Od 2 tygodni śmigam na Wend Wax-On Liquid i jestem zadowolony, tylko drogi jest.
tez trzeba oczyscic lancuch przed nasmarowaniem?? rozpatruje pod katem jazdy w suchych warunkach,
Posted 10 March 2021 - 13:39
tez trzeba oczyscic lancuch przed nasmarowaniem?? rozpatruje pod katem jazdy w suchych warunkach,
Oprócz łańcucha wyczyść też korbę, kasetę i kółka przerzutki
Po czyszczeniu ręcznik papierowy i sprawdzasz czy gdzieś smaru nie zostało. Jak dobrze wyczyścisz to smarujesz woskiem. Przy dosmarowywaniu przejechać szmatką sucha i smarować.
Posted 08 May 2021 - 17:36
Posted 19 May 2021 - 01:03
Posted 19 May 2021 - 03:04
Posted 19 May 2021 - 09:57
Wyczysciles bardzo dokladnie naped przed stosowaniem Momum? U mnie jedno smarowanie starczylo na prawie 200 km. Jak juz łańcuch byl glosny to tylko dosmarowywalem.Proszę o odpowiedź osób które smarują woskiem Momum. Jak czyścicie łańcuch i co ile? Ja póki co smaruje co jazdę czyli ok 100km. Przecieram łańcuch kasetę i korbę na szybko dwoma szczoteczkami i szmatką i smaruje. Póki co nie ściągam łańcucha i nie płukam o ile trzeba to robić. Chętnie dowiem się od tych co to dbanie o napęd to pasja :-)
Posted 19 May 2021 - 17:11
Jak na razie zrobilem jakies 270km na jednym smarowaniu, jest cicho i jeszcze nie dosmarowywalem. Lancuch czysty.jakie wyniki testów?
Posted 19 May 2021 - 18:41
Posted 19 May 2021 - 21:06
Ja mam mieszane uczucia z tym Momum - testuje od kilku tygodni w rowerze CX i wg. mnie wypada na pewno gorzej niż gotowanie w wosku + ptfe.
Przy jeździe w suchym terenie starcza mi na mniej niż 100KM. Ostatnio po 50KM świeżo po smarowaniu (dzień przed) i jeździe w lekkim deszczu na koniec jazdy łańcuch owszem był czysty, ale suchy jak pieprz i napęd chodził słyszalnie głośno.
Będę próbował raz jeszcze wygotować łańcuch we wrzątki i odtłuścić. Może to pomoże
Posted 20 May 2021 - 05:14
Od jakiegoś czasu używam Momum zamiast Squirt i ciężko mi się doszukać znaczącej różnicy.
Mam wrażenie, że jest czyściej niż na Squirt. Na pewno przebiegi i cisza są przybliżone.
Generalnie nie mam problemu z przetarciem łańcucha i przesmarowaniem nawet co jazdę, więc tak długo jak jest cicho do tych 3h (sporadycznie 4-6) to jest ok. Wychodzi na to, że właśnie co jazdę przecieram, a co dwie kapię po kropelce na ogniwo.
Dalej trzymam się swojej wersji, że wszystko na bazie wosku w butelce będzie miało podobny czas życia i działanie. Nie wierze, że coś będzie dwa razy lepsze.
Posted 20 May 2021 - 07:50
Posted 20 May 2021 - 08:17
Niby to: https://absoluteblac...ricant-coating/
I producent zachwala, że waty idą w górę o 5 - 7,3W. Lepsze niż CeramicSpeed .
Na pierwsze smarowanie 2x14ml (nieco ponad stówka, idealne usunięcie starego smaru, zanurzenie łańcucha w nowym), ale później co 900-1200 km jadąc na suchej nawierzchni i po 3-4 jazdach na mokrej nawierzchni. Ktoś chętny do testów?
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750