Maraton Rajcza TOUR_ 06.08.2011
Napisano 07 sierpień 2011 - 19:27
Samo rozmieszczenie bufetów (równe odległości) było dobrym rozwiązaniem - pierwszy w 1/4 dystansu, drugi w połowie i trzeci w 3/4 dystansu (mam na myśli trasę GIGA). W takim przypadku, można podejść do 'zasilania się' taktycznie i bez kombinowania, bo jakbym miał, załóżmy, na 200km trasie pierwszy bufet już na 40km, a drugi na 120km i jeszcze trzeci gdzieś na 20km przed metą, to, przyznaj sam, że wtedy dopiero musiałbym się nieźle nagłowić ile zapasów zabrać w kieszonki z pierwszego bufetu, żeby w miarę bezpiecznie (z naddatkiem, ale nie, żeby mi zabrakło!) doczłapać do kolejnego bufetu. No chyba, że tak jak wspomniałem wcześniej, ktoś jedzie na wynik, zapakuje co mu potrzebne przed startem, a na bufety nawet nie spojrzy po drodze. Ale przecież, jak mówił pewien mędrzec sprzed wieków: każdy ma swoją jazdę. I takie też podejście szanuję i tego nie poddaję krytyce, bo nic mi do tego. Jedynie zwracam uwagę na rozmieszczenie bufetów na trasie, a na owej (GIGA), ułożonej przez Wieśka, było ono w sam raz (jak dla mnie!).
I jeszcze wracając do owej dziewczynki - nic do niej nie mam i chwała jej za to, że tak dzielnie spisywała te numery, ale jak widać (po wpisach innych), ta kwestia została lekko niedopracowana. Z resztą zawsze będzie z tym problem i protesty zawodników z tym związane, jeśli numery na trasie będą wpisywane ręcznie a nie sczytywane elektronicznie - jest to poprostu podstawa do ewentualnych zastrzeżeń w stronę organizatora (w przeciwieństwie do bramki i wyniku elektronicznego, na który mamy dowód w postaci wpisu w komputerze, a nie przeoczenia kogoś, bo sędzia/spisujący na trasie nie zdążył wyłapać wszystkich z przelatującej licznej grupki ...).
Mam nadzieję, że już wszystko jasno i w miarę zrozumiale przedstawiłem. I tak jak napisałem wcześniej (no może nie wprost, ale kontekst prawidłowy można było wyciągnąć) - maraton mi się podobał ;-)
Napisano 07 sierpień 2011 - 19:31
co do cwaniactwa, to już po wyścigu gadaliśmy, że co raz częściej się zdarzają przypadki osób, która patrzą tylko jak innych zrobić w ch... i przykre to jest. dawno się tak nie nakląłem na trasie, żeby jakoś współpraca się układała i korzystający z niedozwolonej pomocy (i nie respektujący koleżeńskich umów) jednak tak łatwo nie mieli - mam nadzieję, że nikt do siebie za dużo nie wziął

