Skocz do zawartości

Zdjęcie

Trenażer-Wentylacja

171 odpowiedzi w tym temacie

#61 EmPe

EmPe
  • Użytkownik
  • 1038 postów

Napisano 17 listopad 2019 - 12:14

heavy_puchatek, dnia 17 List 2019 - 08:45, napisał:

Mój mały wentylatorek jest ekstra, nie kazdy kupi Wahoo, na przykład ja nie kupię :P I można go ustawić wygodnie blisko roweru o ile nie masz hopla na punkcie symetrii i nie musisz ustawiać go na wprost przed kołem - stawiasz obok, można ustawić pod kilkoma kątami i "wyregulować" oddaleniem. Napisane ma 150W, używam tylko na pierwszym biegu (z trzech) przez cały rok, sporadycznie uruchamiam szybciej w środku lata. 300 PLN, koniec 

To jeszcze daj linka do tego cudeńka, albo chociaż nazwę jakąś ;)... Panowie, a jeszcze odnośnie Wahoo-jak to jest z głośnością u niego? Bo wyczytałem gdzieś, że potrafi trochę hałasować...Jakiś przykład, porównanie do czegoś?? ;)

#62 heavy_puchatek

heavy_puchatek
  • Użytkownik
  • 503 postów
  • SkądWroclaw

Napisano 17 listopad 2019 - 13:16

To jest bodaj Vacmaster Air Mover - sklep Cleva z UK, jeden taki widzę u nich na stronie. Kupiony jako dostępna w europie alternatywa dla "Lasko Fan" - ogólnie w USA mają tego do wyboru mnóstwo, a u nas mało, drogie, albo przemysłowe i wielkie. 

Jeszcze oprócz samej zabawki trzeba wymienić wtyczkę albo kupić przejściówkę z brytyjskiej - tak żeby się nie zdziwić.

Głośność tego ustrojstwa jest taka, że jak staniesz obok to... no taki bardzo bardzo cichy odkurzacz, albo po prostu wentylator. Na trenażerze i tak słychać tylko łopoczące powietrze. W każdym razie nie jest to uciążliwe urządzenie. Domyślam się, że Wahoo i wszystko o podobnej konstrukcji będzie ~ takie samo.

• EmPe lubi to

#63 EmPe

EmPe
  • Użytkownik
  • 1038 postów

Napisano 17 listopad 2019 - 13:38

heavy_puchatek, dnia 17 List 2019 - 12:16, napisał:

To jest bodaj Vacmaster Air Mover - sklep Cleva z UK, 

No jest to na pewno jakaś alternatywa dla drogiego Headwind'a. Ale tak, cena do PL z przesyłką 85 funciaków, tj. gdzieś w okolicach 420 pln + 200 pln które wydałem na dotychczasowy swój wiatrak i mamy w zasadzie tylko 300pln różnicy między Wahoo. Niby to też nie mało, ale boję się, że jak się nie sprawdzi, to za rok i tak będę myślał o Wahoo. Przemyślę temat i albo zostanę przy tym co mam teraz, albo po prostu sięgnę do skarpety, raczej chyba nie będę się bawił w półśrodki. Ale dziękuję za wskazówkę :)

#64 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 17 listopad 2019 - 13:47

Finalnie już zamówiłem mieszacz powietrza podłogowy, coś jak podesłał EmPe, 100W i średnica 45 cm. Do tego Sonoff z Banggood za 17,50 zł. Tak więc dzięki chłopaki za porady. Kiedyś może dojrzeję do czegoś bardziej zaawansowanego :)

#65 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8632 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 17 listopad 2019 - 13:54

Trzeba było brać średnicę z 10 cm większą. Koszt ten sam, efekt bez porównania lepszy. Choć i tak biorąc pod uwagę siłę nadmuchu/hałas to nie umywa się do wentylatorów promieniowych. Łopatki wentylatrów promieniowych zawsze będą głośniejsze. Znacznie.

Co do hałasu już pisałem. Mniej więcej na słuch wahoo max -> 2 stopień cyrkulator. Mniej więcej. Spróbuję z jakąś apką dB pomierzyć, choć mierzenie smarfonem może być mało dokładne.

