Jump to content

Photo

Jak jeździć rowerem szosowym w Polsce.. ?

2539 replies to this topic

#561 Maitre

Maitre
  • Użytkownik
  • 483 posts
  • SkądBielsko-Biała

Posted 06 August 2012 - 08:58

http://www.wykop.pl/ramka/1223555/rowerem-po-sopocie-tylko-10-kilometrow-na-godzine/

A, to ten aferzysta z PO. Powinien jeszcze wprowadzić ograniczenie dla samochodów do 15 km/h, no bo jeżeli pieszy porusza się 5 km/h, a oczywistym jest, że rower powinien jechać dwa razy szybciej (to jest tłumaczenie Pana prezydenta Sopotu), to tym samym oczywistym jest, że samochody powinny jeździć trzy razy szybciej. :lol:

#562 mikka

mikka
  • Użytkownik
  • 176 posts
  • SkądWarszawa

Posted 06 August 2012 - 10:18

to by było dobre
tym bardziej ze prędkościomierze w samochodach zaczynają wskazywać od 20 km/h :)

#563 picca

picca
  • Użytkownik
  • 560 posts
  • SkądWarszawa

Posted 06 August 2012 - 10:18

. Powinien jeszcze wprowadzić ograniczenie dla samochodów do 15 km/h

To akurat byłoby spoko. Na zachodzie to standard, że na osiedlowych uliczkach, deptakach itp. jest ograniczenie prędkości dla samochodów do 10-15 km/h. Tylko u nas wszystkim się śpieszy.

#564 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 06 August 2012 - 10:25

Akurat w Polsce w strefie zamieszkania, np. na terenie osiedla, prędkość poruszania nie może być większa niż 20 km/h - wystarczy, że stoi taki znak (D-40):
https://encrypted-tb...4JCrJOPQV4y9Wew
i nie można jeździć szybciej niż 20 km/h. Ciekawe, czy większość kierowców o tym pamięta?

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#565 Perttu

Perttu
  • Użytkownik
  • 177 posts
  • SkądBiałystok

Posted 07 August 2012 - 09:39

to by było dobre
tym bardziej ze prędkościomierze w samochodach zaczynają wskazywać od 20 km/h :)

Dziwnymi samochodami jeździłeś, bo ja kojarzę, że od 0 ;)

Wszelkie ograniczenia prędkości poniżej 20 km/h są bez sensu, skoro taką prędkość może osiągnąć biegnący człowiek...

#566 thomas_k7

thomas_k7
  • Użytkownik
  • 116 posts
  • SkądRybnik

Posted 07 August 2012 - 16:05

Po dzisiejszym epizodzie, kiedy to byczy kark w bmw wyprzedzajacy autobus, o mało mnie nie zabil, a kiedy chciałem go zatrzymać, chciał mnie staranować, uważam, że najlepiej byłoby wozić ze sobą " uzi' i ładować długimi seriami aż do skutku :evil: zgłaszam sprawę na policję bo mam jego numer, chociaż znając podejście tych dupków do takich zdarzeń nie spodziewam się wiele. Podstawa - oczy dookoła głowy. pozdr

Zgłoś, zgłoś. Tylko nie daj sobie wmówić, że takie zgłoszenie jest bez sensu. Mi też niedawno próbowali wmawiać... Złóż zawiadomienie, spiszą zeznania. Gość dostanie wezwanie. Jeżeli się przyzna - mandacik. Jeżeli nie - Sąd. Nie trzeba "uzi". Wystarczy, że zapłaci i mu się oczy trochę otworzą.

#567 Gosc_intel action_*

Gosc_intel action_*
  • Gość

Posted 07 August 2012 - 20:59

Odległość >1m przy wyprzedzaniu rowerzysty obowiązuje autobusy tak samo z lewej, jak i z prawej
Koledzy w wyżej napisanym tekście jest napisane ,że 1 metr przy wyprzedzaniu to jak są 3 pasy jeden bus pas i ja jadę tm środkowym ale przepis mi mówi ,że mam jechać przy lini między bus pasem a środkowym tak ?

