Ugniatanie w pierwszej fazie paradoksalnie utwardza zęby. stara i nie do zanegowania prawda. CZYSTOŚĆ. pozdr
Smar do Łańcucha
Napisano 28 listopad 2019 - 13:40
A generalnie się z tobą zgadzam poza jednym, poza tym umniejszeniem znaczenia tarcia rolka-ząb.
Napisano 29 listopad 2019 - 12:04
Wiesz co, tu w sumie masz rację. Źle to ująłem. Powinno być, że to tarcie jest mniejsze niż np. na sworzniu, a ja to trochę tak napisałem jakby między rolką a zębem było pomijalnie małe.A generalnie się z tobą zgadzam poza jednym, poza tym umniejszeniem znaczenia tarcia rolka-ząb.
Co do jakości, kto oferuje lepsze to się nie wypowiem, bo mam wiekowe już RX 100 i nie mam w planach zmieniać tego osprzętu.
Napisano 01 grudzień 2019 - 16:35
Na zime polecam wam smar Brunoxa Top Kett biegi chodzą szybko i się nie klei
Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów www.velotech.pl
Serwis rowerowy - Kraków tel: 666-316-604, [email protected]
Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!! w godz. - 12.oo - 19.oo
Napisano 07 marzec 2020 - 11:52
Kupiłem kiedyś Fenwicks Stealth Road Bike. Było to kilka lat temu i do dziś go nie zużyłem. W doskonały sposób łączy syfienie napędu i krótką żywotność. Idealne połączenie, które nawet na trenażerze sprawdza się źle, bo napęd staje się bardzo szybko głośny.
Napisano 07 marzec 2020 - 13:55
jak dla mnie wniosek jest następujący: nie ma oleju, który nie łapie brudu. Do każdego mokrego oleju będzie przywierał brud. Łańcuch trzeba po prostu czyścić i smarować regularnie. Każdy środek będzie wymagał pewnych kompromisów. Używam teraz Morgan Blue Race Oil. Wcześniej Squirt.
Napisano 08 marzec 2020 - 15:34
chciałem spróbować czegoś innego.
Po Morganie Blue Race napęd pracuje ciszej, ale jest brudniejszy.
Squirt był spoko, napęd czysty ale jednak głośniejszy i wosk oblepiał głębsze elementy korby i kółka przerzutek - może za dużo czasami lałem, choć stosowałem metodę kropelkową.
Wydaje mi się, że Morgan trzyma się dłużej, ale dla mnie to nie ma wielkiego znaczenia - i tak smaruję i przecieram łańcuch dość często. Po squircie miałem wrażenie jakby po wyschnięciu wosk stopniowo, lecz dość szybko wycierał się spomiędzy blaszek łańcucha.
Napisano 21 kwiecień 2020 - 13:26
https://rex.fi/en/bi...mond-chain-lube
Czy ktoś miał do czynienia z tym smarem? Chętnie bym wypróbował, ale nie widzę w znanych sklepach.
Napisano 19 maj 2020 - 12:41
Jak chodzi o smar w łańcuchu rowerowym to po wielu latach wyznaję zasadę - jak najrzadszy i jak najczęściej aplikowany. Brud przyjmowany jest z dobrodziejstwem inwentarza. Konsystencja smaru po prostu musi zapewniać odpowiednią penetrację a gęsty smar/olej to wiadomo - klopoty z nią i brak gwarancji że dosmarujemy pin tam gdzie najbardziej pracuje. przy czestej aplikacji brud się sam wypłukuje. Kiedyś stsowałem rozrzedzony benzyną olej do przekładni czy coś podobnego- po odparowaniu było ok.
Napisano 22 maj 2020 - 06:49
Używał ktoś Smoove? Wg min. CyclingTips jest jeszcze lepszy niż Squirt. Niestety nie znalazłem żadnego polskiego sklepu, który miałby to w ofercie.
Ja kupowalem smoove cleaner do lancucha w Slowackim sklepoe, wysylali do PL, widze ze teraz nie maja, ale np na Amazonie kupisz
SMOOVE Long Lasting Universal Bicycle Chain Lubricant for MTB, Road, CX, Etc. 125ml https://www.amazon.c...i_jE2XEbEKA7R6X
Napisano 22 maj 2020 - 17:20
Używał ktoś Smoove? Wg min. CyclingTips jest jeszcze lepszy niż Squirt. Niestety nie znalazłem żadnego polskiego sklepu, który miałby to w ofercie.
Nie wiem czy tam, ale też czytałem, że bił inne na głowę trwałością. Szukałem, ale cena mnie zniechęciła. Generalnue pewnie jak wszystkie parafiny się zachowa.
Napisano 22 maj 2020 - 20:58
Czekam na PTFE z Ali
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro
Napisano 23 maj 2020 - 10:43
Zamówiłem tutaj:Podeslesz aukcję?
https://a.aliexpress.com/_dUfOZd3
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro
- lukaszzsch lubi to