Skocz do zawartości

Zdjęcie

Smar do Łańcucha

2121 odpowiedzi w tym temacie

#2081 Marcin321

Marcin321
  • Użytkownik
  • 2241 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 22 czerwiec 2023 - 10:19

Przebieg na soudalu 800km, dosmarowałem po ok. 100km i 300km - jeździłbym dalej ale akurat będę zmieniał kasetę i łańcuch na wyjazd w góry więc napęd pójdzie do czyszczenia.

Może dlatego że nie chce mi się zbyt dokładnie płukać łańcucha - myję w ekstrakcyjnej z odzysku + jedno płukanie w czystej (też ekstrakcyjnej). Benzyna po drugim płukaniu nie jest idealnie czysta. Możliwe że mam na łańcuchu emulsję wosku z domieszką czegoś co tam zostało po benzynie :)

#2082 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8614 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 22 czerwiec 2023 - 13:35

Benzyna nigdy nie zmyje Tobie wosku. Zresztą Soudal jest olejem na bazie wodnej, więc tym bardziej nie spłuczesz go benzyną, tak samo jak nie spłuczesz benzyny wodą ;)

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#2083 Marcin321

Marcin321
  • Użytkownik
  • 2241 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 22 czerwiec 2023 - 18:56

W teorii się zgadzam, ale w praktyce jednak ten wosk (soudal/squirt) schodzi po moczeniu i shake-u w ekstrakcyjnej. Nie wnikam w szczegóły skoro działa, przebiegi mam bajeczne, a zużycie napędu minimalne.

Mam też wyraźny opór wewnętrzny przed moczeniem łańcucha we wrzątku :)

#2084 wojtek123

wojtek123
  • Użytkownik
  • 136 postów
  • SkądŁódź

Napisano 22 czerwiec 2023 - 20:57

W teorii się zgadzam, ale w praktyce jednak ten wosk (soudal/squirt) schodzi po moczeniu i shake-u w ekstrakcyjnej. Nie wnikam w szczegóły skoro działa, przebiegi mam bajeczne, a zużycie napędu minimalne.

Mam też wyraźny opór wewnętrzny przed moczeniem łańcucha we wrzątku :)

I słusznie. Ekstrakcyjna nie rozpuszcza w stu procentach tych wosków, ale wyraźnie je zmiękcza i np. większe złogi się rozpływają. Efekt? Nie wypłukujesz tego co zostało na łańcuchu, ale ogniwa są odblokowane i nowa partia wosku może wniknąć. 

Co innego jakbyś chciał wymyć łańcuch żeby stosować coś innego co gryzie się z tymi środkami, a tak, to nawet lepiej. 

#2085 Robert555

Robert555
  • Użytkownik
  • 239 postów

Napisano 01 lipiec 2023 - 16:48

N ogólnie jednak Ceramic Speed przestał mi się tak bardzo podobać, i jednak stwierdzam że BIKE 7 mimo większego syfu był lepszy jako smar :D. Wiec generalnie cofam to co mówiłem. Dalej wkurza mnie jego płynność, więc może jest coś bardziej gęstego co nie spada z łańcucha.  

Co sądzicie o Smoove? albo Squirt?

#2086 wojtek123

wojtek123
  • Użytkownik
  • 136 postów
  • SkądŁódź

Napisano 01 lipiec 2023 - 17:08

Jeżdzę teraz na squirtcie, brudzi jak oliwka.

#2087 perun

perun
  • Użytkownik
  • 122 postów
  • SkądKraków

Napisano 01 lipiec 2023 - 21:05

Dalej wkurza mnie jego płynność, więc może jest coś bardziej gęstego co nie spada z łańcucha.  

Smoove też jest dość płynny, przy aplikacji zawsze mi coś tam spadnie. Jest dostępny ze specjalnym aplikatorem, ale sam go nie testowałem.

#2088 Shmitt

Shmitt
  • Użytkownik
  • 119 postów

Napisano 01 lipiec 2023 - 21:23

o co w ogole chodzi z tymi smarami i takim problemem z doborem smarowania??
Ile łancuchow zuzywacie w ciągu roku?

#2089 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8614 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 01 lipiec 2023 - 22:05

O nic nie chodzi. Klasyczny problem pierwszego świata, efekt uboczny nadmiernego dobrobytu.

• slaweko, bzx i ogreczek lubią to

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#2090 manfred

manfred
  • Użytkownik
  • 777 postów
  • SkądPodhale

Napisano 02 lipiec 2023 - 04:11

N ogólnie jednak Ceramic Speed przestał mi się tak bardzo podobać, i jednak stwierdzam że BIKE 7 mimo większego syfu był lepszy jako smar :D. Wiec generalnie cofam to co mówiłem. Dalej wkurza mnie jego płynność, więc może jest coś bardziej gęstego co nie spada z łańcucha.

