Jump to content

Photo

Jak jeździć rowerem szosowym w Polsce.. ?

2539 replies to this topic

#2001 alterego

alterego
  • Użytkownik
  • 1,224 posts

Posted 14 September 2020 - 18:44

Dzięki Dari. Napisałem.
Dzwonił będę jutro jak nikt się nie zlituje.
Jakoś preferuję kontakt mailowy. Dzwonię tylko w nagłych przypadkach. :)

#2002 manfred

manfred
  • Użytkownik
  • 776 posts
  • SkądPodhale

Posted 15 September 2020 - 05:50

Może z innej beczki. Rano gdy jest 8 at. C nam potowke, koszulkę z krótkim rękawem i bluzę. W południe jak robi się ciepło ok24 at C :-) ściągam bluzę bo się zagotuje. I gdzie ją schować bo kieszenie za małe a i tak wypchane rękawami baronami itp. Jak jeździć Państwo no jak:-)

Facebuk i  YT  Strava

#2003 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,614 posts
  • SkądSzczecin

Posted 15 September 2020 - 06:13

Bierzesz dowolną opaskę/trok i przyczepiasz pod pręty siodełka.

• artho likes this

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#2004 Jarek.b

Jarek.b
  • Użytkownik
  • 88 posts
  • SkądTrójmiasto

Posted 15 September 2020 - 07:09

Może z innej beczki. Rano gdy jest 8 at. C nam potowke, koszulkę z krótkim rękawem i bluzę. W południe jak robi się ciepło ok24 at C :-) ściągam bluzę bo się zagotuje. I gdzie ją schować bo kieszenie za małe a i tak wypchane rękawami baronami itp. Jak jeździć Państwo no jak:-)

Bądź jak PRO - wyrzuć na pobocze  :D

A z racjonalnych rozwiązań, można pod koszulkę na plecach i wtedy masz garba, ci prosi mniej zasobni też tak chyba robią.

• manfred likes this

#2005 B00mer

B00mer
  • Użytkownik
  • 38 posts

Posted 15 September 2020 - 07:14

Do torebki podsiodłowej. Ja tam pakuję jedzenie albo ubrania właśnie

#2006 Gosc_Kuba__H_*

Gosc_Kuba__H_*
  • Gość

Posted 15 September 2020 - 07:26

Bądź jak PRO - wyrzuć na pobocze :D
A z racjonalnych rozwiązań, można pod koszulkę na plecach i wtedy masz garba, ci prosi mniej zasobni też tak chyba robią.

Trzeba tylko uwazac zeby nie roztargac koszulki ... Mnie sie ostatnio udalo odtargac kieszonke od koszulki

Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka

#2007 Marcin321

Marcin321
  • Użytkownik
  • 2,241 posts
  • SkądWarszawa

Posted 15 September 2020 - 08:25

Zamiast bluzy weź rękawki i bezrękawnik - te pierwsze gdzieś upchniesz, a bezrękawnik jak rozepniesz to tak jakby go nie było.
  • artho likes this

#2008 4gotten

4gotten
  • Użytkownik
  • 1,035 posts
  • SkądStargard

Posted 15 September 2020 - 09:32

Robię podobnie, z tym, że kamizelka jest na tyle cienka, że bez problemu mieści się później w kieszonce.

#2009 tessio

tessio
  • Użytkownik
  • 302 posts

Posted 15 September 2020 - 10:35

Tyle razy co na Słowacji zostałem "obtrąbiony" w jeden dzień, w Polsce nie będę chyba przez cały rok ;)

#2010 alterego

alterego
  • Użytkownik
  • 1,224 posts

Posted 15 September 2020 - 10:44

To ciekawe. W lipcu jeździłem w rejonie wysokich Tatr i przez blisko dwa tygodnie nie słyszałem klaksonu. :)
Wróciłem i podczas pierwszej jazdy już było machanie łapami jakiegoś troglodyty. ;)
  • artho likes this

#2011 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2,570 posts

Posted 15 September 2020 - 10:53

W sobotę ekipa od nas z miasta pojechała do Czech. Jeden gościu wyprzedzając ich jadących pojedynczo wzdłuż krawędzi przejechał po jednej osobie. Połamana miednica, rower rozwalony, a Czech mówi, że rowerzysta wyjechał na środek drogi i sprawa do sądu.

