Skocz do zawartości

Zdjęcie

Jak jeździć rowerem szosowym w Polsce.. ?

2539 odpowiedzi w tym temacie

#1861 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Napisano 02 grudzień 2018 - 16:29

Kolejna porcja fotek od łukasza80 pokazujących, jak nie jeździć rowerem szosowym w Polsce.

Tuż przy krawędzi asfaltu (zachęta do wyprzedzania?), jedna ręka na kierownicy, a za plecami auto, którego kierowca ma dylemat "bezpieczny odstęp czy ciągła?":

https://photos.googl...0tLWjhDZjNsVnJn

Jazda pod prąd - ale najważniejsze, żeby ujęcie wyszło dobre:

m.arek, wspominałeś o kompleksach? Może też kompleks chudej kolarskiej rączki? O, patrzcie, jakie mam bicki!:

• przegibek lubi to

#1862 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 02 grudzień 2018 - 17:07

Czyli jednak ktoś wchodzi do tamtego tematu.
  • mikroos i lupus lubią to

#1863 jijx

jijx
  • Użytkownik
  • 218 postów

Napisano 02 grudzień 2018 - 18:28

Ale on go musi nie lubić :D

• mikroos i Bzyk lubią to

#1864 przegibek

przegibek
  • Użytkownik
  • 260 postów

Napisano 03 grudzień 2018 - 08:11

Weź, nie wyciągaj mi tego narcystycznego pajacyka.  Sam fakt że gość ma na tym forum własny temat na zdjęcia jest po prostu śmieszny, żenujący i chory jednocześnie.

Mam pytanie - co trzeba zrobić adminom żeby dostać taki własny, prywatny kącik na zdjęcia?

• Cyklo Ziutek lubi to

#1865 jijx

jijx
  • Użytkownik
  • 218 postów

Napisano 03 grudzień 2018 - 08:29

Może po prostu założyć własny temat?
  • clavdivs, Senninho i Bzyk lubią to

#1866 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Napisano 03 grudzień 2018 - 21:47

Ale on go musi nie lubić :D

Takie są brutalne prawa internetu. Wszytko co powiesz, napiszesz lub pokażesz może zostać użyte przeciwko tobie. łukasz80 jest już chyba dorosłym chłopcem i musiał się z tym liczyć.

Ja tylko piętnuję pewne zachowania, osoby szanuję i nie chcę nikogo obrażać.

#1867 przegibek

przegibek
  • Użytkownik
  • 260 postów

Napisano 04 grudzień 2018 - 09:07

Może po prostu założyć własny temat?

Temat w którym nikt o niczym nie rozmawia.

W sumie to niezły pomysł, sam się zamknął w getcie i przynajmniej nie zaśmieca innych tematów.

#1868 przegibek

przegibek
  • Użytkownik
  • 260 postów

Napisano 04 grudzień 2018 - 09:17

łukasz80 jest już chyba dorosłym chłopcem

Chyba tylko metrykalnie.

• cauchy lubi to

#1869 cauchy

cauchy
  • Użytkownik
  • 2911 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 04 grudzień 2018 - 17:36

Trzeba przeczytać regulamin i sprawdzić czy taki wątek niczego nie narusza. Dopóki nie wrzuca zdjec gołych bab albo swojego przyrodzenia to chyba ma prawo.

Choć tak to jest mega dziwne 😆

#1870 Gosc_DivisionBell_*

Gosc_DivisionBell_*
  • Gość

Napisano 04 grudzień 2018 - 19:36

Czyli jednak ktoś wchodzi do tamtego tematu.

Legenda głosi, że do tematu "Muzyka" też ktoś wchodzi.

#1871 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Napisano 20 styczeń 2019 - 19:48

Tak powinno wyglądać prawidłowe wyprzedzanie rowerzysty przez ciężarówkę, zwłaszcza trzymającego w jednej ręce aparat..

Takich kierowców to ja rozumiem, z poukładanymi w głowie priorytetami. W końcu linie ciągłe to tylko trochę białej farby na asfalcie i najechanie na nie kołem krzywdy im nie zrobi, a na rowerze jedzie żywy i kruchy człowiek.  