Litosci już tu wszystko o tych smarach napisano po 10razy :-)

Facebuk i  YT  Strava

#2091 Shmitt

Shmitt
  • Użytkownik
  • 119 postów

Napisano 02 lipiec 2023 - 09:46

O nic nie chodzi. Klasyczny problem pierwszego świata, efekt uboczny nadmiernego dobrobytu.

Mam na myśli - ile wydaje się w ciągu roku na łańcuchy, a ile na kolejne cudowne wynalazki mające zaoszczędzić kolejne procenty watów, być jeszcze cichsze i jeszcze czystsze niż są od nowości?

#2092 mataman

mataman
  • Użytkownik
  • 394 postów

Napisano 02 lipiec 2023 - 11:50

Chodzi o to, żeby łańcuch nie był uświniony i tyle.
  • cauchy, ogreczek i Chertan lubią to

#2093 Cichy300

Cichy300
  • Użytkownik
  • 1 postów

Napisano 09 sierpień 2023 - 21:49

Pytanie do osób używających Bike7 czy przy kontakcie z wodą spływa z łańcucha?
Obecnie używam wosku Absoluteblack Graphenwax i na suchych warunkach jest super. Nic się nie lepi napęd czyściutki. Ale wystarczy deszcz i wosk momentalnie spływa z łańcucha. Używałem już Squirta i Momum i ma ochotę przetestować Bike7 pytanie jak się zachowuje na deszczu?

#2094 pangumas

pangumas
  • Użytkownik
  • 1527 postów
  • SkądSK

Napisano 10 sierpień 2023 - 06:41

Używałem Absoluteblack, ale jakoś nie moge powiedzieć, ze łańcuch po kąpieli w wosku po jeździe był czysty
Najlepsze w tych wszystkich woskach jest to, że niby deszcz im nie straszny (zmyć je można wrzącą wodą) to jednak jest inaczej.
Bike7 Pro Wax podobnie jak inne woski, których ja używałem po jeździe w deszczu się wypłukują. Na drugi dzień napęd był bardzo głośny.

Można powiedzieć, że najbardziej szkoda tych droższych wosków które się aplikuje na łańcuch, a potem znikają w deszczu

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

#2095 tcp

tcp
  • Użytkownik
  • 501 postów
  • SkądZ nienacka

Napisano 11 sierpień 2023 - 06:02

Jak usunąć fabryczny smar z łańcucha.

#2096 pangumas

pangumas
  • Użytkownik
  • 1527 postów
  • SkądSK

Napisano 11 sierpień 2023 - 06:50

Jak usunąć fabryczny smar z łańcucha.

Np. benzyna ekstrakcyjna.

#2097 pangumas

pangumas
  • Użytkownik
  • 1527 postów
  • SkądSK

Napisano 19 sierpień 2023 - 12:45

Pytanie do ludzi używających wosku Soudal. Nakładacie jedna czy dwie warstwy wosku na łańcuch?
Rok temu testowałem ten wosk i chyba tylko jedna warstwę kładłem.
Wczoraj nałożylem dwie, dziś jazda i kaseta, kółeczka i korba obklejone woskiem, mocniej niż Bike7 Pro Wax.

#2098 EmPe

EmPe
  • Użytkownik
  • 1027 postów

Napisano 19 sierpień 2023 - 15:27

Pytanie do ludzi używających wosku Soudal. Nakładacie jedna czy dwie warstwy wosku na łańcuch?

Dwie kładłem tylko przy pierwszej aplikacji, potem już tylko jedną. Ja już wróciłem do ProWax, Soudal czysty ale zbyt krótko trzymał ;)

#2099 pangumas

pangumas
  • Użytkownik
  • 1527 postów
  • SkądSK

Napisano 19 sierpień 2023 - 16:55

Dwie kładłem tylko przy pierwszej aplikacji, potem już tylko jedną. Ja już wróciłem do ProWax, Soudal czysty ale zbyt krótko trzymał ;)

Zobacze ile na jednym smarowaniu wytrzyma Soudal. Pro Wax u mnie starczy na około 450 zł.
Jeszcze mam resztkę Dynamic Speed Potion Wax i go sobie wrzucę.

#2100 renton

renton
  • Użytkownik
  • 438 postów

Napisano 19 sierpień 2023 - 17:14

Soudal- mega czysty napęd, ale 150 km to jak dla mnie max przy jednym smarowaniu.
Butelka 100ml wystarczyła mi na niecałe 4 miesiące jazdy.

Dodaj odpowiedź