisał:

Nie chcę już przynudzać, bo pewnie jest tam jakaś instrukcja i wszystkiego się dowiem, ale jak już napisałeś...tzn. że co mam mu podać swoje spoczynkowe i hrmax??

Instrukcja jest, jak to w Wahoo. Czyli: brak j.polskiego i tak po łebkach, że aż strach. Wychodzą z założenia, że nikt instrukcji nie czyta. Napisane jest, żeby pobrać aplikację i dopiero w tej aplikacji jest pomoc do ustawień HR.

Nie, nie podajesz spoczynkowego tylko tętno od którego ma się wentylator uruchomić i tętno od którego ma dmuchać z pełną mocą. To pierwsze tak żeby uruchamiał się z początkiem kręcenia, drugie ustaliłem na jakieś 8 poniżej mojego LTHR.

JHartman, dnia 17 List 2019 - 15:59, napisał:

Do sterowania wentylatora polecam gniazdo z pilotem.

To tylko włączy wentylator, nie przestawi mu trybu dmuchania z 1 na 2 i na 3. Czyli nie rozwiązuje problemu niestety...

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#85 HarveyDent

HarveyDent
  • Użytkownik
  • 1105 postów

Napisano 17 listopad 2019 - 18:07

Hmmmm. To jest buczenie regulatora prędkości i z tego co wiem nieuniknione w tego typie silnikach.

Ale żeby nazwać to hałasem :/ Qrde nie mam jakiegoś głośnego trenażera, ale ten dźwięk niknie na tle szumienia napędu i wahoo core. 

Nie używam na sucho.

Co do odległości to w tym setupie chłodzi od pasa w górę, łącznie z głową

pc_setup.jpg

To jest Forum Fanatyków
marvelo

Focus Izalco Race - rower nieelektryczny : Di2, Favero Assioma Duo, Garmin Edge 530, Varia RTL515, ION 200 RT

#86 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8632 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 17 listopad 2019 - 18:11

Patrząc na tą ilość ręczników i owijek na owijkach narzuca się jedno pytanie: aż tak z Ciebie się leje?

😰😰😰

#87 HarveyDent

HarveyDent
  • Użytkownik
  • 1105 postów

Napisano 17 listopad 2019 - 18:20

Łapacz na ramę i koło to wiadomo - zabezpieczenie przed solą Szmatki na owijce to żeby mi na wiosnę kolonia bakterii o wątpliwym zapachu nie chciała odwinąć owijki i wyjść z nią z pokoju :D Lądują z łapaczami  w praniu raz na tydzień. Ręcznik i szmaty z platformy razem z bipsami po każdym treningu do pralki na 20minutowy program. Nie chce mi się nic ścierać, a tym bardziej wąchać. 

Tak pocę się więcej, jak mniej. 

• Prozor lubi to
To jest Forum Fanatyków
marvelo

#88 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 17 listopad 2019 - 20:22

Ktos moze sobie pomyslec, ze ludzie naprawde juz nie maja co robic, jak kilka dni dyskutuja o wiatrakach...
Podejscie nr 2.
Wsiadlem na rower i wpadl mi do glowy pomysl. Z racji, ze wentylator, w ustawieniu przed rowerem opiera sie o sciane, przod postawilem na dolnej czesci stojaka Tacx. Problem w tym, ze duza czesc strumienia powietrza byla blokowana przez sam stojak, nie mowiac juz o zalozonym tablecie. No to odwrocilem stojak, przelozylem gorne czesc trzymajaca tablet i podnioslem sam stojak drewniana podkladka.
Wyglada to tak:

49079708913_d00780eaac_z.jpg
49079708848_7af9a978aa_z.jpg

Dosc stabilnie, i teraz wieje tam gdzie trzeba. Minus taki, ze musialem odsunac rower od okna o ok 30-40cm, nie ma tragedii. I odsunal mi sie sam tablet, caly czas w zasiegu, choc teraz musze sie pochylic, znowu bez tragedii.
Takze chyba najwieksza bolaczka, o ktorej pisalem powyzej zostala rozwiazana. Efekt dos zadawalajacy.
W takim ustawieniu boczne zasysanie powietrza ratuje sytuacje. I calosc wyglada dosc kompaktowo.

