Skocz do zawartości

Zdjęcie

Jak jeździć rowerem szosowym w Polsce.. ?

2539 odpowiedzi w tym temacie

#1801 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8634 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 11 październik 2018 - 14:27

"szybciej = uważniej" - i co z tego? Szybciej zobaczysz, jak wjeżdża w ciebie ciężarówka, bo wyhamować i tak nie zdążysz.

Czego byśmy nie zrobili, dystans pokonywany w sekundę rośnie proporcjonalnie do prędkości, a energia kinetyczna - do jej kwadratu. Z kolei lwią część całkowitego czasu hamowania zajmuje czas reakcji człowieka - to oznacza, że przez pierwszą prawie sekundę wciąż jedziemy z pełną prędkością, a dopiero potem zaczynamy hamować.

Z pewną nieśmiałością przypominam też, że można wybrać wariant "jadę wolniej pomimo doświadczenia", który poprawia bezpieczeństwo podwójnie. No, ale to byłoby zbyt proste i piękne ;)

• JHartman i Yar_Tur lubią to

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#1802 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Napisano 11 październik 2018 - 15:00

Z pewną nieśmiałością przypominam też, że można wybrać wariant "jadę wolniej pomimo doświadczenia", który poprawia bezpieczeństwo podwójnie. No, ale to byłoby zbyt proste i piękne ;)

To może najlepiej w ogóle zrezygnować z podróży? Pojazd, który się nie porusza ma zerową energię kinetyczną i tylko taki nie stanowi dla nikogo zagrożenia.

Ale to przecież nie prędkość zabija, ale jej nagła utrata (lub nabranie) i związane z tym przeciążenia. Żeby wjechała w Ciebie ciężarówka, musi ona gdzieś tam być. Żeby wyskoczyło na drogę dziecko też ono musi gdzieś być w pobliżu. Bywają takie sytuacje, że jest szeroko, mamy doskonałą widoczność, jest zerowy ruch, a i tak mamy ograniczenie np. do 70 km/h. Żeby zabić to przysłowiowe dziecko w tym miejscu musiałoby ono chyba wyrosnąć spod ziemi albo spaść z nieba, ciężarówka też nie pojawi się znikąd. Oczywiście ja nikomu nie bronię jechać wtedy przepisowo, ale nie będę potępiał kogoś, kto pojedzie tam 90 km/h, a i sam nie mam najmniejszych wyrzutów sumienia, by w takich sytuacjach jechać trochę szybciej niż pozwalają ograniczenia.

Znaki i linie są wytworem ludzi, ktoś to projektuje (lepiej lub gorzej), ktoś później to ustawia i maluje (też lepiej lub gorzej) - to nie jest ostateczna wyrocznia. To nie jet tak, że w granicach przepisów jest świat bezpieczny, a poza nimi nagle zaczyna się jakiś horror. To przejście jet bardzo płynne i tylko zatwardziali legaliści i hipokryci tego nie rozumieją.

• big75 lubi to

#1803 Jaca911

Jaca911
  • Użytkownik
  • 563 postów

Napisano 11 październik 2018 - 15:58

Przenieś się na wieś gdzie ograniczenie jest 50, a wszyscy jadą tam szybko ale bezpiecznie. Przejdź się dzieckiem albo z psem po poboczu. Przejedź się z dziećmi na rowerach taka drogą (jest to droga powiatowa z trzycyfrową numeracją) i zmieni ci się perspektywa. Cóż za tego, że kierowcom wydaje się że jadą bezpieczni on uważnie skoro mi się włos że strachu jeży, nie mówiąc o tym żebym tamtędy puścił dzieci np. do sklepu. Dzieci mają skończone 10 lat i mogą poruszać się samodzielnie.
  • JHartman lubi to

#1804 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2600 postów
  • SkądKońskie

Napisano 11 październik 2018 - 16:24

Ja wiem co masz na myśli marvelo

Tylko problem z tym luźnym podejściem do przepisów jest taki, że np. ja mam nadzieję, że nic złego się nie stanie, gdy będę miał jeszcze te 65 km/h zwalniając, gdy będę mijał tablicę "teren zabudowany", a inny w tym czasie mnie wyprzedza, jadąc z dwukrotnie większą prędkością niż ja.

A wiesz jaką słyszałem interpretację ograniczenia prędkości do 40 km/h przed agrafką 180, na drodze biegnącej przez wieś (teren zabudowany, czyli standardowo 50 km/h) ? - Że do tej prędkości "lepiej zwolnić"  .... zimą, gdy jest szklanka na asfalcie, a poza tym można tam jechać z prędkością 2x większą niż na znaku. Ot logika.

Największym problemem jest nieprzewidywalność w poczynaniach innych kierowców - ty, czy ja uważamy, że poza terenem zabudowanym (90 k/h), na prostej drodze można jechać bezpiecznie 110km/h, ale jeden z drugim będzie chciał sobie pojechać 180 km/h.,  a następny 210 km/h. W pewnym momencie zaczyna się patologia.