trasa, taka średnio górska, szybka, całkiem fajna.
Gosc_Lexluthor_*
Napisano 07 sierpień 2011 - 19:45
Ze zmianami wyszło jak wyszło, wiadomo że na płaskim przeważa jazda w grupie, jest prędkość i ryzyko. Lecz przyjeżdżają bardziej i mniej doświadczeni w jeździe na szosie, którzy boją się być na prowadzeniu grupy. Przychodzi do przejęcia zmiany na prowadzenie i osoba robi odskok ile bozia w nogach dała szarpiąc tempo, lub ciągnie z klapkami na oczach w myślach powtarzając "ile jeszcze, czy za słabo, kiedy odpuścić" w efekcie ciągnie i ciągnie. Niektórzy mają nawyki z MTB mają taki styl "Napieralski".
Sytuacja zawodnik schodzi ze zmiany w prowadzeniu i zamiast cofnąć się na tył ląduje jako 3 z grupki 10 osobowej, bo ktoś go wpuścił. Dlaczego?
1) Albo uważał, że zejście na koniec to zły pomysł i uważał że stać go na więcej.
2) Zawodnik nr 4 mógł się bać przejąć prowadzenie.
3) Zawodnik nr 4 chciał go zajechać w trupa. Każdy doświadczony będzie wykorzystywać takiego na "Napieralskiego" w szczególności grupę Napieralskich.
Dlatego fajnie jest gdy w grupie znajdzie się perswazyjna osoba, która pomimo zmęczenia potrafi nastawić grupę, czasem można w kilka osób próbować ustawić zmiany wywierając wpływ na całą grupę. Ustalić po ile ciągniemy, powiedzieć każdemu, ktoś przekaże dalej, nie dużo jak jest 10 osób to i po 15-sekund wystarczy, pamiętając by wychodząc na prowadzenie nie szarpać. I leci. Pierwsza, druga rotacja w szyku może być niezbyt zgrana ale każda kolejna będzie lepsza. Ktoś już słabnie i nie trzyma prędkości to zawsze można go lekko popchnąć, to szybko załapie ze musi troszkę mocniej.
I co potem, 20km do mety przestajemy współpracować i robimy walkę o miejsca. I jest. Zawsze lepiej przygotowany wygra, fajnie jest jak grupa współpracuje. Dlatego jestem za chociaż jednym z całego cyklu wyścigiem o nie tak wielkiej liczbie przewyższeń, tam się tego nie nauczy i nie doświadczy podczas ścigania.
No ale fajnie się mówi a wychodzi jak wychodzi 8-) od humoru i czucia. dst 120 Jechałem w 2/4 czasem 3/4 długości szyku. Miałem siły pewnej na depnięcie do 65km na zmianę ani razu nie wyszedłem, cała grupa była bierna. Tylko 3 osoby pracowały na przedzie, wyczaiłem, że prowadzą zmiany dość długo, nieregularnie, reszta w cieniu schowana, to nawet się nie szarpałem by poprowadzić.
Jechałem w grupce z zawodnikiem na Romecie, dużo prowadził, coś tam próbował ułożyć. W pewnym momencie się wkurzył i przycisną urywając grupę po takim cięższym pagórku, musiało minąć jakieś 15-20 min za nim go moja grupa złapała. Następnie był rozjazd mega-giga, grupa się potasowała, nie wiadomo z skąd, kiedy pod granice było nas 30/40 chłopa. Sądziłem że jadę gdzieś pośrodku, gdy się oglądnąłem byłem na końcu. Dalej już wiedziałem że akumulatory siadają i popuściłem.
Napisano 07 sierpień 2011 - 19:57
saint trza było ich jeb...... nie przejmuj się, właśnie dobrze jakby wzięli to do siebie bo może następnym razem tak cwaniakować nie będą
Napisano 07 sierpień 2011 - 20:21
Napisano 07 sierpień 2011 - 20:33
Cytat
o 13:20 jeszcze była, ale mogła się szybko skończyć. Leżała na tacy tak trochę na uboczu tak więc nawet nie jestem pewien czy to od ekipy bufetowej nie było, ale poczęstowali za co dziękuję :-DJaka czekolada - dlaczego ja nic nie wiem?
Napisano 07 sierpień 2011 - 21:01

Jeśli chodzi o organizację to według mnie:
1. Start Giga i Mega powinien być jednak osobno, po pierwsze ciężko się było połapać kto na jaki dystans jedzie, bo numery różniły się tylko na kierownicy, po drugie po prostu jechała za duża grupa i było niebezpiecznie - szczególnie w Węgierskiej Górce jak napisał Saint
2. Lokalizacja mety niestety beznadziejna, najpierw ostre tempo grupy przy jadących samochodach, a na końcu to rondo i uliczki z zakrętami po 90 stopni, niebezpiecznie to mało powiedziane. Lepiej byłoby zrobić pomiar czasu na przełęczy, a najlepiej znaleźć jeszcze jakiś podjazd na deser, bo ten był "nieodczuwalny"

3. Pomiar czasu - nie rozumiem dlaczego wpadając na mecie w dużej grupie nie mam takiego samego czasu jak zwycięzca tej grupy tylko każdy po kolei ma doliczane sekundy, przecież nie tak się to liczy w kolarstwie.
4. Trasa fajna, szybka, tak jak ktoś napisał wcześniej "NieWieśkowa"

pozdrawiam
Trzymaj Koło - blog dla PRO amatorów
Wycieczki weekendowe i atrakcje turystyczne

