Skocz do zawartości

Zdjęcie

Koła składane

1589 odpowiedzi w tym temacie

#1441 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 27 kwiecień 2019 - 21:39

lasery to są cx-ray'e tyle że nie spłaszczone.

Chyba nie do konca, Cx ray jest lzejsza szprycha, mocniejsza i bardziej wytrzymala na zmeczenie niz Laser. Jak nie zaplatasz kol na jakis konkretnie grubych okraglych szprychach, to duzo latwiej robi sie to w przypadku plaskich szprych.
Do twoich potrzeb kazda z ww będzie dobra. Zdecyduj ile chcesz zoszczedzic na wadze i ile wydac.

#1442 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Napisano 27 kwiecień 2019 - 22:28

Różnica wagowa pomiędzy szprychami Laser a CX-Ray jest symboliczna. Różnica w wytrzymałości centralnej części też nie jest jakaś drastyczna.

https://www.sapim.be...kes/aero/cx-ray

https://www.sapim.be...es/butted/laser

Na poniższym filmie pada stwierdzenie: "The spoke starts its life as a Laser spoke". Nie wiem, czy tą informację potwierdza oficjalnie Sapim (może zasłaniać się tajemnicą procesu technologicznego), ale to całkiem możliwe.

Tutaj również słychać to samo stwierdzenie:

#1443 thomasz

thomasz
  • Użytkownik
  • 365 postów
  • SkądWrocław

Napisano 29 kwiecień 2019 - 08:20

Technologiem nie jestem ale na Eurobike rozmawiałem z sapimem i również mi potwierdzili że cx-ray to jest spłaszczona wersja lasera.

Lasery są dość fajne, tylko przy budowie kół trzeba używać odpowiednich trzymaków (nie kombinerek), inaczej szprycha się będzie skręcać. Stąd też nieraz problemy z urwanymi laserami i niepochlebnymi (a niesłusznie) opiniami warsztatów...

45636079942_17651449fe_m.jpg

CarbonOne.pl - koła na szprychach karbonowych

Blackcatwheels.pl - Koła na zamówienie

Sklep - obręcze, piasty, szprychy

Wrocław

Kontakt na priv, @ lub tel: 604 40 95 04

#1444 Rumcajs

Rumcajs
  • Użytkownik
  • 123 postów

Napisano 29 kwiecień 2019 - 17:54

Ja mam koła 20/24 na laserach (ważę 66kg) i jestem bardzo zadowolony. Po 8tys.km bezproblemowo, ani razu nie był poprawiany naciąg szprych, oba koła ciągle proste jak na początku.

#1445 perun

perun
  • Użytkownik
  • 122 postów
  • SkądKraków

Napisano 01 maj 2019 - 13:38

Cześć!

Potrzebuję opini o komplecie:

https://lemonbike.eu...ghtpull-cx-ray/

71 kg, jeżdżę w terenie pagórkowatym, więc zależy mi głównie na niskiej wadze kół. Natomiast mam obawy o wytrzymałość kompletu z tak mocno wycieniowanymi szprychami (drogi w mojej okolicy nie są najwyższej jakości). Proszę was o pomoc w ocenie, bo sam wielkiego doświadczenia nie mam i nie wiem czy moje obawy są w ogóle podstawne.

#1446 thomasz

thomasz
  • Użytkownik
  • 365 postów
  • SkądWrocław

Napisano 01 maj 2019 - 14:07

Cześć!

Potrzebuję opini o komplecie:

https://lemonbike.eu...ghtpull-cx-ray/

71 kg, jeżdżę w terenie pagórkowatym, więc zależy mi głównie na niskiej wadze kół. Natomiast mam obawy o wytrzymałość kompletu z tak mocno wycieniowanymi szprychami (drogi w mojej okolicy nie są najwyższej jakości). Proszę was o pomoc w ocenie, bo sam wielkiego doświadczenia nie mam i nie wiem czy moje obawy są w ogóle podstawne.

wytrzymać spokojnie wytrzyma, lecz zestaw w tej konfiguracji bardzo miękki. Jak depniesz na stojaka pod górkę to tylne koło będzie tarło o klocki nawet przy twojej niskiej wadze. Poproś o CX-Sprint w tylnym kole, będzie dużo lepiej ze sztywnością boczną

Wrocław

#1447 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 01 maj 2019 - 15:05

Bardzo miekki?

Bez przesady. To raczej solidne i biorac pod uwage komponenty, w tym szprychy kola powinny byc wystarczajaco sztywne.

Poskladalem sobie kilka lat temu kola, gdzie waga byla mniejsza o ok 130g na komplecie ale to glownie za sprawa piast. Na podobnym profilu obreczach Archetype, te same szprychy z ta sama iloscia.