#1872 Born Ready

Born Ready
  • Użytkownik
  • 1429 postów

Napisano 20 styczeń 2019 - 22:58

Za każde takie foto wrzucone przez rowerzystę powinien być ban na rower 10 dni, a przy recydywie więcej. 

Przynajmniej kierowca z mózgiem w tej sytuacji. 

#1873 szosowykolarz

szosowykolarz
  • Użytkownik
  • 184 postów

Napisano 21 styczeń 2019 - 10:01

Tuż przy krawędzi asfaltu

Rozumiem, że Ty jeździsz środkiem?

Na trasie też jadę jak najbliżej krawędzi z tego względu, że są bardzo duże różnice prędkości i ślepi kierowcy.

W mieście gdy jest mało miejsca to mogę sobie pozwolić na jazdę środkiem, żeby mnie nikt na gazetę nie wyprzedzał, albo jak widzę, że jest dziura przy krawędzi itp.przeszkody. Jazda na trasie im dalej od krawędzi tym większe proszenie się o kłopoty.

#1874 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Napisano 22 styczeń 2019 - 16:39

Przeczytaj jeszcze raz, co napisałem.

Tuż przy krawędzi asfaltu (zachęta do wyprzedzania?), jedna ręka na kierownicy, a za plecami auto, którego kierowca ma dylemat "bezpieczny odstęp czy ciągła?":

Ja nie robię sobie selfie w trakcie jazdy, a kierownicę zwykle trzymam dwiema rękami. Szczerze mówiąc, to nawet aby napić się z bidonu zatrzymuję się (chyba że to wyścig). Może jestem "niepełnosprytny", a może po prostu mam wyobraźnię.

Rower szosowy jest szczególnie wrażliwy na nawet niewielki uskok asfaltu przy krawędzi, zwłaszcza gdy wąską szosową kierownicę trzymamy w tym momencie tylko jedną ręką.

A gdy za plecami mamy dodatkowo "jednorękiego" kierowcę (jadącego na "zimny łokieć" lub "z ręką na gałeczce") to nasze szanse na przeżycie maleją prawie do zera.

#1875 Jaca911

Jaca911
  • Użytkownik
  • 554 postów

Napisano 22 styczeń 2019 - 19:42

Tak stabilnego roweru podczas jazdy jakim jest szosa nie spotkałem drugiego. Razu jednego miałem taki przypadek gdy na zjeździe wpadłem w taką dziurę, aż mi ręce z klamek spadły. Klatą uderzyłem o mostek, i już widziałem siebie na asfalcie. Rower zrobił rybkę i sam wprowadził na prostą. Byłem w szoku. Fakt moja głupota, bo przy 60+ trzymałem dłonie tylko oparte na łapach bez kciuka po drugiej stronie ale rower zdrowie uratował.
Nie demonizowałbym tych zagrożeń na drodze.

#1876 sirkozi

sirkozi
  • Użytkownik
  • 2297 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 22 styczeń 2019 - 20:44

Efekty żyroskopowy. MTB jest znacznie stabilniejszy przez o połowę większy trail. Na własnym przykładzie - na rowerach mtb jestem w stanie bez żadnego problemu jechać bez trzymanki, nawet przy niskich prędkościach. Na szosie potrzebowałem sporo czasu, żeby się tego nauczyć, a przy mniejszych prędkościach i tak mi nie szło.

#1877 cauchy

cauchy
  • Użytkownik
  • 2911 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 22 styczeń 2019 - 20:57

ja do tej pory na szosie mam problemy z jazdą bez trzymanki, np. żeby sięgnać po chusteczkę  czy rozpakować batonika

#1878 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Napisano 22 styczeń 2019 - 21:04

#1879 cauchy

cauchy
  • Użytkownik
  • 2911 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 22 styczeń 2019 - 22:52

Ten drugi przynajmniej wygral :)

#1880 admsk

admsk
  • Użytkownik
  • 389 postów

Napisano 22 styczeń 2019 - 22:54

Zauważyłem, że łatwiej jechać bez trzymanki jeśli się odchylimy do tyłu. Działa to też przy jeździe na rolkach, co nie jest łatwe, ale po jakimś czasie do ogarnięcia. Prędkość jest kluczem, im większa tym łatwiej.

Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka

Dodaj odpowiedź