Napisano 07 sierpień 2011 - 21:33
Co do bufetów, to pewnie nigdy nie da się ich ustawić, tak żeby pasowało wszystkim. Może dla tych mniej zaawansowanych albo pokonujących te równiny walcząc z wiatrem solo, taki bufet ratunkowy pod koniec był zbawieniem. Dla mnie w tych warunkach było to obojętne, zatrzymałem się tylko na Krowiarkach i wystarczyło bez problemów. Tutaj chciałbym powiedzieć, że pomimo 2 osobowego składu organizacja tego bufetu to poezja. Pit stop jak w Formule 1. Jakby mieli po 4 ręce. Wyjeżdżałem ostatni, to pan włożył banana do kieszonki w mojej koszulce mówiąc, że przyda się na Słowacji (przydał się) i jeszcze rozpędził mnie, żebym łatwiej dojechał do reszty. Chyba wszyscy w grupie byli pod wrażeniem zapału i entuzjazmu. Wiesiek powinien dać im podwyżkę ;-) , a już na pewno przekazać podziękowania od 2 grupy.
Co do współpracy w grupie to ja napiszę coś zupełnie innego. Jeszcze nigdy nie jechałem w tak świetnie współpracującej grupie. Każdy odwalał swoją robotę z przodu i schodził na koniec, jak na TTT. Grupa sformowała się za Przysłopem, bo wcześniej było czarowanie i szarpanina w grupie czołowej. Oczywistą sprawą dla mnie jest, że w momencie, gdy jadę w pierwszej grupie, to nie wychylę nosa na zmianę, bo jestem tam gościem i wiem, że wcześniej czy później zostanę urwany. To, że dojechałem w 1 grupie pod Przysłop, świadczy o braku organizacji najlepszych. Gdy już nas zostawili, to pewien doświadczony zawodnik powiedział: „w końcu odjechali, teraz można zacząć jechać swoje”. Tak że saint popełniłeś błąd taktyczny, spiesząc się tak na Przysłopie, zostałbyś z nami i miałbyś sielankę, a na mecie objechałbyś mnie i miejsce w kategorii zachowane :mrgreen:
Cytat
To gratulacje za ukończenie pomimo kontuzji i klej się szybko, bo sezon w pełni!Okazało się, że mam pęknięty obojczyk
Napisano 07 sierpień 2011 - 21:43
Jeszcze coś a propos Road Trophy. Dla mnie ten dystans był już długi. Patrząc po wynikach gros ludzi pojechało na 120 km (ok. 160 osó

Jestem ciekawy , czy ta różnica ilości osób jadących na 120 km i 180 km da coś do myślenia Grzegorzowi Golonko, a może po prostu Road Trophy ma być wyścigiem dla 40 osób, a nie 200? Może to się Organizatorowi w jakiś dziwny sposób bardziej kalkuluje, gdy jest mniej osób??? Skoro tak, to może w piątek zróbcie czasówkę na 60 km (żeby ustalić klasyfikację już na niedzielę), potem 2xpętla wokół Trójstyku, czyli 150 km, w sobotę 150 km i w niedzielę może na dokładkę połączenie Rajczy i Pętli, czyli 200 km, żeby nie było za łatwo. Wtedy wielkie wpływy z wpisowego od startujących murowane.
Pozdrawiam
Piekieł
Napisano 07 sierpień 2011 - 22:11
Cytat
Cytat
Pozdro dla wszystkich z trasy ,których zwyzywałem i tych ,których wyzywać nie trzeba było i szło z nimi jechać..
...
Pozdro też dla Ciebie - to ja na początku trasy zapytałem 'Co tak ciężko, Panie moderatorze?" (odpowiedziałeś, że to przez nadmiar obowiązków ...) i później w przelocie zapytałem czy to o tym zapieku wspominałeś na forum, kiedy wyprzedzałem Cię pod górę ;-)
No to siemanko ! Wybacz ,ale nie poznałem Cię ;-) Przez nadmiar obowiązków na forum [tak śmiecicie

- na tą drugą część zdania zabrakło tchu :mrgreen:
ale powiem Ci ,że aż się miło robi i fajnie się słyszy gdy ktoś Cie poznaje na trasie i coś zagaduje :mrgreen:
Przem59, już tam nie będę zgłaszał nic

