Skocz do zawartości

Zdjęcie

Plotki Kolarskie

151 odpowiedzi w tym temacie

#121 dmxzor

dmxzor
  • Użytkownik
  • 1152 postów
  • SkądKonstancin-Jeziorna

Napisano 31 marzec 2021 - 08:05

Serio typ kupuje przedmioty ogólnodostępne na aliexpress i sprzedaje po prostu drożej? To taki typowy Janusz allegro =D

Te wszystkie rzeczy które ktoś tu wrzucił są dostępne luzem na ali przecież.. siodełka, sztyce czy kiere. Dokładnie te same rzeczy :D

Rozumiem, że śmiało można kupować, pisać na nich SZOSA.BIKE i mamy swoje (?)

#122 Invincible.

Invincible.
  • Użytkownik
  • 378 postów

Napisano 31 marzec 2021 - 08:14

Siodełko to konkret w porównaniu do oskarżeń o rzekomo podrabiane ramy? Skoro ujawniłeś przestępstwo to masz to obowiązek zgłosić odpowiednim organom
  • artho lubi to

#123 bonobo

bonobo
  • Użytkownik
  • 1981 postów
  • SkądWrocław

Napisano 31 marzec 2021 - 10:04

Serio typ kupuje przedmioty ogólnodostępne na aliexpress i sprzedaje po prostu drożej? To taki typowy Janusz allegro =D

Te wszystkie rzeczy które ktoś tu wrzucił są dostępne luzem na ali przecież.. siodełka, sztyce czy kiere. Dokładnie te same rzeczy :D

Biznes to biznes. Po pierwsze nie każdy używa Ali, po drugie nie każdy wie, że to sprzęt z Ali, a po trzecie nie każdemu chce się czekać na przesyłkę. Jakby mi się spieszyło, to chętnie dopłaciłbym te 10-15% do ceny z Ali, żeby mieć dostawę na drugi dzień. No chyba, że ktoś sprzedaje z przebitką 100%, a takich też nie brakuje. Jakiś czas temu miałem ochotę na spróbowanie twardego siodełka z pełnego karbonu i znalazłem na Allegro sprzęt typowo ściągany z Ali, czego w sumie sprzedawca w ogóle nie krył, ale chciał niemal dwa razy więcej, niż na Ali i twierdził, że taka jest cena, bo w takiej cenie ludzie kupują, więc powiedział mi cześć, zamów sobie z chin. 

• mikroos lubi to

#124 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8618 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 31 marzec 2021 - 10:23

Do układanki z Ali weźmy jeszcze pod uwagę, że cena jest podbita przez cło oraz VAT, którego naliczenie w przypadku przedsiębiorcy jest praktycznie gwarantowane.

• artho i bonobo lubią to

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#125 Yudo

Yudo
  • Użytkownik
  • 693 postów

Napisano 31 marzec 2021 - 11:34

[...]

Do układanki z Ali weźmy jeszcze pod uwagę, że cena jest podbita przez cło oraz VAT, którego naliczenie w przypadku przedsiębiorcy jest praktycznie gwarantowane.

I to przy mentalności pana Kazia, kierownika budowy, który nie pojawił się nigdy na budowie a cieszy się, że kasa sama wpadła.

Świetny układ do czasu wypadku na budowie. Bo wówczas może zmienić adres zamieszkania na adres któregoś z ZK.

W tym przypadku to np. utrata życia przez złamaną kierownicę, mostek itp. Bo wówczas wkracza pan/pani z czerwonym żabotem.

Jeśli ktoś jednak nie pragnie zawrzeć nowych znajomości pod celą to do zapłaty ceł i VAT dochodzi jeszcze

* spełnienie norm (uzyskanie certyfikatów od dostawcy / ew. zlecenie badań):

