Skocz do zawartości

Jaki mechanizm korbowy?

1141 odpowiedzi w tym temacie

#81 FairFaX

FairFaX
  • Użytkownik
  • 42 postów
  • SkądKrosno

Napisano 10 sierpień 2007 - 22:50

Osobiscie sam jezdze na Campie (no-name) 50/39 - korba kupiona na allegro od jakiegos kolesia sciagajacego sprzet ze szwajcarji. Jedzi sie na niej rewelka. Nawet z pedalami Wellgo wazy mniej niz sama stara poczciwa CPI-9 53/42.

Moja propozycja - kup korbe 52/39 i dokup sobie blat 50. Forma wzrosnie, zmienisz blat na wiekszy....

#82 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3267 postów
  • SkądPoznań

Napisano 12 sierpień 2007 - 14:43

Witam, pytanie kieruje bardziej do mechaników, serwisantów; otóż mam problem z wykręceniem prawej miski suportu próbowałem francuzem ale ma za krótkie ramie i się ześlizguje, próbowałem już coca coli, rozpuszczalników benzyn i wd 40 :-? , może ktoś ma lepszy sposób??? Proszę o pomoc. :shock:

#83 Malik

Malik
  • Administrator
  • 2523 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 12 sierpień 2007 - 15:21

zalej to wd40, pacnij kilka razy mlotkiem w miske (jesli to taka zwykla stalowa miska to mozesz sie wyzyc ile wlezie ;-) ).
po tym wypadaloby jakos umocowac klucz zeby sie nie zeslizgiwal. najlepszym sposobem jest przymocowanie czegos (co przytrzyma klucz) poprzez oske suportu i np oske od przedniej rometowskiej piasty (taki patent stosuje w serwisie).
patrzac od strony ramy wyglada to tak.. miska, oska sup, klucz, wolnobieg, jakas wieksza podkladka i oska rometowska, ktora wszystko skrecam. wtedy mozna skakac po kluczu i na pewno nie zesliznie sie.

acha.. i najwazniejsze. upewnij sie czy w dobra strone odkrecasz ;-)
wiadomo.. wloch w lewo, anglik w prawo. (pomijam wyjatki).

edit..
oczywiscie jesli masz miski z wielowpustem to ten patent z trybem jest niepotrzebny. wystarczy tylko sama oska rometowska z nakretka + klucze :-)

#84 Gosc_Skee-Ball_*

Gosc_Skee-Ball_*
  • Gość

Napisano 12 sierpień 2007 - 16:47

Malik świetnie opisał, jak umocować klucz. Ja bym do tego jeszcze dodał, żeby przedłużyć rękojeść klucza jakąś solidną rurą - kiedyś taka stara miska puściła dopiero po zastosowaniu 2-metrowej rury jako dźwigni...
Pozdro - Skee-Ball

#85 wunderfaust

wunderfaust
  • Użytkownik
  • 459 postów
  • Skądz neta

Napisano 12 sierpień 2007 - 17:02

szczerze mówiąc to miałem przypadek podobny. Nie wiem czy Malik odkręcałeś w ten sposób przyrdzewiały suport do ramy cromo, ale na pewno w nią walic się powinno. Kiedyś nic nie pomagało a już żadne klucze na pewno. Pomogło wymoczenie w nafcie, nacięcie rowka w misce i przecinak w który waliłm mlotem tak żeby wszystko odkręcić. Inne sposoby po prostu nie pomagały. Tez odkręcałem żabkami, francuzami i innymi cuda wiankami - tylko sobie mufe wyszczerbiłem. Przecinak i młot jest ok jak chodzi o przypadki beznadziejne

#86 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3267 postów
  • SkądPoznań

Napisano 12 sierpień 2007 - 17:06

dzięki wielkie za pomoc, wykręciłem, na stronie www.kolarstwo-szosowe.gda.pl doczytałem, że zazwyczaj angliki mają mufe 68mm , a włochy 70mm, więc przystąpiłem do kompletowania narzędzi:

Dołączona grafika

potem wykonałem konstrukcje według receptury Malika:

Dołączona grafika

i wykręciłem:) nie miałem rury odpowiednio grubej więc użyłem tego płasko-oczkowego klucza 32 jako młotka:)

#87 Malik

Malik
  • Administrator
  • 2523 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 12 sierpień 2007 - 17:08

w sytuacjach masakrycznie beznadziejnych gdzie juz nawet nie ma jak klucza zamontowac trzeba go poprostu przyspawac ;-)
niestety w serwisie bardzo czesto mam tego typu sytuacje. czasem czlek sie niezle namorduje zeby wykrecic te badziewne, stalowe miski...
a zeby uniknac takich sytuacji wystarczyloby tylko raz na jakis czas przesmarowac suport...

ciesze sie, ze ci sie udalo :-)

#88 FairFaX

FairFaX
  • Użytkownik
  • 42 postów
  • SkądKrosno

Napisano 12 sierpień 2007 - 21:42

gorzej jesli miski suportu sa aluminiowe...

musailem ostatnio wymienic wklad i poprzedni wlasciciel zapomnial uzyc smaru wkrecajac aluminiowy suport w stalowa rame - Ci ktorzy wiedze za aluminium sie utlenia i potrafi sie zaspawac w suchym gwincie domyslaja sie ze niebardzo jest jak to wykrecic...

pozatym klucz na wielowpuscie niebardzo pomogl, bo miski byly strasznie scharatane... wiec coz zrobilem?

poprosilem ojca o pomoc, ten ze zna sie na rzeczy dorobil frez, ktorym sfrezowalem miski suportu wraz z fragmentem lozysk, a nastepnie powoli i delikatnie wycialem resztki miski, zeby nie uszkodzic gwintow.

praca w sumie trwala 3 dni przy czym 1 dzien to odpowiedni frez ze spiekiem weglikowym(czy jakos tak to sie nazywa - twarde jak cholera) - efekt wyminiony suport na nowy.

#89 sp0097jg

sp0097jg
  • Użytkownik
  • 124 postów
  • SkądKamienna Góra

Napisano 14 sierpień 2007 - 19:35

Witam, jakie są w miarę najlżejsze korby (zamiennik CAmpy Recorda carbon :-/ ) za cenę do ok 1700zł ?? Niekoniecznie musi to być karbon, zależy mi głównie na wadze, potem na wytrzymałości... Obecnie mam powyższą Campę 2 tarcze, i chciałbym trochę zbić sobie na wadze rowerku :-)

I jeszcze jedno - musi się nadawać do ścigania :-P

pzdr :-)

#90 Malik

Malik
  • Administrator
  • 2523 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 14 sierpień 2007 - 20:06

hę?
masz recorda nowego i jeszcze ci zle?
sorry kolego, ale chyba cos masz nieteges pod sufitem. ;-)

masz lekka i SZTYWNA korbe wiec nie powinienes marudzic.

#91 sp0097jg

sp0097jg
  • Użytkownik
  • 124 postów
  • SkądKamienna Góra

Napisano 14 sierpień 2007 - 20:23

heh :-) no dobra, przepraszam :-P po prostu wygląda tak trochę... "seryjnie" :->

#92 Malik

Malik
  • Administrator
  • 2523 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 14 sierpień 2007 - 20:32

seryjnie... a co maja powiedziec ci co jezdza na trzyrzedowych korbach na kwadrat?
ci to dopiero maja przerabane..gnie sie to, a ciezkie jak cholera.. itd..

korby zostaw w spokoju..

#93 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1876 postów
  • SkądŁódź

Napisano 14 sierpień 2007 - 21:53

masz recorda nowego i jeszcze ci zle?