Nie mam zadnego ocierania o klocki, kola sa wystarczajaco sztywne nawet pod moje wiecej 20kg. 

#1448 uraz

uraz
  • Użytkownik
  • 1730 postów
  • SkądLublin

Napisano 01 maj 2019 - 15:59

Po stanięciu w korbach tylne koło tym bardziej ociera o klocki im sztywniejsza jest obręcz. Np. carbonowy stożek 46 mm będzie bardziej pływał na boki niż aluminiowy box-section przy założeniu że reszta komponentów jest identyczna. 

Co za tym idzie wspomniane koła z lemonbike - jeśli będą dobrze poskładane - nie powinny ocierać. 

Cycling Order ★ Black is the new fluo ★ Don't feed the troll

#1449 thomasz

thomasz
  • Użytkownik
  • 365 postów
  • SkądWrocław

Napisano 01 maj 2019 - 16:05

Bardzo miekki?

Bez przesady. To raczej solidne i biorac pod uwage komponenty, w tym szprychy kola powinny byc wystarczajaco sztywne.

Poskladalem sobie kilka lat temu kola, gdzie waga byla mniejsza o ok 130g na komplecie ale to glownie za sprawa piast. Na podobnym profilu obreczach Archetype, te same szprychy z ta sama iloscia.

Nie mam zadnego ocierania o klocki, kola sa wystarczajaco sztywne nawet pod moje wiecej 20kg. 

ale miałeś ten sam komplet - obręcz/piasta/szprychy? jeżeli inne komponenty to jakie (tak z ciekawości)?

Wrocław

#1450 thomasz

thomasz
  • Użytkownik
  • 365 postów
  • SkądWrocław

Napisano 01 maj 2019 - 16:10

Po stanięciu w korbach tyle koło tym bardziej ociera o klocki im sztywniejsza jest obręcz. Np. carbonowy stożek 46 mm będzie bardziej pływał na boki niż aluminiowy box-section przy założeniu że reszta komponentów jest identyczna. 

Co za tym idzie wspomniane koła z lemonbike - jeśli będą dobrze poskładane - nie powinny ocierać. 

Ja mam zupełnie inne odczucia. Jeden osobisty komplet na novatecach i obręczach ryde sprint 20/24 o łącznej wadze 1200g. Set zrobiłem sobie typowo w góry. Tylne koło się poddaje przy ciśnięciu na stojaka pod górę.  

Drugi komplet na karbonach 38mm, bitexach i tych samych szprychach 20/24 i jest znacznie lepiej. 

Wrocław

#1451 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 01 maj 2019 - 16:13

Wspomnianie H Plus Son Archetype, pierwsza wersja tych obreczy 450g, i pozniejsza ze wzmocniona stopka 475g.

Piasty Tune Mig/Mag 70/170 i sapimy cx-ray 24/28.

#1452 uraz

uraz
  • Użytkownik
  • 1730 postów
  • SkądLublin

Napisano 01 maj 2019 - 16:14

Żeby porównanie miało sens piasty muszą być takie same, szprychy takie same (model, zaplot, ilość, naciąg), nyple takie same a obręcze inne.

Jeśli obciążysz bocznie, w miejscu styku z asfaltem, "miękką" aluminiową obręcz to wygniesz ją w coś o kształcie chipsa więc jej górna część (tam gdzie zazwyczaj są klocki) pozostanie mniej więcej na środku i nie będzie ocierać. 

65632-largest_Mavic_wheel_bend.png

Sztywna obręcz się tak nie zachowuje. Zamiast tego jej górna część odchyla się w kierunku przeciwnym do przyłożonej na dole siły i ociera. 

#1453 perun

perun
  • Użytkownik
  • 122 postów
  • SkądKraków

Napisano 01 maj 2019 - 19:53

wytrzymać spokojnie wytrzyma, lecz zestaw w tej konfiguracji bardzo miękki. Jak depniesz na stojaka pod górkę to tylne koło będzie tarło o klocki nawet przy twojej niskiej wadze. Poproś o CX-Sprint w tylnym kole, będzie dużo lepiej ze sztywnością boczną

Wezmę to pod uwagę. Mam dokładnie taki problem w fabrycznych kolach, ktore dostałem razem z TCR-em, są strasznie miękkie i strzelają kiedy staję w korbach. Poprosiłem Lemonbike o inną propozycję w podobnym budżecie.

Mam jeszcze pytanie odnośnie szprych Sapim D-Light, czy one sprawdziłyby się tutaj lepiej? Przez myśl przechodzi mi jeszcze zestaw karbonowy Evanlite, gdzie jest wybór właśnie pomiędzy Sapim D-Light i CX-Ray. Piasty to również byłby model DT 350

#1454 uraz

uraz
  • Użytkownik
  • 1730 postów
  • SkądLublin

Napisano 01 maj 2019 - 20:56

Proponuję lekko używane fulcrumy zero. Gwarantuję że na brak sztywności bocznej nie będziesz narzekał.