• EN ISO 4210-1:2014 - Cycles - Safety requirements for bicycles - Part 1: Terms and definitions;
  • EN ISO 4210-2:2014 - Cycles - Safety requirements for bicycles - Part 2: Requirements for city and trekking, young adult, mountain and racing bicycles;
  • EN ISO 4210-3:2014 - Cycles - Safety requirements for bicycles - Part 3: Common test methods;
  • EN ISO 4210-4:2014 - Cycles - Safety requirements for bicycles - Part 4: Braking test methods;
  • EN ISO 4210-5:2014 - Cycles - Safety requirements for bicycles - Part 5: Steering test methods;
  • EN ISO 4210-6:2014 - Cycles - Safety requirements for bicycles - Part 6: Frame and fork test methods;
  • EN ISO 4210-7:2014 - Cycles - Safety requirements for bicycles - Part 7: Wheels and rims test methods;
  • EN ISO 4210-8:2014 - Cycles - Safety requirements for bicycles - Part 8: Pedal and drive system test methods;
  • EN ISO 4210-9:2014 - Cycles - Safety requirements for bicycles - Part 9: Saddles and seat-post test methods;
  • EN ISO 8098:2014 - Bicycles for young children - Safety requirements and test methods

* jak jest rozsądny to również wykupienie OC produktu (odpowiedzialność producenta za wprowadzenie do obrotu wadliwego produktu).

#126 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8618 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 31 marzec 2021 - 11:40

OK, ale jaki dokładnie ma to związek z cłem i VAT-em, że cytujesz mnie?

rowerplus-logo-2.png

#127 Yudo

Yudo
  • Użytkownik
  • 693 postów

Napisano 31 marzec 2021 - 11:44

Nie cytuję jako kontrwypowiedź tylko jako kolejny element układanki.

W nawiązaniu do Twojego "do układanki".

Z Twoją wypowiedzią się zgadzam w 100%-tach.

• mikroos lubi to

#128 beskidbike

beskidbike
  • Użytkownik
  • 2475 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 31 marzec 2021 - 13:44

Ciekawa sprawa, że cło i VAT doliczą, ale to że takie "San Marco" nie jest oryginałem już ich nie interesuje. Przecież ktoś to oficjalnie importuje jako firma, czyli zamierza tym handlować, więc powinni z urzędu podejmować odpowiednie działania. Ale po co, lepiej iść na łatwiznę i tylko ściągnąć haracz :P

Swoją drogą:

Skoro ujawniłeś przestępstwo to masz to obowiązek zgłosić odpowiednim organom

Jeśli jesteś takim służbistą, to możesz mnie ścigać za niedopełnienie obywatelskiego obowiązku.

Ja mam na to wy&#bane :P

#129 ROZMIAR

ROZMIAR
  • Użytkownik
  • 3219 postów
  • SkądPoznań

Napisano 07 kwiecień 2021 - 11:41

W sumie to dobra ta strona do zbierania kasy, ludzie dają pieniądze niby na jakiś cel, ale nie ma żadnej gwarancji na co zostaną wydane. Za to w przypadku omawianej sprawy "strona" przyjęła 60 000 zł. Nic tylko zakładać sobie takie stronki. 

7602ede9d85aa0ebmed.png

Więcej satysfakcji daje dobra forma niż dobry sprzęt.

logo_phpBB.gif

#130 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8618 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 07 kwiecień 2021 - 11:59

To zależy, w którym serwisie zbierasz  Niektóre przechowują środki, a potem przekazują je bezpośrednio do organizacji mającej zrealizować cel (czyli np. przeprowadzić operację), aby utrudnić sprzeniewierzenie środków.

rowerplus-logo-2.png

#131 Invincible.

Invincible.
  • Użytkownik
  • 378 postów

Napisano 07 kwiecień 2021 - 14:01

Tak działają fundacje/stowarzyszenia, w przypadku "zbiórek" jest to trochę inaczej rozwiązane

Formalnie zebrana kasa należy do osoby zakładającej zbiórkę, w taki sposób kasa zbierana np. "na nowe seicento"  się rozpłynęła

#132 beskidbike

beskidbike
  • Użytkownik
  • 2475 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 07 kwiecień 2021 - 16:08

Tu ciąg dalszy z wyjaśnieniem jak to działa i kto dysponuje środkami.

https://sport.onet.p...niedzmi/16lmr0t

Cieszy, że znane osoby w kolarstwie otwarcie wyrażają swoje zdanie na ten temat.