#568 mikka

mikka
  • Użytkownik
  • 176 posts
  • SkądWarszawa

Posted 08 August 2012 - 07:27

tak, musisz jechać pasem środkowym, w ten sposób autobus po prawej nie może ciebie wyprzedzać nie zostawiając tobie 1 metra wolnego miejsca i z lewej strony pojazdy tak samo 1 metr.

Rowery nie mogą się poruszać po buspasach z uwagi na to, że blokują ruch autobusowy. Ostatnio wysłane zostało do policji pismo w tej sprawie tzn o wyprzedzaniu przez autobusy z prawej strony z zachowaniem 1 metra. Policja jeszcze nie odpowiedziała i chyba nie odpowie, bo przyznalaby się że w tej chwili wyprzedzanie odbywa się niezgodnie z prawem.

#569 myrcin

myrcin
  • Użytkownik
  • 68 posts
  • SkądSzczytno

Posted 08 August 2012 - 07:34

Rowerem można wyprzedzać samochód z prawej strony. Co jeśli jest tam mniej miejsca niż 1m(piszę o sytuacji z jednym pasem w każdą stronę)?

#570 bezdred

bezdred
  • Użytkownik
  • 491 posts
  • SkądPTB

Posted 08 August 2012 - 08:15

Rowerem można wyprzedzać samochód z prawej strony. Co jeśli jest tam mniej miejsca niż 1m(piszę o sytuacji z jednym pasem w każdą stronę)?

Z tego co mi wiadomo to nie można wyprzedzać a jedynie omijać pojazdy stojące np przed skrzyżowaniem.
A z tymi buspasami to przecież nie jeździcie chyba po linii oddzielającej pasy rowerem, żeby autobus mijał na styk? Jechałem kiedyś buspasem po którymś moście w wawie gdzie rowerem ponoć nie można i wyprzedzał mnie autobus na 10 cm ... było ciepło :mrgreen:

#571 mikka

mikka
  • Użytkownik
  • 176 posts
  • SkądWarszawa

Posted 08 August 2012 - 08:59

ostatnio bardzo często widząc z naprzeciwka kierowcę - który prawdopodobnie się zapomniał a być może zagapił i nieopatrznie w terenie zabudowanym rozpędził się znacznie swoim autem, bo przecież nie posądzam naszych kierowców, że robią to rozmyślnie :) - daję mu znaki, żeby zwolnił lewą ręką kilka razy w dół gestem "spokojnie spokojnie".

Reakcja jest prawie żadna, 1 na 50 kierowców rzeczywiście zwolni :)
No cóż ale ja się nie poddaję. Może gdyby wszyscy kolarze i rowerzyści stosowali takie gesty, kierowcy zaczęli by się zastanawiać...

aha jak sam jadę samochodem też dość często gdy widzę z naprzeciwka kierowcę, który się "zapomniał" - migam światłami "tam dalej kolego stoi policja".. :) Jeszcze mi dziękują!
I później jedzie taki debil przez 10 km i wypatruje gdzie ta policja :) Ale przynajmniej przez te kilka km się uspokoi.

#572 thomas_k7

thomas_k7
  • Użytkownik
  • 116 posts
  • SkądRybnik

Posted 08 August 2012 - 09:08

Na taki gest raczej nie zwolnią... Mnie denerwuje inna sprawa. Wyprzedzanie. Mój pas wolny za mną i sobie spokojnie jadę. A z naprzeciwka ktoś zaczyna wyprzedzać...bo przecież ma wolne. Co tam rowerzysta.

#573 myrcin

myrcin
  • Użytkownik
  • 68 posts
  • SkądSzczytno

Posted 08 August 2012 - 09:08

12. Kierujący rowerem jednośladowym może wyprzedzać pojazdy z ich prawej strony.

#574 mikka

mikka
  • Użytkownik
  • 176 posts
  • SkądWarszawa

Posted 08 August 2012 - 09:22

Na taki gest raczej nie zwolnią...

wiem, ale chodzi o stworzenie lekkiej presji...

a sytuacja z wyprzedzaniem tez jest mi znajoma i to już standard "acha, rower, aa rower to mi się usunie z drogi bo jestem większy"
Ja wtedy pukam się w kask w geście "jesteś imbecylem"

