Skocz do zawartości

Zdjęcie

Puchar Równicy maj 2011

• Zamknięty Temat jest zamknięty
496 odpowiedzi w tym temacie

#361 rastaman

rastaman
  • Użytkownik
  • 17 postów
  • SkądŻory

Napisano 22 maj 2011 - 20:43

A to moje APROPOS!!! co do STARTU!!! Kto wymyślił taki start!!! Wszyscy na "WARIATA" MASAKRA!!! Jak porównać czasy tych co na początku pognali do tych co byli powstrzymani przez policmajstra!!! :-o Obłęd!!! Ś.P. Jan Ferdyn zabiegał o start grupami wiekowymi i według punktacji!!!!!!!!!! Byłby porządeczek!!! :-P I chyba odpuszczę sobie tę "edycję" jak ma być tak na reszcie maratonów..............A w tym miejscu gratuluję wszystkim którzy ukończyli "bardzo górski" maraton...Śmigajmy Razem!!!!!!!!!!

#362 mariusz k

mariusz k
  • Użytkownik
  • 836 postów
  • Skądrybnik

Napisano 22 maj 2011 - 21:23

Ja nie startowałem ale jechali dwaj koledzy i z tego co wiem to narzekali na to że policja ich zatrzymała no i na drogi, ale to już inna sprawa bo w Polsce ciężko zrobić wyścig tylko po dobrych drogach. Ale co tam w Czechach też dzisiaj zjeżdżaliśmy 80km/h po złym asfalcie i nic się nie stało po za kilkoma gumami m.in ja takową złapałem.

Ale co tam na Górze św. Anny będzie nas kilku i zrobimy od startu taki dym że policja nie będzie musiała rozdzielać grup ;-)

#363 mickrz

mickrz
  • Użytkownik
  • 423 postów
  • SkądKatowice

Napisano 22 maj 2011 - 21:23

Cytat

JESLI MA TO BYĆ FORMA RZECZYWIŚCIE MARATONOWA A NIE SCIGANIE JAK NA WYŚCIGU TO PROSZĘ PUSZCZAĆ NA TRASĘ W ODPOWIEDNICH GRUPACH I ODSTEPACH CZASOWYCH NA STARCIE,INACZEJ PROBLEM POZOSTANIE. albo zapewnic odpowiednie zaplecze do obstawienia trasy,nie tylko Policja przeciez może to robić.Jak to jest że wyscigi szosowe potrafia być obastawione na trasie a maraton z duuuużo wyższymi opłatami startowymi nie??

Kolego, jeśli Cię dobrze zrozumiałem to chcesz wyścigu. Jeśli tak to zrób licencję jeździj na kryteria, tam będziesz miał ruch zamknięty, prawoskręty i co tylko zechcesz. No i będziesz jechał np 10 rund po 1,2km. Miłego ścigania.

Jeśli przyjechałeś na imprezę do Ustronia - to zaakceptowałeś jej regulamin z pełną konsekwencją - ruch otwarty był jedną z nich, jak i stosowanie się do przepisów drogowych. Strat wspólny ma być znakiem naszego cyklu. Sytuacja z Policją (jednym policjantem) spowodowała zamieszanie.

Jeśli miałeś za mało osób obstawiających i uważasz że wpisowe było za wysokie - powtarzam zrób licencję. Tam się ścigasz za mniej i masz ruch zamknięty.

PS I nie używaj Caps Locka bo to trochę nie ładnie.

#364 Gosc_senjiro_*

Gosc_senjiro_*
  • Gość

Napisano 22 maj 2011 - 21:35

Cytat

Ale co tam na Górze św. Anny będzie nas kilku i zrobimy od startu taki dym że policja nie będzie musiała rozdzielać grup ;-)

Pójdzie robota i pozamiatane :mrgreen:

#365 krzy1976

krzy1976
  • Użytkownik
  • 2670 postów
  • SkądJary

Napisano 22 maj 2011 - 22:04

Cytat

Może więcej już nie pokazujcie danych bo będzie dyskwalifikacja ;-)
Było tam kilka znaków STOP wiecie co to oznacza??
Trzeba się zatrzymać a u was tego nie ma :-/
A po drugie widze że Krzysiek dotarł tylko do 749 metra a powinien do 763 będziesz musiał dokręcić; -)

Zaczynasz się bawić w policjanta, może minąłeś się z powołaniem ? ;-) Za to przejechałem 127km a nie 120 czy 125km :-)

#366 krzy1976

krzy1976
  • Użytkownik
  • 2670 postów
  • SkądJary

Napisano 22 maj 2011 - 22:07

Cytat

krzy1976 tysiąc watów, wiesz może w którym to było momencie trasy?

