Smar do Łańcucha
Napisano 22 czerwiec 2023 - 10:19
Może dlatego że nie chce mi się zbyt dokładnie płukać łańcucha - myję w ekstrakcyjnej z odzysku + jedno płukanie w czystej (też ekstrakcyjnej). Benzyna po drugim płukaniu nie jest idealnie czysta. Możliwe że mam na łańcuchu emulsję wosku z domieszką czegoś co tam zostało po benzynie
Napisano 22 czerwiec 2023 - 13:35
Benzyna nigdy nie zmyje Tobie wosku. Zresztą Soudal jest olejem na bazie wodnej, więc tym bardziej nie spłuczesz go benzyną, tak samo jak nie spłuczesz benzyny wodą
A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?
Napisano 22 czerwiec 2023 - 18:56
Mam też wyraźny opór wewnętrzny przed moczeniem łańcucha we wrzątku
Napisano 22 czerwiec 2023 - 20:57
W teorii się zgadzam, ale w praktyce jednak ten wosk (soudal/squirt) schodzi po moczeniu i shake-u w ekstrakcyjnej. Nie wnikam w szczegóły skoro działa, przebiegi mam bajeczne, a zużycie napędu minimalne.
Mam też wyraźny opór wewnętrzny przed moczeniem łańcucha we wrzątku
I słusznie. Ekstrakcyjna nie rozpuszcza w stu procentach tych wosków, ale wyraźnie je zmiękcza i np. większe złogi się rozpływają. Efekt? Nie wypłukujesz tego co zostało na łańcuchu, ale ogniwa są odblokowane i nowa partia wosku może wniknąć.
Co innego jakbyś chciał wymyć łańcuch żeby stosować coś innego co gryzie się z tymi środkami, a tak, to nawet lepiej.
Napisano 01 lipiec 2023 - 16:48
N ogólnie jednak Ceramic Speed przestał mi się tak bardzo podobać, i jednak stwierdzam że BIKE 7 mimo większego syfu był lepszy jako smar . Wiec generalnie cofam to co mówiłem. Dalej wkurza mnie jego płynność, więc może jest coś bardziej gęstego co nie spada z łańcucha.
Co sądzicie o Smoove? albo Squirt?
Napisano 01 lipiec 2023 - 17:08
Jeżdzę teraz na squirtcie, brudzi jak oliwka.
Napisano 01 lipiec 2023 - 21:05
Dalej wkurza mnie jego płynność, więc może jest coś bardziej gęstego co nie spada z łańcucha.
Smoove też jest dość płynny, przy aplikacji zawsze mi coś tam spadnie. Jest dostępny ze specjalnym aplikatorem, ale sam go nie testowałem.
Napisano 01 lipiec 2023 - 22:05
O nic nie chodzi. Klasyczny problem pierwszego świata, efekt uboczny nadmiernego dobrobytu.
- slaweko, bzx i ogreczek lubią to
A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?
Napisano 02 lipiec 2023 - 04:11
Litosci już tu wszystko o tych smarach napisano po 10razy :-)N ogólnie jednak Ceramic Speed przestał mi się tak bardzo podobać, i jednak stwierdzam że BIKE 7 mimo większego syfu był lepszy jako smar . Wiec generalnie cofam to co mówiłem. Dalej wkurza mnie jego płynność, więc może jest coś bardziej gęstego co nie spada z łańcucha.
Napisano 02 lipiec 2023 - 09:46
O nic nie chodzi. Klasyczny problem pierwszego świata, efekt uboczny nadmiernego dobrobytu.
Mam na myśli - ile wydaje się w ciągu roku na łańcuchy, a ile na kolejne cudowne wynalazki mające zaoszczędzić kolejne procenty watów, być jeszcze cichsze i jeszcze czystsze niż są od nowości?
Napisano 09 sierpień 2023 - 21:49
Obecnie używam wosku Absoluteblack Graphenwax i na suchych warunkach jest super. Nic się nie lepi napęd czyściutki. Ale wystarczy deszcz i wosk momentalnie spływa z łańcucha. Używałem już Squirta i Momum i ma ochotę przetestować Bike7 pytanie jak się zachowuje na deszczu?
Napisano 10 sierpień 2023 - 06:41
Najlepsze w tych wszystkich woskach jest to, że niby deszcz im nie straszny (zmyć je można wrzącą wodą) to jednak jest inaczej.
Bike7 Pro Wax podobnie jak inne woski, których ja używałem po jeździe w deszczu się wypłukują. Na drugi dzień napęd był bardzo głośny.
Można powiedzieć, że najbardziej szkoda tych droższych wosków które się aplikuje na łańcuch, a potem znikają w deszczu
Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka
Napisano 11 sierpień 2023 - 06:50
Np. benzyna ekstrakcyjna.Jak usunąć fabryczny smar z łańcucha.
Napisano 19 sierpień 2023 - 12:45
Rok temu testowałem ten wosk i chyba tylko jedna warstwę kładłem.
Wczoraj nałożylem dwie, dziś jazda i kaseta, kółeczka i korba obklejone woskiem, mocniej niż Bike7 Pro Wax.
Napisano 19 sierpień 2023 - 16:55
Zobacze ile na jednym smarowaniu wytrzyma Soudal. Pro Wax u mnie starczy na około 450 zł.Dwie kładłem tylko przy pierwszej aplikacji, potem już tylko jedną. Ja już wróciłem do ProWax, Soudal czysty ale zbyt krótko trzymał
Jeszcze mam resztkę Dynamic Speed Potion Wax i go sobie wrzucę.