Jaki mechanizm korbowy?
Started By
Gosc_MaciekR_*
, 21 Jan 2007 17:42
1141 replies to this topic
#143 Gosc_Anonymous_*
Posted 29 March 2008 - 12:47
Wszystko zależy od długości twoich nóg. Dłuższe nogi dłuższe korby.
Krótkie korby większa kadencja mniejsze obciążenie kolan
Długie korby kadencja spada obciążasz kolana - tego elementu już nie wymienisz
Ja mam 180 cm wzrostu i teoretycznie powinienem mieć korby 172,5 jednak wolę 170
Wszystko zalezy od twoich preferenci i stylu jazdy.
Pozdrawiam
Krótkie korby większa kadencja mniejsze obciążenie kolan
Długie korby kadencja spada obciążasz kolana - tego elementu już nie wymienisz
Ja mam 180 cm wzrostu i teoretycznie powinienem mieć korby 172,5 jednak wolę 170
Wszystko zalezy od twoich preferenci i stylu jazdy.
Pozdrawiam
Posted 29 March 2008 - 23:27
dobieranie korb pod wzrost mnie bardzo zastanawia... wręcz się temu dziwie, ja mam 170 przy wzroście 182 cm i nie zamienie na np 175 czy 172,5
mi po prostu leżą krótkie korby, pewnie bym nawet nie poczuł różnicy jakbym się przesiadł na 175, im krótsze korby tym twardsze przełożenie, ale też większą kadencję możemy wykręcić...
mi po prostu leżą krótkie korby, pewnie bym nawet nie poczuł różnicy jakbym się przesiadł na 175, im krótsze korby tym twardsze przełożenie, ale też większą kadencję możemy wykręcić...
Posted 30 March 2008 - 07:24
nie wiem, jak to jest jak się wsiada na długie korby (z krótkich) mając długie nogi, ale z krótkimi nogami taka zmiana jest baardzo odczuwalna, za długich korb po prostu nie jest się w stanie "przepchać"... To znaczy wiecie, wszystko się da,ale jakie są efekty to 2 strona medalu
Posted 30 March 2008 - 09:52
Do długości nóg a nie do wzrostu ... (co nie znaczy ze to nie idzie w parze ... ;-) )
Miałem w tamtym roku 177,5 , a w tym roku stosowne do długości nóg 172.5mm
Efekt? Czuje w podjazdach że to róznica mniej wiecej 2 zębów na tylnej, czyli jedna zębatka wyzej ...
Podobno kolana wysiadają przy zbyt długich ....
Miałem w tamtym roku 177,5 , a w tym roku stosowne do długości nóg 172.5mm
Efekt? Czuje w podjazdach że to róznica mniej wiecej 2 zębów na tylnej, czyli jedna zębatka wyzej ...
Podobno kolana wysiadają przy zbyt długich ....
#151 Gosc_Klaudiusz_*
Posted 30 March 2008 - 17:35
Wzor na moment sily - Mmax=F x r, stad F~1/r a wiec im krotsza dzignia (ramie korby) tym wieksza sile trzeba przylozyc aby moment sily pozostal taki sam - koniec kropka
BTW
175 sa o okolo 3% dluzsze od 170, stawiam piwo temu kto wyczuje ktore ramie korby w mojej zimowce jest dluzsze i skrzynke piwa jak mi jeszcze powie o ile :mrgreen:
BTW
175 sa o okolo 3% dluzsze od 170, stawiam piwo temu kto wyczuje ktore ramie korby w mojej zimowce jest dluzsze i skrzynke piwa jak mi jeszcze powie o ile :mrgreen:
Posted 30 March 2008 - 19:08