BTW a myślałem że ja tylko twardo kręce,ale ty masz średnią cad jeszcze mniejszą ode mnie;)

EDIT
a już wiem, na rundach, sorrki nie mam Garmina nie zauważyłem tych wykresów wszystkich, fajna sprawa ten Garmin, będę się musiał kiedyś zaopatrzyć w takowe. ale 1000 watów to szacun;)

Normalnie aż tak bardzo nie kręcę twardo, wynikało to raczej z tego że nie umiem jeździć pod górę, to po pierwsze. Po drugie miałem pożyczony rower i tarcze z przodu 42/53, więc mogłem zrzucić tylko na 42, no jeżeli się udało to zrobić bo część mniejszych podjazdów zrobiłem na 53 bo klinował mi się łańcuch w czasie przerzucania pomiędzy tarczami i musiałem wracać do tarczy 53 i tak już podjeżdżałem. No i kaseta 11/23 ale to raczej z wyboru bo zawsze ktoś by się znalazł kto by pożyczył 11/25. Na tym najstromszym podjeździe miałem pewnie kadencję 30 ;-)
Jeżeli chodzi o pomiar mocy to dzisiaj na rondzie babka miałem jeszcze więcej:
http://connect.garmi...tivity/87230883
ale to tak jako ciekawostka bo takie chwilowe skoki mocy to chyba mało znaczą

#367 saint

saint
  • Użytkownik
  • 160 postów
  • SkądKraków

Napisano 23 maj 2011 - 05:39

Cytat

Cytat

JESLI MA TO BYĆ FORMA RZECZYWIŚCIE MARATONOWA A NIE SCIGANIE JAK NA WYŚCIGU TO PROSZĘ PUSZCZAĆ NA TRASĘ W ODPOWIEDNICH GRUPACH I ODSTEPACH CZASOWYCH NA STARCIE,INACZEJ PROBLEM POZOSTANIE. albo zapewnic odpowiednie zaplecze do obstawienia trasy,nie tylko Policja przeciez może to robić.Jak to jest że wyscigi szosowe potrafia być obastawione na trasie a maraton z duuuużo wyższymi opłatami startowymi nie??

Kolego, jeśli Cię dobrze zrozumiałem to chcesz wyścigu. Jeśli tak to zrób licencję jeździj na kryteria, tam będziesz miał ruch zamknięty, prawoskręty i co tylko zechcesz. No i będziesz jechał np 10 rund po 1,2km. Miłego ścigania.

Jeśli przyjechałeś na imprezę do Ustronia - to zaakceptowałeś jej regulamin z pełną konsekwencją - ruch otwarty był jedną z nich, jak i stosowanie się do przepisów drogowych. Strat wspólny ma być znakiem naszego cyklu. Sytuacja z Policją (jednym policjantem) spowodowała zamieszanie.

Jeśli miałeś za mało osób obstawiających i uważasz że wpisowe było za wysokie - powtarzam zrób licencję. Tam się ścigasz za mniej i masz ruch zamknięty.

ale czemu? czy my naprawdę jesteśmy tak daleko za murzynami? Na Słowacji i w Czechach bez problemu organizują MARATONY, w których jest ograniczony ruch, policja czy inne służby zabezpieczają trasę na tyle, żeby dać pierwszeństwo jadącym. i to nie tylko czołówce. grupy zabijają całą zabawę.

#368 jedroll1

jedroll1
  • Użytkownik
  • 357 postów
  • SkądSidzina

Napisano 23 maj 2011 - 05:40

chwilowe skoki mocy na pewno nie mówią za wiele, ale jednak mieć pod noga ponad 1000 wat choć na chwilę, fajna rzecz. ale ja nie o tym, powiedz mi jak ty wjechałeś ten stromy podjazd na 42/23? nie połamałeś ramy;P

#369 pawel1983pl

pawel1983pl
  • Użytkownik
  • 103 postów
  • SkądJastrzębie-Zdrój

Napisano 23 maj 2011 - 06:26

Cytat

Cytat

Cytat

ale czemu? czy my naprawdę jesteśmy tak daleko za murzynami? Na Słowacji i w Czechach bez problemu organizują MARATONY, w których jest ograniczony ruch, policja czy inne służby zabezpieczają trasę na tyle, żeby dać pierwszeństwo jadącym. i to nie tylko czołówce. grupy zabijają całą zabawę.