49080237056_e584d793cb_z.jpg

A z tym halasem, to myslalem, ze bedzie bardziej denerwujacy. Ale po odpaleniu innych muzyczno-halasujacych urzadzen, znika. Takze nie warto brac do serca tego co wczesniej pisalem. Niemniej strzelajac drzemke w fotelu nie polecalbym wlanczanie tego wiatraka :)
Takze sytuacja sie na tyle zmienila, ze raczej wiatrak nie bedzie wracal do sklepu. Chociaz i tak caly czas uwazam, ze takie druciarstwo nie powinno miec miejsca. I szkoda, ze Wahoo, jak to sie mowi "missed opportunity", zeby zrobic bardziej przemyslany produkt. Dla osob z tona przestrzeni lub stawiajacych wiatrak na jakiejs podstawie, moze to wygladac nieco inaczej.
Jutro test samego dzialani, tu mam nadzieje, ze nie bedzie mieszanych odczuc.
  • Prozor lubi to

#89 HarveyDent

HarveyDent
  • Użytkownik
  • 1105 postów

Napisano 17 listopad 2019 - 20:35

Lepsze konstruktywne dysputy o wiatrakach niż gównoburze w wiadomych wątkach i obrzucanie się błotem.

Niestety, ale Wahoo oprócz fajnych produktów potrafi koncertowo spieprzyć proste rzeczy. Trochę już to jest na rynku i aż dziw bierze że nie wypuścili poprawionej obudowy

Stanley podobny do tego o którym była wcześniej mowa dostępny w PL https://emetalowiec....Ug1vIteBDlYvmJk

To jest Forum Fanatyków
marvelo

#90 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8632 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 17 listopad 2019 - 23:12

Święta racja.

1415chris, dnia 17 List 2019 - 19:22, napisał:

Podejscie nr 2.[...]
Wyglada to tak:

49079708848_7af9a978aa_z.jpg

Dosc stabilnie, i teraz wieje tam gdzie trzeba. 

Miałem tak blisko koła. Dla mnie za blisko. Chętnie oddaliłbym tak jak ma HarveyDent, ale nie mam tyle miejsca. Książka pod nóżki robi robotę. 

1415chris, dnia 17 List 2019 - 19:22, napisał:

A z tym halasem, to myslalem, ze bedzie bardziej denerwujacy. Ale po odpaleniu innych muzyczno-halasujacych urzadzen, znika. Takze nie warto brac do serca tego co wczesniej pisalem. Niemniej strzelajac drzemke w fotelu nie polecalbym wlanczanie tego wiatraka :)

Tak jak już pisałem, wystarczy zakręcić nawet cichym trenażerem i szum bazowy wiatraka zanika.

Chciałoby się rzec, że drzemkę strzelać można, jak się ustawi próg załączenia wiatraka powyżej tętna wskazującego na zapadnięcie w sen ;) - jak tętno będzie niższe niż próg załączenia wentylatora, to po prostu nie powinno pracować. Ale jednak pracuje. Wystarczy, że wykryje pulsometr i będzie buczeć na 1% obojętnie jak wysoko ustawi się próg minimum. Trochę głupie. Przynajmniej jak się zdejmie opaskę, to po 3 minutach wiatrach usypia się do następnego wykrycia opaski. I startuje od 1% ;)

Z drugiej strony ten wiatrak nie służy do chłodzenia podczas drzemki. Do takich celów mam inne wiatraki z opcją 'sleep' ;)

#91 EmPe

EmPe
  • Użytkownik
  • 1038 postów

Napisano 20 listopad 2019 - 13:14

U mnie wygląda to tak, wiatrak jakieś 50 cm od koła i potrzebna książka, żeby się ratować. Co do samej pracy to po pierwszym treningu powiem szczerze że dupy nie urywa (chyba za bardzo się naczytałem tych wszystkich ochów i achów) ale spełnia swe zadanie i myślę, że nawet się polubimy. Z tym, że uważam, że cena za ten sprzęt jest wg mnie delikatnie przesadzona. Mam wrażenie, że się mniej pocę, a to już jak dla mnie duży plus ale irytuje mnie to buczenie zanim wejdzie na wyższe obroty, brak regulacji kąta nachylenia z przodu i tryb pracy<speed> wg mnie totalnie zbędny, chyba że ktoś chce się zagotować na takim, np. Alpe du Zwift. Reasumując dam mu szansę, choć do zachwytu jaki jest wyrażany w opiniach na jego temat jest mi póki co daleko. Mam nadzieję że w trakcie użytkowania się to zmieni
Pozdrower 857e7d806b1e16a39cf2a20f7ad36bc3.jpg
  • cowall lubi to

#92 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8632 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 20 listopad 2019 - 13:35

No ja mam trochę dalej, ale też podkładka potrzebna. Zbyt blisko to za wąskie (pion) chłodzenie, a tak mi jeszcze głowę omiata i nie potrzebuję dodatkowego wentylatora na łeb.

Jak już pisałem, tryb speed przydaje się do jazdy na rolkach - bezpośrednie przełożenie. Albo dla trenażerów hydrokinetycznych (olejowych), gdzie opór zależy od prędkości tylnego koła. No i jeśli ktoś przy okazji nie ma pulsometru ;)

Tak to jest w urządzeniach Wahoo, do ideału daleko, pomysł dobry, ale projektantowi zabrakło wyobraźni: dać regulację nóżek przednich lub ruchome żaluzje dyszy. Niestety, konkurencji brak. Z drugiej strony z ulgą pożegnałem dwa wiatraki podczas treningu. 