#575 piotrkol

piotrkol
  • Użytkownik
  • 2,018 posts
  • SkądBrzesko

Posted 08 August 2012 - 09:55

Na taki gest raczej nie zwolnią... Mnie denerwuje inna sprawa. Wyprzedzanie. Mój pas wolny za mną i sobie spokojnie jadę. A z naprzeciwka ktoś zaczyna wyprzedzać...bo przecież ma wolne. Co tam rowerzysta.

i właśnie w takich sytuacjach miałem w tym sezonie 2 razy 'mokro w portkach' :-/ Raz ratowałem się kamiennym poboczem, a raz równolegle do szosy leciał parking na szczęście pusty i na niego zjechałem :-|

53865785563_3dfc4288d2_o.png 50927423167_21cc9455fd_o.png 41936344895_5d8a499da7_o.png 51000815092_a2fafceb67_o.png 53650540372_5d02396ecc_o.png

#576 karmelek

karmelek
  • Użytkownik
  • 46 posts
  • SkądBochnia/Kraków

Posted 08 August 2012 - 09:59

Z tego co mi wiadomo to nie można wyprzedzać a jedynie omijać pojazdy stojące np przed skrzyżowaniem.
A z tymi buspasami to przecież nie jeździcie chyba po linii oddzielającej pasy rowerem, żeby autobus mijał na styk? Jechałem kiedyś buspasem po którymś moście w wawie gdzie rowerem ponoć nie można i wyprzedzał mnie autobus na 10 cm ... było ciepło :mrgreen:

Generalnie po wielu autobusiarzach nie widać doświadczenia jakie powinni mieć. Aczkolwiek po niebezpiecznej sytuacji na drodze zawsze można napisać w odpowiednie miejsce, podając numer linii/pojazdu i godzinę.

#577 bezdred

bezdred
  • Użytkownik
  • 491 posts
  • SkądPTB

Posted 08 August 2012 - 10:04

12. Kierujący rowerem jednośladowym może wyprzedzać pojazdy z ich prawej strony.

Art 24 Ust.12 brzmi "Kierujący rowerem może wyprzedzać inne niż rower powoli jadące pojazdy z ich prawej strony."
Słowo powoli jest kluczowe a akurat je pominąłeś. Z założenia dotyczy to skrzyżowań i korków.
Ten ust 12 podany przez Ciebie to były propozycje tych co chcieli zmian a ostatecznie brzmi trochę inaczej.

#578 Maitre

Maitre
  • Użytkownik
  • 483 posts
  • SkądBielsko-Biała

Posted 08 August 2012 - 10:37

Po Waszych opowieściach i swoich doświadczeniach widzę, że w Polsce panuje powszechny brak poszanowania prawa (zresztą dotyczy to wszelkich zasad). Ale tak to jest, jak w państwie wszystko jest postawione na głowie (chociaż tym co zostali odwróceni w miejsce głowy ;-) to odpowiada). A opinie, że najważniejszy jest zdrowy rozsądek a nie przepisy, tylko utrwalają opisywane przez nas zachowanie kierowców. Bo np. kierowcy, którzy wyprzedzają na trzeciego i spychają rowerzystów na pobocze myślą, że zachowują zdrowy rozsądek (czyżby każdy miał inny zdrowy rozsądek?).

#579 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4,693 posts
  • SkądKraków

Posted 08 August 2012 - 11:44

taaa a za granicą jest inaczej , cud , malina i orzeszki ? asfalty przy brzegu jezdni są lepsze i nie musimy dymać środkiem pasa praktycznie , nie wspominajac o naszych zajeb...... okrągłych włazach w jezdni - w życiu nie widziałem aby ktoś z tego korzystał.

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#580 Maitre

Maitre
  • Użytkownik
  • 483 posts
  • SkądBielsko-Biała

Posted 08 August 2012 - 12:05

Za granicą jest właśnie inaczej. Nie trzeba szukać daleko - ostatnio na wyścigu w Czechach kierowcy zjeżdżali prawie do rowu, żeby nie tylko nas przepuścić, ale zrobić nam jak najwięcej miejsca.
Za granicą nawet ci polscy kierowcy, którzy u nas szaleją, jeżdżą inaczej.
Gorzej niż w Polsce to jeżdżą chyba tylko w krajach arabskich, bo tam nie przestrzega się żadnych zasad (poza prawem silniejszego).

Reply to this topic