#2012 sargento

sargento
  • Użytkownik
  • 326 posts
  • SkądŁódź

Posted 15 September 2020 - 10:56

I gdzie ją schować bo kieszenie za małe

można zwinąć wokoło kierownicy

#2013 tessio

tessio
  • Użytkownik
  • 302 posts

Posted 15 September 2020 - 13:53

To ciekawe. W lipcu jeździłem w rejonie wysokich Tatr i przez blisko dwa tygodnie nie słyszałem klaksonu. :)
Wróciłem i podczas pierwszej jazdy już było machanie łapami jakiegoś troglodyty. ;)

No to niestety w ten weekend na pewno nie miałbyś tyle szczęścia, była nawet sytuacja, że kumpel zablokował drogę, żeby pani mogła przejść na drugą stronę, bo nikt nie chciał się zatrzymać.

#2014 manfred

manfred
  • Użytkownik
  • 776 posts
  • SkądPodhale

Posted 15 September 2020 - 16:41

Objechałem Bluzę upchałem do środkowej kieszeni, rękawki do drugiej, jedzenie do trzeciej,. Do podłogówki poszły dwie dętki kamerka telefon ,dzwonek rękawiczki i maseczka. Spytacie po ch... kamerka do podsiodłówki i inne badziewia? Ano pękł uchwyt i wszystko runęło na asfalt. Aż jestem ciekaw jak to wyglądało ale po przejechaniu pierwszy raz w życiu 206 km po prostu jestem zmachany jak koń po westernie :-)

Facebuk i  YT  Strava

#2015 macior

macior
  • Użytkownik
  • 130 posts

Posted 25 September 2020 - 09:59

Cóż ...

#2016 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2,879 posts

Posted 25 September 2020 - 10:23

Test FTP robił :P :P.

A tak na serio po co z nim dyskutujesz czy wręcz pouczasz? Od pouczania są stosowne służby w tym kraju. Szkoda nerwów Twoich i jego.

#2017 4gotten

4gotten
  • Użytkownik
  • 1,035 posts
  • SkądStargard

Posted 25 September 2020 - 10:24

Cóż ...

Pan Kolarz jakich niestety całkiem sporo. Właśnie tacy pracują na negatywna opinię środowiska kolarskiego. Brak mi słów na chamstwo i bezczelność tego typa.

#2018 macior

macior
  • Użytkownik
  • 130 posts

Posted 25 September 2020 - 10:28

Test FTP robił :P :P.

A tak na serio po co z nim dyskutujesz czy wręcz pouczasz? Od pouczania są stosowne służby w tym kraju. Szkoda nerwów Twoich i jego.

Film nie mój ;-) wrzuciłem tylko.

• artho likes this

#2019 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2,879 posts

Posted 25 September 2020 - 10:35

@macior , no to cofam pytanie :P

Pan Kolarz jakich niestety całkiem sporo. Właśnie tacy pracują na negatywna opinię środowiska kolarskiego. Brak mi słów na chamstwo i bezczelność tego typa.

Swoją drogą zachowanie na drodze przez rowerzystów to też ciekawy temat, mam wrażenie, że co kraj to obyczaj. Przykładowo w uwielbianej przeze mnie Japonii zionącej na prawo i lewo spokojem i bezpieczeństwem na drogach rowerzyści są niczym wstawieni z najbardziej chaotycznego kraju jaki można sobie wyobrazić. W sensie przepisy ich nie obowiązują wcale - zdarza się, że jeżdżą pod prąd na drogach mających 3 pasy, czerwone bardzo rzadko ich powstrzymuje, nieraz te 3 pasy przecinają w poprzek jak najdzie taka potrzeba. Nikt z tego nie robi problemu, nikt z tej okazji nie trąbi, bardzo często zresztą są to niepracujące matki, potrzebujące podjechać na szybko do sklepu obok. Na ile mi wiadomo większość takich zdarzeń nie powoduje także zwiększenia skali wypadków, a przynajmniej nie słyszałem o tymże - ot proceder nie tyle akceptowany społecznie, co jeszcze nagminnie wykonywany i wręcz... zaskakująco bezpiecznie wyglądający (w oczywistym ogromie niebezpieczeństwa). Bezpiecznie wyglądający oczywiście w kontekście do innych uczestników ruchu - ot Audi jak z filmu powyżej to widok niespotykany w Kraju Kwitnącej Wiśni a wręcz na wielu drogach w miastach prędkości są po prostu sporo niższe niż w Polsce.

Ja co prawda tyle odwagi nie mam i na czerwonym się z przyzwyczajenia zatrzymuję co.. często prowadzi do oglądania z podziwem, zaskoczeniem i nutką zgrozy w oczach takowych procederów.

#2020 4gotten

4gotten
  • Użytkownik
  • 1,035 posts
  • SkądStargard

Posted 25 September 2020 - 10:38

Pal licho przejazd na czerwonym, clue tego filmu to reakcja Pana Kolarza na zwrócenie mu uwagi.

• big75 likes this

Reply to this topic