Skocz do zawartości

Zdjęcie

Smar do Łańcucha

2121 odpowiedzi w tym temacie

#2041 pangumas

pangumas
  • Użytkownik
  • 1527 postów
  • SkądSK

Napisano 19 maj 2023 - 21:59

Dla każdego kto nie musi mieć na opakowaniu napisane nano, turbo lub epic extreme, polecam allegro "parafina 1kg" sortuj po cenie od najniższej.

Też mam w piwnicy leży wymieszany wosk z PTFE w formie bryły po gotowaniu w garnku do ryżu i nowa bryła woski i proszek PTFE. Polecam i cenowo lepiej wypada

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka
  • JHartman lubi to

#2042 SNJ

SNJ
  • Użytkownik
  • 46 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 27 maj 2023 - 12:17

Jak wygląda sprawa zostawiania syfu na podłodze? Ja na trenażerze leję wosk na mokro (momum, squirt albo bike7) i z każdego zostają lepiące się i brudzące resztki.

Mam to samo. To właśnie jest ta mityczna i traktowana niemal z boskim namaszczeniem przez wielu czystość łańcuchów traktowanych woskiem aniżeli smarem. Dziwne, że masz ten woskowy syf tylko na podłodze. Ja mam te śmiecie również na tylnych widełkach.

• JHartman lubi to

#2043 Shmitt

Shmitt
  • Użytkownik
  • 119 postów

Napisano 27 maj 2023 - 21:18

Mam to samo. To właśnie jest ta mityczna i traktowana niemal z boskim namaszczeniem przez wielu czystość łańcuchów traktowanych woskiem aniżeli smarem. Dziwne, że masz ten woskowy syf tylko na podłodze. Ja mam te śmiecie również na tylnych widełkach.

A ja dałem sobie spokój z woskami na mokro i wrociłem do oleju , zwyczajnie nie mam czasu certolic się z tym wszystkim, co kilkaset kilometrów dosmarowuję i tyle.

#2044 cauchy

cauchy
  • Użytkownik
  • 2911 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 27 maj 2023 - 21:22

Chopaki macie niewlasciwe podejście do roweru. Problemem jest trenażer. Jezdzi się w terenie lub na velodromie, a nie na zwifcie
  • lukaszzsch lubi to

#2045 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8614 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 28 maj 2023 - 08:05

Ja mam te śmiecie również na tylnych widełkach.

Przy mokrym oleju pozostają na łańcuchu i kasecie, to dopiero frajda <3 Widocznie jedni wolą kiedy rower dobrze jeździ, inni kiedy dobrze wygląda ;)

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#2046 LuckyLuk

LuckyLuk
  • Użytkownik
  • 648 postów

Napisano 29 maj 2023 - 07:26

Koledzy, testował ktoś? 

https://road.cc/cont...rip-lube-286041

#2047 manfred

manfred
  • Użytkownik
  • 776 postów
  • SkądPodhale

Napisano 29 maj 2023 - 07:47

A gdzie to można u nas kupić aby testowac?

Facebuk i  YT  Strava

#2048 LuckyLuk

LuckyLuk
  • Użytkownik
  • 648 postów

Napisano 29 maj 2023 - 07:54

W Polsce nie wiem ale bez problemu zamówisz z Bike24 lub Bike-Discount. Pewnie trochę się tego znajdzie 

#2049 Shmitt

Shmitt
  • Użytkownik
  • 119 postów

Napisano 29 maj 2023 - 08:24

Koledzy, testował ktoś? 

https://road.cc/cont...rip-lube-286041

Czego oczekujesz od tego oleju?

#2050 LuckyLuk

LuckyLuk
  • Użytkownik
  • 648 postów

Napisano 29 maj 2023 - 08:28

Interesuje mnie, czy jest tak dobry, jak go zachwalają. 

Przerobiłem już kilka smarów/wosków i znaleźć coś, co nie brudzi, długo wytrzymuje, nie pryska po całym kole, jest cichy i do tego można łatwo smarować, póki co jest dla mnie nierealne.  