Cytat
Jeden kolega tu pisał, że niektórzy jechali na zmianie i potem schodzili na 4. miejsce i On biedny nie mógł wyjść na zmianę. Ja tak często robiłem, ale jak pierwszy raz schodzę ze zmiany i na 4.-6. miejscu nagle się robi dziura, bo nikt nie raczy jechać to co mam odpuścić? I tak było za każdym razem. Kolejni inteligentni "podpalacze" wychodzą na zmianę i jadą 35km/h po płaskim, a potem jest hopka i jadą 38 km/h, a za szczytem 25. Ja się pytam po co?
to samo było w mojej grupce.. ale wiesz co ja robiłem.. schodzę ze zmiany i widze jak ustępują mi miejsca.. zwalniałem max.. grupka z przodu odjeżdżała i ja rant, mocny skok ,sprint do przodu i dojeżdżałem sam.. fakt kosztowało to sporo sił bo w końcówce umierałem ,ale udało się w ten sposób kilkanaście osób zerwać.. ;-)
w sumie pierwszy taki maraton gdzie rwałem mocno od samego początku, gdzie walczyłem by nie puścić koła grupce.. :roll:
Napisano 07 sierpień 2011 - 22:34
Gosc_orbea29er_*
Napisano 08 sierpień 2011 - 06:39
Wiedziałem, że nie będzie grupki do współpracy przez mniejszą frekwencję. Jeszcze jak na 41 kilometrze złapałem kapcia, to już zostałem sam z pojedynczymi osobami do pokonania pozostałe 134 km. Miałem dużo czasu powspominać sobie Rajczę 2010, gdzie jechało się szybko w grupce kolarzy.
Trasę z kryzysami pokonałem 7 godzin i to jeszcze na rowerze mtb.
Jakby większość pojechała dystans według regulaminu, to nie byłoby takiej dyskusji na forum.
Dystans długi zrobiłby swoje. Dzisiaj mogę dumnie ubrać koszulkę z profilem 175 km. 8-)
Napisano 08 sierpień 2011 - 06:54
albo ja nie umiem czytać, albo wyraźnie stoi tam że dla pozostałych kategorii dystans do wyboru?
może ktoś jeszcze miał inne plany na niedziele, drugi wyścig, może ktoś musiał wcześniej być w domu, a może komuś po prostu nie chciało się jechać długiego dystansu i już.
dumny to ja jestem z koszulki z Pętli z tego roku bo tam były góry.
Napisano 08 sierpień 2011 - 07:09
Jest wyraźny zapis w regulaminie, były po wyścigu protest do sędziów. I co ? Oklaskiwaliśmy gości na podium. Wszyscy potępiamy doping, te jest tym samym, skoro jest to działanie zakazane regulaminem. Ja wiem ile pracy i poświęcenia wkładają moi znajomi by osiągnąć dobre wyniki. Jeśli na tak długiej trasie muszą stanąć na bufecie, a potem gonić tych którym podają wszystko przez okno to co to ma wspólnego z uczciwą rywalizacją. Sami wiecie ile sił kosztuje jeśli trzeba przygiąć się kilka razy w ten sposób na trasie. Jest mi bardzo przykro że znów musieli walczyć z cwaniakami i tym razem im ulec. Czyżby byłą to już tradycja że niektórzy wygrywają na Roda Maraton za pomocą nieuczciwych posunięć. Ja wiem że dla większości z Was to nie ma znaczeni, dzieje się to w czołówce, ale czemu tym osobą należą się brawa od wszystkich jak stają na pudle?
Gosc_orbea29er_*
Napisano 08 sierpień 2011 - 07:09
Cytat
Na długim dystansie było 1000 m więcej przewyższeń. A według regulaminu:dumny to ja jestem z koszulki z Pętli z tego roku bo tam były góry.
Cytat
czyli tylko 20 pkt.Jeśli na imprezie zorganizowano maraton na kilku dystansach, to na potrzeby klasyfikacji generalnej punkty przyznawane są za miejsce na dystansie najdłuższym. Dla krótszych dystansów obowiązuje minimalna ilość punktów.
Napisano 08 sierpień 2011 - 07:15
Marcin nie bardzo rozumiem o co chodzi ci z tymi o 1000m więcej przewyższeń?
Chyba nie chcesz mi wmówić że Rajcza była o 1000m metrów wyższa niż giga z Istebnej?