#1455 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 01 maj 2019 - 21:23

Masz kase na cx ray, to je bierz. Z twoja waga 24/28 na tych szprychach to jest wiecej niz potrzeba zeby miec bardzo dobre kola.
Oczywiscie mozesz wsadzic jakies grubsze szprychy i miec sztywniejsze i tym samym ciezsze kola. Tylko po co, jak na tej ilosci szprych cx ray zapewni wystarczajaca sztywnosc.

Glowe dam, ze nie poczujesz zadnej roznicy w sztywnosci pomiedzy dlight i cx ray. Roznica wagowa przy 24/28 bedzie cos ok 40g.
Jak tylko patrzec na jeden komponent, to nie jest to jakas wielka roznica. Ale jak zacznie sie tak zbierac gramy tu i tam, to robi sie juz konkretna roznica.

350 raczej ciezko zaliczyc do finezyjnych piast, przednia 150g! Nie za bardzo znam te piasty ale pewnie wybralbym je, szczegolnie SP aniżeli Novatecki ;)

#1456 thomasz

thomasz
  • Użytkownik
  • 365 postów
  • SkądWrocław

Napisano 01 maj 2019 - 22:06

Żeby porównanie miało sens piasty muszą być takie same, szprychy takie same (model, zaplot, ilość, naciąg), nyple takie same a obręcze inne.

Jeśli obciążysz bocznie, w miejscu styku z asfaltem, "miękką" aluminiową obręcz to wygniesz ją w coś o kształcie chipsa więc jej górna część (tam gdzie zazwyczaj są klocki) pozostanie mniej więcej na środku i nie będzie ocierać. 

65632-largest_Mavic_wheel_bend.png

Sztywna obręcz się tak nie zachowuje. Zamiast tego jej górna część odchyla się w kierunku przeciwnym do przyłożonej na dole siły i ociera. 

Znam ten artykuł. Teraz z ręką na sercu, kto tu z forum to sprawdził to w rzeczywistości?

Wrocław

#1457 thomasz

thomasz
  • Użytkownik
  • 365 postów
  • SkądWrocław

Napisano 01 maj 2019 - 22:11

Wezmę to pod uwagę. Mam dokładnie taki problem w fabrycznych kolach, ktore dostałem razem z TCR-em, są strasznie miękkie i strzelają kiedy staję w korbach. Poprosiłem Lemonbike o inną propozycję w podobnym budżecie.

Mam jeszcze pytanie odnośnie szprych Sapim D-Light, czy one sprawdziłyby się tutaj lepiej? Przez myśl przechodzi mi jeszcze zestaw karbonowy Evanlite, gdzie jest wybór właśnie pomiędzy Sapim D-Light i CX-Ray. Piasty to również byłby model DT 350

nie wiem czemu ale myślałem że ten komplet jest na 20/24h. Chris ma rację, 24/28h dla Twojej wagi będzie ok. Ew. można dać cx-sprint jedynie na tył, wówczas waga wzrośnie o 20g a tylne koło będzie sztywniejsze. DT 350 ma bardzo wąsko lewy kołnierz. Dopiero dziś na instagramie ogłosili że w końcu zmieniają geometrię piast i poszerzyli rozstaw kołnierzy o 6mm.

Sorki za pomyłkę. Przyznaję się bez bicia :)

Wrocław

#1458 perun

perun
  • Użytkownik
  • 122 postów
  • SkądKraków

Napisano 02 maj 2019 - 10:37

Zostawię sobie jeszcze kilka dni na szukanie alternatywy, a jeśli nie znajdę nic ciekawego to po zapoznaniu się z waszymi opiniami myślę, że te kółka będą spełniać moje wymagania. Bardzo dziękuję za pomoc.

#1459 uraz

uraz
  • Użytkownik
  • 1730 postów
  • SkądLublin

Napisano 10 maj 2019 - 16:22

Znam ten artykuł. Teraz z ręką na sercu, kto tu z forum to sprawdził to w rzeczywistości?

Ja nie robiłem testu w laboratorium ale jeśli wezmę pod uwagę np. wszystkie koła na piasach DT 240 na których jeździłem to ta teoria się potwierdza - czym wyższa i sztywniejsza obręcz tym bardziej ociera o klocki. Zresztą na zdrowy rozum ma to sens. 

Swoją drogą to jest ilustracja z badań przeprowadzonych przez Mavic-a

#1460 jijx

jijx
  • Użytkownik
  • 218 postów

Napisano 11 maj 2019 - 06:57

Miał ktoś styczność ze sklepem lemonbike? Chciałem kupić tam składane koła tylko nie wiem jak z jakością.

Dodaj odpowiedź