Jeśli chodzi o wygląd ultra małych ram, no cóż wole i tak 100 razy bardziej wygląd tych ultra małych niż dużych. Wszystko też zależy od samego roweru, które ramy w najmniejszych rozmiarach wyglądają beznadziejnie. Niestety wszystkie ramy w rozmiarach 58+ wyglądają śmiesznie.
Wiadomo, najładniejsze rozmiary to zawsze będą 52-54.
Hej, korzystając z tego ze ktoś ma Aeroada XXS pytania drobne:
1) Czy do koszyka na rurze podsiodłowej wejdzie duży bidon, idealnie litrowy? W swojej małej ramie (nie Canyon) wierciłem otwór żeby dołożyć nitonakrętkę a wcześniej jeździłem z koszykiem łapanym na jedną śrubkę - tak, żeby go przełożyć niżej. Da się go w razie czego przełożyć w ten sposób w tej ramie?
Czy wejdzie? Pewnie wejdzie, pytanie tylko jak go tam włożysz . Są koszyki na bidon wkładane od boku, ale nie miałem osobiście, nie wiem jak się sprawdzają. Pytanie tylko po co litrowy bidon?
Poglądowo masz zdjęcie z bidonem 0.7l - oceń sam czy Ci to wystarcza
2) Gdy szukałeś mostka - da się kupić coś na tę średnicę sterówki, ale z większym gięciem, coś typu -17*? Podróbka kokpitu Canyona z Ali to -15* (Canyon na tak trudne pytania nie odpowiada), chociaż to też mi nie pasuje - moja kiera na górze przy klamkach ma 360mm a aerocockpit nie.
Da się kupić mostek -17 stopni na rurę o średnicy 1 1/4. Ten mostek (Pro Vibe), ma wariant -17*, aczkolwiek import tylko z taiwanu za konkretną kwotę. Nigdzie indzie go nie znalazłem. Masz kiere 360mm szeroką?
3) Jeszcze odnośnie sterówki - ta fikuśna podkładka na pokrywie sterów to jest coś po prostu demontowalnego (podkładka) czy element sterów? Strasznie to wysokie.
Chodzi mi po głowie nowy rower - tarcze, koła pod tubeless no i wtedy to już musiałaby być maszyna aero. A że aero to głównie pozycja to chętnie bym się dowiedział czy Aeroad faktycznie byłby bardziej aero od mojego aktualnego marketowca
Ta podkładka ma około 18mm wysokości, i jest to osłonka łożysk steru. Jest to po prostu nakładane od góry, tak jak zwykła podkładka dystansowa. Musiałem dokupić ten element u canyona, bo wcześniej była ta podkładka pod podrobiony kokpit h11 - ta podkładka też nie była oryginalna swoją drogą. Nie pamiętam ile to kosztowało, jak to bardzo Cie interesuje to poszukam, ale w okolicach 20 zł. Widziałem na jakimś forum, że ktoś na drukarce 3d drukował sobie taką podkładkę, tylko o wysokości bodaj 8mm, ale jest to raczej nie dostępne nigdzie od ręki.
Pytanie tylko jakiego wzrostu jesteś, bo ten rower można naprawdę zglebić ostro. Ja mam 163 cm wzrostu, i dosyć krótkie nogi, a obecnie mam różnice miedzy siodełkiem na kierom 8cm, czyli pozycja prawie jak zawodowcy o podobnym wzroście. Na ten moment nie czuje potrzeby obniżania mostka jeszcze bardziej, bo praktycznie po każdej jeździe powyżej 3h, czuje delikatny dyskomfort w lędźwiach. Muszę się na pewno przyzwyczaić do tej pozycji.
Nawet jeśli, to popatrz, wywalenie podkładek spod mostka to jest 20mm, a wrzucenie mostka -17 stopni (przy zachowaniu tej samej długości) to kolejne 13mm niżej. Myślę, że raczej wyczerpie to potrzeby każdego.
Podsumowując, gdy byłem na etapie szukania roweru, i porównywania geometrii to ten model miał zdecydowanie najbardziej agresywną geometrie na rynku.