Kto był w zeszłym roku w Sanoku, to wie, że się da, tam każde większe skrzyżowanie było obstawione do końca trwania maratonu i problemu nie było. Oczywiście zatrzymywali samochody, a nie nas ;-)

#370 mickrz

mickrz
  • Użytkownik
  • 423 postów
  • SkądKatowice

Napisano 23 maj 2011 - 07:19

pawel1983pl, saint, w swoim poście pisałem o Beskidach nie bez powodu, bo to tu Wiesiek i Grzesiek Golonko trafiają na ścianę w postaci "Policjanta".

Paweł sam widziałeś jakie poprarcie ma Krzysiek Plamowski (Sanok), niestety w Beskidach stawiają nas razem z quadami, motorami i innymi "problemami".

#371 saint

saint
  • Użytkownik
  • 160 postów
  • SkądKraków

Napisano 23 maj 2011 - 07:22

to uwagi nie są do org-ów na pewno, bo ja doskonale wiem, że oni chcą jak najlepiej, tylko właśnie do władz... chyba trzeba by może jakąś petycję wysłać do góry bardziej :)

#372 piatekan

piatekan
  • Użytkownik
  • 158 postów
  • SkądMysłowice

Napisano 23 maj 2011 - 07:34

Może przestaniemy narzekać !!!
Drogi mamy jakie mamy i nic się nie da tu zrobić.
Impreza się odbyła i chwała za to Wieśkowi i tym co za tym stoją.
Policja też sie musi nauczyć jak obstawiać takie imprezy jak nasza.
Sami na drodze zachowywaliśmy się niezbyt kulturalnie.
Pyskowanie Policji nieczego tu nie poprawiło a tylko może doprowadzić do nie odbycia się następnych imprez.
Formuła była (chyba nie dla wszystkich ) jasna "otwarty ruch samochodowy" i do tego trzeba się było dostosować i już.
Mnie się jechało dobrze i nie mam nic do zarzucenia nikomu ani niczemu no może samemu sobie o to , ze się słabo przygotowałem i brakło mi pary na szybsze pokonanie trasy.
Pozdrawiam wszystkich .
AP

#373 julmich

julmich
  • Użytkownik
  • 6 postów
  • Skądcut off vice

Napisano 23 maj 2011 - 07:40

Cytat

to uwagi nie są do org-ów na pewno, bo ja doskonale wiem, że oni chcą jak najlepiej, tylko właśnie do władz... chyba trzeba by może jakąś petycję wysłać do góry bardziej :)

Widać, ze wątek jest dość gorący. Ja także jestem zdecydowanie za wspólnym startem. Niestety niewielu z nas ma czas i możliwosci trenować jak zawodowcy (nawet nie czuję kiedy rymuję;)), ale większość traktuje ściganie całkiem poważnie i tylko wspólny start daje namiastkę prawdziwego wyścigu. Wydaje mi się, że rozsądne podejście i przychylnośc Władz pozwoliłyby na wytyczenie trasy z ruchem ograniczonym w każdym zakątku Polski. Trzeba tylko o to trochę powalczyć. Kto wie, czy petycja i prośba o jakieś spotkanie z Władzami nie jest dobrym pomysłem?

#374 emes

emes
  • Użytkownik
  • 5 postów
  • SkądTychy

Napisano 23 maj 2011 - 08:07

Mnie się bardzo podobało :-) To był mój pierwszy maraton i myślę, że nie ostatni. Drobne niedociągnięcia, ale całość zdecydowanie na plus.
Muszę jednak pomyśleć o drobnych modyfikacjach sprzętowych. To była moja pierwsza jazda + 70 km i zestaw 39/24 pod górkę zdecydowanie ponad moje siły. Boli do dziś ;-)

Pozdrawiam

#375 Wiesiek Legierski

Wiesiek Legierski
  • Użytkownik
  • 613 postów
  • SkądIstebna

Napisano 23 maj 2011 - 08:13

Formuła startu wspólnego na zamkniętym odcinku i potem otwartego ruchu, która sprawdza się w Beskidach od lat, powoli zaczyna się komplikować
Z tego względu że:
- uczestnicy prezentują coraz mocniejszy poziom i czołówka ciągnie jedną grupą, coraz to większą
- przybywa ciągle uczestników
- ruch samochodowy także się wzmaga
- cierpliwość policji się kończy

Moim błędem było nieprzewidzenie że na końcu kostki przed Jaszowcem będą zbyt spore grupy. Swoją drogą policjant mógł podjechać wyżej i tam rozbijać na 15 osobowe grupki a nie na dole gdzie były gorsze warunki. Ale zwyczajnie się wkurzył na pyskującego no i miarka się przebrała. Nie dziwię się.