#2051 Shmitt

Shmitt
  • Użytkownik
  • 119 postów

Napisano 29 maj 2023 - 08:35

Uzywam i sprawa nastepująca, olej jak olej brudzi, , albo trzeba robić jak fabryka nakazuje, że wycieramy jak to tylko możliwe z zedwnatrz, aby został tylko między rolkami,  W moim przypadku przez kilka jazd przecieram koronki, przetrzę lańcuch zbierając nadmiar i potem juz tak nie jest brudno, co do łapania brudu,  - jako olej brud lapie, od tego nie uciekniesz.

Co do chlapania - kiedy za duzo to chlapie, kiedy mniej to już nie, bo to jest gesty olej.

Cisza - trudno mi się wypowiadać , gdyż u mnie głownie hałasują kółka przerzutki. nie będzie to super cicha jazda jak na lepiszczu typu Rohloff.

Zauważyłem jedno - że cały napęd obraca się zdecydowanie latwiej niż nasmarowany squirtem - bo ten był jakis polepiony woskiem i opory w porownaniu do oleju były wieksze,

Dosmarowuję co kilkaset kilometrów i tyle.
Pozostaje nam wierzyć,że zuzycie bedzie mniejsze, ale to zawsze opiera się na wierze.. :)

Wydaje mi się, że inne oleje wet mogą zapewnić to samo, więc pewnie nie jest wart uwagi takiej uwagi..
Spróbowałem,uzywam  czekam aż skonczy się buteleczka, a ta pewnie skonczy się u mnie dopiero w przyszłym roku..

#2052 LuckyLuk

LuckyLuk
  • Użytkownik
  • 648 postów

Napisano 29 maj 2023 - 09:06

Dzięki. Jest to całkiem drogi wynalazek, dobrze mieć niezależna opinię.
Testowałem sqirta i głównie przeszkadzało mi to, że napęd był bardzo głośny a jego wytrzymałość krótka. Nie mniej jednak odnoście głośności to sprawa subiektywna - niektórzy moi znajomi jeżdżą na sqircie i uważają, że jest cichy. Ale jadąc obok nich zdecydowanie słyszę, że cicho nie jest. Aktualnie używam Shimano PTFE lube I jest cicho, wystarczy na długo ale podczas jazdy chyba się rozgrzewa i trochę chlapie, systematycznie muszę wycierać koło od strony napędu.

#2053 Shmitt

Shmitt
  • Użytkownik
  • 119 postów

Napisano 29 maj 2023 - 09:19

Gdy zamienilem kółka na oryginalne to było ciszej niż na c-bear, ale aż tak to mnie nie przeszkadza, gdyż bardziej słyszę szum wiatru, a poza tym jeżdzę z watą w uszach. Porównując do squirta to głośność na niższym poziomie, ale nie jest to demon ciszy.
Jak zadowolony jesteś z Shimano to zostań przy Shimano nawet kosztem przecierania koła .. Silca aż tyle nie jest warta by zmieniać.
W squirt drazniły mnie zwały wosku na kołkach przerzutki, na korbie itd.. i to,że obracało się cieżej niż w przypadku oleju.

#2054 bonobo

bonobo
  • Użytkownik
  • 1981 postów
  • SkądWrocław

Napisano 29 maj 2023 - 10:05

Ja używam obecnie UFO Drip. I mogę już cos powiedzieć, bo właśnie w sobotę wymieniłem łańcuch, gdyż dotarł do 0.5% zużycia. 

Cały napęd wymieniałem w dniu 24.03.

Zużycie 0,5% stwierdziłem w dniu 26.05.

Przejechany dystans: 3425 KM, czas: 100 godzin. W tym kilka razy w syfie. 

Głównie treningi interwałowe + dłuższe jazdy tlenowe, kilka wyścigów, kilka wypadów w góry. Raczej intensywna eksploatacja.

