jakie macie przelozenia?
Napisano 06 sierpień 2009 - 11:35
Mam z przodu kompakta: 34/50, z tyłu 11-25. Trochę się męczę i miotam z tym układem. Jeżdzę spokojnie i raczej wolno, czasem z jakimś plecakiem, prędkości: 23-30 km/h. I albo mam 50 z przdu i jadę na dużym przekosie, co objawia się takim w miarę głośnym zachowaniem napędu, albo na 34 i ... też jeżdzę na przekosie. Miotam się ciągle który przekos jest lepszy :-P
Nie wiem co z tym fantem zrobić. mam korbę FSA Gossamer Compact Mega EXO. Można wyrzucić "zębatki" i wrzucić coś innego? FSA oferuje mozliwość kupna oddzielnie elementów korby?
Może pokombinować coś w przyszłości z tyłem. 11-stki nie używam, 23 też nie... Nie wiem za bardzo w co i jak sie "pobawić", ale raczej wkrótce będę musiał zrobić coś bardziej pod siebie. Mieszkam w woj. łódzkim i wyjazd w góry czy nawet "górki" mi nie grozi ;-)
pozdrawiam wszystkich :-)
Napisano 06 sierpień 2009 - 11:40
mam wątpliwość: czy jazda na dużym blacie i drugiej od góry koronce jest zła z punktu widzenia przekosu? na tej koronce mam 19 i czasem nie chce mi sie zrzucac na mały blat i wrzucać z tyłu jakies 15, a poza tym jak jestem na duzym blacie to mozna się szybciej i płynniej rozbujać. :?:
Napisano 06 sierpień 2009 - 12:00
Napisano 06 sierpień 2009 - 14:04
P.S. A z moim stalowym rumakiem zjezdzilem pol Europy ( a byla to juz era KARBONU ) i nigdy nie mialem kompleksoow z powodu sprzetu , choc przepasc technologiczna dostrzegalem.
S.S 2 ; a cene sprzetu to widze , ze Ty mi "wyrzygujesz" . Zreszta ktos sie kiedys pytal , to podalem. Coz w tym zlego ??? A teraz mam sie moze ukrywac i maskowac z informacja , ze zaczynam skladac czasowke na BARDZO DOBRYCH komponentach ??? A moze jednak warto , bo sie zaraz rzuca ; a po ci , a gdzie , a jak , lanser.....
DEADHORSE ; wychodze z zalozenia , ze na forum WSZYSCY sa pasjonatami jazdy ;-)
#625 Gosc_Anonymous_*
Napisano 06 sierpień 2009 - 15:21
kormoran, ale my ( przynajmniej ja) chcemy w tym cyrku ogladac NAJLEPSZE dostepne ( a czasem niedostepne) rzeczy i klasyczny "wyscig zbrojen". Chodzi mi o to , ze na tor Formuly I nie wyjezdza sie Golfem (lekko przejaskrawiony przyklad) :-)
P.S. A z przelozeniem nie chodzi o lans , tylko o to ze w polskich gorach ( bo o nich najczesciej dyskusja) NIE potrzeba miec 29 ;-)
P.S. II Sprzet z najwyzszej polki jest nie dla lanserow , ale dla tych ktorych na to stac ( a widze , ze Ciebie boli strasznie , ze ktos ma i musisz go chyba zwac lanserem, aby zasnac spokojnie . Typowe POLSKIE zachowanie :cry: ) I tylko mi nie pisz ( bo i tak nie uwierze ), ze gdybys mial wystarczajaca ilosc kaski na MAX rower , to kochajac kolarstwo zadowolilbys sie tylko SZTYWNYM i SPRAWDZONYM sprzetem. Szkoda , ze przez czesc forumowiczow przemawia jakas taka wrodzona NIECHEC i wrecz WROGIE nastawienie do dobrych rowerow i tego kto takowy posiada traktuje sie z lekcewazeniem i usmieszkami . Tez TYPOWO polskie zachowanie. Tak sie wlasnie leczy wlasne kompleksy ( nazywaniem kogos LANSEREM ITP )
Co powiesz na to, że na jakieś amatorskie zawody mastersów przyjeżdża koleś, na super świecącym rowerze z najwyzszej półki, nowiutki strój i na pagórku typu wiadukt jest urwany. No ale nie bedę ciągnął wątku, zbyt dosłownie wszystko bierzesz do siebie i znowu wyjeżdżasz z jakimiś "to typowo polskie" , "jakaś chora zazdrość" itd.
Nie widzę u siebie potrzeby posiadania coraz lepszego sprzętu, wolę zachować jak najdłużej zdrowie - dlatego propaguję jednak miększe przełożenia i jak widać zawodowcy też bo wystarczy trochę przycisnąć i sruuu po kolanach.
