Skocz do zawartości

Zdjęcie

Jak jeździć rowerem szosowym w Polsce.. ?

2539 odpowiedzi w tym temacie

#1661 vuc

vuc
  • Użytkownik
  • 354 postów

Napisano 26 czerwiec 2017 - 06:20

marvelo, czytaj opisy filmików.

W pierwszej sytuacji jechałem jakieś 40+ km/h i nie wiedziałem czy pani właśnie tak zrobi jak zrobiła (co jest też chamówą), czy wyjedzie na mój pas bo mnie nie zauważyła (SMIDSY) a ja odcisnę "miedzioryt" swojej buźki na jej pięknej, czarnej karoserii.

Zasada ograniczonego zaufania. Polecam, Piotr Fronczewski.

W sytuacji z TIRem może nie chodzi o sam moment wyprzedzania (aczkolwiek było blisko), ale o moment chwilę po - musiałem się mocno zsunąć i zwolnić, bo nie było dla mnie miejsca.
Filmik słabo oddaje ile było miejsca (soczewka szerokokątna).
Na pewno był też czynnik psychologiczny, bo osobówki - rozumiem. Ale jak zobaczyłem TIRa załadowanego na maksa (rozmiary + upośledzona dynamika wyprzedzania), to się zwyczajnie przestraszyłem.

Tak jak ustaliliśmy, szkoda czasu takie "drobnostki" zgłaszać. Zdarzają się poważniejsze, niestety nie miałem wtedy kamerki.

Tak więc EOT.

Dziwi tylko, że przyzwolenie na takie kierowanie wychodzi z ust rowerzysty.

I jak ma być lepiej kiedy sami się nie szanujemy…

• Yar_Tur lubi to

#1662 tessio

tessio
  • Użytkownik
  • 302 postów

Napisano 12 sierpień 2017 - 20:10

Wczoraj zostałem specjalnie uderzony samochodem i wylądowałem na asfalcie. Dojechał do mnie jakiś debil i zaczął ubliżać oraz twierdził, że zajechałem mu drogę, niestety odpowiedziałem mu, żeby spierdalał i wtedy wjechał we mnie samochodem. Na szczęście, o dziwo, w zasadzie kompletnie nic mi (lekko stłuczona noga) i rowerowi się nie stało, a sytuacja wyglądała naprawdę groźnie. Wniosek, nie odzywać się, bo nie ma szans w starciu z samochodem i może jeździć z kamerką (nie rozpoznałbym nawet marki samochodu, za szybko wszystko się działo). Uważajcie na siebie, bo pojebańców nie brakuje.

#1663 tadzikpl

tadzikpl
  • Użytkownik
  • 861 postów

Napisano 13 sierpień 2017 - 04:49

Jeśli pamiętasz tablice, to powiadom Policję. Koniecznie.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
  • vuc lubi to

#1664 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8614 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 13 sierpień 2017 - 07:59

Nawet jak nie pamiętasz tablic, to zgłoś.

Celowe najechanie na człowieka to zamach na życie i zdrowie, czyli przestępstwo. Policja może np. przejrzeć okoliczny monitoring i postarać się ustalić, co się stało.
  • vuc lubi to

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#1665 Arked

Arked
  • Użytkownik
  • 910 postów

Napisano 13 sierpień 2017 - 12:47

@tessio

Takie rzeczy obowiązkowo trzeba zgłaszać na policję. Kiedyś ktoś w starciu z tym osobnikiem może nie mieć tyle szczęścia co ty.

#1666 tessio

tessio
  • Użytkownik
  • 302 postów

Napisano 13 sierpień 2017 - 13:52

Dobra, bo nie wszystko wam napisałem. Nie rozpoznam nawet marki samochodu, bo w sumie to widziałem tylko jego bok, a po kliku sekundach już leżałem na ziemi. Wiem tylko, że było to jakieś czarne auto z ciemnymi szybami, coś pseudo sportowego. Jak się pozbierałem, wyprostowałem klamki, bo były całe skrzywione, pojechałem w stronę w domu i akurat wyprzedził mnie radiowóz. Musiałem jeszcze zrobić sobie sprint ;) i doszedłem go w końcu na światłach. Wyjaśniłem sytuację, policjant powiedział, ze mogę wezwać patrol, bo on jedzie do innego zdarzenia, ale skoro nie mam żadnych świadków i nie podam praktycznie żadnych szczegółów dotyczących auta to nic z tego nie będzie.

