Jaki mechanizm korbowy?
Napisano 31 sierpień 2007 - 21:27
suport powinien być ok, ponieważ długość zamontowanego suportu zależy raczej od ramy niż od korby, ale mogę się mylić
nigdy w zyciu.
dlugosc osi suportu dopiera sie do korby, a nie do ramy.
niestety wiele osob uwaza inaczej i pozniej robia zdziwiona mine kiedy przychodza po srodek suportu praktycznie bez niczego.
ja: jaki srodek pan potrzebuje?
klient: nooooooooooo... standartowy...
:-D
#106 Gosc_senjiro_*
Napisano 05 wrzesień 2007 - 11:16
#107 Gosc_Rafalek_*
Napisano 05 wrzesień 2007 - 11:43
W oryginalne byl support 113mm(w szosie skad pochodzila korba) w moim nowo zlozonym sprzecia do tej samej korby musialem szukac supportu 109-108mm.
Nie ma tak latwo
Korba 105 biopace taka http://www.rafalb.ap...IG/target0.html
Napisano 17 luty 2008 - 23:47
Ale to jest małe piwo. Jak zakładałem korbę Tiagry FC4503 do starej ramy to różnica w tych odległościach sięgała 5 mm. Poradziłem sobie z tym ścinając taką czarną "podkładkę" co jest na końcu osi przy pięcioramiennym pająku i dorabiając podkładkę pod lewe ramię korby.
Czy ktoś z was spotkał się z podobnymi problemami z korbami Hollowtech II?? Czy u was prawa i lewa korba są w tej samej odległości od ramy?? I co z tym fantem zrobić? Przeca nie może być tak asymetrycznie!!!
Napisano 18 luty 2008 - 09:00
ciesze sie, ze mam campe ;-)
Napisano 18 luty 2008 - 13:12
Jakość korb Campy, no i przedewszystkim wygląd jest świetny ....
Wybaczcie shimanowcy, ale wygląd korb shimano w porównaniu do campy, to jak pięść do oka ... ;-)
Tylko nalezy zwrócić uwage na długości pakietu - ja mam 102mm to musze conajmniej Chorusa ... 112mm to od Centaura w dół ...
Napisano 18 luty 2008 - 13:37
Właśnie zamontowałem nową korbę do nowej ramy. (Korba Sh 105 FC5603) Po zamontowaniu okazało się, że odległość między lewym ramieniem korby a rurą podsiodłową wynosi 46 mm a z prawej strony 48,5 mm.
Ale to jest małe piwo. Jak zakładałem korbę Tiagry FC4503 do starej ramy to różnica w tych odległościach sięgała 5 mm. Poradziłem sobie z tym ścinając taką czarną "podkładkę" co jest na końcu osi przy pięcioramiennym pająku i dorabiając podkładkę pod lewe ramię korby.
Czy ktoś z was spotkał się z podobnymi problemami z korbami Hollowtech II?? Czy u was prawa i lewa korba są w tej samej odległości od ramy?? I co z tym fantem zrobić? Przeca nie może być tak asymetrycznie!!!
Źle założyłeś widocznie, Do każdej korby HT2 dodane są 2-3 podkładki pod miski którymi się reguluje położenie korby. Koszt takiej podkładki to jakieś 3 zet. Ot taka zaleta kwadratu (i wielowpustów) nad integrami - można bardzo dokładnie korby wycentrowac :>
dzięki, Malik za info
Niestety trzyrzędówki campy są na "zwykły" suport i w ogóle nie wyglądają najlepiej. No i co ma począć taki biedny amator jak ja???
Kupic kompakt. Lub zmienic kasete na 13-26(27). Lub jedno i drugie. Lub np kupic normalna korbe i kasete juniorska (14-28, 15-28 na ten przykład)
Napisano 18 luty 2008 - 14:41
Odnośnie kompaktów: większość kilometrów kręcę po płaskim - najczęściej na przełożeniach 39/15-17 to jak założę kompakta, to jaką w tedy kasetę? A co z wyjazdami w góry - które bardzo lubię? Bym musiał zmieniać kasetę (często i łańcuch) na góry a jest to uciążliwe, gdy w piątek wieczorem urywasz się z roboty, wrzucasz rower i ciuchy w samochód i jedziesz kilkaset km, żeby tracić czas na takie pierdoły.
