A, to ten aferzysta z PO. Powinien jeszcze wprowadzić ograniczenie dla samochodów do 15 km/h, no bo jeżeli pieszy porusza się 5 km/h, a oczywistym jest, że rower powinien jechać dwa razy szybciej (to jest tłumaczenie Pana prezydenta Sopotu), to tym samym oczywistym jest, że samochody powinny jeździć trzy razy szybciej.http://www.wykop.pl/ramka/1223555/rowerem-po-sopocie-tylko-10-kilometrow-na-godzine/
Jak jeździć rowerem szosowym w Polsce.. ?
Napisano 06 sierpień 2012 - 08:58
Napisano 06 sierpień 2012 - 10:18
To akurat byłoby spoko. Na zachodzie to standard, że na osiedlowych uliczkach, deptakach itp. jest ograniczenie prędkości dla samochodów do 10-15 km/h. Tylko u nas wszystkim się śpieszy.. Powinien jeszcze wprowadzić ograniczenie dla samochodów do 15 km/h
Napisano 06 sierpień 2012 - 10:25
https://encrypted-tb...4JCrJOPQV4y9Wew
i nie można jeździć szybciej niż 20 km/h. Ciekawe, czy większość kierowców o tym pamięta?
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Napisano 07 sierpień 2012 - 09:39
to by było dobre
tym bardziej ze prędkościomierze w samochodach zaczynają wskazywać od 20 km/h
Dziwnymi samochodami jeździłeś, bo ja kojarzę, że od 0
Wszelkie ograniczenia prędkości poniżej 20 km/h są bez sensu, skoro taką prędkość może osiągnąć biegnący człowiek...
Napisano 07 sierpień 2012 - 16:05
Po dzisiejszym epizodzie, kiedy to byczy kark w bmw wyprzedzajacy autobus, o mało mnie nie zabil, a kiedy chciałem go zatrzymać, chciał mnie staranować, uważam, że najlepiej byłoby wozić ze sobą " uzi' i ładować długimi seriami aż do skutku :evil: zgłaszam sprawę na policję bo mam jego numer, chociaż znając podejście tych dupków do takich zdarzeń nie spodziewam się wiele. Podstawa - oczy dookoła głowy. pozdr
Zgłoś, zgłoś. Tylko nie daj sobie wmówić, że takie zgłoszenie jest bez sensu. Mi też niedawno próbowali wmawiać... Złóż zawiadomienie, spiszą zeznania. Gość dostanie wezwanie. Jeżeli się przyzna - mandacik. Jeżeli nie - Sąd. Nie trzeba "uzi". Wystarczy, że zapłaci i mu się oczy trochę otworzą.
#567 Gosc_intel action_*
Napisano 07 sierpień 2012 - 20:59
Koledzy w wyżej napisanym tekście jest napisane ,że 1 metr przy wyprzedzaniu to jak są 3 pasy jeden bus pas i ja jadę tm środkowym ale przepis mi mówi ,że mam jechać przy lini między bus pasem a środkowym tak ?
Napisano 08 sierpień 2012 - 07:27
Rowery nie mogą się poruszać po buspasach z uwagi na to, że blokują ruch autobusowy. Ostatnio wysłane zostało do policji pismo w tej sprawie tzn o wyprzedzaniu przez autobusy z prawej strony z zachowaniem 1 metra. Policja jeszcze nie odpowiedziała i chyba nie odpowie, bo przyznalaby się że w tej chwili wyprzedzanie odbywa się niezgodnie z prawem.
Napisano 08 sierpień 2012 - 08:15
Z tego co mi wiadomo to nie można wyprzedzać a jedynie omijać pojazdy stojące np przed skrzyżowaniem.Rowerem można wyprzedzać samochód z prawej strony. Co jeśli jest tam mniej miejsca niż 1m(piszę o sytuacji z jednym pasem w każdą stronę)?