Poziom wyjściowy 22 dB

1. stopień: 35 dB (czytelnia z szptami)
  2. stopień 44 dB
  3. stopień 52 dB
  4. stopień 55 dB

Dla porównania cyrkulator 110W/55cm, wentylator promieniowy ma nierównomierną charakterystykę hałasu i wytwarza zmienne pole dźwiękowe zależne od pchania powietrza łopatkami, przypomina to uderzenia powietrza w rytm pojawiania się łopatek.

1. 50 - 70 dB (rozmowa)
  2. 55 - 72 dB (rozmowa, ale więcej głośna muzyka)
  3. 60 - 75 dB (głośna muzyka)

W przypadku odwrócenia mikrofonu w celu zabezpieczenia przed bezpośrednim wpływem falowania powietrza:

Wahoo:

1. 35 dB (tu głównie poszum słyszalny z silnika, niezależny od siły nadmuchu)
  2. 44 dB
  3. 51 dB
  4. 53 dB

Jak widać do prawie 3 stopnia głównym źródłem hałasu jest dość specyficzny poszum silnika generowany stale, później dochodzi hałas pędu powietrza. Co ważne, pęd powietrza nie ma dużego wpływu na zmiany hałasu, jest stały a nie pulsujący jak przy wiatrakach.

Pozostałe pomiary przy odwróconym mikrofonie, żeby nie było dużych skoków pomiarowych dla wentylatorów promieniowych:

Cyrkulator:

1. 50 dB
  2. 54 dB
  3. 57 dB 

Wentylator stojący 60W 50 cm średnicy (pomiar mikrofonem odwróconym od źródła):

1. 36 dB
  2. 46 dB
  3. 50 dB

Subiektywnie moc nadmuchu jest skorelowana z poziomem dźwięku, czyli wentylator 60W/50cm dmuchając na 3 stopniu dmucha mniej więcej tak samo mocno jak cyrkulator na 1,  no i Wahoo na mniej więcej 70% mocy. 

Przypominam, że natężenie dźwięku mierzone w dB jest skalą nie liniową, a logarytmiczną, czyli wzrost natężenia dźwięku o każde 1 dB to teoretycznie 10x tyle co poprzednio (np. 10dB to 10, 20dB to 100, 30dB to 300 itd), jednak w przypadku dźwięku należy uwzględnić krzywą korekcyjną różną dla różnych częstotliwości dźwięku. Korekta dla bardzo niskich częstotliwości jest duża, dla bardzo wysokich dość duża, zerowa dla 1 kHz. 

• EmPe lubi to

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#66 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 17 listopad 2019 - 14:11

Nie widziałem nic większego chyba. Gwoli jasności 45 cm mają łopatki, cały diwajs 50.

#67 EmPe

EmPe
  • Użytkownik
  • 1038 postów

Napisano 17 listopad 2019 - 14:25

Prozor, dnia 17 List 2019 - 12:54, napisał:

Co do hałasu już pisałem. Mniej więcej na słuch wahoo max -> 2 stopień cyrkulator. Mniej więcej. Spróbuję z jakąś apką dB pomierzyć, choć mierzenie smarfonem może być mało dokładne.

Gdyby się to odnosiło do cyrkulatora jak mój, to by mnie w pełni satysfakcjonowało, problem w tym, że cyrkulator cyrkulatorowi nie równy ;) To może zapytam inaczej, jak tak jezdzicie to domownicy narzekają, że coś huczy??

#68 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8632 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 17 listopad 2019 - 14:35

Pomiary w poście nr #65.

Tak, w każdym przypadku powyżej 50 dB zaczyna robić się głośno, przy >55dB już hałas jest dość znaczny. Może to trochę śmieszne, ale tego typu hałas w przypadku trenażerów rolkowych to... dość cicho. Zauważalny (i męczący) staje się przy cichych trenażerach Direct Drive.

W przypadku jazdy Zwift i głośności jak mam standardowo ustawioną do oglądania TV (prawie nie oglądam), to właściwie nawet na najmocniejszym nadmuchu Wahoo prawie niesłyszalny, zlewa się z tłem (wirtualny szum opon). Cryrkulator na 3 stopniu był nie dość, że słyszalny, to jeszcze nierównomierne pchanie powietrza łopatkami jest dość męczące (falowanie dźwięku).

