Skocz do zawartości

Zdjęcie

Jak jeździć rowerem szosowym w Polsce.. ?

2539 odpowiedzi w tym temacie

#1841 sargento

sargento
  • Użytkownik
  • 326 postów
  • SkądŁódź

Napisano 26 październik 2018 - 13:20

za linię jest 100/200 (zleży od linii) natomiast za berak co najmniej metra było 300.

• Yar_Tur lubi to

#1842 sirkozi

sirkozi
  • Użytkownik
  • 2297 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 26 październik 2018 - 16:21

Czyli po prostu idioci.

#1843 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 26 październik 2018 - 16:24

Prędzej brak znajomości przepisów/grzywn i ignorancja. 

#1844 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Napisano 01 listopad 2018 - 00:26

"Nosz chyba dołanczam się do ruchu, nie widzi pan?"

#1845 LuckyLuk

LuckyLuk
  • Użytkownik
  • 648 postów

Napisano 01 listopad 2018 - 08:37

mistrzyni :) Niech poczeka aż ona pojedzie po głównej a tir się będzie "dołanczać do ruchu"

#1846 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8614 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 01 listopad 2018 - 09:07

Idiotka. Tylko jak w tej sytuacji nazwać chłopaczków na szosówkach, którzy nie tylko łamią ten przepis, ale też znają go(!), ale uważają dogonienie grupy za wyższy priorytet od znaku "STOP" lub "ustąp pierwszeństwa"? Nawet nie liczę, ile razy takich widziałem.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#1847 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 01 listopad 2018 - 09:23

W przypadku szosówek, to prędzej nie kwestia dogonienia kogoś, a wypięcia się z SPD hehe. Oczywiście z przymrużeniem oka ;)

#1848 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2600 postów
  • SkądKońskie

Napisano 01 listopad 2018 - 11:59

Ileż razy widziałem, że osoby starsze jadące rowerem, dojeżdżając do drogi z pierwszeństwem, czy np. wyjeżdżając z podwórka itp., w ogóle nie mają nawyku nawet rozejrzenia się na boki, a co dopiero zatrzymania - patrzą tylko przed koło i ... po prostu wjeżdżają przed jadące pojazdy. Nie wiem, może to z racji wieku zatrzymanie i ponowne ruszenie sprawia im trudność, ale obserwuję to b. często. Bardzo się boję takich sytuacji. 

"Wieczność jest bardzo nudna, szczególnie pod koniec" - Woody Allen

#1849 cauchy

cauchy
  • Użytkownik
  • 2911 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 01 listopad 2018 - 13:39

Nie tylko jadac na rowerze, chodząc również. Starsi ludzie mają zwykle klapki na oczach, jeden cel przed oczami.

#1850 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Napisano 01 listopad 2018 - 13:44

Największym grzechem tej pani było nie to, że nie zatrzymała się na stopie, czy że wymusiła pierwszeństwo, ale to, że w ogóle nie obróciła nawet głowy w lewą stronę przed wjazdem na główną drogę. Z punktu widzenia bezpieczeństwa jazdy zatrzymanie się na stopie nie zawsze jest konieczne w celu ustąpienia pierwszeństwa. W pewnych warunkach, gdyby droga główna była nieco szersza i jakiś rowerzysta, jadąc jak ta pani, zobaczył samochód, ocenił prędkość samochodu, odległość, ilość miejsca, zwalniając w tym celu przed linią stop (choć bez formalnego pełnego zatrzymania), a potem zdecydowanie depnął na pedały i wjechał na drogę z pierwszeństwem przed jadący samochód, zmuszając go do lekkiego tylko zbliżenia się do środka jezdni w celu zapewnienia bezpiecznego odstępu, to ja nazwałbym to po prostu sprawną, asertywną jazdą i na miejscu kierowcy, nawet jeśli musiałbym lekko ująć gazu, nie miałbym do rowerzysty pretensji. Ale taka jazda wymaga świadomych prowadzących zarówno samochód, jak i rower. Osobiście, jako osoba nie zawsze ściśle stosująca się do przepisów, jestem wyrozumiały dla innych czyniących to samo, o ile robią to z pełna świadomością i z nadrzędnym celem zachowania zasad bezpieczeństwa. Powtórzę, bezpieczeństwo to coś znacznie więcej niż tylko stosowanie się do zasad kodeksu drogowego, podobnie złamanie jakiejś zasady kodeksu nie oznacza automatycznie stwarzania zagrożenia. 
Najważniejsza jest świadomość i zachowanie uwagi. Rowerzystce w tej sytuacji zabrakło obu elementów.