Napisano 18 luty 2008 - 18:11
Tyle , że jak sam zauważyłeś potrzebny jest krótki środek suportu a te już najtańsze nie są .Teraz w dobrej cenie mozna kupić Chorusa (no i Recorda) ok. 300zł (albo nawet mniej) na 9V czy 10V - po wprowadzeniu UT te modele z tradycyjnym pakietem sa wysprzedawane ...
Jakość korb Campy, no i przedewszystkim wygląd jest świetny ....
Wybaczcie shimanowcy, ale wygląd korb shimano w porównaniu do campy, to jak pięść do oka ... ;-)
Tylko nalezy zwrócić uwage na długości pakietu - ja mam 102mm to musze conajmniej Chorusa ... 112mm to od Centaura w dół ...
Napisano 21 luty 2008 - 15:45
Dotychczas kupiłem 2 korby HT2 wspomniane wyżej, w dodatku od dystrybutora shimano na Polskę i żadnych podkładek pod miski tam nie było. Jest dołączana podkładka, którą należy włożyć na oś przed lewym ramieniem korby, zgodnie z instrukcją jedynie w wypadku korb trzyrzędowych, co też w obu przypadkach uczyniłem. Więc, proszę, powiedz mi, uzurpatorze, dlaczego źle założyłem??
http://bike.shimano....69830621035.pdf
Miski, to nr 6 i 9, jeżeli masz mufę suportową 68mm, to można włożyc podkładki (które powinny byc w zestawie z korbą, ale cóż Pawlak...) albo symetrycznie, albo - np dwie na jedną stronę.
W przypadku mufy 73mm powinna byc jedna podkładka po stronie zębatek, w przypadku mufy 68mm trzy - dwie po stronie zebatek, jedna po przeciwnej.
Przy czym te podkladki sa dostepne w roznych grubosciach, wiec można także na inne sposoby regulowac tak, a wyjdzie.
Odnośnie kompaktów: większość kilometrów kręcę po płaskim - najczęściej na przełożeniach 39/15-17 to jak założę kompakta, to jaką w tedy kasetę? A co z wyjazdami w góry - które bardzo lubię? Bym musiał zmieniać kasetę (często i łańcuch) na góry a jest to uciążliwe, gdy w piątek wieczorem urywasz się z roboty, wrzucasz rower i ciuchy w samochód i jedziesz kilkaset km, żeby tracić czas na takie pierdoły.
A jakich przełożeń Ci brakuje? Jeżeli tych najniższych, a np rzadko korzystasz z najwyzszych to kompaktowa korba z kaseta 12-27 czy nawet "góralską" 11-32 powinna wystarczyc. W innym wypadku - zastanów się nad trzyrzędową korbą i wymien najmniejsza zebatke na 26T.
Napisano 21 luty 2008 - 20:30
A propos przełożeń to najlepszym dla mnie rozwiązaniem jest korba trzyrzędowa i kaseta 12-23. Są przełożenia i na jazdę po płaskim i pod górę i z górki też :-). Stąd też mój wybór korby.
Pytanie mam do posiadaczy dwurzędowych korb HT2: czy u was odległość między ramionami korby a ramą (rurą podsiodłową) jest jednakowa z prawej i lewej strony?
Pozdrawiam
#120 Gosc_zawodowiec_;)_*
Napisano 21 luty 2008 - 22:12
Pytanie mam do posiadaczy dwurzędowych korb HT2: czy u was odległość między ramionami korby a ramą (rurą podsiodłową) jest jednakowa z prawej i lewej strony?
Pozdrawiam
mam korbe 105 HT2 i odległości są te same z obu stron, w zestawie nie miałem zadnych podkłedek, kumpel teraz kupił ultegre HT2 i tez nie miał zadnych podkładek... :-P