#69 HarveyDent

HarveyDent
  • Użytkownik
  • 1105 postów
  • Skądwe mnie tyle piękna

Napisano 17 listopad 2019 - 14:36

Cały czas mnie zastanawia wydajność cyrkulatorów osiowych podawanych prze producentów.
Bo tak: 
Dmuchawka promieniowa Puchatka: 150W, 16m3/minuta
Wahoo (promieniowy): 48W (pobór z sieci zmierzony przez GP Lamę 178W) , 12m3/minuta obliczone przez Straburskiego co w sumie może być prawdą
Cyrkulator podłogowy współosiowy : 60W 75m3/minuta a wydajność wielokrotnie niższa od promieniowych

Skąd te różnice? Czy nie czasami z tego że ilość powietrze przepływającego przez kanały w konstrukcji promieniowej łatwo zmierzyć, a producenci podłogowych "zliczają"  do wydajności poruszone powietrze w promieniu kilometra od wentylatora :) ?
Innego wytłumaczenia nie widzę, ale chętnie wysłuchał bym jakiegoś speca od wentylatorów

EmPe, dnia 17 List 2019 - 12:38, napisał:

No jest to na pewno jakaś alternatywa dla drogiego Headwind'a. Ale tak, cena do PL z przesyłką 85 funciaków, tj. gdzieś w okolicach 420 pln + 200 pln które wydałem na dotychczasowy swój wiatrak i mamy w zasadzie tylko 300pln różnicy między Wahoo.

No i dalej bez jakiejkolwiek automatyki :)

EmPe, dnia 17 List 2019 - 13:25, napisał:

To może zapytam inaczej, jak tak jezdzicie to domownicy narzekają, że coś huczy??

Tak samo jak przy cyrkulatorze - przy zamkniętych drzwiach za ścianą nikt nic nie słyszy, ale ja słyszę że wahoo glośniejszy
  • EmPe lubi to
To jest Forum Fanatyków
marvelo

Focus Izalco Race - rower nieelektryczny : Di2, Favero Assioma Duo, Garmin Edge 530, Varia RTL515, ION 200 RT

#70 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8632 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 17 listopad 2019 - 14:48

Mój cyrkulator 110W/50cm (średnica obudowy ;)) na 3 stopniu jest głośniejszy od Wahoo. Pomiary w poście nr #65.

No właśnie ta automatyka to największy "bajer". Jak dla mnie większy, niż trenażer interaktywny ;)

Wydajność wentylatorów promieniowych jest zacznie niższa niż wentylatorów osiowych, głównie dzięki efektowi odśrodkowemu zapewniającemu wyższe ciśnienie przy mniejszym hałasie. Właściwie w każdym urządzeniu klimatyzacyjnym stosuje się wentylator osiowy. W dmuchawach samochodowych też.

Dlaczego popularne są wentylatory promieniowe w zastosowaniach domowych? Bo są tanie w produkcji (chociaż osiowe też), strumień powietrza jest dość szeroki i zapewnia uczucie chłodu bez dokładnego celowania w obiekt. 

#71 EmPe

EmPe
  • Użytkownik
  • 1038 postów

Napisano 17 listopad 2019 - 14:55

HarveyDent, dnia 17 List 2019 - 13:36, napisał:

Tak samo jak przy cyrkulatorze - przy zamkniętych drzwiach za ścianą nikt nic nie słyszy, ale ja słyszę że wahoo glośniejszy

Dobra dzięki Panowie :) Prozor zaszalałeś z tymi pomiarami :D Dziękuję :)

#72 HarveyDent

HarveyDent
  • Użytkownik
  • 1105 postów

Napisano 17 listopad 2019 - 15:01

No fakt. Ciśnienie powietrza - słowo klucz . W otwartej konstrukcji wentylatora osiowego będzie wielokrotnie niższe.