• Pirx lubi to

#1851 admsk

admsk
  • Użytkownik
  • 389 postów

Napisano 01 listopad 2018 - 20:45

Mam nadzieję, że nie będę taki sam jak będę starszy. Najgorsze są okolice targowisk w środy czy soboty. Obwieszeni siatami jadą jakby mieli się zaraz przewrócić. I np jedziesz ulicą autem, równo z kimś na rowerze który jedzie po chodniku, przy pasach nagle cyk, dziadek wstakuje na pasy, przejeżdża sobie i dalej po chodniku, albo raz na ulicy raz na chodniku, jak wygodniej.

Ja nie mam pretensji, jeśli ktoś jedzie wolno, ale przewidywalnie. To samo z autami.

Dzisiaj zaliczyłbym 3 dzwony, nie ze swojej winy, wszystkie 3 przy cmentarzach wiejskich, które akurat miajałem na rowerze.

Większość frustracji wynika z typowego zachowania, którego nie potrafię zrozumieć. Nie wiem od kiedy zaczęli tak uczyć ludzi, że skręcając w lewo uczą dojechać do skrajni zamiast do osi, i odwrotnie przy skręcie w prawo, zamiast do skrajni to do osi. Jakby conajmniej z naczepą skręcali... Dzisiaj właśnie tak bym został przygnieciony do krawężnika, kiedy na dosyć szerokiej jezdni, kierowca postanowił zrobić dojazd do skrajni przy skręcie w lewo.....

Wniosek taki, nikomu nie ufaj i myśl za wszystkich....

Szerokości.

Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka

#1852 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8614 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 01 listopad 2018 - 22:45

Tak naprawdę niezależnie gdzie byś stanął, nikt nie powinien wyprzedzać pojazdu od strony, w którą zasygnalizowany został zamiar skrętu.

rowerplus-logo-2.png

#1853 admsk

admsk
  • Użytkownik
  • 389 postów

Napisano 02 listopad 2018 - 05:55

Nie doczytałeś dokładnie, kierunek w lewo i automatycznie odjechanie do prawej strony jezdni.

Mówię o zwykłym małym geście dla innych. Tak jak poruszasz się wolno w korku, ale widząc kogoś na motocyklu odbijasz delikatnie, żeby sobie jechał dalej...

#1854 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8614 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 02 listopad 2018 - 06:08

Doczytałem i zrozumiałem. O ile jest to (przeważnie) błąd ze strony skręcającego (pomijam wykonywanie go ze względów bezpieczeństwa, np. przy przecinaniu torów tramwajowych na rowerze), o tyle wyprzedzenie skręcającego w taki sposób i tak jest niedozwolone, więc obie strony popełniają błąd.

rowerplus-logo-2.png

#1855 Jaca911

Jaca911
  • Użytkownik
  • 554 postów

Napisano 02 listopad 2018 - 08:34

Skręcającego w lewo można wyprzedzić z prawej nawet na środku skrzyżowania (jeden pas ruchu).
Ja mam w drodze do pracy takie miejsce gdzie jest korek bo skręcają w lewo. Ale nie się przy osi, tylko przy prawej krawędzi. Ani rower ani motocykl z prawej nie wyprzedzi.
Pcham się środkiem między pasami i przed ostatnim przeskakuję prawo.

#1856 admsk

admsk
  • Użytkownik
  • 389 postów

Napisano 02 listopad 2018 - 10:03

Wydawało mi się, że można wyprzedzić z prawej, o ile nie jest to skrzyżowanie co jest oczywiste...

#1857 Arked

Arked
  • Użytkownik
  • 910 postów

Napisano 02 listopad 2018 - 10:30

Można ale zdecydowanie nie polecam korzystania z tego prawa z różnych powodów. Jednym z nich jest to, że ludzie zbyt często sygnalizują manewr 0.3 sekundy przed jego wykonaniem albo wcale tego nie robią.

#1858 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8614 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 02 listopad 2018 - 11:07

Wydawało mi się, że można wyprzedzić z prawej

Bo można, o ile pojazd sygnalizuje skręt w lewo i masz pod dostatkiem miejsca. Przy czym w razie kolizji udowodnienie, że sygnalizował, może nie być łatwe, dlatego mimo wszystko nie polecam.

rowerplus-logo-2.png

#1859 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Napisano 15 listopad 2018 - 16:45

Ciekaw jestem , czy łukasz80 przed zrobieniem zdjęcia w ogóle ogląda się za siebie, by zobaczyć jaka jest sytuacja w ruchu drogowym. Nieodłączne słuchawki w uszach też raczej mu nie pomagają w orientowaniu się, co się dzieje w danej chwili i czy akurat nie jest wyprzedzany.

https://photos.googl...0tLWjhDZjNsVnJn

https://photos.googl...0tLWjhDZjNsVnJn

https://photos.googl...tLWjhDZjNsVnJn 

• przegibek lubi to

#1860 m.arek

m.arek
  • Użytkownik
  • 170 postów

Napisano 16 listopad 2018 - 21:38

Jakiś nie leczony kompleks widzę. Wszystkie focie w okularach...

Dodaj odpowiedź