#93 alterego

alterego
  • Użytkownik
  • 1224 postów

Napisano 20 listopad 2019 - 13:48

Wiatrak za prawie tysiaka i do funkcjonowania potrzebuje książki. Trochę to słabe. ;)
  • JHartman lubi to

#94 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8632 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 20 listopad 2019 - 13:54

Można powiedzieć, że książka Twoim przyjacielem jest. Wiatrak mający oparcie w literaturze. Jak podłożysz podręcznik akademicki z AGH, to będzie opierał się na solidnej wiedzy inżynieryjnej 🤣.

A serio - jak oddalisz nieco dalej to podkładka nie jest potrzebna. Problem w tym, że nie każdy ma tyle miejsca, co sobie projektant tegoż ustrojstwa wymyślił, że mieć będzie. 

#95 HarveyDent

HarveyDent
  • Użytkownik
  • 1105 postów

Napisano 20 listopad 2019 - 15:29

alterego, dnia 20 List 2019 - 12:48, napisał:

Wiatrak za prawie tysiaka i do funkcjonowania potrzebuje książki. Trochę to słabe. ;)

Nie potrzebuje. Nieprzemyślana konstrukcja i ograniczone miejsce to nieszczęśliwe combo ograniczające zastosowanie w niektórych przypadkach. Grunt to zdawać sobie z tego sprawę. 

To jest Forum Fanatyków
marvelo

#96 EmPe

EmPe
  • Użytkownik
  • 1038 postów

Napisano 20 listopad 2019 - 16:13

HarveyDent, dnia 20 List 2019 - 14:29, napisał:

Nie potrzebuje. Nieprzemyślana konstrukcja i ograniczone miejsce to nieszczęśliwe combo ograniczające zastosowanie w niektórych przypadkach.

Dokładnie, trzeba przyznać też, że nie jest to też jakaś straszna wada, cała dodatkowa czynność związana z podlozeniem tam czegoś trwa góra całe 5sek.

#97 kal800

kal800
  • Użytkownik
  • 276 postów

Napisano 14 kwiecień 2020 - 22:01

Dobra, a jak nie Wahoo to co? Nie do końca mi chodzi o trenażerowe chłodzenie, ale blisko - musiałem kupić bieżnię z uwagi na panującą sytuację i jak się domyślacie, wentylacja jest absolutnie niezbędna. Z uwagi na konstrukcję tego sprzętu, stojący wiatrak podłogowy odpada, ponieważ cały strumień powietrza się odbija od panelu za którym biegnę, więc wymyśliłem sobie, że najlepszy będzie oscylator stojący przed bieżnią i skierowany w górę. Jest tego sporo na rynku w normalnych cenach, ale chciałbym mieć zdalne sterowanie - podobnie jak na rowerze na początku bym ustawiał najmniejszy nawiew i kończył na maksymalnym. Czy ktoś słyszał o takim wynalazku z pilotem? Szukam dzisiaj cały dzień i nic.... 

Road - Pinarello Dogma 60.1 2009 

Tri - S-Works Shiv 2017

#98 HarveyDent

HarveyDent
  • Użytkownik
  • 1105 postów

Napisano 16 kwiecień 2020 - 09:04

Może dlatego szukasz bezskutecznie bo nie ma czegoś takiego jak oscylator w znaczeniu wiatraka. Cyrkulator z pilotem to owszem i pełno tego na rynku .

To jest Forum Fanatyków
marvelo

#99 kal800

kal800
  • Użytkownik
  • 276 postów

Napisano 16 kwiecień 2020 - 09:08

HarveyDent, dnia 16 Kwie 2020 - 08:04, napisał:

Może dlatego szukasz bezskutecznie bo nie ma czegoś takiego jak oscylator w znaczeniu wiatraka. Cyrkulator z pilotem to owszem i pełno tego na rynku .

Cyrkulator 🤦🏼‍♀️

Road - Pinarello Dogma 60.1 2009 

Tri - S-Works Shiv 2017

#100 alterego

alterego
  • Użytkownik
  • 1224 postów

Napisano 23 wrzesień 2020 - 07:50

Sezon, którego nie jestem fanem się zbliża. Rozglądałem się za jakimś sensownym chłodzeniem i wpadłem na:
https://pl.aliexpres....4d3d20452Alxlz

Wysyłka z Hiszpanii, ma być na początku października. Na razie nie polecam. Jak dostanę i przetestuje to dam znać. ;)

Dodaj odpowiedź

Zaawansowany edytor tekstowy