* mono- , di-, polisacharydy
- cukry proste, dwucukry, wielocukry
* regulator kwasowości: kwas cytrynowy
- Kwas cytrynowy jest uważany za związek bezpieczny, jednak może powodować uszkodzenia oczu w przypadku bezpośredniego kontaktu. Doniesienia o możliwym działaniu rakotwórczym są całkowicie błędne
* składniki mineralne
- wyjaśniać chyba nie muszę
* sól
- tego też chyba nie
* aromaty
- nie są szkodliwe dla zdrowia
* barwniki E104 oraz E162 (dla wersji o smaku czerwonego grejpfruta)
- E-104 żółcień chinolinowa: Może powodować: astmę, pokrzywkę, wysypkę, zaczerwienienie (stan zapalny) skóry, nadpobudliwość, anafilaksję. Powinny jej unikać osoby uczulone na aspirynę. Może działać jako czynnik wyzwalający histaminę.
Żółcień chinolinowa jest kancerogenna.
E162 - Czerwień buraczana - barwnik NIESZKODLIWY
* witaminy
* L-karnityna
- każdy chyba wie, co to jest
* substancja słodząca E951
- E-951 Aspartam (Canderel, Nutrasweet) - zastępuje cukier.
P S
Co to za izotonik?