Jeśli dobrze pamiętam (bo dawno nie byłem) w Niemczech "zwyczajowo" przekracza się dopuszczalną prędkość o 10 km/h, ale WSZYSCY się tak zachowują i nie spotyka się wyskoków pozą tą tolerancję.

"Wieczność jest bardzo nudna, szczególnie pod koniec" - Woody Allen

#1805 ROZMIAR

ROZMIAR
  • Użytkownik
  • 3220 postów
  • SkądPoznań

Napisano 11 październik 2018 - 17:46

W Niemczech zwyczajowo przestrzega się przepisów: BO TAK.

W latach 39-45 można było zobaczyć do czego to potrafi doprowadzić.

7602ede9d85aa0ebmed.png

Więcej satysfakcji daje dobra forma niż dobry sprzęt.

logo_phpBB.gif

#1806 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8634 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 11 październik 2018 - 18:25

A teraz patrzymy w drugą stronę: mam prawo biegać za Tobą z nożem po mieście, bo moja wolność tego wymaga?

rowerplus-logo-2.png

#1807 ROZMIAR

ROZMIAR
  • Użytkownik
  • 3220 postów
  • SkądPoznań

Napisano 11 październik 2018 - 21:06

To nie jest żadna druga strona, to inny przypadek.

Ale skoro założyłeś, że mamy dostępność broni to na własne ryzyko możesz ;)

"Wolność człowieka kończy się tam, gdzie zaczyna się wolność drugiego człowieka."

7602ede9d85aa0ebmed.png

logo_phpBB.gif

#1808 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8634 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 11 październik 2018 - 21:19

"Wolność człowieka kończy się tam, gdzie zaczyna się wolność drugiego człowieka."

I dokładnie dlatego w społeczeństwie ustalono pewne normy, a wśród nich limity prędkości.

Jeżeli ktoś chce się pobawić we Froga, może sobie zapłacić za wizytę na torze i przekonać się, ile tak naprawdę potrafi - i wtedy jeżeli przywali w ścianę, to przynajmniej w miejscu, gdzie jego głupota nie zrobi krzywdy innym.

rowerplus-logo-2.png

#1809 ROZMIAR

ROZMIAR
  • Użytkownik
  • 3220 postów
  • SkądPoznań

Napisano 11 październik 2018 - 21:29

Na pustej drodze nie ma innych, to po pierwsze a po drugie rożne pojazdy różnie się zachowują przy takiej samej prędkości (różnice są kolosalne).

7602ede9d85aa0ebmed.png

logo_phpBB.gif

#1810 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2600 postów
  • SkądKońskie

Napisano 11 październik 2018 - 22:07

Gdzieś widziałem zdjęcie - była na nim tablica ustawiona na granicy miasta, a treść w luźnym tłumaczeniu brzmiała mniej więcej tak: "Prowadź tak, jakby przy tych (na tych) ulicach bawiły się Twoje dzieci.", lub może: " Prowadź tak, jak byś chciał, żeby jeździli inni, gdyby na tych ulicach bawiły się Twoje dzieci." Proponuję sobie przemyśleć.

• admsk lubi to

"Wieczność jest bardzo nudna, szczególnie pod koniec" - Woody Allen

#1811 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Napisano 11 październik 2018 - 22:21

#1812 admsk

admsk
  • Użytkownik
  • 389 postów

Napisano 12 październik 2018 - 05:11

Otóż to. To podejście stosuję od dawna. Prawo jazdy mam co prawda dopiero od 1999 roku, jednak trochę już widziałem na drodze jako kierowca oraz jako rowerzysta.
Ostatnio to poprostu na terenie zabudowanym wrzucam tempomat na realne 55 km/h i tyle...

Trochę szacunku jeden do drugiego. Dajmy szansę sobie nawzajem...

Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka

#1813 przegibek

przegibek
  • Użytkownik
  • 260 postów

Napisano 12 październik 2018 - 07:58

To może najlepiej w ogóle zrezygnować z podróży? Pojazd, który się nie porusza ma zerową energię kinetyczną i tylko taki nie stanowi dla nikogo zagrożenia.

Tak, ale... taka ciekawostka znana mi z innej branży (wspinaczkowej) - podobno przy upadku z wysokości ryzyko śmierci gwałtownie rośnie jeśli wysokość jest większa niż około 6m ( a może 8m? nie pamiętam) - kości i narządy wewnętrzne mają pewną graniczną wytrzymałość na przeciążenie. Prędkość w momencie uderzenia o ziemię przy upadku z 6-8m to około 40-47km/h... Stąd też - a nie "znikąd" jak wielu uważa ;) podejrzewam wzięło się ograniczenie prędkości na terenie zabudowanym do 50km/h, a i częste znaki ograniczenia do 40.