EDIT
przytaczasz fragment o punktach co nijak ma się do możliwości wyboru dystansu takiego jaki komu pasuje z różnych przyczyn.
Gosc_orbea29er_*
Napisano 08 sierpień 2011 - 07:58
Cytat
Z takim nastawieniem, to bym się nie zapisywał na Road Trophy. Na mega było tylko ok 1200 m przewyższeń, o 1000 m mniej od giga w Rajczy. Etapówka będzie o ok 30-50% cięższa od mega w Rajczy.Jeszcze coś a propos Road Trophy. Dla mnie ten dystans był już długi. Patrząc po wynikach gros ludzi pojechało na 120 km (ok. 160 osó
, a na 180 km tylko 40 osób. To o czymś świadczy. Dla mnie ten dystans był już męczący, ale spokojnie do przejechania. Pewnie 150 km też bym, ukręcił, ale ta ostatnia godzina by mnie dobiła.
Napisano 08 sierpień 2011 - 08:07
Uwarunkowania geograficzne nie pozwoliły na inne lepsze rozmieszczenie. Namestovo odpadało.
2. Zamieszanie na mecie - biorę winę na siebie - sędziowie zostali już "zwolnieni" ze służby - nie dopełnili wszystkich obowiązków bo nie posłuchali mojej rady: wąski rękaw do łapania większej grupy. Mety na przełęczy nie udało się ustawić bo nie otrzymałem zgody o właściciela terenu. Nauczka na przyszłość: meta na Koczym Zamku ;-)
3. Zamiast w koszulki inwestujemy w elektroniczny pomiar czasu. BASTA.
4. Trasa była bardzo dobrze oznakowana. Jeśli ktoś nagle skręca na strzałka przy której napisano MTB (była taka jedna) to ... pomylił imprezy. TO zawodnik popełnia błąd skręcając za strzałką MTB. Moje były wyraźnie inne. To tak jakby zamiast do Korbielowa pojechał do Żywca. Nie mam prawa ani zgody na malowanie komuś po strzałkach. A gdyby tak ktoś pomalował nasze Rajcza TOUR dla własnych potrzeb na dzień przed imprezą?
5. Starty odrębne mega i giga koniecznie muszą być! W roku 2011 nie uzyskałem na to zgody. W kolejnych latach będę o to zabiegał.
6. Nie-Wieśkowa trasa: Rajcza to nie Pętla. Ma być nieco bardziej stonowana. Aby było urozmaicenie w cyklu. Jak komu nie pasuje - nich nie startuje. Chyba że ... meta na Koczym ;-)
7. Pomoc techniczna - pomoc na trasie z pobocza jest dozwolona w RM. Ewidentne przypadki wspomagania z jadącego samochodu mające wpływ na wynik będziemy uwględniali. Jednak do tej pory nie wpłynął żaden oficjalny protest. Czekam na wasze konstruktywne pomysły jak to rozwiązać w przyszłości w praktyce. Aby było czytelnie dla wszystkich i abym nie musiał rozstawiać na trasie 500 sędziów.
8. Punkt kontrolny na Krowiarkach spisał się na 100% bezbłędnie - wszyscy gigowcy zostali odnotowani bez ani jednej pomyłki.
9. Bufet na Krowiarkach wg życzenia dostanie podwyżkę. Za tego PIT-Stopa ;-)
10. Rajcza TOUR pokazała że MTB-owcy jeszcze dużo muszą się nauczyć. Szosa wymaga trochę więcej pokory, uwagi i szacunku dla kolegi.
Macie jeszcze uwagi do wyników piszcie bezpośrednio do mnie wiesiek@mtbbeskidy.pl.
Dziękuję za słowa pochwały i za słowa krytyki - wszystkie uzasadnione traktuję bardzo poważnie.
Napisano 08 sierpień 2011 - 08:15
Cytat
Taka moja mała sugestia Wieśku. Na TDPA za elektroniczny pomiar czasu odpowiadała firma DomTel - Sport ze Słupska. Wszystko działało idealnie, startujących ponad 900 ludzi.
Napisano 08 sierpień 2011 - 08:32
Wiesiek Legierski napisał/a:
na mecie wystarczy medal dla finiszera i makaron . pozdrawiam