Przemysłowe potwory przepychają "zaledwie" 44m3/min https://allegro.pl/o...m3-h-8512695606  przy ponad pińcet watach mocy :D Światła na ulicy przygasają, mocować rower kotwami do podłogi bo wy....dmucha  za okno  razem z ościeźnicami:)

• Prozor lubi to
To jest Forum Fanatyków
marvelo

Focus Izalco Race - rower nieelektryczny : Di2, Favero Assioma Duo, Garmin Edge 530, Varia RTL515, ION 200 RT

#73 heavy_puchatek

heavy_puchatek
  • Użytkownik
  • 503 postów
  • SkądWroclaw

Napisano 17 listopad 2019 - 15:20

Jednym potworem podczas gorącego lata 2015 chłodzili się u mnie monterzy i spawacze podczas prac obiektowych. Wentylator trzeba było ustawić za ścianą i dmuchać mniej więcej w drzwi pod kątem bo inaczej zdmuchiwał wszystko. Oczywiście był wyłączany na czas spawania :) Znaleźliśmy na hali więc szkoda było nie skorzystać. 1200W czy coś koło tego - ogólnie moc nie wydaje się jakaś przerażająca w porównaniu do domowego wentylatora 70W, ale średnica 1100mm (z tego co pamiętam) - to robi robotę. Raczej ciężko byłoby oddech złapać na trenażerze :) 

A to zwykły osiowy był. Przy tym co wkleiłeś gdyby dobrze przycelować to pewnie możnaby się razem z trenażerem przewrócić :D

#74 skraburski

skraburski
  • Użytkownik
  • 202 postów
  • SkądWrocław

Napisano 17 listopad 2019 - 15:28

A jeszcze pytanie, czy ktoś użuwał wentylatora kanałowego?

https://allegro.pl/o...m3-h-7417430479

Można by tylko dorobić jakąś podstawę i powinno być ok. Tylko ciekawe jak z hałasem.

#75 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8632 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 17 listopad 2019 - 15:52

Ale sterowania dalej brak. I tu jest gwóźdź programu. Jak komuś się będzie chciało spiąć kontroler z odbiornikiem ANT i zrobić sterowanie za stówę czy dwie to będzie miało spory sens. A tak pozostaje sterowanie bezprzewodowe (pilot czy wifirifi) albo na kablu (choć to mało wygodne).

#76 EmPe

EmPe
  • Użytkownik
  • 1038 postów

Napisano 17 listopad 2019 - 16:34

Pany zakup zrobiony... W Was widzę winowajców takiego stanu rzeczy :D. Na poważnie to mam nadzieję, że to ustrojstwo jest warte każdej wydanej złotówki. Raz się żyje ;) Zdam relacje z pierwszego wrażenia jak tylko dotrze...Pozdrawiam :)

#77 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8632 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 17 listopad 2019 - 16:41

Niedziela, czyli na odległość. Jak nie spełni założeń, to odeślesz i po problemie ;)

Jednak myślę, że zostanie (pamiętaj o ustawieniu min/max stref tętna pod swoje potrzeby).

• EmPe lubi to

#78 HarveyDent

HarveyDent
  • Użytkownik
  • 1105 postów

Napisano 17 listopad 2019 - 16:50

Pokochacie się i szybko polecisz z kartonem do kosza :)

• EmPe lubi to
To jest Forum Fanatyków
marvelo

#79 EmPe

EmPe
  • Użytkownik
  • 1038 postów

Napisano 17 listopad 2019 - 16:58

Prozor, dnia 17 List 2019 - 15:41, napisał:

(pamiętaj o ustawieniu min/max stref tętna pod swoje potrzeby).

Nie chcę już przynudzać, bo pewnie jest tam jakaś instrukcja i wszystkiego się dowiem, ale jak już napisałeś...tzn. że co mam mu podać swoje spoczynkowe i hrmax??

#80 JHartman

JHartman
  • Użytkownik
  • 407 postów
  • SkądWarszaw

Napisano 17 listopad 2019 - 16:59

Do sterowania wentylatora polecam gniazdo z pilotem.

Na przykład coś takiego z Castoramy, cena 33 zł. Za 70 zestaw z trzema gniazdkami:

d46e4f48c93f698da5c169d1809b5c94.jpg

Sonoff że sterowaniem z telefonu jest dużo mniej wygodny (miałem, przerabiałem).

Pozdrawiam,
Jarek

Sent from my iPhone using Tapatalk
  • Bzyk lubi to

Dodaj odpowiedź

Zaawansowany edytor tekstowy