Niestety, takie zachowania, jak tego dzbana, nie służą dobrze tego typu akcjom. To zniechęca dobrych ludzi do wspierania potrzebujących. A nigdy nie wiadomo czy kiedyś my albo ktoś z naszych bliskich nie będzie potrzebował pomocy i dodatkowych środków

#133 ROZMIAR

ROZMIAR
  • Użytkownik
  • 3219 postów
  • SkądPoznań

Napisano 07 kwiecień 2021 - 20:46

Też mi dalszy ciąg, nic nowego nadal to samo :). Bardziej mnie interesuje dlaczego ktoś założył zbiórkę przez tą stronę, a nie przez fundację. Tym bardziej, że z tego co pamiętam można znaleźć takie które z zrobią to za 2%.

7602ede9d85aa0ebmed.png

logo_phpBB.gif

#134 piotrkol

piotrkol
  • Użytkownik
  • 2020 postów
  • SkądBrzesko

Napisano 07 kwiecień 2021 - 21:15

^Myślę, że to był głównie spontan bez większego przemyślenia. Założycielka pewnie sobie na gorąco pomyślała, że trzeba będzie zebrać parę złotych to założyła. A, że wpadnie milion to pewnie się nikt z początku nie spodziewał :)

53865785563_3dfc4288d2_o.png 50927423167_21cc9455fd_o.png 41936344895_5d8a499da7_o.png 51000815092_a2fafceb67_o.png 53650540372_5d02396ecc_o.png

#135 ROZMIAR

ROZMIAR
  • Użytkownik
  • 3219 postów
  • SkądPoznań

Napisano 07 kwiecień 2021 - 22:06

Poszedłem na skrót myślowy. Nie chodziło mi w sumie tylko o założycielkę zbiórki co również o wpłających. Taka zbiorowa naiwność. Pewnie dlatego ci "poważni panowie" się tak wściekają. 

7602ede9d85aa0ebmed.png

logo_phpBB.gif

#136 manfred

manfred
  • Użytkownik
  • 777 postów
  • SkądPodhale

Napisano 08 kwiecień 2021 - 05:53

Jestem w szoku, że ktoś ma z tym problem. 

Facebuk i  YT  Strava

#137 dmxzor

dmxzor
  • Użytkownik
  • 1152 postów
  • SkądKonstancin-Jeziorna

Napisano 08 kwiecień 2021 - 05:58

Żadnego, bo jestem na tyle świadomy że jakbym kupował to zrobiłbym rekonesans i kupił na ali. Nie zwykłem przepłacać za coś tylko dlatego, że Janusz chce zarobić :)

#138 beskidbike

beskidbike
  • Użytkownik
  • 2475 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 08 kwiecień 2021 - 10:24

Poszedłem na skrót myślowy. Nie chodziło mi w sumie tylko o założycielkę zbiórki co również o wpłających. Taka zbiorowa naiwność. Pewnie dlatego ci "poważni panowie" się tak wściekają. 

Mam jakieś dziwne wrażenie, że jesteś jednym z tych, który chętnie by założył taką zbiórkę i tą kasę przytulił.

Nie widzisz problemu w chamskim rozwodzie, bezczelnym przywłaszczeniu środków przeznaczonych na inny cel.

Wyobraź sobie, że są jeszcze na tym świecie ludzie, którzy wierzą w uczciwość i bezinteresownie działają na rzecz innych. 

• Baryja lubi to

#139 ROZMIAR

ROZMIAR
  • Użytkownik
  • 3219 postów
  • SkądPoznań

Napisano 08 kwiecień 2021 - 11:29

:D takiego sobie wybrała to tak ją potraktował.

Zawsze możesz się nią zaopiekować.

Ja nie mam problemu co się dzieje z pieniędzmi które dałem. Dałem, ja zrobiłem dobrze, a co dalej trudno, świata zbawcą nie będę. Jak ktoś gdzieś je przepierdoli to już jego problem jego zło.

W omawianej zbiórce nie brałem udziału, za dużo już było takich wtop. Fb jest tego pełen. 

7602ede9d85aa0ebmed.png

logo_phpBB.gif

#140 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8618 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 08 kwiecień 2021 - 11:32

Ja nie mam problemu co się dzieje z pieniędzmi które dałem. Dałem, ja zrobiłem dobrze, a co dalej trudno, świata zbawcą nie będę. Jak ktoś gdzieś je przepierdoli to już jego problem jego zło.

Proszę, uściślijmy. Czy zgodnie z tą logiką jest Tobie wszystko jedno, na co są wydawane Twoje podatki?

rowerplus-logo-2.png

Dodaj odpowiedź