Jaki mechanizm korbowy?
Posted 10 August 2007 - 22:50
Moja propozycja - kup korbe 52/39 i dokup sobie blat 50. Forma wzrosnie, zmienisz blat na wiekszy....
Posted 12 August 2007 - 14:43
Posted 12 August 2007 - 15:21
po tym wypadaloby jakos umocowac klucz zeby sie nie zeslizgiwal. najlepszym sposobem jest przymocowanie czegos (co przytrzyma klucz) poprzez oske suportu i np oske od przedniej rometowskiej piasty (taki patent stosuje w serwisie).
patrzac od strony ramy wyglada to tak.. miska, oska sup, klucz, wolnobieg, jakas wieksza podkladka i oska rometowska, ktora wszystko skrecam. wtedy mozna skakac po kluczu i na pewno nie zesliznie sie.
acha.. i najwazniejsze. upewnij sie czy w dobra strone odkrecasz ;-)
wiadomo.. wloch w lewo, anglik w prawo. (pomijam wyjatki).
edit..
oczywiscie jesli masz miski z wielowpustem to ten patent z trybem jest niepotrzebny. wystarczy tylko sama oska rometowska z nakretka + klucze :-)
Posted 12 August 2007 - 17:02
Posted 12 August 2007 - 17:06
potem wykonałem konstrukcje według receptury Malika:
i wykręciłem:) nie miałem rury odpowiednio grubej więc użyłem tego płasko-oczkowego klucza 32 jako młotka:)
Posted 12 August 2007 - 17:08
niestety w serwisie bardzo czesto mam tego typu sytuacje. czasem czlek sie niezle namorduje zeby wykrecic te badziewne, stalowe miski...
a zeby uniknac takich sytuacji wystarczyloby tylko raz na jakis czas przesmarowac suport...
ciesze sie, ze ci sie udalo :-)
Posted 12 August 2007 - 21:42
musailem ostatnio wymienic wklad i poprzedni wlasciciel zapomnial uzyc smaru wkrecajac aluminiowy suport w stalowa rame - Ci ktorzy wiedze za aluminium sie utlenia i potrafi sie zaspawac w suchym gwincie domyslaja sie ze niebardzo jest jak to wykrecic...
pozatym klucz na wielowpuscie niebardzo pomogl, bo miski byly strasznie scharatane... wiec coz zrobilem?
poprosilem ojca o pomoc, ten ze zna sie na rzeczy dorobil frez, ktorym sfrezowalem miski suportu wraz z fragmentem lozysk, a nastepnie powoli i delikatnie wycialem resztki miski, zeby nie uszkodzic gwintow.
praca w sumie trwala 3 dni przy czym 1 dzien to odpowiedni frez ze spiekiem weglikowym(czy jakos tak to sie nazywa - twarde jak cholera) - efekt wyminiony suport na nowy.
Posted 14 August 2007 - 19:35
I jeszcze jedno - musi się nadawać do ścigania :-P
pzdr :-)
Posted 14 August 2007 - 21:53
Nie napisał, ze to UT. Pewnie poprzednie na kwadrat.masz recorda nowego i jeszcze ci zle?
Lekkie i dość tanie są KCNC RD1. Potem są Tune Big Foot, Storch Power Arms (2500 zł chyba, że znajdziesz taniej no i dwa kiepskie systemy: kwadrat lub ISIS), Extralite, Stronglight Pulsion (!! jak trafisz na wyprzedaż w UK to dokładnie za 1700 zł kupisz ją).
Jest jeszcze wiele korb podobnych do FSA Pro Carbon Team Issue, ale są mniej atrakcyjne od Recorda.
Posted 14 August 2007 - 21:59
Posted 15 August 2007 - 08:11
identyczną :-/
[ Dodano: 2007-08-15, 09:12 ]
http://www.leichtbau-konfigurator.de/files/pics/ch_story/clavicula_1.jpg ale odrobinę więcej niż 1700.
Wygląd jednak IMVHO powala.
no tak, ale nikt przy zdrowych zmysłach mi jej za 1700złnie sprzeda :mrgreen:
A tak poza tym, to złota wersja Tune'a podana przez Karbona robi wrażenie :mrgreen: inne się chowają :-) A KCNC wygląda trochę tandetnie :->
Posted 15 August 2007 - 18:45
Z USA się samej korby raczej nie opłaca sprowadzać.
Ja też chce Recorda nowego, ale nie będę przepłacał o 2000 zł więcej na całym osprzęcie w Polsce, a jednorazowo wyłożyć 4500 zł na całą grupę mnie nie stać w tym momencie.
Posted 31 August 2007 - 17:05
pozdrawiam utkow91