#1667 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Napisano 13 sierpień 2017 - 15:09

Dojechał do mnie jakiś debil i zaczął ubliżać oraz twierdził, że zajechałem mu drogę, niestety odpowiedziałem mu, żeby spierdalał i wtedy wjechał we mnie samochodem.

W takich sytuacjach sprawdzają się przysłowia biblijne, które poniżej zacytuję (tak, wiem, że zaraz pojawi się puchaty i będzie badał moje intencje i gadał coś o misji, ale trudno, jakoś to przeboleję):

Głupi od razu okazuje swą złość, lecz roztropny nie zważa na obelgę.

• Źródło: Prz. 12:16

Gdzie dużo słów, tam nie brak występku, lecz kto opanowuje swój język, jest roztropny.

• Źródło: Prz. 10:19

Odpowiedź łagodna odwraca złość, lecz słowo bolesne wywołuje gniew.

• Źródło: Prz. 15:1

To są naprawdę mądre rady, które czasem mogą nawet uratować życie.

I nie ma to nic wspólnego z oceną zachowania drugiej strony, które było tu karygodne (dosłownie), ale z troską o własne dobro.  

• Greek lubi to

#1668 vuc

vuc
  • Użytkownik
  • 354 postów

Napisano 13 sierpień 2017 - 20:27

W zgłaszaniu nie tyle chodzi o zemstę, co o to, żeby takiego nabuzowanego typa wykluczyć z ruchu zanim komuś innemu zrobi krzywdę.

• mikroos, Greek i krokodyl1220 lubią to

#1669 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8614 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 13 sierpień 2017 - 21:07

Dokładnie tak. Wczoraj czuł się bezkarnie parkując gdzie ma ochotę, dziś niby przypadkiem najedzie komuś na rower, a pojutrze zabije człowieka.

rowerplus-logo-2.png

#1670 Gosc_mexy_*

Gosc_mexy_*
  • Gość

Napisano 13 sierpień 2017 - 22:35

U mnie kamerka będzie obowiązkowo, żeby chociaż rodzina się  dowiedziała, kto mnie zabił...

#1671 Cyklo Ziutek

Cyklo Ziutek
  • Użytkownik
  • 1050 postów
  • SkądPuławy

Napisano 14 sierpień 2017 - 05:05

U mnie kamerka będzie obowiązkowo, żeby chociaż rodzina się  dowiedziała, kto mnie zabił...

Małe pocieszenie, no i jak trafisz na ch... to odjedzie sobie z Twoja kamerka, a Ty zostaniesz w rowie :(.

Jedyna rada jazda w małych grupkach 2÷3 osoby. Wtedy cham traci pewność siebie.

#1672 vuc

vuc
  • Użytkownik
  • 354 postów

Napisano 14 sierpień 2017 - 17:34

jak trafisz na ch... to odjedzie sobie z Twoja kamerka, a Ty zostaniesz w rowie :(.

Jednak są jakieś granice, więc jest to słaby argument przeciw kamerkom.
Idąc tym tropem nie wychodźmy z domu, bo sąsiad nam poderżnie gardło.

#1673 przmor

przmor
  • Użytkownik
  • 500 postów

Napisano 14 sierpień 2017 - 18:07

Kto jest bez winy niechaj pierwszy rzuci kamien. Rozumiem, ze jako prawi obywatele rowerami zawsze jezdzicie po sciezkach rowerowych o ile one sa, macie zamontowane odblaski a jezdzac samochodem nie przekraczacie predkosci, zatrzymujecie sie przed przejsciem dla pieszych, nie przejezdzacie na zoltym swietle i nie jezdzicie z telefonem w lapie? Nagrywajcie a sami bedziecie kiedys nagrani :)
  • big75 lubi to

#1674 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8614 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 14 sierpień 2017 - 18:20

Ale dlaczego nie? To jest bardzo uczciwy układ. Przynajmniej wzrosłaby świadomość nieuchronności kary i każdy zastanowiłby się dwa razy.