Nie napisał, ze to UT. Pewnie poprzednie na kwadrat.
Lekkie i dość tanie są KCNC RD1. Potem są Tune Big Foot, Storch Power Arms (2500 zł chyba, że znajdziesz taniej no i dwa kiepskie systemy: kwadrat lub ISIS), Extralite, Stronglight Pulsion (!! jak trafisz na wyprzedaż w UK to dokładnie za 1700 zł kupisz ją).
Jest jeszcze wiele korb podobnych do FSA Pro Carbon Team Issue, ale są mniej atrakcyjne od Recorda.

#94 uzurpator

uzurpator
  • Użytkownik
  • 663 postów
  • SkądKatowice

Napisano 14 sierpień 2007 - 21:59

http://www.leichtbau...clavicula_1.jpg :P ale odrobinę więcej niż 1700.

Wygląd jednak IMVHO powala.

#95 Malik

Malik
  • Administrator
  • 2523 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 14 sierpień 2007 - 22:05

sp0097jg - co ty za recorda masz?

#96 sp0097jg

sp0097jg
  • Użytkownik
  • 124 postów
  • SkądKamienna Góra

Napisano 15 sierpień 2007 - 08:11

http://www.fox-zweir...it-umwerfer.jpg
identyczną :-/

[ Dodano: 2007-08-15, 09:12 ]

http://www.leichtbau-konfigurator.de/files/pics/ch_story/clavicula_1.jpg :P ale odrobinę więcej niż 1700.

Wygląd jednak IMVHO powala.

no tak, ale nikt przy zdrowych zmysłach mi jej za 1700złnie sprzeda :mrgreen:

A tak poza tym, to złota wersja Tune'a podana przez Karbona robi wrażenie :mrgreen: inne się chowają :-) A KCNC wygląda trochę tandetnie :->

#97 Malik

Malik
  • Administrator
  • 2523 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 15 sierpień 2007 - 08:35

za troche wiecej jak 1700 mozesz miec przeciez recorda 2007 UT. z wertykalem mozna powalczyc o cene.
IMO wszelkie isisy itp gowna karbonowe moga sie schowac ze swoja "sztywnoscia" w porownaniu do UT, HT2 itp.

#98 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1876 postów
  • SkądŁódź

Napisano 15 sierpień 2007 - 18:45

Tak, ale u Wertykala nie dostaniesz raczej zniżki, a jeśli nawet to darmową przesyłkę.
Z USA się samej korby raczej nie opłaca sprowadzać.
Ja też chce Recorda nowego, ale nie będę przepłacał o 2000 zł więcej na całym osprzęcie w Polsce, a jednorazowo wyłożyć 4500 zł na całą grupę mnie nie stać w tym momencie.

#99 Malik

Malik
  • Administrator
  • 2523 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 15 sierpień 2007 - 19:02

Tak, ale u Wertykala nie dostaniesz raczej zniżki, a jeśli nawet to darmową przesyłkę.

niekoniecznie.
prawie 2 kola to troche jest sieki wiec rabat bylby wskazany. ale powiedzmy, ze nie ma rabatu to u mnie moznaby bylo go dostac ;-)

#100 utkow91

utkow91
  • Użytkownik
  • 18 postów
  • SkądWielkopolska-Czajków

Napisano 31 sierpień 2007 - 17:05

zmieniam właśnie korbe przy rowerze, (dorwałem tanią 105 :-D ) no ale mam problem bo wydaje mi się korby są za mało wciśnięte na suport, dociagnąłem śrubką ile sie da ale itak sa dalej od ramy niż te stare (około 2-3mm) przez to przednia przerzutka źle działa, no i nie wiem czy to zostawić i przeregulować przerzutke czy moze trzeba jeszcze dociskać (nie mam pojęcia jak :-/ ) jest możliwość ze przy korbach różnego rodzaju odległości zębów od ramy się różnią??? (przedtem miałem SHIMANO RSX a teraz 105)

pozdrawiam utkow91

Dodaj odpowiedź