Napisano 06 sierpień 2009 - 15:28
I nie pisz bzdur , ze Ci rower wystarcza , jak 85% forum to wieczne dysputy na temat "polepszania" sprzetu. Myslisz , ze gdyby nasza mlodziez miala zamozniejszych rodzicow , to bawilaby sie z wymiana RSX na SORE , a pozniej jeszcze dalej i dalej ??? Nie ! Kupili by porzadny rower i smigali myslac o kolejnych kilometrach , a nie nowym lancuchu czy bidonie. Gdzie jest wiec wg Ciebie magiczna granica przyzwoitosci w ulepszaniu sprzetu ? Gdzie nalezy sie zatrzymac ?
Napisano 06 sierpień 2009 - 17:33
Powiem wiecej, mam połowe z tego co napisałem wyżej i tak jestem szczęsliwy, bo przynajmniej wiem, że na każdą część w rowerze musiałem sam zapracować i to przynosi największą satysfakcję, a nie pocinanie na kozie za 10 000zł wziętych od rodziców.
Jarek, i tak naprawde ta magiczna granica u każdego z nas będzie inna, bo każdy z nas ma inne wymagania i potrzeby, choć pewnie wiekszość bedąca przy grubej kasie, nie zwracałaby na to uwagi tylko brała w ciemno najwyższą pólke. Ale tak mają chyba wszyscy zamożni...
Napisano 06 sierpień 2009 - 17:47
Napisano 06 sierpień 2009 - 21:00
Napisano 07 sierpień 2009 - 09:09
Rozmowy o granicę w ulepszaniu sprzętu i "ile można dać za rower?" to pytania w stylu Szekspirowskiego "być, albo nie być"... Można by o tym dyskutować latami, a i tak nie dojdzie się do konkretnych wniosków. Jako że dla mnie - mgr inż., filozofia jest nauką biegunowo odległą przejdę po raz kolejny do istoty sprawy:
Wiem, że kasety można stopniować jak się chce. A co z korbą? czy jestem skazany na wymianę całej, czy da się do FSA Gossamer Mega Exo dokupić sam blat i strzelić podmiankę :?: Teraz nie mam za bardzo możliwości zorientowania się w sklepie czy gdzieś indziej, dlatego proszę o pomoc jeśli ktoś wie...
Pozdrawiam wszystkich jeżdżących, a nie fascynujących się sprzętem. Sam miałem zamiar wkroczyć na ścieżkę "wyścigu sprzętowego" i planowałem kupno "Bóg wie czego", ale stwierdziłem, że po co? Te rowery co mam i tak są dla mnie za szybkie :-P I nie chodzi tutaj o kasę, tylko o zdrowy rozsądek. Ale jestem absolutnie tolerancyjny i każdy niech jeździ jak i na czym chce. Ważne jedynie, że rowerem a nie samochodem czy autobusem jakimś zapchanym :-?
Napisano 07 sierpień 2009 - 14:01
Napisano 07 sierpień 2009 - 15:01
P.S. No i to nie sa zabawki !!! Ja na moich bikach NAPRAWDE duzo jezdze ( w tym roku juz ok. 10 000 CIEZKICH treningow ) !!!
Co do blatow to popatrz w sieci. Wiele zagranicznych sklepow ma ich POTEZNY wybor . Zarowno oryginalow jak i zamiennikow. Podejrzewam , ze znajdziesz na 100% taki jaki pragniesz miec.
Napisano 07 sierpień 2009 - 17:44
Napisano 07 sierpień 2009 - 19:11
Napisano 07 sierpień 2009 - 19:17
http://www.bikepro.se/
Wlasciciel to moj znajomy , wiec z testami ZERO problemow :-)
W sklepie 10 razy wiecej jak w sieci....
Napisano 07 sierpień 2009 - 19:53
Co do roweru czasowego - Felt. Oni od zawsz esię specjalizowali w rowerach TT, a "cywilne" szosy to margines ich produkcji. Miałem okazję obcować z ramą czasową Felta i ... zrobiła na mnie wrażenie nie mniejsze niż osprzęt Sram ;-) jest na co pracować jednym słowem :-P
Mówiąc na rowery "zabawki" mam na myśli słowa koleżanki: "faceci rozwijają się do 7-go roku życia, później już tylko rosną" :-P
Za blatami popatrzę, teraz mam chociaż co wklepać w gógla czy alledrogo. dzięki i pozdrawiam.
#639 Gosc_kobrys_*
Napisano 07 sierpień 2009 - 22:57
Napisano 07 sierpień 2009 - 23:26