Inna sprawa, że czymś zupełnie innym jest jazda po pustym chodniku, a czym innym: ponowne, celowe najechanie na rowerzystę PO kolizji. Kaliber jakby nieporównywalny, nie sądzisz?

• Vegeta i krokodyl1220 lubią to

rowerplus-logo-2.png

#1675 Cyklo Ziutek

Cyklo Ziutek
  • Użytkownik
  • 1050 postów
  • SkądPuławy

Napisano 14 sierpień 2017 - 18:29

A ile tych kamerek trzeba wozić?

2 - przód, tył? Czy jeszcze monitorować boki?

Znajomy z Lublina dostał strzał busem w bok roweru na przejściu/dróżce rowerowej (rok temu). Gdyby kierowca uciekł. To nie wiem co pomogłaby kamera, gdy chłopak leży ze złamaną nogą?

Widziałem tez urywek z kamerki, gdy rowerzysta został tracony przez coś większego. Obraz się zakotłował i tyle. Nie wiadomo nawet jakiej marki był samochód.

#1676 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8614 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 14 sierpień 2017 - 18:58

Zgodnie z tą logiką najlepiej nic nie robić - nie jeździć rowerem albo w ogóle nie wychodzić z domu. A do tego zlikwidować drogówkę, bo wypadki były, są i będą, więc na co komu policja?

Tyle, że to nie do końca tak działa.

Nie od dziś wiadomo, że nieuchronność kary odstrasza przynajmniej równie skutecznie co jej wysokość. Wypadki z przypadku będą się pewnie zdarzały, ale przynajmniej psychole zostaną utemperowani, kiedy przestaną się czuć bezkarni.

W kwestii ostatniego opisanego przez Ciebie przypadku: przypadkiem sam udowodniłeś, że gdyby kamer było więcej, byłaby szansa, że ktoś inny nagrał ten sam incydent.

• Greek lubi to

rowerplus-logo-2.png

#1677 Cyklo Ziutek

Cyklo Ziutek
  • Użytkownik
  • 1050 postów
  • SkądPuławy

Napisano 14 sierpień 2017 - 19:22

Sprawa jest prosta jadąc w 2, czy 3 osoby mamy większe szanse na to, że znajomy złapie nr rejestracyjny. I przede wszystkim kierowca widząc grupkę na rowerach nie będzie pogrywał w ..., bo wie, że będą świadkowie.

Nawet jak każdy będzie miał kamerkę i stworzymy społeczeństwo konfidentów, to nie liczmy na to, że wszyscy nas filmują.

Chodzi mi tylko o pierwsze zajście: jaki był nr rejestracyjny?

Czasami też rowerzyści jeżdżą jak niewidomi. Np na którymś tam ujęciu jest jak baran z kamera wjeżdża w szlaban, albo z max lewego pasa zamiast po łuku na zakręcie wali prosto.

#1678 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8614 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 14 sierpień 2017 - 19:24

Byłoby wiadomo, jaki był, gdyby inny uczestnik ruchu miał kamerę, która nie została strącona w wyniku kolizji.

BTW nie mylmy pojęć. Nagranie sprawcy wypadku i pomoc w jego schwytaniu nie ma nic wspólnego z donosicielstwem.

rowerplus-logo-2.png

#1679 Cyklo Ziutek

Cyklo Ziutek
  • Użytkownik
  • 1050 postów
  • SkądPuławy

Napisano 14 sierpień 2017 - 19:41

Rowerzysta jedzie slalomem między autami i dochodzi do wypadku. Nagranie może sobie włożyć do archiwum kinematografii.

Inny idiota wjeżdża w tył autobusu :).

Zamiast kamerek proponuje ostrożniej zachowywać się na jezdni.

#1680 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2600 postów
  • SkądKońskie

Napisano 14 sierpień 2017 - 19:45

........ nie przejezdzacie na zoltym swietle ...................

Toż przecież żółte oznacza - "przyspiesz".

............................................................

Jedyna rada jazda w małych grupkach 2÷3 osoby. Wtedy cham traci pewność siebie.

Nie mam szansy jechać w grupie, bo grupy mi uciekają.  :)  A z resztą w ilu można jechać po natkę pietruszki do zieleniaka.

"Wieczność jest bardzo nudna, szczególnie pod koniec" - Woody Allen

Dodaj odpowiedź