Musimy szukać innych rozwiązań żeby kolarstwo w Beskidach nie padło.

Ale bez właściwej postawy uczestników nie ma o tym mowy. Jeśli to jest ostatnia impreza to zwyczajnie z winy samych kolarzy, a głównie szpicy która zamiast świecić przykładem - daje prawdziwy popis jak nie należy postępować. I to prosto przed nosem szefa policji.

P.s. Odpowiadam swoją głową za imprezę i biorę wszystkie baty na siebie (a były i będą gęste). Ale za chamstwo, brawurę i zwyczajny brak kultury nigdy nie wezmę odpowiedzialności.

Kończąc wątek - trzeba napisać list otwarty cieszyńskiej Policji - małe przeprosiny i prośba o pomoc w konstruowaniu tras i ich zabezpieczenia na przyszłość. Jak to od nich wyjdzie to może zrobimy kolejny krok do przodu ...

#376 rodman

rodman
  • Użytkownik
  • 255 postów
  • SkądSomewhere In Poland

Napisano 23 maj 2011 - 08:32

Panie Wieśku, może wciągnąć Misiaków w "Otwarte Mistrzostwa Szosowe Ustronia Policjantów i BOR-owców" , dodatkowe 3 pucharki i atmosfera może się poprawi, że się zaangażują chłopaki w tworzenie i zabezpieczenie trasy :-P

osobiście spotkałem się z życzliwością okolicznej ludności, parę minut rozmawiałem z Wicemistrzem Polski "z któregoś tam roku", który akurat jechał autem i chciał pomóc, poznałem Panią, która ma córkę, która była na rowerach w Jerozolimie (?!); odpowiedziałem na zapytanie "gdzie takie fajne opony kupić ?"[pomarańczowe :-P ] Panu, który pracował sobie z kolegami w ogrodzie, nie wspominając o Kolarzu Góralu Tokarzu, który starał mi się pomóc w miejscu awarii (a dodatkowo popsułem mu skuwacz :-? ) i Kolarzu z Sosnowca (?!) dopychającego mnie z 10 kaemów do mety po autostradzie ,,,,,

poza tym wiadomo, że grupki zabijają wyścig a selekcja naturalna na początku była niezła i rozbiła peleton, policjanci nie musieli się bawić w aptekarzy, ale sposoby rozbijania peletonu zrozumie osoba tylko z peletonu :D

więc - Misiaki na rowery !!!

p.s. dobrze, że nie suszyli, miałem 73 / 50 w pewnym momencie :-P

#377 Wiesiek Legierski

Wiesiek Legierski
  • Użytkownik
  • 613 postów
  • SkądIstebna

Napisano 23 maj 2011 - 08:36

Selekcję zrobimy w przyszłości aż na Równicę ;-)
I to po kilka razy ....

A potem runda 8-)

#378 krzy1976

krzy1976
  • Użytkownik
  • 2670 postów
  • SkądJary

Napisano 23 maj 2011 - 08:48

Cytat

chwilowe skoki mocy na pewno nie mówią za wiele, ale jednak mieć pod noga ponad 1000 wat choć na chwilę, fajna rzecz. ale ja nie o tym, powiedz mi jak ty wjechałeś ten stromy podjazd na 42/23? nie połamałeś ramy;P

Prawie stałem w miejscu, a pod koniec zacząłem już tracić siły w rękach. Teraz po weekendzie czuję głównie tricepsy :-) Gdyby nie te dzieci na wypłaszczeniu to bym nie dał rady :-) Czy ktoś może chce kupić kasetę 5600 11-23 bo na beskidy muszę sobie kupić 11-25 :-)

#379 piatekan

piatekan
  • Użytkownik
  • 158 postów
  • SkądMysłowice

Napisano 23 maj 2011 - 08:54

Proponuję w Zdzieszowicach w biurze zawodów dać każdemu startującemu taki list-petycję do podpisania.
AP

#380 jedroll1

jedroll1
  • Użytkownik
  • 357 postów
  • SkądSidzina

Napisano 23 maj 2011 - 08:55

ta te dzieciaki też mi uratowały życie i moją psychikę bo już niewiele brakło a zszedłbym z bika, a to byłoby druzgoczące dla mojej psychy;)
czy ktoś może podziękować tym dzieciakom w moim imieniu hehe;)