Wnioski:

- na pewno nie wystarcza na 300 km, jak podaje producent;

- w mojej ocenie akceptowalna kultura pracy utrzymuje się do 200 km;

- po 220-230 km pojawiają się pierwsze pojedyncze piski; 

- 3425KM to chyba średni wynik, liczyłem na tysiaka więcej.  

- czystość doskonała;

- po aplikacji i wyschnięciu spada woskowy pyłek - nie przeszkadza mi. 

• blackrain, JHartman i LuckyLuk lubią to

#2055 JHartman

JHartman
  • Użytkownik
  • 405 postów
  • SkądWarszaw

Napisano 03 czerwiec 2023 - 18:14

Serdecznie polecam narzędzie do rozpinania i spinania łańcucha. Wiem, że spinkę shimano można rozpiąć kawałkiem sznurka i spiąć naciskając na pedał ale komfort pracy z tymi szczypczykami jest bez porównania.

30 zł na ali:

05a8d525a5e36f7b33a579c02061f8ee.jpg

Pozdrawiam!
  • piotrkol i bzx lubią to

#2056 bonobo

bonobo
  • Użytkownik
  • 1981 postów
  • SkądWrocław

Napisano 03 czerwiec 2023 - 21:54

Używam tego od dawien dawna, bo spinki KMC inaczej się rozpiąć nie da. Są metody chałupnicze ze sznurkiem albo drutem. Swoje narzędzie kupiłem w decathlonie i sprawdzają się od kilku lat. 

• blackrain i JHartman lubią to

#2057 wojtek123

wojtek123
  • Użytkownik
  • 136 postów
  • SkądŁódź

Napisano 12 czerwiec 2023 - 09:36

Czy możecie polecić obecnie jakiś smar który nie jest woskiem? 

Bawiłem się momum(nigdy wiecej, to nawet nie smaruje), Soudal całkiem spoko ale mimo wszystko czasem wytrzymuje 150, a czasem 50... Chciałbym wrócić do czegoś bardziej klasycznego co wytrzyma chociaż te 200km.

#2058 LuckyLuk

LuckyLuk
  • Użytkownik
  • 648 postów

Napisano 12 czerwiec 2023 - 09:41

U mnie Simano PTFE dry się sprawdza, napęd cichy ale ideałem czystości to on nie jest, dobrze jestwytrzeć boczną cześć łańcucha po jeździe, trochę też zostaje na kołach. 

Ostatnio wytarłem go szmatką po całości i wtedy już się odzywał. Ale co ciekawe, trafiłem na lekki deszcz i po namoczeniu było zupełnie cicho, mimo że to smar na suche warunki. 

#2059 stryjek

stryjek
  • Użytkownik
  • 819 postów
  • SkądSobótka

Napisano 12 czerwiec 2023 - 09:47

Bawiłem się momum(nigdy wiecej, to nawet nie smaruje), Soudal całkiem spoko ale mimo wszystko czasem wytrzymuje 150, a czasem 50... Chciałbym wrócić do czegoś bardziej klasycznego co wytrzyma chociaż te 200km.

Prolink progold wytrzymuje bardzo długo, do tego łatwo się czyści.
Tylko bierz wersję zwykła a nie extreme

Wysłane z mojego LE2123 przy użyciu Tapatalka

#2060 tomek6544

tomek6544
  • Użytkownik
  • 3 postów

Napisano 12 czerwiec 2023 - 10:27

Morgan Blue Race Oil

Tylko po smarowaniu trzeba odczekac min. kilka godzin, plus dokladnie wytrzec lancuch i wszystkie zebatki.

A tak to spoko, jak sie dojdzie juz do wprawy to nie jest jakos strasznie brudno, a i tez wytrzymuje calkiem duzo KM. Plus ma taka zalete, ze nie chlapie.

Jedyne co, to polecam zaopatrzyc sie w inna butelke niz oryginalna, albo uwazac przy smarowaniu - otwor jest za gruby, przez co troche duzo tego oleju leci, ale da sie z tym zyc.

Dodaj odpowiedź