A z tymi buspasami to przecież nie jeździcie chyba po linii oddzielającej pasy rowerem, żeby autobus mijał na styk? Jechałem kiedyś buspasem po którymś moście w wawie gdzie rowerem ponoć nie można i wyprzedzał mnie autobus na 10 cm ... było ciepło :mrgreen:
Napisano 08 sierpień 2012 - 08:59
Reakcja jest prawie żadna, 1 na 50 kierowców rzeczywiście zwolni
No cóż ale ja się nie poddaję. Może gdyby wszyscy kolarze i rowerzyści stosowali takie gesty, kierowcy zaczęli by się zastanawiać...
aha jak sam jadę samochodem też dość często gdy widzę z naprzeciwka kierowcę, który się "zapomniał" - migam światłami "tam dalej kolego stoi policja".. Jeszcze mi dziękują!
I później jedzie taki debil przez 10 km i wypatruje gdzie ta policja Ale przynajmniej przez te kilka km się uspokoi.
Napisano 08 sierpień 2012 - 09:22
Na taki gest raczej nie zwolnią...
wiem, ale chodzi o stworzenie lekkiej presji...
a sytuacja z wyprzedzaniem tez jest mi znajoma i to już standard "acha, rower, aa rower to mi się usunie z drogi bo jestem większy"
Ja wtedy pukam się w kask w geście "jesteś imbecylem"
Napisano 08 sierpień 2012 - 09:55
Na taki gest raczej nie zwolnią... Mnie denerwuje inna sprawa. Wyprzedzanie. Mój pas wolny za mną i sobie spokojnie jadę. A z naprzeciwka ktoś zaczyna wyprzedzać...bo przecież ma wolne. Co tam rowerzysta.
i właśnie w takich sytuacjach miałem w tym sezonie 2 razy 'mokro w portkach' :-/ Raz ratowałem się kamiennym poboczem, a raz równolegle do szosy leciał parking na szczęście pusty i na niego zjechałem :-|
Napisano 08 sierpień 2012 - 09:59
Generalnie po wielu autobusiarzach nie widać doświadczenia jakie powinni mieć. Aczkolwiek po niebezpiecznej sytuacji na drodze zawsze można napisać w odpowiednie miejsce, podając numer linii/pojazdu i godzinę.Z tego co mi wiadomo to nie można wyprzedzać a jedynie omijać pojazdy stojące np przed skrzyżowaniem.Rowerem można wyprzedzać samochód z prawej strony. Co jeśli jest tam mniej miejsca niż 1m(piszę o sytuacji z jednym pasem w każdą stronę)?
A z tymi buspasami to przecież nie jeździcie chyba po linii oddzielającej pasy rowerem, żeby autobus mijał na styk? Jechałem kiedyś buspasem po którymś moście w wawie gdzie rowerem ponoć nie można i wyprzedzał mnie autobus na 10 cm ... było ciepło :mrgreen:
Napisano 08 sierpień 2012 - 10:04
Art 24 Ust.12 brzmi "Kierujący rowerem może wyprzedzać inne niż rower powoli jadące pojazdy z ich prawej strony."12. Kierujący rowerem jednośladowym może wyprzedzać pojazdy z ich prawej strony.
Słowo powoli jest kluczowe a akurat je pominąłeś. Z założenia dotyczy to skrzyżowań i korków.
Ten ust 12 podany przez Ciebie to były propozycje tych co chcieli zmian a ostatecznie brzmi trochę inaczej.
Napisano 08 sierpień 2012 - 10:37
Napisano 08 sierpień 2012 - 11:44
Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów www.velotech.pl
Serwis rowerowy - Kraków tel: 666-316-604, [email protected]
Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!! w godz. - 12.oo - 19.oo
Napisano 08 sierpień 2012 - 12:05
Za granicą nawet ci polscy kierowcy, którzy u nas szaleją, jeżdżą inaczej.
Gorzej niż w Polsce to jeżdżą chyba tylko w krajach arabskich, bo tam nie przestrzega się żadnych zasad (poza prawem silniejszego).