#1814 sthEn

sthEn
  • Użytkownik
  • 265 postów

Napisano 12 październik 2018 - 10:20

Nie nie, te ograniczenia to po to, żeby jeden Seba z drugim nie pruli Golfami i BMW przez miasto więcej. To im na złość, nie szukaj ukrytych celów związanych z bezpieczeństwem.

Ribble R872 - Octane One Gridd

#1815 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8634 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 12 październik 2018 - 11:04

Mnie z kolei bardzo ciekawi, czy ci wszyscy internetowi eksperci kiedykolwiek zgłosili do lokalnego zarządu dróg, że jest taki problem i że być może ktoś po prostu zapomniał zdjąć znak po remoncie (nic godnego pochwały, ale błędy zdarzają się każdemu).

Tylko nie mówcie mi, że ludzie nie mają na napisanie maila, skoro znajdują go na wrzucenie filmiku na YT i przeżywanie przez tydzień, że są nowe komentarze.

rowerplus-logo-2.png

#1816 Jaca911

Jaca911
  • Użytkownik
  • 563 postów

Napisano 12 październik 2018 - 11:11

Jest dokładnie jak piszesz. 50km/h jest dlatego, że uwzględniając czas reakcji i początek hamowania statystycznie potrąca się pieszego z prędkością zapewniającą szansę 50% na przeżycie.

#1817 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Napisano 12 październik 2018 - 11:19

Stąd też - a nie "znikąd" jak wielu uważa ;) podejrzewam wzięło się ograniczenie prędkości na terenie zabudowanym do 50km/h, a i częste znaki ograniczenia do 40.

A możesz mi wytłumaczyć, skąd wzięło się ograniczenie do 30 km/h na obwodnicy Zamościa na wstawionym przeze mnie powyżej filmie?

Takich absurdów jest u nas mnóstwo. I jak tu mieć poszanowanie dla prawa? Zresztą w innych dziedzinach życia jest u nas podobnie. Cała masa bezsensownych przepisów.

Z jednej strony rozdawnictwo, a z drugiej opresyjność i inwigilacja. Takie mamy dzisiaj państwo.

Ale przecież "jest super, jest super, więc o co ci chodzi".

Zresztą już niedługo samodzielne prowadzenie samochodu będzie zakazane (według niektórych wizjonerów). Wszystko będą robić komputery i GPS. Samochód nie będzie miał nawet kierownicy i pedałów.

W okresie przejściowym będziesz miał zamontowaną czarną skrzynkę, a ona będzie automatycznie donosić do organów ścigania każde Twoje wykroczenie drogowe. Albo nie pozwoli ci jechać szybciej niż znaki pozwalają. Wtedy samochody będą mogły mieć maksymalnie 60 KM, bo tyle zwykle wystarczy do osiągnięcia maksymalnej dopuszczalnej u nas prędkości na autostradzie nawet w ciężkim samochodzie.

Zadowoleni? 

Rozumiem, że wszyscy wypowiadający się tutaj praworządni obywatele już dziś mają silniki o tej mocy. I nie mówcie, że chodzi tylko o przyspieszenie. Zresztą, po co Wam to przyspieszenie. Najwyżej te 140 km/h osiągniecie po 30 sekundach, a nie po 15. Nawet pod stromą górę taki silnik wystarczy, by wdrapać się na dwójce czy jedynce.

Ja, mając tylko 70 KM w aucie o wadze 1070 kg notorycznie łamię wszelkie ograniczenia prędkości. Codziennie. Od wielu lat. Mówię to szczerze. Przynajmniej nie jestem hipokrytą.

Możecie już dzwonić na policję.

• big75 i m.arek lubią to

#1818 admsk

admsk
  • Użytkownik
  • 389 postów

Napisano 12 październik 2018 - 11:24

Zawsze można powiedzieć patrolowi, że łamanie ograniczeń prędkości ma się nijak do łamania konstytucji 🤣

Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka

#1819 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8634 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 12 październik 2018 - 12:14

Takich absurdów jest u nas mnóstwo. I jak tu mieć poszanowanie dla prawa?

Ciekawe, czy będziesz równie przekonany o swojej racji, kiedy zostaniesz pobity albo będziesz miał stłuczkę. Mam nadzieję, że w poczuciu honoru konsekwentnie odmówisz współpracy z policją?

BTW napisałeś kiedyś do zarządu dróg w sprawie któregoś ze znaków, czy pozostajesz anonimowym krytykantem?

• admsk lubi to

rowerplus-logo-2.png

#1820 ROZMIAR

ROZMIAR
  • Użytkownik
  • 3220 postów
  • SkądPoznań

Napisano 12 październik 2018 - 12:28

On nie jest anonimowym krytykantem, tylko sponsorem który ma prawo wymagać.

7602ede9d85aa0ebmed.png

logo_phpBB.gif

Dodaj odpowiedź